Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dasuch
Cromaniak
Re: Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 03.11.2024 08:29

Marlowe1994 napisał(a):Nie ma tu żadnego sarkazmu. Przed Zagrzebiem są termy i można z nich skorzystać.
Przepraszam, nie wiedziałem, że przed Zagrzebem są termy.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.11.2024 08:36

Tofik_83 napisał(a):Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Czemu Kesztehly? Temu, że nie byłem nigdy nad Balatonem a tak chociaż na chwilę byłaby okazja.

W zakresie Keszthely to możesz rozważyć Hotel Ovit leżący na obrzeżach miasta; jedynym minusem może okazać się dojście do Molo, trochę trzeba się przejść (częściowo drogą bez chodnika), dla nas było to ok z racji konieczności spaceru po dłuższej podróży, ale nie wiem jak u Was.

A jeżeli nie byłeś w ogóle nad Balatonem to może zajrzyj do Tihany na półwysep, wiem że to mniej po drodze do Cro - kilkadziesiąt km więcej, ale widoczki przednie.

---

Marlowe1994 napisał(a):
dasuch napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Nogi pomoczyć można i przed Zagrzebiem.

Można też pomoczyć w wannie, brodziku, miednicy lub w kałuży. Po co ten sarkazm?
Również pozdrawiam

Nie ma tu żadnego sarkazmu. Przed Zagrzebiem są termy i można z nich skorzystać. I nic więcej. Tak jak można skorzystać z jeziorka na Węgrzech.

:lol: :spoko:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.11.2024 10:06

dasuch napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Nie ma tu żadnego sarkazmu. Przed Zagrzebiem są termy i można z nich skorzystać.
Przepraszam, nie wiedziałem, że przed Zagrzebem są termy.

Spoko. Toplice i terme na odcinku od granicy do Zagrzebia są w kilku miejscach. Czy w Krapinie, czy w Tuhelj. Zawsze rzucają mi się w oczy drogowskazy na autostradzie. Nigdy nie korzystałem bo jestem nietermalny i mam super miejscówkę na nocleg w Samoborze.
Pozdrav.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.11.2024 14:10

Z tymi noclegami w drodze do/z Chorwacji to skomplikowana sprawa. Jeden ciśnie na maksa nie zważając na koszty i czas, by jak najszybciej być u celu. Inny z różnych przyczyn np: rekreacja, zobaczenie nowych miejsc, dziecko na pokładzie, mała oszczędność na lepsze wydatki, sobie powoli galopuje. Przerabiałem w życiu obydwie opcje. Istotne oczywiście z jakich miejsc w Polsce wyruszamy. Jak widać pomysłów na noclegi jest wiele. Ja osobiście nie przywiązuje wagi do jednorazowych noclegów. Istotą jest cel podróży. Lecz całkiem fajne jest zobaczenie czegoś nowego po drodze. I to sobie próbuję. Trochę w lewo, trochę w prawo. Polecam.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.11.2024 14:59

Każdy ma swoją filozofię i wiadomo, że moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja to moja jest mojsza niż twojsza . Dla mnie subiektywnie jazda na raz to nie jest komfortowa podróż, szczególnie jak ma się ponad 1300km. Dla mnie taki ktoś nie dojechał a udało mu się dojechać. Ale tu i tak nikt nikogo nie przekona.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 03.11.2024 15:37

Marlowe1994 napisał(a):... Ale tu i tak nikt nikogo nie przekona.

Ja zostałem przekonany po pierwszej jeździe na jeden raz. Od tamtego czasu jadę zawsze z noclegiem w połowie trasy.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.11.2024 15:49

dasuch napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):... Ale tu i tak nikt nikogo nie przekona.

Ja zostałem przekonany po pierwszej jeździe na jeden raz. Od tamtego czasu jadę zawsze z noclegiem w połowie trasy.

No to można by powiedzieć, że jesteś chlubnym wyjątkiem potwierdzającym regułę :) Ja nocuję nie w połowie, raczej zawsze trochę dalej. Wynika to z tego, że na drugi dzień nie ruszam już tak wcześnie. Ostatnio w ogóle jechałem w piątek po pracy. To spowodowało, że na nocleg z soboty na niedzielę dojechałem o 15 a nie o 18tej. Daje to możliwości na miejscu.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.11.2024 18:09

dasuch napisał(a):Ja zostałem przekonany po pierwszej jeździe na jeden raz. Od tamtego czasu jadę zawsze z noclegiem w połowie trasy.

Nie wiem czy zostałem dobrze zrozumiany w mojej poprzedniej wypowiedzi. Ja również z biegiem lat nocuję gdzieś w połowie trasy. I będę to zawsze polecał z wielu względów. Dla ogólnie pojętej zdrowotności, a szczególnie życia. Przyznam bez bicia, że w tym roku z powrotem do chałupy z Podgory poszło na jeden raz. Ale były inne życiowe sprawy i żona też całkiem nieźle za kółkiem się spisuje. Ona sobie śpi rano. Później się zmieniamy ,a ja sobie drzemię. Dzieciaków już na pokładzie nie ma. Jakieś tankowanie, szybka przekąska i siku. No tak to jeszcze idzie dać radę.
Tofik_83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tofik_83 » 04.11.2024 22:00

Jak powiedział kiedyś jeden z polityków: lepiej być 30min za późno niż 30 lat za wcześnie...
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.11.2024 16:32

Marlowe1994 napisał(a):Ja nocuję nie w połowie, raczej zawsze trochę dalej. Wynika to z tego, że na drugi dzień nie ruszam już tak wcześnie. Ostatnio w ogóle jechałem w piątek po pracy. To spowodowało, że na nocleg z soboty na niedzielę dojechałem o 15 a nie o 18tej. Daje to możliwości na miejscu.

Mam podobnie. Staram się przy okazji coś zwiedzić. Do tej pory nocowałem w Zagrzebiu, Varazdin (drugi nocleg na tej trasie to Split) lub Ogulin.
Pewnie przy kolejnym wyjeździe do Cro zrobię podobnie.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 05.11.2024 17:04

empire13 napisał(a):Mam podobnie. Staram się przy okazji coś zwiedzić. Do tej pory nocowałem w Zagrzebiu, Varazdin (drugi nocleg na tej trasie to Split) lub Ogulin.
Pewnie przy kolejnym wyjeździe do Cro zrobię podobnie.

Zagrzeb kapitalne miasto, warto trochę pozwiedzać. Dlatego warto być w miarę wcześnie żeby trochę pochodzić czy zjeść coś dobrego. Spalić kalorie po fritulach :)
W Varaždinie nie nocowałem, nie moja droga. Zwiedzałem tylko urlopujac w Zagrzebiu. Kosztowałem słodkości na Korzu, podziwiając tzw. cimeri. Tu akurat dvorepa sirena :)
Co ciekawe podobny symbol ma Starbucks. W Velikim Taborze też jest taka na pięknym kaflowym piecu przy którym grzeje się duch utopionej i zamurowanej w murze pięknej Veroniki... ;)
Tofik_83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tofik_83 » 07.11.2024 14:49

No, mam trochę materiału do analizy na zimę:)
Szczególnie że mamy już zarezerwowany pobyt i opłaconą zaliczkę więc można zacząć odliczać dni do wyjazdu :)
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 27.11.2024 08:44

Hej

Zawsze jeździłem na 1 x 1250 km - Dąbrowa G. - okolice Makarskiej , przeważnie wyjazdy ok. godz. 19-21 żeby na miejscu być na rano , alee.... organizm już nie jest taki młody (niedługo 50) - sam prowadzę, a po ostatnim razie było ciężko i dużo postojów - zeszło nam nocą 17 h - powrót w dzień 14 h

W 2025 pojadę w dzień z przerwą : obiad u znajomego w Zagrzebiu i nocleg za Zagrzebiem (miejscowość Otocac) 60 Euro /4 osoby (cały domek dla nas - a pomieści nawet 7 osób - dla 7 oczywiście drożej).
Na kwaterze kąpiel , odpoczynek i kolejny dzień już tylko 300 km , więc dojedziemy na miejsce i mamy cały dzień a dojedziemy wypoczęci, bez stresu bez "białych myszek"
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 27.11.2024 09:54

Martini2000 napisał(a):Hej

Zawsze jeździłem na 1 x 1250 km - Dąbrowa G. - okolice Makarskiej , przeważnie wyjazdy ok. godz. 19-21 żeby na miejscu być na rano , alee.... organizm już nie jest taki młody (niedługo 50) - sam prowadzę, a po ostatnim razie było ciężko i dużo postojów - zeszło nam nocą 17 h - powrót w dzień 14 h

W 2025 pojadę w dzień z przerwą : obiad u znajomego w Zagrzebiu i nocleg za Zagrzebiem (miejscowość Otocac) 60 Euro /4 osoby (cały domek dla nas - a pomieści nawet 7 osób - dla 7 oczywiście drożej).
Na kwaterze kąpiel , odpoczynek i kolejny dzień już tylko 300 km , więc dojedziemy na miejsce i mamy cały dzień a dojedziemy wypoczęci, bez stresu bez "białych myszek"

No i to moim zdaniem, jest mądra decyzja.
pawel_nowy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_nowy » 15.01.2025 20:30

Hej. Mam prośbę o polecenie hostelu w okolicach Krapiny. Niestety nasz Hostel Poslon w którym rokrocznie odpoczywamy w drodze do Cro chyba zakończył działalność. :( Szukam czegoś w podobnym standardzie. Dzięki za wszelkie info :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies