Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser
Re: Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 09.08.2012 17:43

_Ewa_ napisał(a):
krystek napisał(a):Dwa dni temu wracałem z Hr . Potrzebowałem noclegu dla 2 os. W hotelu Turing w Nagykanisza, mimo, że w Booking.com było jeszcze 27 wolnych pokoi, to okazało się, że bez rezerwacji, precz.

Dziwne zwyczaje...

Żadne dziwne!

Motel ma umowę na wyłączność z agencją (w tym przypadku booking coś tam) i wynajmują tylko przez tą agencję. Jest określona ilość pokojów na ich stronie i za każdy płacą prowizję. Po drugie - wyobraź sobie sytuację, że gość wynajmuje pokój na miejscu, a minutę później ktoś wynajmuje ten sam pokój przez net. I co wtedy?

Normalna praktyka - również w agencjach turystycznych w niektórych miejscach Chorwacji (np. Baska) i wielu innych krajach. Też mi się taki system nie podoba, ale tak już jest.

A że strony typu booking.com to zwykłe pazerne hieny - to już inna sprawa.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 09.08.2012 19:23

-Ewa-

Nie zamierzam tu z tobą dyskutować, bo po pierwsze to byłby OT, po drugie zbyt dużo pisania by było, a po trzecie, znając twoje utarczki słowne ze wszystkimi dookoła z innych wątków, byłoby to bezcelowe, bo tobie nie można nic wytłumaczyć.

Ja wiem, że napisałem prawdę, ty wiesz swoje - koniec tematu. Bez odbioru.

Wracając do tematu, czy ktoś może pomóc w sprawie noclegu w mniej popularnych tutaj Bośni i Serbii?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 09.08.2012 22:16

A tak trochę z drugiej strony: czy w Sarajevie jest w ogóle sens rezerwacji noclegu? Czy lepiej znaleźć coś na miejscu, przyjeżdżając wieczorem?

Oczywiście mówimy o jednej nocy.
CezaryL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CezaryL » 10.08.2012 09:44

http://www.nartywaustrii.eu/pensjonat

Cena za 1 nocleg ze śniadaniem osoba dorosła: 24,-/ dziecko 10- 15 lat: 20,- / dziecko 4-9 lat: 14,- / dziecko do 3 lat bezpłatnie.
Wszystkie pokoje są z łazienkami,TV-Sat, Internet Wi-Fi. Śniadanie w formie bufetu

oekotel chce 23,- ale chyba gorsze warunki.
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 10.08.2012 14:38

CezaryL napisał(a):http://www.nartywaustrii.eu/pensjonat

Cena za 1 nocleg ze śniadaniem osoba dorosła: 24,-/ dziecko 10- 15 lat: 20,- / dziecko 4-9 lat: 14,- / dziecko do 3 lat bezpłatnie.
Wszystkie pokoje są z łazienkami,TV-Sat, Internet Wi-Fi. Śniadanie w formie bufetu

oekotel chce 23,- ale chyba gorsze warunki.

W lipcu tego roku byliśmy w 5 aut! u P.Ewy i P.Józefa, b.sympatyczni ludzie, smaczne jedzenie. POLECAM!!!
Guzi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzi » 10.08.2012 16:22

"
Raul73 napisał
"Poszukuję sprawdzonych noclegów dla 4-osobowej rodziny w 2 lokalizacjach:

1. Sarajewo (może być motel, hotel, kwatera prywatna - obojętnie, byleby była zamrażarka i jakiś parking, nawet płatny gdzieś w pobliżu)

2. Granica bośniacko-serbska - okolice Loznicy, Zvornika, Szabaca

Ewentualnie proszę o linki do jakichś wyszukiwarek noclegów - ale takich któe pomagają, a nie okradają :wink: :wink:

W Sarajewie nocowałem w 2007r w hotelu Banana City - http://www.banana.ba/.
Obiekt nowoczesny, pokoje czyste i ciche, nocleg ze śniadaniem (jako takim, ale kawa pamiętam była lux).
Parking obok hotelu, zamykany - choć rano zamienił się w plac targowy, ale od tego czasu mogło się pozmieniać.
Ogólnie polecam.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 10.08.2012 17:12

Raul73 odnośnie Sarajewa zobacz Restoran & Pansion Divan adres: Bravadziluk 38, 71000 Sarajevo. Tel: 00387-61-420-254 gość ma na imię Musa lub stacjonarny: 00387-62-726-143 mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Przechodziłem tamtędy i wydaje się OK, cenę jaka mi napisał to 15EUR ale nie pamiętam czy za pokój czy za osobę. Co ważne - zajedwabista lokalizacja - w sercu Bascarsiji.
Prosty dojazd autem: Wjeżdżając do Sarajewa jedziesz cały czas prosto, na maxa, nie bój się i nigdzie nie skręcaj. Po lewej będziesz miał rzekę wraz ze słynnym z zamachu na Arcyksięcia Ferdynanda mostem a po prawej Bascarsiję. Dojedziesz aż do gmachu Biblioteki Narodowej (jaki zobaczysz stację benzynową po lewej to znaczy że przejechałeś) i tam na dole jest parking strzeżony - tam możesz zostawić auto i wracasz się piechotą jakieś 200 metrów głównym deptakiem. Pansion będzie po lewej. Jakbym ja miał jeszcze raz gdzieś spać w Sarajewie to właśnie tam.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 10.08.2012 21:28

Guzi i Sebbek - dzięki wielkie za namiary! Popatrzę sobie w internecie na podane linki i bardzo możliwe, że skorzystam.
Co do dojazdu, to dzięki za starania, ale ja będę wjeżdżał od Tuzli, czyli trasa M-18 przez Vogoscę i obok hali Zetra, więc zupełnie inny dojazd. Ale to nic, mam dobrą Automapę z dokładnym planem Sarajeva, więc sobie znajdę. Ale przyznaję, że lokalizacja mi się podoba. :D :D No i namiar na parking strzeżony baaardzo się przyda!
Jaromir.Kralik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaromir.Kralik » 11.08.2012 09:51

Pozdrowienia dla wszystkich podróżnych przybywających do Chorwacji. Jeśli wziąć pres-Czechy i będzie skierowane granicy z Austrią (Mikulov), śpimy w Kurdějov http://www.penzion-kurdejov.cz
2 osoby ze śniadaniem 48€
Ostatnio edytowano 11.08.2012 10:06 przez Jaromir.Kralik, łącznie edytowano 1 raz
Jaromir.Kralik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaromir.Kralik » 11.08.2012 09:56

Podróż do Chorwacji? Warszawa-Ostrava-Brno-Vien-Maribor-Zagrzeb
http://www.penzion-kurdejov.cz 1 noc ze śniadaniem za osobę 24 €
WojteC5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojteC5 » 11.08.2012 10:11

Raul73 napisał(a):Poszukuję sprawdzonych noclegów dla 4-osobowej rodziny w 2 lokalizacjach:
1. Sarajewo (może być motel, hotel, kwatera prywatna - obojętnie, byleby była zamrażarka i jakiś parking, nawet płatny gdzieś w pobliżu)

Ja spałem w Motelu Mejdan, świetna lokalizacja, kilka kroków od Bascarsiji
http://www.mejdanmotel.com/.

Pojechaliśmy w ciemno i korzystaliśmy z "turist info", tam na pewno polecą Ci kilka lokalizacji.
Sarajevo - świetne miejsce, a jedzenie kosmos - polecam
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 11.08.2012 10:46

WojteC5

Czy w tym Tourist Info załatwili wam kwaterę od razu, na miejscu? My będziemy w Sarajevie pewnie pod wieczór, ewentualnie późnym popołudniem (zależy od korków) - i taka opcja pasowałaby mi najbardziej.
iza85
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) iza85 » 11.08.2012 20:28

Witam
Szukam jakiegoś noclegu za miejscowością Zagrzeb dla 10 osób. Chcemy się tam tylko przespać i później lecieć dalej. Dobrze by było, gdyby to miejsce było blisko autostrady.
Może ktoś pomoże?
marecki27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecki27 » 11.08.2012 20:55

Witam wszystkich,nie wiem czy ktos juz nocleg u panstwa Jurinjak w miejscowosci Radoboj k.Krapiny,jest to miejscowosc ok.40km na płn. od Zagrzebia,miejsce naprawde godne polecenia,ja płaciłem za 2+2 osoby 45 euro. Wiecej na www.jurinjak.net
Marceli Szpak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marceli Szpak » 12.08.2012 19:26

Witajcie,
Kiedyś pytałem Was o nazwę stacji na autostradzie, na której zatrzymaliśmy się w tamtym roku na nocleg i zapomnieliśmy jej nazwę :)
W tym roku trafiliśmy na nią jednak już w drodze powrotnej - postanowiliśmy ją odwiedzić i sprawdzić czy się coś zmieniło :)
Jest super, jeszcze lepiej niż w zeszłym roku, warunki sanitarne nadal na extra poziomie. Rozbudował się natomiast dział gastronomiczny, można również nabyć pamiątki z Cro.

Stacja ta nazywa się Vukova Gorica, ok 80km za Zagrzebiem. Polecamy :)

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone