Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie w hr jest morze błękitne a plaże piaszczyste ?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rejestr123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rejestr123 » 13.07.2010 23:32

Mimo wielu starań nie mogę ogarnąć natłoku informacji, postów itp. o Chorwacji. Wybieram się tam i nie mam pojęcia gdzie najlepiej się wybrać, moim głównym kryterium są mega czyste, błękitne morze(umożliwiające nawet nurkowanie), duże piaszczyste plaże, no i wiadomo góry, ładne widoki ? Teorii jest dużo a może ktoś doświadczony podpowie gdzie się wybrać na podróż poślubną do HR :wink:
cyjzar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyjzar » 14.07.2010 00:20

Kolego, każdy powie Ci o sowim ukochanym,cudownym,pięknym miejscu, jedni bedą reklamować Dalmację inni wyspy chorwackie, ja osobiście lubię wyspy i klimat z dala od natłoku ludzi :) i szukanie swojej pięknej plaży i podwodnego świata :) 8)
malagosa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 14.07.2010 00:28

Myśle że piasek i krystalicznie przejrzysta woda się wykluczają - jak sie wejdzie na piasek, mąci wodę. Krystaliczna jest na kamieniach i z daleka od dużych miast i nie na Istrii.
Moje pierwsze wakacje to było Primosten - punkt na mapie daleko od dużych miast. To nie karaiby, to góry zalane ciepłym morzem. Pooglądaj zdjęcia w dziale nasze relacje z podróży. Może coś z Riwiery Makarskiej - szereg miasteczek najatrakcyjniejszych turystycznie z płaskimi plażami i tuż pod wysokimi białymi ścianami gór, plus wszystko co dusza zapragnie.
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 14.07.2010 09:34

W Chorwacji nie ma piaszczystych plaż :P A już zwłaszcza dużych. Jadąc tam na wakacje licz się z tym, że czekają Was skałki, tudzież kamienie. Dzięki temu woda rzeczywiście jest krystaliczna. A co do tych kamyszków jeszcze - najczęściej są okrągłe i nie kaleczą nóg, ale bywają i mniej przyjemne.

Chcesz długich plaż - jedź w okolice riwiery Makarskiej, wolisz bardziej ustronne, wówczas wybierz wyspy dalmatyńskie. Do wyboru do koloru.

Jeśli zamierzasz jeszcze do Chorwacji wrócić, to polecam zacząć od północy i rokrocznie kierować się na południe :) Sprawdzone, ale wymaga cierpliwości :) Najfajniej jest na południu.

pzdr
rejestr123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rejestr123 » 14.07.2010 10:25

dzieki za wszystkie odpowiedzi, na pewno wezmę je pod uwagę...
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 14.07.2010 16:21

W Cro nie ma typowych piaszczystych złotych plaż :) jeśli są z piaskiem to zazwyczaj ciemnym i trochę wymieszanym ze żwirem.
Zresztą właśnie taki Cro urok, że plaże są żwirowe i kamieniste..ja się do tego przyzwyczaiłam i mi pasuje :)
Chyba najbardziej porządna plaże piaszczysta widziałam w Ninie, nazywa się niska laguna, zobacz fotki: zdjęcia z 5 wrzesnia :)
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=259 ... &start=100
Zobacz:

Obrazek

Na wyspie Korcula jest plaża piaszczysta Vela Przina ( Lumbarda- ale mi nie przypadła do gustu), na Rabie-Lopar.
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=259 ... &start=135
jak chcesz piasek i błekitne ciepłe morze to chyba tylko Egipt i inne Tunezje :)
jeśli chcesz góry i morze to jedz na Riwierę Makarska, na wyspę Pag, Krk czy Peljesac :)
Cro jest przepiękna właśnie z tymi żwirowymi plażami i krystalicznym Jadranem! :)
Ostatnio edytowano 14.07.2010 16:44 przez ines, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.07.2010 16:27

Na Kornatach widziałem piaszczystą plażę...
Tak jak piszą poprzednicy, nie znajdziesz w Cro "polskich" plaż... I to jest właśnie jej urok, można być kilka metrów obok ludzi, a jednak za skałka i jakby samemu... Jeśli nie będziesz pływał w porcie to zapewne wszędzie spotkasz wodę która umożliwi ci nawet :) nurkowanie...

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone