Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darfil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) darfil » 10.07.2011 08:07

Dzięki tom-lesz.

Pozdr.
zbysio_56_56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbysio_56_56 » 10.07.2011 21:16

Witam,
Jeśli planujecie nocleg na trasie jadąc do Cro polecam zaglądnąć do oddalonej 17 km od Mariboru miejscowości Roglo!!!
W niej znajdziecie naprawdę ciekawe pensjonaty ze źródłami termalnymi.

A jeśli ktoś uwielbia zapach prawdziwego górskiego powietrza polecam Hotel pod Roglo.
Nocowałem trzykrotnie w nim i jestem pod urokiem tego miejsca.

Wszystko można znaleźć wklepując w googlach te nazwy.

Pozdrawiam
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 10.07.2011 21:28

tom-lesz napisał(a):Wyjechaliśmy z Warszawy ok. 4.30 - głównie z obawy o korki na zwężonej gierkówce. Jechaliśmy spokojnie z wieloma przerwami ( picie, siku, jesć) przez Bielsko_Białą , Cieszyn, Cadca, Zilina, Bratysława, Rajka, Gyor, Veszprem do Siofok. Dalej to autostrada M7 do granicy z Cro a o autostradach w Cro napisano tak duzo dobrego że moge tylko dodać - jest nawet lepiej niz napisano na forum.
Drugi raz też będę tak jechał mimo,że w dwóch miejscach mielismy małego pecha. Pierwsze- między Cadca a Zilina była naprawiana nawierzchnia asfaltowa i ruch wahadłowy, straciliśmy ok. 20-25 minut - jak wracaliśmy 02-07.2011 - juz żadnych przewężeń nie było.
Drugie - i to był pech - zjechalismy z autostrady na drogę 82 do Veszprem i byłoby OK gdyby nie ciężarówka która jechała 60-70 /h w części drogi dość krętej i wlekliśmy się prawie w konwoju - ale zdarza się.
Pogoda - my bylismy w miejscowości Brela. Temperatura przez cały pobyt ok 28-33 stopni, woda tak ok. 24-25 - moje dzieciaki mogły nie wychodzić z wody. Troche zaskakujacy dla nas był dośc silny ciepły wiatr, który szczególnie w nocy nieźle wiał . Nikomu to nieprzeszkadzało.
Ostatniego dnia naszego pobytu w nocy padało.

Bylismy pierwszy raz w Chorwacji i było super. Miłego wypoczynku.

O której zajechaliście do Breli ? :lol:
tom-lesz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom-lesz » 10.07.2011 21:50

Witam,

po noclegu w Siofok i śniadaniu wyjechaliśmy ok.8.30, nie było żadnych korków a na granicy wegiersko-chorwackiej czekaliśmy ok 2 minut - tyle trwało wachlowanie się naszymi paszportami przez pograniczników.
W Breli bylismy ok. 15-15.15 - na tyle wczesnie, że po wyładowaniu gratów do apartamentu ( apartamenty Macek - polecam) mielismy jeszcze czas aby przywitać się z Adriatykiem i to całkiem dlugi czas ( od razu dzieciaki zabrały maski rurki i płetwy)

pozdrawiam
zibi70
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi70 » 10.07.2011 22:28

Znalazłem na tym forum adres i polecam, jeśli ktoś chce nocować po stronie chorwackiej ,pierwszy zjazd z autostrady obok Krapiny
http://jurinjak.net/

Nocowaliśmy w obydwie strony ,polecamy zdecydowanie.
Miejsc noclegowych dużo ,my potrzebowaliśmy 8.
repami
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) repami » 14.07.2011 09:38

zibi70 napisał(a):Znalazłem na tym forum adres i polecam, jeśli ktoś chce nocować po stronie chorwackiej ,pierwszy zjazd z autostrady obok Krapiny

Mógłbyś podać cene za nocleg, bo na ich strone brak jest informacji. Planuje w drodze powrotnej ( OK. 26 lipca ) nocować gdzieś po drodze ( za rozsądna kase :) )
ełczanka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ełczanka » 14.07.2011 11:56

Na Węgrzech polecam nocleg nad Balatonem-p.Teresa Bodo , miejscowość Koroshegy, tel: 0036 30 618 1679 -pani jest Polką i jeśli nie u siebie to w sąsiedztwie załatwi porządny nocleg za porządną cenę-12 euro za osobę.Można śmiało dzwonić.
zibi70
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi70 » 14.07.2011 22:14

repami napisał(a):
zibi70 napisał(a):Znalazłem na tym forum adres i polecam, jeśli ktoś chce nocować po stronie chorwackiej ,pierwszy zjazd z autostrady obok Krapiny

Mógłbyś podać cene za nocleg, bo na ich strone brak jest informacji. Planuje w drodze powrotnej ( OK. 26 lipca ) nocować gdzieś po drodze ( za rozsądna kase :) )

Możesz wysłać e-maila i będziesz miał odpowiedzi .Nie wiem czy wszyscy płacą tak samo .My przy 8 osobach po 10 EURO od osoby płaciliśmy .Gdyby były dzieci poniżej 5 lat zniżka.
Grzechoo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzechoo » 18.07.2011 09:23

zarezerwowalem tam 1 nocleg z 19na20.08. (jade do chorwacji) - bardzo dobry i mily kontakt email. Za 3 dorosle osoby + dziecko 5 lat - 40 EU bez sniadania

Odpisali po ENG i PL :-)
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 19.07.2011 08:12

Zawsze nocujemy w Oekotelu w Graz ale do tego hotelu wChorwacji jest stówka więcej, więc można spróbować.
Jak szybko odpowiadają na maile? Wysłałem wczoraj w południe i nie mam dalej odpowiedzi.
zibi70
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi70 » 19.07.2011 22:10

Garo&Justa napisał(a):Zawsze nocujemy w Oekotelu w Graz ale do tego hotelu wChorwacji jest stówka więcej, więc można spróbować.
Jak szybko odpowiadają na maile? Wysłałem wczoraj w południe i nie mam dalej odpowiedzi.

Z Wrocławia macie i tak bliżej niż ja.
Uważam że zawsze trzeba wziąć pod uwagę kiedy jedziemy na turnus ,bo jak w sobotę to lepiej wieczorem ,czy też po południu w piątek przekroczyć granicę Chorwacji i na spokojnie w sobotę kilkaset km przelecieć do celu.
W ubiegłym roku granicę przekraczaliśmy w nocy z piątku na sobotę ok 4 nad ranem i już się korkowało ,ale tylko około 1 km.Dlatego w tym roku zdecydowanie woleliśmy nocować tam i bardzo dobrze.
Na maile odpowiadają raczej szybko ,nawet kilka razy dziennie -może pisać jeszcze raz ,możliwe że coś nie dotarło
marsolcz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsolcz » 19.07.2011 23:10

Witam,

Po przejechaniu 1100 km zatrzymaliśmy się na nocleg w okolicach Zagrzebia w miejscowości Oroslavie w Pension Zagi (ok 4km od zjazdu z autostrady). Pokój, który otrzymaliśmy był na dobrym poziomie, powiedziałbym 3- gwiazdkowego hotelu. Czyściutko, schludnie, na prawdę nie można się do niczego przyczepić. W pokoju brak było klimatyzacji ale tego dnia nie trzeba bylo jej używać. Kolacja a własciwie obiad pod postacią grillowanego kurczaka z frytkami i sałatką + Ożujsko:D był w porządku i kosztował 130 HRK. Jako, że startowaliśmy nazajutrz o 5:00 nie mogliśmy zjeść śniadania na miejscu, gdyż stołówka otwierana jest o 7:00. Natomiast przygotowano nam na rano po 2 kanapki z szynką i serem, otrzymaliśmy także jogurt oraz pomarańcze. Pakunek odebraliśmy przed pójściem spać. Parking nie jest strzeżony ale znajduje się pomiędzy budynkami pensjonatu i wydaje się być bezpieczny. Dziewczyna, która była wtedy na recepcji słabo znała języki obce ale większych problemów z dogadaniem się nie było. Cena 45 EUR z wliczonym śniadaniem.

W drodze powrotnej z Chorawcji po przejechaniu ok 950 km nocowaliśmy w okolicy Brna w miejscowości Nova Ves w Hotelu Salus. Pokój w naszym odczuciu o nieco gorszym standardzie a w łazience niestety grzybek na suficie pod prysznicem. Klimatyzacji także brak ale noc nie nalezała do gorących więc nie było problemu. Parking na terenie przy posesji zamykany na noc z alarmem w postaci owczarków niemieckich spuszczanych na noc. Trochę słychać odgłosy pojazdów z pobliskiej drogi. Jako, że w pobliżu znajduje się zbiornik wodny w pokoju byly komary ale byliśmy na to przygotowani i wzięliśmy ze sobą Raid dogniazdkowy :D Śniadanie bardzo dobre i urozmaicone. Właściciel biegle mówi po Polsku. Cena: 45 EUR z wliczonym śniadaniem

Pokoje rezerwowane były bezproblemowo przez witrynę booking.com
Ceny dotyczą pokoi dwuosobowych
dexter
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dexter » 20.07.2011 11:45

Witam, my w drodze na Korcule nocowaliśmy Gostisce Pri Sivi Caplji Trnovska vas 44, Trnovska vas, Slovenija. Za pokój 2 osobowy z tv, łazienką i tarasem, oraz obiad (szwedzki stół) i śniadanie zapłaciłem 44 euro. Porcje bardzo bardzo solidne. Trochę się zawiodłem na powrocie, bo miejsca zarezerwowaliśmy u nich, a po przyjeździe okazało się, że mają wesele i brak wolnych miejsc. Dziwne, że 2 tygodnie wcześniej o tym nie wiedzieli .. Właściciel jednak okazał się na tyle w porządku, że załatwił Nam pokoje u kolegi. Po raz kolejny wyszło nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :). Gospodarstwo agroturystyczne, pokoje o większym standardzie, Gostisce Turisticna Kmetija Kaucic Trstenik 21, 2234 Benedikt v Slov. Goricah, 40 euro za 2 osobowy pokój z telewizja, tarasem, łazienką no i przedpokojem. Ulokowany w cichym miejscu. W cenę pokoju wliczone pyszne śniadanko, z uwaga chlebem własnej roboty. Polecam te miejsca, jeśli ktoś planuje spędzić noc w Słowenii w drodze na wczasy :)
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 20.07.2011 13:59

Udało się w końcu i mail dotarł do Jurinjak'a.
Największym zaskoczeniem było jednak to, że gospodarz tego chorwackiego pensjonaciku 5 min po wysłaniu maila zadzwonił do mnie... (Wysyłałem z firmowego konta, więc telefon w stopce).
Pogadaliśmy chwilkę, każdy po swojemu :lol: no i się dogadaliśmy. Utwierdziło mnie to, że są raczej spoko.
Mają nawet konto na facebooku http://www.facebook.com/apartmani.jurinjak
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 20.07.2011 19:32

Witam.
Ja sobie zadzwonilem do p.Teresy Bodo i jutro ok 19-20 lece do Breli z postojem w Goroshegy.Kobitka wydaje sie ok,temat ogarnela w chwilke.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone