Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maxredaktor
Cromaniak
Re: Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 26.02.2016 08:24

A1 na odcinku, który was interesuje jest bezpłatna.
anulka78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anulka78 » 26.02.2016 08:36

Czyli od Piotrkowa Tryb., przez Częstochowę, do Ostrawy - bez opłat? bajka :)
Dzięki :) jesteście niezastąpieni !!
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 26.02.2016 08:42

TUTAJ na Shellu parę km za granicą z Polską możesz od razu zakupić winietę na Czechy i Austrię (z niewielką przebitką). Jeśli chodzi o winietę słoweńską to nie wiem, bo omijam ... :boss:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 26.02.2016 08:54

A na nocleg polecam Ołomuniec (np. Hotel Flora niedaleko ładnego Starego Miasta) lub przygraniczny Mikulov (kilka wpisów wcześniej masz namiary na pensjonat Euro bodajże).
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.02.2016 09:16

anulka78 napisał(a):Kor_nick, podpowiedz mi proszę jeszcze jak wygląda sprawa opłat za drogę A1 - nam nie zdarzyło się płacić i się teraz zastanawiam jaką my droga jechalismy skoro nie płacilismy, moze wcale nie A1
Wg mapy która wstawiłeś, kawałek za Łodzią wbijamy na A1 i lecimy nią do końca, gdzies jakis cennik znajdę?
Resztę czyli Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja już mam ogarniętą w kwestii opłat, jeszcze Polska mi zostala :)

Polska do ogarnięcia :wink: >>> https://www.gddkia.gov.pl/pl/14/oplaty-za-autostrady
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 26.02.2016 10:18

Anulka, gwoli ścisłości za Łodzią masz tzw. gierkówkę, na A1 wjeżdżasz dopiero przed Piekarami Śląskimi.
anulka78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anulka78 » 26.02.2016 10:26

Bardzo Wam dziekuję :) ja nie prowadzę auta zatem moja wiedza na temat dróg pozostawia wiele do życzenia :) mąż na wyjeździe służbowym więc sama ogarniam temat trasy, w sumie to moje zadanie, zaplanować i potem robic za nawigację (nawigacje tez bierzemy ale jednak własna rozpiska to podstawa) ;)

Teraz tylko znajdę kwaterę na 1 noc i mogę odetchnąc z ulgą, dzięki raz jeszcze!!
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 26.02.2016 10:36

anulka78 napisał(a):Bardzo Wam dziekuję :) ja nie prowadzę auta zatem moja wiedza na temat dróg pozostawia wiele do życzenia :) mąż na wyjeździe służbowym więc sama ogarniam temat trasy, w sumie to moje zadanie, zaplanować i potem robic za nawigację (nawigacje tez bierzemy ale jednak własna rozpiska to podstawa) ;)

Teraz tylko znajdę kwaterę na 1 noc i mogę odetchnąc z ulgą, dzięki raz jeszcze!!

jeśli wybierzesz nocleg w Mikulovie, a z tego co wyczytałem masz troje dzieci na pokładzie, to proponuję za Brnem zboczyć trochę z trasy i pojechać na Znojmo, by dać dzieciakom trochę frajdy w excalibur city. stamtąd do Mikulova na nocleg niecała godzinka jazdy
simones
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) simones » 27.02.2016 20:54

Hej Anula. Czy znalazłaś nocleg po drodze? My startujemy z Białegostoku i na pewno jedziemy przez CZ A
Pozdrawiam
Jaceł
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaceł » 28.02.2016 12:35

Jeżeli ktoś jedzie w okolice Dubrownika, ewentualnie jeszcze dalej, to polecam wypadający w połowie trasy (z Wrocławia) nocleg w okolicach Ptuja, a dokładnie w wiosce / miejscowości Starse. Dobra obsługa, dobre jedzenie (pyszna pizza) .... i elastyczność, raz przyjechałem o 2.00 i właściciel nie robił problemów :)
retro520
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) retro520 » 03.03.2016 21:44

Jaceł podaj namiary
Jaceł
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaceł » 03.03.2016 22:59

.... poszedł priv.

J.
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 06.03.2016 08:49

Bardzo Wam dziekuję :) ja nie prowadzę auta zatem moja wiedza na temat dróg pozostawia wiele do życzenia :) mąż na wyjeździe służbowym więc sama ogarniam temat trasy, w sumie to moje zadanie, zaplanować i potem robic za nawigację (nawigacje tez bierzemy ale jednak własna rozpiska to podstawa) ;)

Jeżeli jedziesz z dziećmi to ja bym proponował Majolkę http://www.gostisce-majolka.com/
Spałem tam w zeszłym roku, w tym roku też wybraliśmy to miejsce na nocleg. Na miejscu jest plac zabaw (jeżeli dzieci są w odpowiednim wieku) dzieci chętnie z niego skorzystają po długiej jeździe samochodem.
D@rek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) D@rek » 06.03.2016 19:49

My będziemy spać 2+2 w miejscowości Krapinske Toplice (Chorwacja -50 kilometrów od Ptuj w Słowenii),
700km od Katowic, 8 km od autostrady.
Nocleg ze śniadaniem, apartament 60m2 z kuchnią 38Euro + 20Euro śniadanie dla 4 osób.
Pensjonat znajduje się naprzeciw aquaparku z termami - Aquae Vivae. Tak więc można wieczorkiem zahaczyć:)
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 07.03.2016 04:53

D@rek, czy ew. możesz podać bliższe namiary?
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone