Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie stacje LPG na trasie do Dalmacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paula71
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) paula71 » 07.04.2005 10:17

Witam,
Wybieram sie pierwszy raz do Chorwacji - środkowej Dalmacji.
Prosze o radę gdzie po drodze można tankowac gaz i ile mniej wiecej kosztuje. najprawdopodobniej pojedziemy przez SŁowację- Wiedeń- Maribor - Zagrzeb i ta nową autostradą do Dalmacji.
Będę wdzieczna za wszelkie rady .
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 07.04.2005 10:51

paula71 napisał(a):Witam,
Wybieram sie pierwszy raz do Chorwacji - środkowej Dalmacji.
Prosze o radę gdzie po drodze można tankowac gaz i ile mniej wiecej kosztuje. najprawdopodobniej pojedziemy przez SŁowację- Wiedeń- Maribor - Zagrzeb i ta nową autostradą do Dalmacji.
Będę wdzieczna za wszelkie rady .

Stacje są w: Varazdinie, Karlovacu, Bosjejevie (przy autostradzie), Zadarze (wyjeżdżając z Zadaru na Sibenik za Getro w prawo, w dół ok. 400 m i w lewo, po lewej będzie baza transportowa), za Sibenikiem.
Acha, szukaj stacji, gdzie pisze Plin - to jest właśnie gaz ;)

LPG Chorwacja
http://www.lpg.szm.sk/zoznamcs-hr.htm
http://www.sweb.cz/mlocek/lpgcz.html
http://www.gas-tankstellen.info/
http://www.kralicek.cz/lpg/chorvatsko.html
HdoH
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) HdoH » 07.04.2005 23:57

Witam
W Bratyslawie, prawie na koncu miasta, przy wyjezdzie w strone granicy z Austria wazna stacja, chyba ostatnia przed Chorwacja w moim przypadku, nie pamietam dokladnie, jest jesszcze slynna stacja Agip na 108 km. w Austrii, ale tam nie bylem, u mnie to wygladalo tak: przed granica w Polsce do pelna, gdzies po drodze w Slowacji dotankowalem, w Bratyslawie do pelna, gazu braklo mi tuz za Slowenia, jazda na benzynie, w Chorwacji kilka tankowan gazu, proponuje wydrukowac sobie mapki gdzie znajduja sie stacje LPG w Chorwacji gdyz nie ma za wiele - pozdrawiam
chyba zabardzo nie zamieszalem :)
tigra12
Globtroter
A stacje LPB w BiH ???

Nieprzeczytany postnapisał(a) tigra12 » 08.04.2005 14:44

Byłem 2 lata temu w CRO - jechałem właśnie przez Słowację ,Węgry i Bośnię ale autkiem na benzyne i nie zwracałem uwagę na GAZ ,chciałbym jechać ponownie przez BiH (bardzo ładne widoki) jak ze stacjami LPG w BiH?
overkill
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) overkill » 10.04.2005 10:39

HdoH napisał(a):Witam
proponuje wydrukowac sobie mapki gdzie znajduja sie stacje LPG w Chorwacji gdyz nie ma za wiele - pozdrawiam

A gdzie można takie mapki wydrukować?
Aha. Jakie końcówki mająw Chorwacji?
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 10.04.2005 12:45

overkill napisał(a):
HdoH napisał(a):Witam
proponuje wydrukowac sobie mapki gdzie znajduja sie stacje LPG w Chorwacji gdyz nie ma za wiele - pozdrawiam

A gdzie można takie mapki wydrukować?
Aha. Jakie końcówki mająw Chorwacji?

Poszukaj tu: http://www.lpg.szm.sk/zoznamcs-hr.htm
A końcówki w Chorwacji sa takie same, jak u nas. Po drodze zresztą też.
tigra12
Globtroter
czy ktoś rozglądał się za gazem na Węgrzech i Bośni?

Nieprzeczytany postnapisał(a) tigra12 » 10.04.2005 19:33

czy ktoś rozglądał się za stacjami z gazem na Węgrzech i Bośni??
na pewno na Słowacji i Czechach są w Chorwacji też (mamy mapki)
volumen
Cromaniak
Re: czy ktoś rozglądał się za gazem na Węgrzech i Bośni?

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 10.04.2005 19:54

tigra12 napisał(a):czy ktoś rozglądał się za stacjami z gazem na Węgrzech i Bośni??
na pewno na Słowacji i Czechach są w Chorwacji też (mamy mapki)

Jechałem przez Węgry trasą wzdłuż granicy z Austrią (Csorna, Sombathely, Kormed, Lenti) i widziałem kilkanaście stacji z gazem. Ja tankowałem najpierw w Bratysławie, później w Lenti (stacja jest w samym centrum). Mimo, iż Lenti nie jest dużym miasteczkiem, nie było żadnych problemów, ani z tankowaniem (w centrum Bratysławy musiałem tankować samemu), ani z płatnością kartą. I musze stwierdzić, że gaz był bardzo wysokiej jakości (w przeciwieństwie do słowackiego).
tigra12
Globtroter
a cenowo jak na Węgrzech?

Nieprzeczytany postnapisał(a) tigra12 » 10.04.2005 20:28

a cenowo jak na Węgrzech? pewnie drożej niż w Słowacji?
ps. a przy płatnościach kartą rozumiem że nie płaci się żadnych prowizji....a po dużo gorszym kursie przeliczają?
volumen
Cromaniak
Re: a cenowo jak na Węgrzech?

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 10.04.2005 21:02

tigra12 napisał(a):a cenowo jak na Węgrzech? pewnie drożej niż w Słowacji?
ps. a przy płatnościach kartą rozumiem że nie płaci się żadnych prowizji....a po dużo gorszym kursie przeliczają?

Nieznacznie wyżej jak w Polsce (w czerwcu 2004). Za tankowanie do pełna (ok. 27 litrów) zapłaciłem niecałe 45 zł. Oczywiście żadnych prowizji nie było. Płacą kartą za granicą masz przeliczane po kursie obowiązującym w Polsce.
HdoH
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) HdoH » 10.04.2005 21:13

Witaj
Najbardziej oplaca sie placic na stacjach kartami platniczymi, przelicznik jest wedlug kursu NBP
pozdrawiam 8)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 14.04.2005 12:49

Jeżeli jedziesz autostradami w HR to stację całodobową z LPG masz w połowie drogi pomiedzy Zagrzebiem a Karlovacem (Jasterbarsko) i w samym Karlovacu. Kolejna stacje będą w Zadarze - w samym Zadarze są 2, jedna w Bibinje, a druga przy zjeździe z autostrady Zadar-Zapad - niestety obie nie są całodobowe.
tigra12
Globtroter
Gaz W BoŚni KtoŚ CoŚ Wie ????????

Nieprzeczytany postnapisał(a) tigra12 » 14.04.2005 13:28

GAZ W BOŚNI KTOŚ COŚ WIE ????????
volumen
Cromaniak
Re: Gaz W BoŚni KtoŚ CoŚ Wie ????????

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 14.04.2005 13:49

tigra12 napisał(a):GAZ W BOŚNI KTOŚ COŚ WIE ????????

Zobacz sobie http://f23.parsimony.net/forum51699/messages/649.htm
Na pewno przyda się jeszcze mapka Chorwacji ze stacjami LPG
http://www.kralicek.cz/lpg/chorvatsko.html
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 15.04.2005 15:17

HdoH napisał(a):Witaj
Najbardziej oplaca sie placic na stacjach kartami platniczymi, przelicznik jest wedlug kursu NBP
pozdrawiam 8)

Własnie - to jest moje pytanie - w jaki sposób jest przeliczana wartośc moich złotówek zgromadzonych na koncie :-) przy płatnościach kartą. Czy na pewno wg kursu NBP? Czy wg jakiegos kursu POLCARDU czy MASTERCARDu.
I czy jest to jednorazowy przelicznik, czy - tak jak kiedys słyszałem - moja kasa jest najpierw przeliczana na EUR a potem na walute w jakiej następuje płatność.... bo to nie jest zbyt korzystne....
Czy ktoś jest absolutnie pewny swoich informacji, może jakiś link?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone