Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie stacje LPG na trasie do Dalmacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 19.06.2005 01:20

Lato napisał(a)::?: Ja jadę przez Niemcy czy ktoś może wie gdzie można sie dotankować Lpg na trasie Berlin-Lipsk-Norynberg.
Pozrdr.
Mirek 8O :lol:

Gaz w niemczech jest tutaj http://www.gas-tankstellen.info/menu.php?language=en_US najlepsza stronka, tylko musisz sobie sprawdzic mapę i miasta jakie masz po drodze. Gaz jest dobry ale drogi - na autostradzie nawet 0,64 euro ale z reguły 0,50 - przy każdej stacji podane ceny i godziny otwarcia. Niektóre stacje nie maja PL końcówki, warto mieć niemiecką

Pozdrawiam, Tomek
chaosik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chaosik » 29.06.2005 20:42

heja ja jade po praz pierwszy do chorwacji mieszkam w tej cwili w berlinie i mam samochod na LPG golf III 2,0 litra automat(wiec troche pali)

moja trasa to Berlin - Rijeka - Zadar - Split miedzy Rijeka - Split droga E65 wzdluz wybrzeza. Nie zamierzam jechac na benzynie

jako przezorny polak sciagnalem z netu dobra mape na kompa Grosser Reiseplanner 2004/2005 firmy MarcoPolo http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/3829731159/njumaenssite-21/028-2595202-6373301 jesli dobrze poszperacie to mozna go sciagnac z netu za darmo.
Do tej mapy mozna sciagnac plugin ktory dodaje stacje LPG w calej europie ze strony http://www.gas-tankstellen.de/menu.php?jump=download i go zainstalowac (jest za darmo)

wtedy mozecie zaplanowac swoje tankowanie co do kilometra, wydrukowac powiekszenia zjazdow do stacji i lajcik.
Ja na wszelki wypadek pozyczam od kolegi laptopa i bede mial bardzo ulatwiona sprawe.

a tak pozatym czy ktos moze mi pwiedziec czy wogule warto zwiedzac cale wzbrzeze?? jesli tak to moze warto przeleciec sie jeszcze do dubrownika??
swiniakk
Croentuzjasta
to podaj całość jak masz

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 29.06.2005 22:04

chaosik napisał(a):heja ja jade po praz pierwszy do chorwacji mieszkam w tej cwili w berlinie i mam samochod na LPG golf III 2,0 litra automat(wiec troche pali)

moja trasa to Berlin - Rijeka - Zadar - Split miedzy Rijeka - Split droga E65 wzdluz wybrzeza. Nie zamierzam jechac na benzynie

jako przezorny polak sciagnalem z netu dobra mape na kompa Grosser Reiseplanner 2004/2005 firmy MarcoPolo http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/3829731159/njumaenssite-21/028-2595202-6373301 jesli dobrze poszperacie to mozna go sciagnac z netu za darmo.
Do tej mapy mozna sciagnac plugin ktory dodaje stacje LPG w calej europie ze strony http://www.gas-tankstellen.de/menu.php?jump=download i go zainstalowac (jest za darmo)

wtedy mozecie zaplanowac swoje tankowanie co do kilometra, wydrukowac powiekszenia zjazdow do stacji i lajcik.
Ja na wszelki wypadek pozyczam od kolegi laptopa i bede mial bardzo ulatwiona sprawe.

a tak pozatym czy ktos moze mi pwiedziec czy wogule warto zwiedzac cale wzbrzeze?? jesli tak to moze warto przeleciec sie jeszcze do dubrownika??

to jak możesz to podaj gotowy plan LPG napewno każdy będzie zadowolony lub napisz na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
IgnisDriver
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 30.06.2005 07:32

chaosik napisał(a):(...)a tak pozatym czy ktos moze mi pwiedziec czy wogule warto zwiedzac cale wzbrzeze?? jesli tak to moze warto przeleciec sie jeszcze do dubrownika??

Uważam, że pytanie jest nie na miejscu! Wybrzeże jest cudowne a sam Dubroivnik zwany "perłą adriatyku" jest wpisany na listę UNESCO... czy trzeba coś jeszcze tłumaczyć? Poczytaj trochę tematów to się dowiesz wszystkiego, co warto a co nie warto...
chaosik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chaosik » 30.06.2005 16:10

jak mi sie uda to dzisiaj wieczorem porobie screny z tej mapy i dam odnosnik do serwera skad bedzie mozna je sciagnac bedzie to trasa berlin - rijeka - zadar - split - dubrovnik do rijeki autostrada dalej nabrzezem

przyda sie dla ludzi ktorzy beda jechali przez niemcy ze szczecina lub gdanska
chaosik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chaosik » 30.06.2005 18:14

mapki sa na http://chaosik.xpam.de/lpg%20horwacja/mapki%20do%20opisu/

dodatkowe mapki ze stacjami w chorwacji sa na
http://chaosik.xpam.de/lpg%20horwacja/

dla wyjasnienia napisze ze jade numerami autostrad
niemcy: A10 - A9 - A72- A93 - A3
austria A8 - A9

pierwsza stacja za berlinem srednio 300 km od centrum berlina
niemcy.jpg
Erotic Markt Berg
Öffnungszeiten Mo-Sa: 9-24h, So 12-24h
Preis: 0.599 E Euro/L (23.03.2005)
zjazd 31 na A9

druga stacja 250 km od pierwszej niemcy2.jpg
TOP-TANK Diermeier Tankhof Niederwinkling
Öffnungszeiten: Mo-So 0-24
Preis: 0.649 E Euro/L (04.04.2005)
zjazd 108 na A3

potem granica niemcy - austria

trzecia stacja 320 km od drugiej austria.jpg
ÖMV Autobahnstation
Öffnungszeiten Mo-So 0-24
Preis: 0.619 E Euro/L (07.03.2005)
A9 ale nie wiem jaki zjazd dokladnie miedzy 157 a 165 kolo miejscowosci Deutschfeistritz

granica austria - slowenia
nastepna granica
slowenia - chorwacja

czwarta stacja 331 km od trzeciej rijeka.jpg
PROplin
Öffnungszeiten Sommer: Mo-Fr 8-20, Sa-So 8-19; Winter: Mo-Fr 7-19, Sa 7-18; (S: 1.6.-30.9.; W: 1.10.-31.5.)
Preis: (nie podana) HRK ( Euro/L (05.05.2003)

piata stacja 200 km od czwartej zadar.jpg kolo zadaru
PROplin
Öffnungszeiten Sommer: Mo-Sa 7-15; Winter: Mo-So 7.30-14.30; (S: 1.6.-30.9.; W: 1.10.-31.5.)
Preis 0.41 EU Euro/L (18.09.2003)

szusta stacja kolo splitu 150 km od piatej (po drodze mija sie jeszcze dwie stacje jedna calodobowa) split.jpg
INA PROplin
Öffnungszeiten: Mo-Sa 7-21, So 7-14; Winter: Mo-Sa 7-19, So 7-12(?); (S: 1.6.-30.9.; W: 1.10.-31.5.)
Preis: 3.05 HR Euro/L (18.09.2003)

granica chorwacja - B i H
granica B i H - chorwacja

siudma stacja oddalona od szustej 222 km dubrovnik.jpg
INA PROplin
Öffnungszeiten: Mo-Sa 7-19
Preis: 3.05 HR Euro/L (18.09.2003)

i to by bylo na tyle

co z droga powrotna??
jeszcze nad nia pracuje jak tylko ja opracuje wkleje tu taki ladny opis :D :D
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 30.06.2005 19:14

Absolutnie pewne jest to, że płatność kartą kredytową ZAWSZE wiąże się z przelicznikiem niższym niż płatność gotówką - walutą kupioną w kraju. Przeliczyłem również, że absolutnie nie warto kupowac u nas kun - korzystniejsza jest wymiana euro na kuny w chorwackim kantorze (oczywiście trzeba szukać takich bez prowizji lub z prowizją minimalną). Czyli - karta + euro. Nic więcej. Nie wiem tylko, jak wyglądają te relacje w stosunku do bośniackkiej waluty: marki konwertybilnej.
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 18.07.2005 21:50

kerass napisał(a):Jeżeli ktoś potrzebuje mapkę całej Chorwacji ze stacjami LPG, ich adresami i godzinami otwarcia proszę o e-maila to wam podeslę.

Bardzo bym prosił: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
IgnisDriver
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 19.07.2005 07:49

jeśli to coś z nowymi stacjami to i ja poproszę --> adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 19.07.2005 08:53

Tak sobie czytam wypowiedzi LPG-owców lub "gazowników" ( tak pozwoliłem sobie nazwać osoby jadące autem na gaz - bez urazy) i sądzę, że podróż do Chorwacji musi dla części z Was być bardzo stresująca. A bo to nie zawsze wiadomo gdzie będą stacje LPG, a to część musi mieć reduktor wlewu gazu, a to nie wolno w upały tankować do pełna gazu, a to nie wolno parkować w niektórych podziemnych garażach ,a to część nie wie co zrobić z kołem zapasowym bo na jego miejscu ma zbiornik z gazem, a to co roku nalezy robić przegląd, a to.....na szczęście jedyne dobre jest to , że paliwo jest tańsze i podróż mniej kosztuje. Jeszcze jak ktoś napisze cały szczęśliwy, że na resztach gazu udało mu sie dojechać do następnej stacji LPG to już całkiem mnie rozbawia. Przecież ma jeszcze benzynę a jak nam "benzynowcom" zabraknie paliwa to musimy sami iść z kanistrem po nią. Ja na razie jestem "benzynowcem" i chyba tak zostanie.
A tą moją wypowiedź proszę czytać z przymróżeniem oka -napisałem ją ot tak :lol: bo przypomniał mi się temat " W Zadarze ......,,leje"

Pozdrawiam
TERRY
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TERRY » 19.07.2005 12:44

Zygmunt1964
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zygmunt1964 » 09.07.2007 16:19

ja też bym prosił o mapke chorwacji z LPG adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Z góry bardzo dziekuje .
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie stacje LPG na trasie do Dalmacji - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone