Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie w lutym warto jechać , jak nie do Cro?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.06.2010 14:23

Witam

W przyszłym roku , a dokładnie w lutym , przypada nasza 20 rocznica ślubu i zamierzam moją ładniejszą połowę zabrać gdzieś do ciepłych krajów.
....i tu pojawia się problem , bo zupełnie nie wiem gdzie.

Mi potrzeba dużo słońca i czyściutką krystaliczną wodę jak w Adriatyku , chociaż to ostatnie to zapewne będzie ciężko. :cry:

Przeczytałem już dość sporo na necie o różnych krajach typu Tunezja , Turcja , Egipt itp i sam już nie wiem co wybrać.
Na wyspy Bora , Bora czy Hawaje mnie nie stać.

Jedni piszą że warto do Tunezji , inni że w Tunezji w lutym tylko 17-18 stopni.
Gdzie indziej że warto do Egiptu , z kolei inni znów odradzają.....i bądż tu mądry.

Może ktoś z forumowiczów mógłbym coś podpowiedzieć , nad czym warto się zastanowić i gdzie warto jechać w lutym?

Szkoda że w lutym w Cro klimacik tylko na zwiedzanie. :cry:

Przy okazji do zobaczenia we wrześniu w Pakostane :D
Lelule1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelule1971 » 15.06.2010 15:00

Jeśli ma być ciepło czyste morze to zdecydowanie Egipt lub Zjednoczone Emiraty Arabskie. Temperatury w ZEA będą prawdopodobnie wyższe niż w Egipcie za to Egipt bardziej przystępny cenowo (o ile nic się nie zmieni). Mogę polecić Sharm el Sheikh, są tam miejsca z pięknym krystalicznym morzem oraz z świetnymi rafami. Temperatury w lutym nie są tak przewidywalne jak w późniejszych miesiącach ale czasem zdarza się trafić nawet na 30 stopni. Można to sprawdzić tam: http://www.tutiempo.net/en/Climate/Shar ... 624639.htm

Pozdrav!
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.06.2010 17:09

Lelule1971 napisał(a):Mogę polecić Sharm el Sheikh, są tam miejsca z pięknym krystalicznym morzem oraz z świetnymi rafami.

Właśnie czegoś takiego szukam. :D

Bardzo dziękuję za rzeczową , krótką i wyczerpującą odpowiedz.
Domniemywam że byłeś w tym rejonie.
Masz może jakieś zdjęcia i mógłbyś zapodać?

Ewentualnie mógłbyś podać jakieś pewne i sprawdzone Biuro Podróży typu Itaka, Tui , Neckermann itp jeśli chodzi o Egipt.
Komu warto zaufać ?

Dużo dobrych opinii słyszałem o Tui , ale nie są tani z tego co widzę.
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 15.06.2010 17:59

hi hi mnie to tez czeka w przyszlym roku w lutym i zapewne wyladuje na Karaibach . ceny na przelomie stycznia i lutego sa tutaj przystepne wiec dlaczego nie :D
Lelule1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelule1971 » 17.06.2010 14:00

maniust napisał(a):Właśnie czegoś takiego szukam. :D

Bardzo dziękuję za rzeczową , krótką i wyczerpującą odpowiedz.
Domniemywam że byłeś w tym rejonie.
Masz może jakieś zdjęcia i mógłbyś zapodać?

Ewentualnie mógłbyś podać jakieś pewne i sprawdzone Biuro Podróży typu Itaka, Tui , Neckermann itp jeśli chodzi o Egipt.
Komu warto zaufać ?

Dużo dobrych opinii słyszałem o Tui , ale nie są tani z tego co widzę.

Tak, byłem kilka razy w tym regionie. Sharm to całkiem cywilizowana część Egiptu lecz z lokalnym kolorytem (bazar Old Market). Aby poczuć atmosferę kurortu warto odwiedzić deptak w Naama bay. Osobiście preferuję okolice zatoki Ras Um Sid (stara część Sharm el Sheikh) z powodu pięknych plaż i raf koralowych.
Będąc w Sharm el Sheikh jest też możliwość skorzystania z wycieczek do Izraela lub Jordanii - jeśli w planach będą 2 tygodnie pobytu serdecznie namawiam na zwiedzanie tych krajów - choć do przejechania jest sporo kilometrów autokarem. Zobaczenie na własne oczy Petry w Jordanii, zwiedzenie Jerozolimy, kąpiel w Morzy Martwym rekompensuje trudy podróży autokarowej.
Co się tyczy biur podróży to niestety nie mogę nic doradzić - ostatnio jeżdżę z Sun & Fun i wszystko jest jak najbardziej w porządku. Nie mam ogromnych wymagań co do opieki biura - właściwie moje wymagania odnoszą się do 2 punktów: bezpieczna podróż i hotel zgodny z tym co zostało przedstawione w biurze a z resztą radzę sobie zazwyczaj sam. Więc komu warto zaufać? Nie wiem - jak to mówią - nie ma na tej ziemi nic pewnego... Można zaufać sobie i swoim wyborom :)

A teraz kilka fotek z Sharm El Sheikh:

Czyli to co pod wodą :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I nad wodą:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I bonus :)
Obrazek

W razie dodatkowych pytań służę pomocą.

Pozdrawiam,
Leszek
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 18.06.2010 12:27

Witam

Dziękuję jeszcze raz za podpowiedż a zwłaszcza za fotki.......dla mnie miód cud :D
Przeglądnąłem jeszcze kilka innych fotek Sharm El Sheikh na necie oraz Google Earth i bajecznie mi się tu podoba.
W sam raz na wypad w zimę.

Jeśli nie sprawi ci to problemów czy mógłbyś przejrzeć kilka ofert hoteli wybranych z Rainbowtours http://www.rainbowtours.pl/search.aspx? ... co=ESH&p=1 i polecić coś sprawdzonego z własnego punktu widzenia? :wink:

Lub też czy warto patrzeć na oferty hoteli 3-4 gwiazdki czy lepiej od razu poszukać 5 gwiazdkowego , ale tu wiadomo cena będzie już dość przyzwoita?

Wstępnie raczej planujemy tylko wyjazd na tydzień , na więcej chyba nie damy rady , bo będziemy spłukani po 16 dniowym wrześniowym Cro . :lol:
Raczej nastawiamy się na plaża , hotel plus jakaś wycieczka fakultatywna , by zobaczyć wielbłądy i pustynie.

Na razie jeszcze nie rezerwujemy , bo wydaje nam się że nie warto , bo ceny przynajmniej do grudnia pewnie polecą w dół.

Pozdrawiamy Mariusz i Asia
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2010 12:33

maniust napisał(a):Na razie jeszcze nie rezerwujemy , bo wydaje nam się że nie warto

Moim zdaniem też nie warto.
W przypadku wyjazdu do Egiptu czy Tunezji w grudniu na Waszym miejscu tak na ostro interesowałbym sie ofertami +/- miesiąc przed.
XI i XII to najtańsze okresy i tym czasie jest cała masa "lastów" i przecen wyjazdów w bardzo konkurencyjnych cenach.
Jak będziecie teraz szukali ofert to bedą Was tylko "czarowali" w biurach, że taniej już się nie da :wink:
Lelule1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelule1971 » 18.06.2010 15:07

Podzielam opinie Piotrka_B w temacie wykupienia wycieczek. Jednak nie będę dawał Ci rad w obawie przed sytuacją w której w lutym 2011 r. wystąpiłby jakiś nieoczekiwany "boom" na wycieczki. :) Zazwyczaj bywało, że w takich miesiącach było dużo "lastów" i ceny "zjeżdżały" do bardzo atrakcyjnych poziomów. Co do gwiazdek w Egipcie to bywałem w hotelach 5 i 4 gwiazdkowych - ja osobiście nie wyczuwałem szczególnej różnicy w standardzie - jednak trzeba wiedzieć, że w Egipcie jest często tak, że 4 gwiazdki 4 gwiazdkom nierówne. Czasem też bywa, że hotel 4 gwiazdkowy może być lepszy od tego 5 gwiazdkowego. Konkretnie w Sharm mogę polecić hotele: El faraana oraz Fanara Club - każdy 4 gwiazdki. Jedyna niedogodność jest taka, że na plaże schodzimy po kilkudziesięciu schodkach ale plaże są naprawdę piękne i najlepsze rafy w Sharm "na wyciągnięcie ręki". W tym pierwszym hotelu ładne pokoje zaczynają się na 2 czyli np. pokój 218 będzie OK. :) W hotelu Fanara Club najlepsze, najbliżej plaży są pokoje typu "Superior", gorsze w części "Residence". Nie wiem czy mówicie w j. angielskim ale warto włożyć około 20 dolarów w paszport i załatwić fajny pokój na miejscu z recepcjonistą. Jeśli tydzień i chcecie zobaczyć pustynię i wielbłądy to proponuję Jeep safari przez pustynię, jazdę na wielbłądach połączoną z nurkowaniem w Blue Hole - czyli mekce nurków z całego świata. koszt takiej wycieczki to około 40-45 dolarów za osobę.

Poniżej link do strony Egipskiego biura podróży z Sharm

http://www.taniewycieczkisharm.com/wycieczki.html

- to biuro może być odnośnikiem do ofert, które przedstawi Wam rezydent po waszym przyjeździe do Sharm. Zauważyłem, że nasze biura starają się dorównać cenami do tego biura, gdyż jest ono atrakcyjne cenowo. Można wysłać do nich e-maila przed wyjazdem i otrzymać aktualną ofertę cenową.

Na koniec taka sugestia: z coraz większą rezerwą podchodzę do internetowych opinii o hotelach, biurach podróży, itp. Nie wiem kto te opinie piszę ale zazwyczaj rzadko pokrywają się z rzeczywistością - oczywiście według mojej subiektywnej oceny.

Pozdrawiam,
Leszek

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone