Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dasuch
Cromaniak
Re: Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 03.11.2024 07:29

Marlowe1994 napisał(a):Nie ma tu żadnego sarkazmu. Przed Zagrzebiem są termy i można z nich skorzystać.
Przepraszam, nie wiedziałem, że przed Zagrzebem są termy.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.11.2024 07:36

Tofik_83 napisał(a):Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Czemu Kesztehly? Temu, że nie byłem nigdy nad Balatonem a tak chociaż na chwilę byłaby okazja.

W zakresie Keszthely to możesz rozważyć Hotel Ovit leżący na obrzeżach miasta; jedynym minusem może okazać się dojście do Molo, trochę trzeba się przejść (częściowo drogą bez chodnika), dla nas było to ok z racji konieczności spaceru po dłuższej podróży, ale nie wiem jak u Was.

A jeżeli nie byłeś w ogóle nad Balatonem to może zajrzyj do Tihany na półwysep, wiem że to mniej po drodze do Cro - kilkadziesiąt km więcej, ale widoczki przednie.

---

Marlowe1994 napisał(a):
dasuch napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Nogi pomoczyć można i przed Zagrzebiem.

Można też pomoczyć w wannie, brodziku, miednicy lub w kałuży. Po co ten sarkazm?
Również pozdrawiam

Nie ma tu żadnego sarkazmu. Przed Zagrzebiem są termy i można z nich skorzystać. I nic więcej. Tak jak można skorzystać z jeziorka na Węgrzech.

:lol: :spoko:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.11.2024 09:06

dasuch napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Nie ma tu żadnego sarkazmu. Przed Zagrzebiem są termy i można z nich skorzystać.
Przepraszam, nie wiedziałem, że przed Zagrzebem są termy.

Spoko. Toplice i terme na odcinku od granicy do Zagrzebia są w kilku miejscach. Czy w Krapinie, czy w Tuhelj. Zawsze rzucają mi się w oczy drogowskazy na autostradzie. Nigdy nie korzystałem bo jestem nietermalny i mam super miejscówkę na nocleg w Samoborze.
Pozdrav.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.11.2024 13:10

Z tymi noclegami w drodze do/z Chorwacji to skomplikowana sprawa. Jeden ciśnie na maksa nie zważając na koszty i czas, by jak najszybciej być u celu. Inny z różnych przyczyn np: rekreacja, zobaczenie nowych miejsc, dziecko na pokładzie, mała oszczędność na lepsze wydatki, sobie powoli galopuje. Przerabiałem w życiu obydwie opcje. Istotne oczywiście z jakich miejsc w Polsce wyruszamy. Jak widać pomysłów na noclegi jest wiele. Ja osobiście nie przywiązuje wagi do jednorazowych noclegów. Istotą jest cel podróży. Lecz całkiem fajne jest zobaczenie czegoś nowego po drodze. I to sobie próbuję. Trochę w lewo, trochę w prawo. Polecam.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.11.2024 13:59

Każdy ma swoją filozofię i wiadomo, że moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja to moja jest mojsza niż twojsza . Dla mnie subiektywnie jazda na raz to nie jest komfortowa podróż, szczególnie jak ma się ponad 1300km. Dla mnie taki ktoś nie dojechał a udało mu się dojechać. Ale tu i tak nikt nikogo nie przekona.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 03.11.2024 14:37

Marlowe1994 napisał(a):... Ale tu i tak nikt nikogo nie przekona.

Ja zostałem przekonany po pierwszej jeździe na jeden raz. Od tamtego czasu jadę zawsze z noclegiem w połowie trasy.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.11.2024 14:49

dasuch napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):... Ale tu i tak nikt nikogo nie przekona.

Ja zostałem przekonany po pierwszej jeździe na jeden raz. Od tamtego czasu jadę zawsze z noclegiem w połowie trasy.

No to można by powiedzieć, że jesteś chlubnym wyjątkiem potwierdzającym regułę :) Ja nocuję nie w połowie, raczej zawsze trochę dalej. Wynika to z tego, że na drugi dzień nie ruszam już tak wcześnie. Ostatnio w ogóle jechałem w piątek po pracy. To spowodowało, że na nocleg z soboty na niedzielę dojechałem o 15 a nie o 18tej. Daje to możliwości na miejscu.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.11.2024 17:09

dasuch napisał(a):Ja zostałem przekonany po pierwszej jeździe na jeden raz. Od tamtego czasu jadę zawsze z noclegiem w połowie trasy.

Nie wiem czy zostałem dobrze zrozumiany w mojej poprzedniej wypowiedzi. Ja również z biegiem lat nocuję gdzieś w połowie trasy. I będę to zawsze polecał z wielu względów. Dla ogólnie pojętej zdrowotności, a szczególnie życia. Przyznam bez bicia, że w tym roku z powrotem do chałupy z Podgory poszło na jeden raz. Ale były inne życiowe sprawy i żona też całkiem nieźle za kółkiem się spisuje. Ona sobie śpi rano. Później się zmieniamy ,a ja sobie drzemię. Dzieciaków już na pokładzie nie ma. Jakieś tankowanie, szybka przekąska i siku. No tak to jeszcze idzie dać radę.
Tofik_83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tofik_83 » 04.11.2024 21:00

Jak powiedział kiedyś jeden z polityków: lepiej być 30min za późno niż 30 lat za wcześnie...
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.11.2024 15:32

Marlowe1994 napisał(a):Ja nocuję nie w połowie, raczej zawsze trochę dalej. Wynika to z tego, że na drugi dzień nie ruszam już tak wcześnie. Ostatnio w ogóle jechałem w piątek po pracy. To spowodowało, że na nocleg z soboty na niedzielę dojechałem o 15 a nie o 18tej. Daje to możliwości na miejscu.

Mam podobnie. Staram się przy okazji coś zwiedzić. Do tej pory nocowałem w Zagrzebiu, Varazdin (drugi nocleg na tej trasie to Split) lub Ogulin.
Pewnie przy kolejnym wyjeździe do Cro zrobię podobnie.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 05.11.2024 16:04

empire13 napisał(a):Mam podobnie. Staram się przy okazji coś zwiedzić. Do tej pory nocowałem w Zagrzebiu, Varazdin (drugi nocleg na tej trasie to Split) lub Ogulin.
Pewnie przy kolejnym wyjeździe do Cro zrobię podobnie.

Zagrzeb kapitalne miasto, warto trochę pozwiedzać. Dlatego warto być w miarę wcześnie żeby trochę pochodzić czy zjeść coś dobrego. Spalić kalorie po fritulach :)
W Varaždinie nie nocowałem, nie moja droga. Zwiedzałem tylko urlopujac w Zagrzebiu. Kosztowałem słodkości na Korzu, podziwiając tzw. cimeri. Tu akurat dvorepa sirena :)
Co ciekawe podobny symbol ma Starbucks. W Velikim Taborze też jest taka na pięknym kaflowym piecu przy którym grzeje się duch utopionej i zamurowanej w murze pięknej Veroniki... ;)
Tofik_83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tofik_83 » 07.11.2024 13:49

No, mam trochę materiału do analizy na zimę:)
Szczególnie że mamy już zarezerwowany pobyt i opłaconą zaliczkę więc można zacząć odliczać dni do wyjazdu :)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone