Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
WojteC5
Croentuzjasta
Re: Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojteC5 » 12.08.2012 19:45

Raul73 napisał(a):WojteC5

Czy w tym Tourist Info załatwili wam kwaterę od razu, na miejscu? My będziemy w Sarajevie pewnie pod wieczór, ewentualnie późnym popołudniem (zależy od korków) - i taka opcja pasowałaby mi najbardziej.

Nie, nie załatwili nam od razu kwatery, otrzymaliśmy kilka propozycji lokalizacji. Po przestudiowaniu ulotek poprosiłem żeby zadzwonili właśnie tam i zapytali czy jest wolne miejsce, po informacji że jest, pojechaliśmy, zobaczyliśmy, spodobało się nam więc zostaliśmy, na nocleg. "Tourist Info" okazało się bardzo obiektywne i nie namawiali nas na konkretne miejsce, w odróżnieniu od biura podróży, które proponowało nam super domek, który okazał się być totalną ruiną.

Nie wiem tylko ja długo jest to "Tourist Info" otwarte, ale w zasadzie jak wejdziesz na mapy google masz też kilka moteli do wyboru. Ceny w okolicach 40 - 50 Euro w centrum to raczej norma, ale wierz mi żałował nie będziesz!!!

Na Bascarsiji zjedź koniecznie czevapy w picie z cebulą i kiselo mleko w prawdziwym czevap barze. A prawdziwy czevap bar poznasz po tym, że nie sprzedają tam piva!!!
Smacznego i powodzenia
cocu1978
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cocu1978 » 13.08.2012 06:16

Witam, mam pytanie trochę z innej beczki. Czy ktoś może podpowiedzieć mi gdzie "zanocować" w dzień w okolicach Mikulova? Wyjeżdżamy z Polski 16.08. około 22:00 ze względu na małe dziecko, kierowcy ( nie mamy zmienników) chcieliby gdzieś odpocząć w dzień. Czyli potrzebujemy miejsca żeby zatrzymać się od 8:00 do 22:00. Sądzę, że jedyną opcją jest zarezewować hotel na 2 doby, ale może Wy mi coś fajnego podpowiecie?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.08.2012 06:39

Skąd i dokąd jedziecie?
cocu1978
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cocu1978 » 13.08.2012 08:13

FUX napisał(a):Skąd i dokąd jedziecie?

Z Bydgoszczy do Bilo ( Primosten)
Vegusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vegusia » 13.08.2012 09:43

My własnie jestesmy w Primosten ,a jechalismy z Elbląga po drodze nocujemy w Mikulovie w pension Moravia,albo Euro,albo Lidka stronki znajdziecie w necie.Myślę,że można się dogadać.zastanawiam sie tylko czemu tak dziwnie jedziecie,że w dzien chcecie odpoczywać.My tez jeżdzimy z dziećmi i wyjeżdżamy ok.4 w nocy z Elbląga do Mikulowa mamy ok.800 z kawałkiem zajeżdżamy na ok.18.00 nocleg potem rano ok. 9-10 wyjazd i w Primosten ok.19.00.Pozdrawiam
jkowal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jkowal » 13.08.2012 15:44

Nocowałem ostatnio po drodze z/do Chorwacji przy trasie D1. Rezerwacja za pomocą booking.com:
1) 30km przed Plitvickami (jadąc z Polski), 1km do Rastoke/Slunj, przy samej drodze D1
Apartments Lucija
Donje Taborište, Slunj
Cena 40 EUR za pokój 3 osobowy. Bardzo dobry standard, pachnie jeszcze nowością. Jakość taka sama jak w hotelach Novotel, Ibis. Tą kwaterę gorąco polecam, bardzo miła Pani, na powitanie dostaliśmy świeżo upieczone ciasto drożdżowe.

2) 7km przed Plitivicami (jadąc z Polski), 1 km od drogi D1
Guest accommodation Plavo oko
Smoljanac, Plitvička Jezera
Cena 40 EUR za pokój 3 osobowy. Standard średni. W całej wiosce Smoljanac jest mnóstwo kwater
cocu1978
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cocu1978 » 13.08.2012 17:16

Vegusia napisał(a):My własnie jestesmy w Primosten ,a jechalismy z Elbląga po drodze nocujemy w Mikulovie w pension Moravia,albo Euro,albo Lidka stronki znajdziecie w necie.Myślę,że można się dogadać.zastanawiam sie tylko czemu tak dziwnie jedziecie,że w dzien chcecie odpoczywać.My tez jeżdzimy z dziećmi i wyjeżdżamy ok.4 w nocy z Elbląga do Mikulowa mamy ok.800 z kawałkiem zajeżdżamy na ok.18.00 nocleg potem rano ok. 9-10 wyjazd i w Primosten ok.19.00.Pozdrawiam

Dziękuję za namiary w Mikulovie! Nasz 7-miesięczny berbeć śpi od 21 do 6 rano, także musimy o tej godzinie wyjeżdżać :-) żeby jakoś przeżyć tą podróż :-) Pozdrawiam!
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 14.08.2012 06:46

cocu1978 napisał(a):
FUX napisał(a):Skąd i dokąd jedziecie?

Z Bydgoszczy do Bilo ( Primosten)

Zazdroszczę! Byliśmy w Bilo 2 lata z rzędu, gdzie śpicie? Pozdr. od nas Bilo :papa:
http://www.nartywaustrii.eu/pensjonat
W lipcu tego roku byliśmy w 5 aut! u P.Ewy i P.Józefa, b.sympatyczni ludzie, smaczne jedzenie. POLECAM!!!
Z Gniewu mieliśmy do nich 1000km, a nastepnego dnia zostało już tylko 600km.
cocu1978
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cocu1978 » 14.08.2012 07:15

[b]Zazdroszczę! Byliśmy w Bilo 2 lata z rzędu, gdzie śpicie? Pozdr. od nas Bilo :papa:[/

W Villi Sibenik - w Bilo będziemy pierwszy raz. Poprzednie lata to Mlini, Seget Vranjica i Porec.
Na pewno pozdrowimy! :-)
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 14.08.2012 09:12

cocu1978 napisał(a):[b]Zazdroszczę! Byliśmy w Bilo 2 lata z rzędu, gdzie śpicie? Pozdr. od nas Bilo :papa:[/

W Villi Sibenik - w Bilo będziemy pierwszy raz. Poprzednie lata to Mlini, Seget Vranjica i Porec.

A my spaliśmy tutaj: Villa Marica:
http://www.adriatours.net/Apartmani/Pon ... fault.aspx
Schodzisz po 20 schodach i masz swoją plażę, leżaki, nie ma jak 20m. od morza! Nie samowita wygoda.
cocu1978
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cocu1978 » 14.08.2012 09:17

[quote=W Villi Sibenik - w Bilo będziemy pierwszy raz. Poprzednie lata to Mlini, Seget Vranjica i Porec.
Na pewno pozdrowimy! :-)[/quote]
A my spaliśmy tuttaj: Villa Marica:
Schodzisz po 20 schodach i masz swoją plażę, leżaki, nie ma jak 20m. od morza! Nie samowita wygoda.[/quote]

Też o tym miejscu myśleliśmy, ale czytaliśmy nieciekawe opinie o właścicielce i tłoku na plaży. Mam nadzieję, że to nie Wasze opinie, bo przez nie zrezygnowaliśmy z tych apartamentów :-)
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 14.08.2012 09:20

cocu1978 napisał(a):Witam, mam pytanie trochę z innej beczki. Czy ktoś może podpowiedzieć mi gdzie "zanocować" w dzień w okolicach Mikulova? Wyjeżdżamy z Polski 16.08. około 22:00 ze względu na małe dziecko, kierowcy ( nie mamy zmienników) chcieliby gdzieś odpocząć w dzień. Czyli potrzebujemy miejsca żeby zatrzymać się od 8:00 do 22:00. Sądzę, że jedyną opcją jest zarezewować hotel na 2 doby, ale może Wy mi coś fajnego podpowiecie?

My, w 5 aut! wszystkie rodziny 2+2, wyjeżdżaliśmy też o 22:00 w sobotę, o 12:00 w niedzielę byliśmy w Austrii, spalismy 15km. od autostardy, na drugi dzień, w poniedz. po śniadaniu wyjechaliśmy i po 17 byliśmy w Bilo, pomyślcie o tej opcji.
http://nartywaustrii.eu/pensjonat
prowadzą sympatyczni Polacy, brak bariery językowej
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 14.08.2012 09:24

cocu1978 napisał(a):[quote=W Villi Sibenik - w Bilo będziemy pierwszy raz. Poprzednie lata to Mlini, Seget Vranjica i Porec.

A my spaliśmy tuttaj: Villa Marica:
Schodzisz po 20 schodach i masz swoją plażę, leżaki, nie ma jak 20m. od morza! Nie samowita wygoda.[/quote]

Też o tym miejscu myśleliśmy, ale czytaliśmy nieciekawe opinie o właścicielce i tłoku na plaży. Mam nadzieję, że to nie Wasze opinie, bo przez nie zrezygnowaliśmy z tych apartamentów :-)[/quote]

Wiem, dlaczego były o niej takie opinie, w ub. roku krótko przez sezonem zmarł nagle jej mąż i babka miała doła, mówiła nam o tym, my w tym i poprzednim roku dobrze się z nią dogadywaliśmy, wypiliśmy z nią rakiję, ze swojej działki, dwa razy przywiozła nam owoce.
cocu1978
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cocu1978 » 14.08.2012 09:35

macvw napisał(a):Wiem, dlaczego były o niej takie opinie, w ub. roku krótko przez sezonem zmarł nagle jej mąż i babka miała doła, mówiła nam o tym, my w tym i poprzednim roku dobrze się z nią dogadywaliśmy, wypiliśmy z nią rakiję, ze swojej działki, dwa razy przywiozła nam owoce.

No i po co czytałam opinie? :-) Teraz będę żałować tej plaży 20m od domu :-)
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 14.08.2012 09:38

cocu1978 napisał(a):
macvw napisał(a):Wiem, dlaczego były o niej takie opinie, w ub. roku krótko przez sezonem zmarł nagle jej mąż i babka miała doła, mówiła nam o tym, my w tym i poprzednim roku dobrze się z nią dogadywaliśmy, wypiliśmy z nią rakiję, ze swojej działki, dwa razy przywiozła nam owoce.

No i po co czytałam opinie? :-) Teraz będę żałować tej plaży 20m od domu :-)

Powiem Ci, wygoda zaje.... :wink: , leżysz godzinkę, na słoneczku, na dużym leżaczku, masz ochotę na zimne Karlovacko lub winko, wysyłasz do apartamentu dziecko i za pół minutki już je pijesz, bezcenne :D !
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone