Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nataszytata
Autostopowicz
Nocleg w Austrii lub Słowenii

Nieprzeczytany postnapisał(a) nataszytata » 21.07.2011 13:09

Witam wszystkich :)

Szukam (pilnie) namiarów na nocleg w Austrii lub Słowenii na trasie ze Szczecina do Chorwacji (Salzburg - Villach - Ljubljana). Najlepszy byłby jakiś Gasthof w Austrii niedaleko granicy austriacko-słoweńskiej.

Przejrzałem sporo wątków, ale niewiele z nich dotyczy tej właśnie trasy, a jeśli już to wskazywano noclegi jeszcze w Niemczech, w okolicach Monachium lub w Austrii, ale blisko Salzburga. My chcemy pierwszego dnia dojechać dalej.

Będę wdzięczny za pomoc :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.07.2011 13:17

A tradycyjnie: Graz?
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 21.07.2011 13:39

Graz na tej trasie średnio po drodze :D

W tym wątku http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=250 ... light=bled koleżanka Helen pisała o noclegu na jeziorem Bled w Słowenii, właściwe tuż za granicą austriacką.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.07.2011 14:05

Szymuś napisał(a):Graz na tej trasie średnio po drodze :D

Ooops ... faktycznie, jakoś kojarzę ciągle Cro z Dalmacją ...

No niemniej, jeżeli docelowym miejscem nie jest Istria czy Kwarner,
to Graz i ominięcie słoweńskich autostrad przez Ptuj jak najbardziej należy należy do tradycji forum :D
nataszytata
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nataszytata » 21.07.2011 16:18

weldon napisał(a):

Ooops ... faktycznie, jakoś kojarzę ciągle Cro z Dalmacją ...

No niemniej, jeżeli docelowym miejscem nie jest Istria czy Kwarner,
to Graz i ominięcie słoweńskich autostrad przez Ptuj jak najbardziej należy należy do tradycji forum :D

Jedziemy na Losinj, więc ta trasa jest naturalna. Graz odpada.
nataszytata
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nataszytata » 21.07.2011 16:35

W tym wątku http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=250 ... light=bled koleżanka Helen pisała o noclegu na jeziorem Bled w Słowenii, właściwe tuż za granicą austriacką.

Dzięki :)

Niestety linki do konkretnych "lokali" podane przez Helen nie działają. Ale jest podana przez nią strona sloveniaholidays.com, więc może tam coś znajdę.

Aczkolwiek po dodatkowych analizach tego i owego, aktualnie skłaniam się do noclegu jeszcze w Austrii.
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 21.07.2011 17:25

Nie znam nie byłem, ale:
- przy Villach
- przy autostradzie (nieco tylko zbaczasz z Twojej)
- niezłe ceny
- typowy gasthof austriacki
http://members.aon.at/hmoser10/Gasthof_Moser/Home.html

Pierwsza z brzegu oferta ;)
nataszytata
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nataszytata » 21.07.2011 17:46

Szymuś napisał(a):Nie znam nie byłem, ale:
- przy Villach
- przy autostradzie (nieco tylko zbaczasz z Twojej)
- niezłe ceny
- typowy gasthof austriacki
http://members.aon.at/hmoser10/Gasthof_Moser/Home.html

Pierwsza z brzegu oferta ;)

Najlepszy byłby taki obiekt, który ktoś przetestował.
Ale inne propozycje też mile widziane :) Ten wygląda nieźle.
LadyCaine
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) LadyCaine » 21.07.2011 21:08

Witam bardzo serdecznie :)
Pod koniec lipca wybieramy się rodziną 2+2 do Okrug Gornji ze środkowej polski przez Czechy, Austrię, Słowenię.

Czy możecie polecić jakiś dobry hotel?
Najlepiej na odcinku Maribor-Zagreb.

Byłabym bardzo wdzięczna za dość tani, dobry hotel :)
Pozdrawiam.
marcin_plock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_plock » 22.07.2011 08:47

Może ktoś z doświadczonych podróżników potwierdzić lub zaprzeczyć, jak to jest z komunikacją na Węgrzech.

Poczytałem trochę forum i trochę mnie przeraża fakt opinia że ciężko się tam dogadać.

Na moje nieszczęście nie znam niemieckiego, a tylko angielski.

W planie mam nocleg gdzieś za Balatonem, np Zalakaros.. tylko czy da radę się dogadać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2011 09:05

marcin_plock napisał(a):tylko czy da radę się dogadać.

Podjedź w Polsce na pierwszą z brzegu wioskę, nawet taką turystyczną i spróbuj się dogadać po angielsku lub niemiecku :-)

Faktem jest, ze nad Balatonem króluje niemiecki ale w te trudności z dogadaniem się to........nie szukajmy sobie problemów tam gdzie ich nie ma ;-)

Oni wiedzą po co tam przyjechałeś, więc nawet jak w żadnym innym języku jak węgierski nie rozmawiają to kartkę papieru lub/i kalkulator masz przy sobie. A to zastepuje znajomość języka węgierskiego ;-)
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 22.07.2011 12:15

marcin_plock napisał(a):Może ktoś z doświadczonych podróżników potwierdzić lub zaprzeczyć, jak to jest z komunikacją na Węgrzech.

Poczytałem trochę forum i trochę mnie przeraża fakt opinia że ciężko się tam dogadać.

W planie mam nocleg gdzieś za Balatonem, np Zalakaros.. tylko czy da radę się dogadać.

Proponuję Panią Teresę. Namiary znajdziesz w tym wątku trochę wcześniej. Ja u niej nocuję jak jade do Cro i jak wracam. Polecam.
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 22.07.2011 17:27

marcin_plock napisał(a):Może ktoś z doświadczonych podróżników potwierdzić lub zaprzeczyć, jak to jest z komunikacją na Węgrzech.

W Zalakaros nocowałem w ubiegłym roku. Fakt bez niemieckiego ciężko się dogadać (chyba, że znasz węgierski :D ) Większym problemem jest to, że niechętnie wynajmują nocleg na jedną noc. Mimo wszystko nocleg załatwiłem w może 30 minut za 40 EUR. Przez nieznajomość niemieckiego nie mogłem sie dogadać w basenach termalnych. Kurde cennik na całą ścianę, a ja za cholerę nie mogłem kupić biletów. Natomiast lody można kupić spoko. Dobre jak w Cro.
marcin_plock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_plock » 22.07.2011 18:07

Poszukałem kwatery na stronie
http://zalakaros.info.hu/szallas/apartman

Węgierskiego niestety nie znam. Kombinuję przy użyciu translatora ang-niem.

Dostałem odpowiedź że wynajmie mi pani apartament na jedną noc.

Prawie w samym centrum Zalakaros, cena za noc 30 ojro.

Jeszcze tylko niech mi odpowie, o której maksymalnie godzinie mogę przyjechać :) co bym ją zastał na miejscu :)
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 22.07.2011 19:06

My byliśmy ok 14.30
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone