Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2016 18:32

Zamierzam przenocować w Letenye w drodze do Chorwacji może ktoś nocował w tej miejscowości i ma namiar na fajną kwaterę.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2016 18:36

arko2007 napisał(a):Zamierzam przenocować w Letenye w drodze do Chorwacji może ktoś nocował w tej miejscowości i ma namiar na fajną kwaterę.

Wróć na stronę 160 :wink: coś tam znajdziesz.
olka33rz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olka33rz » 16.07.2016 22:26

Gdzie spać w Słowacji w drodze do Chorwacji polećcie cos ;-)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2016 22:30

olka33rz napisał(a):Gdzie spać w Słowacji w drodze do Chorwacji polećcie cos ;-)

Skąd jedziesz :?:
serciu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) serciu » 20.07.2016 21:31

Hej :) polećcie proszę jakiś dobry nocleg na trasie z Osijeka w stronę Budapesztu - gdzieś na Węgrzech pomiędzy Szekszard a Dunajvaros w pobliżu autostrady M6 :)
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 20.07.2016 22:41

Dziękuję za uprzednie namiary w sprawie noclegów w Austrii (motel Verde) oraz Czechach (Pensjonat Nike).

Pozwolę sobie nieco szerzej niż pozostali opisać własne "doznania".

W przypadku Austrii i zachwalanego motelu Verde (Triester Str. 2, 2525 Schönau an der Triesting) muszę napisać, że jest to typowa noclegownia między tranzytowa - bez szaleństw typu śniadania, gorące napoje (no chyba, że liczymy automaty z batonikami i gorącymi napojami stojące w recepcji, których to produkty są lekko pisząc w "mało opłacalnych cenach"). Cena za pokoje adekwatna do możliwości jak na Austrię (jak wiemy to bardzo drogi kraj). Ot zwykły, piętrowy, nowoczesny loft oferujący dobry standard spania. Dla osób, które oczekują wersji minimum ujdzie, czysto i wygodnie. Niestety w lipcu przeraża ogrom pajęczaków (w pobliżu jezioro), które wręcz opanowały motel (pobyt z dnia 7 na 8 lipca). W efekcie tego każdy zewnętrzny zakamarek, każda wolna przestrzeń pomiędzy załamaniami poddasza, ościeżnic drzwi, ścian, balustrad istna masakra. Ogrom pająków od wielkości 10 groszówki do wielkości 5 złotówki, dobra opcja dla miłośników arachnologii. Z uwagi, że motel to dwupiętrowa konstrukcja dojście do pokoi odbywa się również schodami zewnętrznymi (z parkingu, poza windą w środku). Niezliczona ilość pajęczaków jest również zauważalna na schodach prowadzących na piętro i momentami trzeba było iść środkiem, aby nie wpaść w pajęczą sieć. Nie ukrywam ... efekt nieco burzący ogólną opinię o motelu wcześniej otrzymaną z kart naszego forum. Dla osób o słabej psychice i chorobie zwaną arachnofobią opcja otwarcia na noc okna bezcenna :mrgreen: Ponadto w dniu 7 lipca trafiliśmy na nieoczekiwaną blokadę ulicy Flugfeldstraße, którą prowadziła nawigacja TomTom - skończyło się na objeździe blokady polną drogą wyłożoną kruszywem (w bonusie drobny pył w każdym zakamarku auta :x ) oraz brzydkim potraktowaniu rodaków, którzy zostali zawracani z objazdu dostępnego dla lokalnych mieszkańców przez pracowników naprawiających główną ulicę. Ogólnie mam mocny niesmak i chyba raczej w przyszłym roku ominę tę miejscówkę z daleka :(

W przypadku Czech i zachwalanego pensjonatu Nike w Mikulovie - pełna R-E-W-E-L-A-C-J-A! ~1000km dystans powodujący zmęczenie od punktu wyjazdy z kwatery w Chorwacji (Gradac) do miejsca noclegu szybko zrekompensował miły, starszy Pan (recepcjonista/portier), który w niekonwencjonalny i stoicki sposób, rozumiejący trochę j.polski przywitał nas flaszeczką białego winka :hut:. Sam pensjonat to istny rarytas! Kamienica mieszkalna przerobiona na kwatery noclegowe z zachowaniem takiego "retro" architektonicznego klimatu (piękna sprawa). Naszym celem było lokum 2 pokojowe dla 4 osób i przyznam szczerze standard jak za tę cenę rewelacyjny (poza ciut pachnącą PRL-em łazienką z luźnym ustępem :mrgreen: ) - 88 EUR z parkingiem (auto zamknięte za bramą w podwórzu, w cenie śniadanko - 3 EUR/os.) wszystko było tak jak powinno być w takim standardzie. Śniadanko (każdy ma na swój talerzyk z wędlinami i żółtym serem) , ogólny talerz z wszelakiej maści serkami topionymi i dżemikami, dowolna ilość dolewki kawy i herbaty, pieczywo, mleko, płatki i jogurty, a na każdy stolik dostajemy makowiec z pobliskiej piekarni. Miła Pani na koniec pyta czy nie chcemy kanapek na drogę, które może zrobić z wędlin, których nie zjedliśmy. Bardzo miło i czyściutko! Gorąco polecam!

Ponadto....

Jako, że do Mikulova dojechaliśmy około godz. 21.00 to nie było szans na jakąkolwiek ciepłą kolację. Poinformowani przez miłego recepcjonistę, że na głównym rynku oddalonym jakieś 300m od pensjonatu możemy "coś zjeść" ruszyliśmy na zwiedzanie miasteczka, które nas urzekło. Rynek i okolice mają niesamowity klimat - liczne winiarnie (kilka o tej porze jeszcze otwartych), wybrukowane uliczki, stare lampy uliczne, na prawdę coś wspaniałego. Błąkając się od kafejki do kafejki, w której większość kuchni już była nieczynna (godz. 21.00 jest godziną zaprzestania podawania dań) i praktycznie na skraju utraty nadziei na zjedzenie regionalnej kolacji mieliśmy wracać do pensjonatu z wizją dokończenia podróżnego, suchego prowiantu, który poza ciepłym obiadem zjedzonym na trasie miał posłużyć na wypadek "W" nagle poczułem w oddali zapach "kuchni" i po chwili usłyszałem gwar wydobywający się ze środka lokalu. Lokal to coś a'la bar serwująca lokalne potrawy, zlokalizowany pod pensjonatem Slavia przy ulicy Brnenska 1079/41

Stare zdjęcie z google pokazujące tylko samą restaurację

https://www.google.pl/maps/@48.8100049, ... 56!6m1!1e1

Obecnie budynek wygląda inaczej, gdyż nad restauracją znajduje się nowo wybudowany Pensjonat o tej samej nazwie co restauracja.

W środku klimat wnętrza wciska w fotel .. ni to Oktoberfest ni to amerykański bar dla Harlejowców, ale kurcze .. jest mega. Siedzą sobie starsi i młodsi panowie, palą papieroski, jeszcze inni pykają fajkę, w kolejnej sali 3 lokalnych rozgrywa partyjkę w bilard rozważając o życiu, a wesoły barman z tatuażami na rękach i skórzanej kamizelce prowadzi nas do trzeciej sali jadalnej i omawia poszczególne potrawy z języka czeskiego na polsko-angielsko-migowy. Powiadam klimat nieziemski, jedzenie mega wyborne (przy płaceniu w EUR przelicznik 24 KĆ za 1 EUR uważam za bardzo uczciwe).
Znawcom wieprzowiny polecam Medailonky s pepper, hranol (medalion wieprzowy w sosie z ziarnkami pieprzu i domowe frytki w przyprawach) - mega :oczko_usmiech: oczywiście Kofola z kija obowiązkowa :mrgreen:

PS. Dla miłośników starych zamków polecam odwiedzenie barokowego zamku :hut:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.07.2016 07:24

serciu napisał(a):Hej :) polećcie proszę jakiś dobry nocleg na trasie z Osijeka w stronę Budapesztu - gdzieś na Węgrzech pomiędzy Szekszard a Dunajvaros w pobliżu autostrady M6 :)

Paksi Duna Panzio...
magnyc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magnyc » 21.07.2016 08:15

arko2007 napisał(a):Zamierzam przenocować w Letenye w drodze do Chorwacji może ktoś nocował w tej miejscowości i ma namiar na fajną kwaterę.

Ja testowałem tego lata nieopodal Letenye:
http://www.globusvendeghaz.hu/
Sormás, Arany János u. 14, 8881 Węgry

I mogę polecić. Małe łóżka, ale czysto w środku, czysto na podwórku, parking za zamykaną bramą. Na każdym piętrze lodówka i mała kuchnia. 50 Euro płaciłem za 4 osoby. Obok w Nagykanizsa na ulicy/placu Erzsébet tér zjadłem rewelacyjny obiad i nie zapłaciłem majątku. Nieopodal noclegu jest też LPG jak Ci potrzebne.

Można też rezerwowac u nich przez booking com.
serciu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) serciu » 22.07.2016 18:43

te kiero napisał(a):
serciu napisał(a):Hej :) polećcie proszę jakiś dobry nocleg na trasie z Osijeka w stronę Budapesztu - gdzieś na Węgrzech pomiędzy Szekszard a Dunajvaros w pobliżu autostrady M6 :)

Paksi Duna Panzio...

dzięki, ale już zdążyłem zarezerwować hotel w Mohaczu :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.07.2016 19:28

serciu napisał(a):
te kiero napisał(a):

Paksi Duna Panzio...

dzięki, ale już zdążyłem zarezerwować hotel w Mohaczu :)

miało być pomiędzy Szekszard i Dunaujvaros :wink: ale Mohacs jak zauważyłem jest częściej wybierany na nocleg tranzytowy
D@rek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) D@rek » 22.07.2016 22:43

ogi napisał(a):Witam
Czy ktoś wypróbował nocleg w obiekcie Petar Pan w m. Krapinskie Teplice http://www.tz-krapinsketoplice.hr/hr/sm ... n,122.html

Wiem, ze było spore zainteresowanie tym obiektem. Wszelkie opinie mile widziane :)

Ja już wypróbowałem. Polecam. Na powitanie mały poczęstunek składający się z kawy, soków, ciastek i owoców.
Apartament bardzo czysty, z kuchnią, klimatyzacją, dużymi i małymi ręcznikami w łazience :D
Śniadanie super. Pieczywo, ser biały, żółty, wędlina, dżemy. Dodatkowo jajecznica, parówki w cieście francuskim.
Od właścicielki dostaliśmy dodatkowe pieczywo na podróż i… folię aluminiową do zapakowania wszystkiego :D
Za wszystko zapłaciliśmy tak jak wcześniej pisałem 58 Euro (2+2).
Tak więc polecam.
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 22.07.2016 22:49

Dziękuję D@rek, uspokoiłeś mnie :)
A jak droga?

Pozdrawiam
D@rek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) D@rek » 22.07.2016 23:12

Jak na sobotę to spoko. Z racji tego, że miałem nocleg to wszyscy przejechali trasę 6 godz. wcześniej :lol:
Ja jechałem przez Mikulov ale widząc mega korki od strony Wiednia w kierunku Poysdorf-Mikulov w drodze powrotnej postanowiłem zmienić trasę
na Břeclav - Brno. I to był strzał w dziesiątkę :D
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 23.07.2016 16:38

Jak na sobotę to spoko. Z racji tego, że miałem nocleg to wszyscy przejechali trasę 6 godz. wcześniej :lol:
Ja jechałem przez Mikulov ale widząc mega korki od strony Wiednia w kierunku Poysdorf-Mikulov w drodze powrotnej postanowiłem zmienić trasę na Břeclav - Brno. I to był strzał w dziesiątkę :D

D@rek dziękuję za informację. Ja zawsze wracając uciekam naBreclaw a potem wracam do Mikulova bo tam zwykle śpimy w drodze powrotnej. Rok temu spałem w Austrii i to był błąd, a nawet wielBŁĄD :)
O której ruszałeś z Krapinskich Teplic i czy pojechałeć do Lucko czy wybrałeś objazd?
Pozdrawiam
D@rek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) D@rek » 23.07.2016 22:38

ogi napisał(a):
Ja jechałem przez Mikulov ale widząc mega korki od strony Wiednia w kierunku Poysdorf-Mikulov w drodze powrotnej postanowiłem zmienić trasę na Břeclav - Brno. I to był strzał w dziesiątkę :D

D@rek dziękuję za informację. Ja zawsze wracając uciekam naBreclaw a potem wracam do Mikulova bo tam zwykle śpimy w drodze powrotnej. Rok temu spałem w Austrii i to był błąd, a nawet wielBŁĄD :)
O której ruszałeś z Krapinskich Teplic i czy pojechałeć do Lucko czy wybrałeś objazd?
Pozdrawiam

Śniadanie o 9, wyjazd 10:30, a w Tucepi byłem o 15. Jechałem normalnie przez Lucko.
Sprawdź sobie noclegi w Breclav, miasteczko nie tak urokliwe jak Mikulov ale fajne i w miarę tanie spanie ze śniadaniem,
a do autostrady w kierunku Brna 10-15min.
Ja się zastanawiałem nad noclegiem w Breclav (wyjazd z Rovinj - druga część pobytu :oczko_usmiech: ) ale do domu 3 godz. tak więc decyzja - dom :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone