Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.12.2011 22:52

Ale bez wspólnych łazienek :wink:
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 03.01.2012 09:48

Znalazłam i zarezerwowałam : http://www.booking.com/hotel/hr/zganjer.en.html

Nocował może ktoś :?:
Ciekawy swiata
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ciekawy swiata » 03.01.2012 13:45

Może ma ktoś namiary na jakiś fajny Gasthof między Wiedniem a Grazem.
Śledziłem na forum i nic poza Oekotelem i bodajże 2-óch Gasthoffów nikt nie poleca a myślę ,że jest sporo fajnych noclegów za przystępne pieniądze gdzieś w na tej trasie więc może ktoś ciekawego coś tu dorzuci i podzieli się własnym doświadczeniem.
Myślę ,że dużo ludzi śledzi ten temat i będzie to przydatne wiekszej liczbie osób.

Z góry dziękuję.
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 03.01.2012 14:28

nocowaliśmy w tym roku w etap hotel w regensburgu , to jest pewna alternatywa dla tych noclegów w graz tyle że jakieś 400km autostrady na PN mniej więcej w połowie drogi do splitu z gdańska przez niemcy z darmowym parkingiem , gdzie w eptapie wgrazu płaciliśmy zdaje się 6 euro

w zasadzie dość dobre miejsce startowe do atakowania okolic np splitu. ok 940km regensburg-split
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 03.01.2012 16:35

Ciekawy swiata napisał(a):Może ma ktoś namiary na jakiś fajny Gasthof między Wiedniem a Grazem.
Śledziłem na forum i nic poza Oekotelem i bodajże 2-óch Gasthoffów nikt nie poleca a myślę ,że jest sporo fajnych noclegów za przystępne pieniądze gdzieś w na tej trasie więc może ktoś ciekawego coś tu dorzuci i podzieli się własnym doświadczeniem.
Myślę ,że dużo ludzi śledzi ten temat i będzie to przydatne wiekszej liczbie osób.

Z góry dziękuję.

http://www.hotel-helenental.at/
DAVIDM
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DAVIDM » 03.01.2012 19:18

Witam wszystkich,
jestem nowym użytkownikiem na tym forum, który chce się wybrać w dwie rodziny do Chorwacji a dokładnie do Podgory. Nie wiem czy fajna miejscowość czy nie, ale to już niema znaczenia bo zaliczki już poszły
:) . Ponieważ jest to temat odnoszący się do (dojazdu samochodem) więc mam takie pytanko. Czy trasa z Torunia ->Zilina->Budapeszt( gdzie chcemy wykonać nocleg)-> Podgora to dobry pomysł czy trzeba go zmienić z jakiegoś powodu o którym wy wiecie a ja nie mam pojęcia. 8O
Acha termin w jakim się wybieramy to początek sierpnia.

pozdrawiam
hej
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 03.01.2012 23:52

Hej. Pierwszy raz ?. Weżcie jakieś nakolanniki, bo jak nic HR powali was na kolana :wink: Podgora, dość duży kurort, ale ładnie, a na pierwszy raz przerażająco ślicznie :wink: . Rozejrzycie się, drugi raz już będzie wiadomo, co pasuje, czy tu czy tam.
.................
Co do drogi, trzeba wrzucić na luzik, każda dobra. Chcecie zwiedzić Budapeszt, przez Budapeszt, chcecie Wiedeń, przez Wiedeń. .... A jak nie zalezy na punktach do zwiedzenia, to ja jestem zwolennikiem trasy przez A. Rozumiem ,że planujecie przelot dwudniowy. Jak tak, to lepiej, jak pierwszy etap przez PL będzie krótszy. Dojechać do spanka tranzytowego spokojnie i w godnym czasie, zjeść kolacyjkę, wypić piwko i wymienić się wrażeniami. A na drugi dzien zrobić dłuższy etap bo można się rozpędzić. Stosując ta zasadę ostatnio zatrzymywałem się w Mikulowie (granica CZ, A). Niezły hotel dobra cena, ekwiwalentnych ok. 55 eurasów za pokój 3 osobowy ze sniadaniem w cenie. Nie musisz ruszać spod domu o świtaniu, można wyjechać godnie o tej 8.00-9.00 aby przeturlać do Cieszyna, a potem z górki. ...... Ale są i zwolennicy drogi Madziarskiej. Ale wg mnie, jak wpaść do Budapesztu na 5 min, to owszem, ale tylko przelotowo, to raczej nitka austriacka. Oczywiście, pozostaje kwestia finansowa, drożej taniej, jak ominąć płatną w Słowenii, :wink: etc, ale to inne tematy. Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2012 00:33

Hej. Pierwszy raz ?. Weżcie jakieś nakolanniki, bo jak nic HR powali was na kolana

Dobre, ale to fakt :)
Nie zapomnijcie też o solach trzeźwiących jakby ktoś zemdlał z wrażenia. :)
A tak poważnie ja bym to zrobił za jednym razem!
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 04.01.2012 01:06

Hej. Oczywiście że można i tak wielu robi, zwłaszcza z południa PL. Ale Ty się Józek nie musisz bujać przez PL, a oni mają pewnie ze 450 km dalej / Ale czemu nie, choć na pierwszy raz to bym się nie katował na starcie przygody z HR :wink: Hej
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 04.01.2012 08:48

My jeździmy z noclegiem-mamy 3 dzieci. Wyjeżdżamy z Wawy o 4 nad ranem i jedziemy przez Wiedeń. Tzn tego Wiednia w ogóle nie oglądamy tylko serpentyny, zjazdy, tunele i tyle. Nie wjeżdżamy do centrum. Śpimy pod Zagrzebiem w Oroslavije. W tym roku jednak zamierzamy dojechać dalej bo w okolice Karlovaca (KarlovacU?). Chcemy następnego dnia zahaczyć o Plitvice.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.01.2012 10:01

DAVIDM napisał(a):Witam wszystkich,
jestem nowym użytkownikiem na tym forum, który chce się wybrać w dwie rodziny do Chorwacji a dokładnie do Podgory. Nie wiem czy fajna miejscowość czy nie, ale to już niema znaczenia bo zaliczki już poszły
:) . Ponieważ jest to temat odnoszący się do (dojazdu samochodem) więc mam takie pytanko. Czy trasa z Torunia ->Zilina->Budapeszt( gdzie chcemy wykonać nocleg)-> Podgora to dobry pomysł czy trzeba go zmienić z jakiegoś powodu o którym wy wiecie a ja nie mam pojęcia. 8O
Acha termin w jakim się wybieramy to początek sierpnia.

Trasa jak każda. Jedni polecą Ci Węgry, inni przez Czechy, Austrię i Słowenię. Twój wariant ma niewątpliwe dwie zalety: jest stosunkowo tani i raczej nigdzie nie wpadniesz w korki. Jedziesz na początku sierpnia a ja znam takich, którzy w tym czasie spędzili całe dnie stojąc w korku na austriackiej autostradzie lub granicy Slo-Cro. Dużo zależy od tego, w jakim dniu tygodnia podróżujesz.
Co do Podgory... nie wiem czego oczekujesz? Byłem w ubiegłym roku i na początku byłem troszkę rozczarowany. Sama miejscowość jest bardzo ładna i malowniczo położona. Mnie przeraziły trochę tłumy ludzi (a był to koniec czerwca). Poprzednie moje pobyty w Chorwacji były w bardziej spokojnych miejscach, więc na początku te tłumy mi przeszkadzały. Później się już przyzwyczaiłem i teraz bardzo mile wspominam ten pobyt.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2012 10:12

AdamSz napisał(a):Hej. Oczywiście że można i tak wielu robi, zwłaszcza z południa PL. Ale Ty się Józek nie musisz bujać przez PL, a oni mają pewnie ze 450 km dalej / Ale czemu nie, choć na pierwszy raz to bym się nie katował na starcie przygody z HR :wink: Hej

Przed odpisaniem sprawdziłem trasę Toruń - Podgora na Google
1567km, w maju 2011 jechałem do Frejus ponad 1600km za jednym razem zajeło mi to ponad 18h. We Włoszech od Padovy do Cremony celowo omijałem autostrady żeby się przyjrzeć Itali :)

Mają o niecałe 370km to sporo zgadzam się.

Ale tak jak pisałem ja próbowałbym za jednym razem, bo dla mnie dzień po dniu np. po 800km jest bardziej męczące (napewno ten drugi dzień).Rozkładając podróż na dwa dni to w całej wyprawie cztery dni w drodze.
Oczywiście każdy zna swoje możliwości wie co woli! Ja jak jadę taką trasę robię przerwy na kawę itp. a zdarza mi się przespać godzinkę na parkingu jak już naprawdę nie daję rady.
Jak już rozbijam podróż na dwa dni, to tak żęby można było coś zobaczyć, np: Plitwickie Jeziora tak kiedyś zrobiłem wracając. :) Natomiast spanie w motelu żeby się przespać i rano ruszyć w dalszą drogę to nie dla mnie.
Dodam jeszcze tylko że staram się tak planować podróż żeby rano być na miejscu.
DAVIDM
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DAVIDM » 04.01.2012 11:06

Dzięki za bardzo szybkie sugestie
i jeżeli ktoś chciałby coś dopowiedzieć to chętnie przeczytam, a odnosnie trasy to przez Budapeszt to może, ale nie musi być taka,
tak po prostu starałem się wybrać trasę na wprost i jak najkrótszą. :D

Sugestie odnośnie noclegu mile widziane ponieważ nikt z nas nie przejechał takiego odcinka na raz :( Po co ryzykowąc z dziećmi w samochodzie- kiedyś tak teraz już NIe zresztą Piwko trzeba wypić bo sie możemy jeszcze odwodnić. :D

pozdrawiam.
hej :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.01.2012 11:35

Ja bym jechała przez Ostravę, Brno, Wiedeń, Graz do Zagrzebia.

Co do propozycji noclegu to mam dwie. Albo City Hostel Brno albo Hotel Etap w Grazu. Obie bardzo ekonomiczne, ale Brno chyba jednak tańsze.

Hostel w Brnie na jeden nocleg przetestowaliśmy z mężem we wrześniu, rezerwowałam przez booking.com. Chociaż rezerwacja była na dwójkę bez łazienki, to w tej samej cenie dostaliśmy trójkę z łazienką:) Wydają chyba klucze jak leci:) Hostel jest zaraz przy autostradzie, nie trzeba nigdzie zjeżdżać i błądzić, ale hałas samochodów zupełnie nie przeszkadzał. Parking jest wprawdzie płatny, ale za dobę wyszło nam parę koron. Zaraz przy hostelu jest przystanek tramwajowy - w 20 minut dojechać można na samą starówkę. Polecam, bo urokliwa. Nie miałam okazji spróbować śniadań, bo restauracja jest czynna od 7mej, a my musieliśmy wyjechać wcześniej.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 04.01.2012 11:44

Można na raz jak praktykują miliony :wink: i można na dwa. Zależy od indywidualnych preferencji i obycia. Praktyka wyjazdów powie wszystko. ............... Zresztą jazda w dwa auta też będzie osłabiała tempo. Nie wiem jak planujecie, czy jazdę w kolumnie :wink: czy spotykanie się na punktach etapowych, ale zawsze to ktoś będzie miał ogon i trzeba sie pilnować.
.......
Co do hotelu, to był to MZBM w Mikulovie (CZ), można też pociągnąc dalej do Oekotelu Graz (A), lub jak koleżanka pisze do innych. A na nitce słowackiej niezły i tani jest hotel w Modrej k. Bratysławy. ......A jak napiąć muskuły to do Ptuja (Słowenia), nie wiem czy ten Podlehnik dalej istnieje, ale jest tam parę innych. Lub jeszcze dalej do Plitwic, ożenić ze zwiedzaniem. To już HR i kwater przy starej drodze na Knin tam bez liku. Ale z dzieciakami i z Torunia to myślę byłby to już mały wtrysk :wink: ........ Z Torunia, to linia I etapu Mikulov - Modra chyba byłaby najrozsądniejsza i cenowo i wysiłkowo (jakieś 700 km) i byłby czas na to piwko z wieczora, anie tylko łóżko, aby do rana :wink: .......... Ceny wszystkich hoteli i kwater wychodzą raczej jednakowo, za pokój 3 osob ok 50-60 eurasów. ...Najtaniej Słowacja i Czechy. ...Nitka słowacko-wegierska i wjazd do HR od Varażdina byłby chyba najtańszy, ale od Bratysłąwy można się pchać na Wiedeń, chyba wygodniej i droga szybciej leci. Co do kwater w H nie mam doświadczen, ale z tego co inni piszą pełno tego w rejonie zachód Balaton. Hej
Ostatnio edytowano 04.01.2012 16:40 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone