Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie w miare blisko:)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasiula.m
Croentuzjasta
Gdzie w miare blisko:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 30.06.2007 19:34

Witam ,mam nietypowy problem, przekonalam meza zeby jechac kolejny raz do Chorwacji zamiast nad Baltyk brrr:)
Bylismy poprzednio raczej daleko w Dalmacji, ale teraz ze wzgledu na krotki urlop- tylko 10 dni planujemy miejsce jak nablizej polozone ( jedziemy z Katowic) macie jakies propozycje, priorytetem sa niekamieniste plaze, raczej zwirkowe ze wzgledu na dzieci i bliskosc miejsca gdzie mozna skosztowac przysmakow chorwackich przede wszystkim ryb i owocow morza cos podobnego jak rybki sprzedawane z kutra w Makarskiej czy Tucepi albo w centrum Primosten:), z reszta sobie poradzimy, apartament pewnie znajdziemy na miejscu, pytam, bo zupelnie nie znam tych rejonow Chorwacji:)
K
p.s obecnie czytam o Rabac, Crikvenica oraz Novi Vinodolski, czy to godne polecenia miejsca?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 30.06.2007 20:10

Mieliśmy kiedyś podobny problem, przyjechaliśmy tylko na 10 noclegów do Dramalj-Crikvenica ( w ciemno). Plaże są tu betonowe ( zejście po drabince do wody) lub skaliste ale od razu jest dość głęboko. W Crikvenicy jest też żwirowa plaża. Robiliśmy też wycieczki na Krk i ja polecam Ci miasteczko Baska, jest tam dwa kilometry żwirowej plaży, łagodne zejście do morza, wiele jest restauracji, pizzerii.
Nie wiem czy można tam kupić ryby prosto od rybaka czy na targu bo byłem tam tylko parę godzin.
:D
Coś o Basce http://www.adriagate.com/pl/chorwacja-m ... a-Krk.aspx
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 30.06.2007 20:57

Polecam miejscowosć Funtana:
http://www.istra.com/funtana/eng/
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 30.06.2007 21:06

dziekuje Wam za odpowiedzi, Mirko- pewnie jestes miejscowy:) Czy pojemy w tej miejscowosci lokalne przysmaki:) zebysmy sie dobrze rozumieli, nie chodzi mi o konoby czy restauracje, ktorych jest pewnie mnostwo:) tylko raczej o miejsce typu ryby i kalmary z kutra albo z "okienka" czy z budki, na plastikowej tacce - my po prostu z dziećmi jemy wtedy tego mnóstwo :):) a sami sobie nie złowimy :(
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 30.06.2007 22:02

A ja ci polecam Moscenicka Draga , choć byłem tam tylko godzinkę to podobała mi się.
Obrazek

Obrazek
frome
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) frome » 30.06.2007 22:41

Witam, a ja podpowiadam na wyspie Krk miejscowość Baśka. Fajna płaża i z Katowic to tylko ok. 900 km. Pozdrawiam :D
Kasiula.m
Croentuzjasta
a co ze smakolykami?:) na KRK

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 30.06.2007 22:50

rzeczywiscie chyba wybierzemny KRK, jaka miejscowosc to nie wiem jescze, ale moze pamietacie, szczegolnie Piotr B ( w innym watku opisal b.dokladnie cala wyspe) jak tam sie ma sprawa z lokalnymi pychotami, serwowanymi "inaczej"- na dziko mozna powiedziec:) w Basce i ogolnie na calej wyspie?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 01.07.2007 06:11

Kasiula.m napisał(a):dziekuje Wam za odpowiedzi, Mirko- pewnie jestes miejscowy:) Czy pojemy w tej miejscowosci lokalne przysmaki:) zebysmy sie dobrze rozumieli, nie chodzi mi o konoby czy restauracje, ktorych jest pewnie mnostwo:) tylko raczej o miejsce typu ryby i kalmary z kutra albo z "okienka" czy z budki, na plastikowej tacce - my po prostu z dziećmi jemy wtedy tego mnóstwo :):) a sami sobie nie złowimy :(

Mysle ze sa, restauracje gdzie mozna zjesć na stojaco.
Funtana, Vrsar sa ribacke miejscowosci, ryby do licha.
Ostatnio w Vrsaru(4km od Funtane) zjadłem na stojaco:sardynky z rusztu+coca cola=20kn
Tez mysle, jak sie mieszka w priwatnem domu, zwikle ruszt jest, to mozno zrobić samemu.

pozdrawiam
axelko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) axelko » 01.07.2007 09:56

Byłam dwa lata temu w Crikvenicy. Co prawda na jeden dzień (wracajac z Włoch) 8)
Z dziećmi niezabardzo, bo plaże są kamieniste.
jakaś strona

to chyba jest lepsza
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 01.07.2007 20:44

rozmawialam z fachowce od wypsy KRK:) i sie dowiedzialam, ze nie ma takich miejsc na calej wyspie- chodzi o przysmaki chrowackie:) w zwiazku z tym wyruszamy dalej- interesuje nas teraz obszar az do Zadaru, czy po drodze znajdziemy jakies miasteczko ze zwirkowa plaza z lagodnym wejsciem do wody i miejscami do konsumpcji o jakie nam chodzi?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 01.07.2007 21:37

Kasiula.m napisał(a):rozmawialam z fachowce od wypsy KRK:) i sie dowiedzialam, ze nie ma takich miejsc na calej wyspie- chodzi o przysmaki chrowackie:) w zwiazku z tym wyruszamy dalej- interesuje nas teraz obszar az do Zadaru, czy po drodze znajdziemy jakies miasteczko ze zwirkowa plaza z lagodnym wejsciem do wody i miejscami do konsumpcji o jakie nam chodzi?

Czegoś takiego jeszcze nie widziałem ....... jechać do Chorwacji i za główny punkt przyjąć "aby zjeść na stojąco miejscowe jadło". Osobliwe podejście. Chcesz konsumować na stojąco .... proszę bardzo, wszędzie. Nawet w hotelu *****, też można.
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 02.07.2007 06:47

Nie wiem po co Pan ironizuje, dla roznych ludzi sa rozne rzeczy wazne.
Poprostu bardzo lubimy tego typu rzeczy, a bedziemy mieli malo czasu, zeby bawic sie w kuchni, a na drogie konoby i restauracje nas nie stac, proste jak drut.
p.s. tylko nie pisz Pan- jak was nie stac to nie jedzcie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2007 07:14

Kasiula m. - obawiam się, że następne miejsca pobytu też nie spełnią Twojego oczekiwania.
Wybrzeże chorwackie to nie polski Bałtyk czy inne kurorty, gdzie stoją "buda na budzie" i serwują "specjały".
Tam tzw. małej gastronomii na plażach nie ma, w miasteczkach też rzadko takie "budy" się trafiają, a więc na specjały o których myślisz, trzeba chodzić do restauracji.

Ale życzę znalezienia "tych na stojąco" - może gdzieś są, o których nie wiem :?:

Ps. I trochę się dziwię koleżance "po fachu" :wink: - była już w Chorwacji i nie wie, że takich miejsc o które pyta jest jak na lekarstwo.
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 02.07.2007 07:33

owszem Januszu- jest jak na lekarstwo, ale jednak sie zdarzaja:)
(przyklady podalam- m.in Tucepi, Makrska,Primosten) i z mila checia pojechalibysmy dalej na Poludnie, ale jestesmy ograniczeni czasowo, wiec kombinujemy jak sie da:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2007 08:10

Pomogłem tyle co mogłem.:wink: :lol:
Ja "stołuję się" w Chorwacji w oparciu o własny wikt gotując na kempingu, a z owoców morza smakują mi najlepiej złapane na wędkę rybki i własnoręcznie usmażone na patelni.
( a jak marne połowy- to spacer na targ i rybki na patelnię można kupić). :papa:
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone