Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maka » 25.06.2011 20:14

Podejrzewam,że wieczorem to już miniecie Węgry... :D
rafii
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafii » 26.06.2011 18:34

Marceli Szpak napisał(a):Witam
Jadę z dziewczyną 4 lipca z Lublina Do HR, planujemy kilka godzin spania w trasie dlatego nie chcemy zatrzymywać się w jakimś hoteliku. Czy możecie polecić coś na Węgrzech w sensie "bezpieczny parking"? Z Lublina wyjeżdżamy z samego rana ok. 4-5 i niestety nie wiem w której części Węgier nam wypadnie nocka :)

Nie wiem gdzie jedziecie w Chorwacji, ale około 20-21 powinniście być w okolicach Splitu przy spokojnej jeździe.
Marceli Szpak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marceli Szpak » 26.06.2011 20:51

Faktycznie, jak ja to wcześniej liczyłem ... 8O

W takim razie trzeba będzie rozważyć trosze wcześniejszy wyjazd, żeby załapać się na rezerwacje campu :)
Dzięki za sprostowanie.
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 28.06.2011 14:58

Z kategorii polecam /odradzam

to bardzo polecam jadącym z głębi polski nocleg na Słowacji:
http://www.booking.com/hotel/sk/7hriech ... 1468d8fX11

przesympatyczna gospodyni i naprawdę dobre warunki.
Dlaczego akurat to miejsce? Podział podróży na część autostradową i męczarnię po marnych drogach wydał mi się sensowny. Wyjechałem z Rovinij w nocy i raniutko byłem na miejscu. Kobieta nas bardzo miło przywitała i zaprowadziła osobiście do pokoju.

W drodze do HR mogę polecić amatorom zwiedzania Zagrzebia - Arcotel.
Doskonała lokalizacja i relatywnie przystępne ceny.

btw. w obu miejscach jest szybkie łącze internetowe więc mozna od razu pisać relacje z podróży ;-)
plotas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) plotas » 28.06.2011 18:05

Witam serdecznie polecić mogę ta lokalizację w Słowacji . W zeszłym roku spałem i tego roku też mam rezerwację .Gorąco polecam.http://www.zakwaterowanienaslowacji.eu/ ... elky-meder
darkmen1978
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darkmen1978 » 03.07.2011 11:40

Witam, Wybieram się do Czarnogóry przez BIH jak możecie to proszę o jakieś namiary na nocleg w okolicy Doboj. Pozdrawiam :)
Edziab
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edziab » 05.07.2011 17:48

Poczytałam forum i zdecydowaam się w ciemno poszukać noclegu w okolicy Plitwickich dla dwóch rodzin z dziecmi...

Ale jak jest z noclegami na Słowenii w okolicy Bledu/Bohinj? mozna spokojnie w ciemno czy lepiej cos zarezerwowac? jezeli mzoecie cos polecic to bede wdzieczna.... a i jak sie taki nocleg kształtuje cenowo? ( mam na mysli raczej kwatery prywatne, ew. pensjonaty)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 05.07.2011 22:22

Ja szukałam przez tą stronę: http://www.sloveniaholidays.com/deu/bled/unterkunft/ niestety naszego miejsca już tam nie mogę znaleźć.
Z mojej relacji: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=250 ... c&start=30

Znalazłam ich na innej stronie:
http://hotels.slovenia.info/sloveniaboo ... rnd=762189

a namiary są tu http://www.slovenia.info/?apartma=35211&lng=1 , Ivan mówi dobrze po niemiecku.
darfil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) darfil » 05.07.2011 22:39

Piszę pierwszy raz na forum - Witam Wszystkich!!!
Pierwszy raz wybieram się też z rodzinką, 2+2, do CRO w okolice Splitu.
Nie śpieszy się nam i chcemy po drodze jak najwięcej zobaczyć.
Trasa przez Słowację i Węgry zaplanowana z dwoma noclegami.
Pierwszy Balaton, drugi w okolicach J.Plitvickich. Wyczytałem na forum, że w drugim przypadku jest łatwo o nocleg "w ciemno". Obawiam się o nocleg na węgrzech. Wyjeżdżam z Łomży w czw. o 3.00, spokojnym tempem powinienem być w okolicach Balatonu ok. 17-tej.
Znajdę coś do nocy? Czy bezpieczniej jest zabrać ze sobą namiot na wszelki wypadek? jakie macie z tym doświadczenia?
:oops:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.07.2011 22:47

Moje doświadczenia z Balatonem w tle są bardzo odległe ale jeśli macie miejsce w aucie to namiot jak najbardziej wskazany, bo właśnie najbliżej jeziora są kampingi. Jedna poprawka - w nocy będzie ciężko nawet o camp, bo w większości tych cywilizowanych od 22 lub 23 zaczyna się cisza nocna i nie zostaniecie na niego wpuszczeni. Dobijanie się od drzwi do drzwi w nocy też raczej nie będzie mile widziane, chyba że poszukacie motelu lub hotelu gdzie recepcja jest najczęściej 24h/d.
darfil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) darfil » 05.07.2011 22:57

Dzięki Rysio,
tak jak pisałem, zamierzam dojechać do pierwszego noclegu ok 17-tej.
Jeżeli się nie uda będę szukał wcześniej.
Pozdrówki.
Marchwia
Podróżnik
Re: noclegi w ciemno.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marchwia » 06.07.2011 12:45

Mariusz M.: Tak. Potrzebny. Do tej pory (jeśli jechaliśmy we dwoje) to było bez noclegu. Ale jedziemy teraz z 3 latkiem i ze względu na niego zaplanowaliśmy nocleg. Będziemy spać w miejscowości Samobor koło Zagrzebia. Jedziemy do Priżby. Pozdrawiam
tom-lesz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom-lesz » 07.07.2011 10:51

Witam,

mój pierwszy wpis na cro i byc może od razu przyda się bardzo świeże doświadczenie z noclegu nad Balatonem.
23.06.2011 - jadąc z Wwy dotarliśmy do Siofok ok 17.30, mieliśmy wczesniej zarezerwowany nocleg dla całej naszej piatki w Hotelu Kentaur ( znajdziecie na google) a mail podaję ponizej. Czysto, cicho, blisko nad Balaton, bardzo dobra kuchnia ( zupa gulaszowa jest wyjatkowo ciepło wspominana przez nas) i świetnie utrzymany ogród - mozna odpocząc po i przed długa drogą.

Namiary:

Elisabeth Koller

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Powodzenia.
darfil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) darfil » 07.07.2011 21:37

Do: tom-lesz

Witaj,
napisz o której wyjechałeś z W-wy aby dotrzeć nad Balaton o 17.30 oraz jaką trasą jechałeś. Z góry dzięki za odpowiedź.
Wyjeżdżam w przyszły czw. i będę przejeżdżał przez W-wę.
Jaka była pogoda w CRO?

Pozdr.
DF
tom-lesz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom-lesz » 08.07.2011 10:34

Wyjechaliśmy z Warszawy ok. 4.30 - głównie z obawy o korki na zwężonej gierkówce. Jechaliśmy spokojnie z wieloma przerwami ( picie, siku, jesć) przez Bielsko_Białą , Cieszyn, Cadca, Zilina, Bratysława, Rajka, Gyor, Veszprem do Siofok. Dalej to autostrada M7 do granicy z Cro a o autostradach w Cro napisano tak duzo dobrego że moge tylko dodać - jest nawet lepiej niz napisano na forum.
Drugi raz też będę tak jechał mimo,że w dwóch miejscach mielismy małego pecha. Pierwsze- między Cadca a Zilina była naprawiana nawierzchnia asfaltowa i ruch wahadłowy, straciliśmy ok. 20-25 minut - jak wracaliśmy 02-07.2011 - juz żadnych przewężeń nie było.
Drugie - i to był pech - zjechalismy z autostrady na drogę 82 do Veszprem i byłoby OK gdyby nie ciężarówka która jechała 60-70 /h w części drogi dość krętej i wlekliśmy się prawie w konwoju - ale zdarza się.
Pogoda - my bylismy w miejscowości Brela. Temperatura przez cały pobyt ok 28-33 stopni, woda tak ok. 24-25 - moje dzieciaki mogły nie wychodzić z wody. Troche zaskakujacy dla nas był dośc silny ciepły wiatr, który szczególnie w nocy nieźle wiał . Nikomu to nieprzeszkadzało.
Ostatniego dnia naszego pobytu w nocy padało.

Bylismy pierwszy raz w Chorwacji i było super. Miłego wypoczynku.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone