Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie w Grecji?

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Inde
Cromaniak
Gdzie w Grecji?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 02.09.2009 10:23

Oj sporo czasu minęło od momentu gdy szukałem tutaj pierwszych wskazówek odnośnie naszej Chorwacji. Dzisiaj jednak mam pytanie odnośnie innego pięknego kraju - Grecji.

Do wyboru mamy 3 miejscowości turystyczne. Szukamy miasteczka zbliżonego klimatem do Makarskiej choć może troszkę spokojniejszego. Spędzimy na miejscu 10 dni. Pół na pół zwiedzanie z leżakowaniem. Owe opcje to:

- PARALIA
- OLIMPIC BEACH
- KOKINO NERO

Gdzie piękniej? Gdzie ciekawiej? Gdzie bardziej grecko? :)

:papa:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 02.09.2009 10:26

a koniecznie coś z tych trzech? bo to riwiera olimpijska, czyli region typowo betonowo-turystyczny ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2009 10:45

Podobne zdanie mam jak Krystof.
Inde napisał(a):....Gdzie piękniej? Gdzie ciekawiej? ....

Jak tylko do leżenia na plaży to wszystko jedno, którą z tych trzech wybierzesz.
Jak opcja: zwiedzanie - to, moim zdaniem, żadna.
Ten region ratuje tylko to, że stosunkowo blisko są Meteory i Olimp.
Inde napisał(a):...... Gdzie bardziej grecko? :)....

Bardziej na południe ;-)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.09.2009 10:54

Paralia to nie nazwa miejscowości tylko części w której znajduje się plaża :P Widziałem Kierunki na Katerini Paralia (Riviera Olimpijska) i Kineta Paralia (tuż przed wjazdem na Peloponez już dobrze za Atenami) gdzie nazwami miejscowości były Katerini i Kineta ;)

Może Cię zainteresuje moja relacja z 2007 roku

Pozdrav :papa:

P.S. Bardziej na południe :nice:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 02.09.2009 11:22

Leszek - a zerknąłeś w moją relację zgorzkniałą? :wink:
W końcu to Ty byłeś pomysłodawcą mojej trasy, za co Ci raz jeszcze dziękuję!
A tsipouro w końcu nie piłem :cry:
pozdrov, Krystof
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.09.2009 11:26

Krystof, z powodu niestety wogóle baaarrdzo rzadko bywam na forum. Widziałem ale nie czytałem :cry: widziałem też, że Ula pisze o Indiach, Piotrek o Turcji.... miałem z nim w tym roku być w TR, ale przytrzymał mnie powyższy powód. Wszystkich proszę o wybaczenie :(

janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 02.09.2009 13:51

Inde napisał(a):Do wyboru mamy 3 miejscowości turystyczne. Szukamy miasteczka zbliżonego klimatem do Makarskiej choć może troszkę spokojniejszego. Spędzimy na miejscu 10 dni. Pół na pół zwiedzanie z leżakowaniem. Owe opcje to:
- PARALIA
- OLIMPIC BEACH
- KOKINO NERO
Gdzie piękniej? Gdzie ciekawiej? Gdzie bardziej grecko? :)

Wszędzie jest grecko, a najgrecciej (moim zdaniem) na Thassos... (tam byłem)

Z tych trzech, to Kokino Nero jest bardziej malownicze, ale szybko zachodzi słonko i jest trochę chłodniej, plaża piękna, piaszczysta, mnóstwo muszelek, a we wrześniu jest bosko..

Jeśli lubisz rozległe piaszczyste plaże z gorącym wręcz morzem, to zdecydowanie polecam hoteliki pomiędzy Paralia Katerini a Korinos (Katerini). Spokój, cisza, nuda..
Ale samej Paralii (hotele w miasteczku) stanowczo nie polecam i zdecydowanie odradzam! Szum, zgiełk, beton, ruscy, sklepy, sklepiki i generalnie hałas.. chyba że lubisz.. plaże w miarę ładne.. w miarę..

zwiedzanie to:
Dion, Meteory i Platamonas.. no i Olimp.. moim zdaniem fajnie, ale kto co lubi..

pozdro

tu masz link, gdzie możesz zobaczyć Thassos i plaże koło Paralii..
http://www.parkowa12.krakow.pl/monte

:)
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 02.09.2009 19:56

Dziękuje bardzo za zainteresowanie. Dlaczego tylko te 3 opcje do wyboru? To z powodu oferty biura z którym tam pojedziemy, oferują nam właśnie te miejsca. Paralie już skreślam. Z kolei Kokino Nero chyba aż za bardzo przypomina mi Chorwację... zatem Olimpic Beach.

Zwiedzanie na miejscu w miejscowości turystycznej Krystof nawet mi nie przyszło na myśl :D Raczej chodziło o dobrą bazę wypadową na Meteory czy Saloniki. To co w zasięgu zobaczymy na własną rękę. Zdaje się że kolej i połączenia autobusowe są nieźle poukładane. Leszku w relację już się zagłębiam i na pewno czegoś więcej się dowiem. Uciekam do przewodnika, w tym roku stawiam na Pascala ;)

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone