johny2007 napisał(a):czy naprawdę różnica jest między północną a np. środkowy chorwacją?
Jak z palmami, spotkam je na północy narazie myśle o Bibijne.
Ma ktoś może namiary na nocleg w Vrbnik i cos powiecie o tym miejscu.
Weź zacznij korzystać z wyszukiwarki forumowej.
Vrbnik to wyspa Krk (z mostem płatnym).
Chcesz jechać w ciemno w sezonie? Omijaj Istrię, Krk, nawet Rab czy Losinj lub Cres (zresztą poczytaj sobie relację CRObetro z poszukiwania apartmana w ciemno w sierpniu na Losinju). To tereny oblegane przez Niemców, Włochów i inne zachodnioeuropejskie nacje - dlatego też ceny są dostosowane do ich możliwości finansowych. Na Istrii zarezerwowałam w ostatnim sezonie apartman 2+2 za 40E / doba - ale 10km od morza, bo tylko chciałam zwiedzać.
wyjazd-w-ciemno-czy-to-mozliwe-t17807.htmlnoclegi-w-chorwacji-ceny-od-2008-roku-do-dzis-t19195.htmlPółnocna Dalmacja czyli okolice Zadaru, o których wspominasz, są tańsze, ale widokowo mniej atrakcyjne niż niżej za Splitem (zresztą popatrz na mapę fizyczną, gdzie są malownicze góry). Trudniej tam też o ładne plaże, choć Bibinje ujdzie. Byle nie niedaleki Sukosan.
Ale nawet tam musisz się nieźle potargować, by osiągnąć taką cenę, jaką założyłeś w sezonie, pewnie raczej za pokój niż studio i nie przy plaży. Przejrzyj oferty w Bibinje, Sv. Filip i Jakov, Biograd na Moru pod kątem ceny, ale to nie są okolice, które cokolwiek urywają... choć na pierwszy raz...
Jak chcesz taniej i mieć imponujące góry, możesz jeszcze zobaczyć Starigrad Paklenica, to jeszcze Kwarner pewnie - przejrzyj pod tym kątem forum, choć nie wiem, czy tam jest gdzie poszaleć jak się jest młodym. Fajny jest park narodowy w tych stronach, jeśli lubicie chodzić po górach.
Palmy są wszędzie, od Istrii po Prevlakę. A czym się różni Istria od Dalmacji, czy Północna Dalmacja od Środkowej i Południowej - trzeba zobaczyć na zdjęciach i filmach, a w tym celu czyta się relacje. Albo przynajmniej ogląda w nich foty...