Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2015 10:43

Tam nie ma autostrady 8)
Jest stacja benzynowa, całodobowa

Na autostradzie, jadąc w kierunku Wiednia jest duży nowy McDonald, a potem zajazd Rosenberger
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 13.08.2015 10:49

Tam jeszcze nie ma autostrady, ta zaczyna się trochę dalej.
Jednakże droga od czeskiej granicy do Wiednia biegnie przez baaaardzo spokojne wsie i mieścinki, spokojnie można tam na stacji odpocząć.
Jedynie co to radzę tam pilnować się z prędkością, bo są tam ograniczenia miejscami do 30km/h i fotoradary w takich mało widocznych szarych budkach. Po za tym ponoć od tego roku w Austrii nie ma już tolerancji do 10km/h i teoretycznie łapią już po przekroczeniu 1km/h. (info od znajomego z Wiednia).
A tak to ładna krajobrazowo droga przez wsie i pagórki:)
Flacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flacha » 13.08.2015 10:51

Dzięki za informacje :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2015 11:01

stpman napisał(a):Jedynie co to radzę tam pilnować się z prędkością, bo są tam ograniczenia miejscami do 30km/h i fotoradary w takich mało widocznych szarych budkach. Po za tym ponoć od tego roku w Austrii nie ma już tolerancji do 10km/h i teoretycznie łapią już po przekroczeniu 1km/h. (info od znajomego z Wiednia).

Ale te ograniczenia prędkości do 30 km/h są dla ciężarówek, w nocy :!: :!: :!: :D
Pisze tam jak byk po niemiecku, kogo takie ograniczenie dotyczy :!: :D

Znajomy z Wiednia straszy trochę bez sensu :wink:

Jest tolerancja 10 km/h poza obszarem zabudowanym i większość aut na autostradzie ładnie grzeje 140 :!: 8)

Natomiast w terenie zabudowanym tolerancja wynosi 10% i w praktyce trzeba jechać przepisowo, trudno cały czas jechać 55, radary są w wielu miejscach 8)
Najwięcej jest we Wiedniu :!:

I do tego czasem stoją z suszarkami, szczególnie tam gdzie poza terenem zabudowanym są ograniczenia prędkości. Na przykład jak się kończy autostrada jadąc z Wiednia na Brno, tam jest ich ulubione miejsce.
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 13.08.2015 11:09

U mnie kiepsko z niemieckim, więc wolałem zwalniać:)
Generalnie trzeba w Austrii uważać na ograniczenia i będzie dobrze :)
retro520
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) retro520 » 16.08.2015 23:39

Dziś wróciliśmy z Chorwacji, i mogę się wypowiedzieć o noclegach po drodze. Jechaliśmy przez Węgry, zwiedzając Budapeszt i śpiąc w Nagykanizsa w Pelikán Magánszállás. Wcześniej nie sprawdzałem tego noclegu i nie oszukując skusiła mnie bardzo niska cena bo wychodziło po ok. 80 zł za apartament (jechaliśmy we dwie pary). W sumie mogę polecić, gdyż apartamenty były czyste i właścicielka bardzo uprzejma, jednakże standard rodem z PRL. Można też wyjść na zewnątrz, jest stolik na ogrodzie. Apartamenty mają lodówki i aneksy kuchenne. Za tę cenę nie ma co narzekać.

W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się u państwa Zielińskich we Wiedniu. Lokalizacja bardzo dobra, idealne połączenie autobusem linii 59a do centrum Wiednia (15 minut). Apartamenty też czyste i bardzo duże, można czuć się swobodnie. Państwo Zielińscy także uczynni ludzie, wytłumaczyli nam gdzie i jak mamy się dostać. Tę lokalizację możemy polecić nawet bardziej wymagającym, myślę że nie będą zawiedzeni. My w każdym razie jadąc za rok zapewne zajedziemy do państwa Zielińskich ponownie. Wpisując w wujku google nazwisko "Zielińscy apartament Wiedeń" znajdziecie kontakt.
jarod
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarod » 17.08.2015 09:09

Czy znacie może jakieś fajne miejsce w okolicach pomiędzy Graz a Zagrzebiem (objazd M-L-P) gdzie można się zatrzymać na dłuższy postój, rodzinę wysłać na spacer, zakupy, zwiedzanie itp a samemu się zdrzemnąć godzinkę w bezpiecznym miejscu? Rozważam postój z samego rana w Graz lub Ptuj (co lepsze?), ale niekoniecznie to muszą być miasta. Moze jakieś jeziorko, górki itp. Może ktoś przypadkiem natrafił na takie miejsce. Niestety ale nocleg jakoś mi się nie wpasowuje dobrze w plan podróży stąd myślę tylko o krótkiej drzemce jak będzie potrzeba. No chyba że miejsce będzie naprawde fajne i zostaniemy tam do wieczora.
Maruś-Man
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maruś-Man » 18.08.2015 20:42

natart napisał(a):ja mam numer telefonu do Pani Teresy jeśli ktoś chce mogę wysłać na PW, bo nie wiem czy tu można
ona kwateruje w swoim domu lub u córki, bardzo mili ludzie, fajne warunki, nocowaliśmy 2 lata temu, nie pamiętam ceny, ale niedużo

Witam. Jeżeli mogę prosić o ten nr, telefonu to :miniaturka @ interia . eu Jedziemy w czwartek i gdzieś chcemy spać po drodze . Pozdrawiam. Jan Kuchno
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 18.08.2015 22:01

jarod napisał(a):Czy znacie może jakieś fajne miejsce w okolicach pomiędzy Graz a Zagrzebiem (objazd M-L-P) gdzie można się zatrzymać na dłuższy postój, rodzinę wysłać na spacer, zakupy, zwiedzanie itp a samemu się zdrzemnąć godzinkę w bezpiecznym miejscu? Rozważam postój z samego rana w Graz lub Ptuj (co lepsze?), ale niekoniecznie to muszą być miasta. Moze jakieś jeziorko, górki itp. Może ktoś przypadkiem natrafił na takie miejsce. Niestety ale nocleg jakoś mi się nie wpasowuje dobrze w plan podróży stąd myślę tylko o krótkiej drzemce jak będzie potrzeba. No chyba że miejsce będzie naprawde fajne i zostaniemy tam do wieczora.

Trakoscan - jeziorko, górki, spacer, bezpieczny parking i do tego zamek 8)
jarod
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarod » 18.08.2015 22:07

krombocher napisał(a):Trakoscan - jeziorko, górki, spacer, bezpieczny parking i do tego zamek 8)

Wygląda super, o to chodziło, bardzo dziękuję. :D
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 18.08.2015 22:18

jarod napisał(a):
krombocher napisał(a):Trakoscan - jeziorko, górki, spacer, bezpieczny parking i do tego zamek 8)

Wygląda super, o to chodziło, bardzo dziękuję. :D

Z Ptuja można tam też dotrzeć przejściem Gradisce Cvetlin. Troche wąsko ale jest to alternatywa gdy Macelj stoi w korku :papa:
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 20.08.2015 21:33

Apartamenty Jurinjak (nie mogę jeszcze wstawiać linków)

Czytałem tutaj, że jest to całkiem znośne miejsce na nocleg w trasie, potwierdzacie?
Można tam bez obaw przenocować jedną nockę?
Jak tam wygląda kwestia śniadań?
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 20.08.2015 21:53

stpman napisał(a):Apartamenty Jurinjak (nie mogę jeszcze wstawiać linków)

Czytałem tutaj, że jest to całkiem znośne miejsce na nocleg w trasie, potwierdzacie?
Można tam bez obaw przenocować jedną nockę?
Jak tam wygląda kwestia śniadań?

Potwierdzam. Bez najmniejszych obaw jedź śmiało. Polacy są tam najmilej widzianymi gośćmi. Śniadanko we własnym zakresie ale warunki do przygotowania super :papa:
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 20.08.2015 22:03

Dobrze widzę, że cena za jedną noc dla dwóch osób to 30 euro?

Myślałem, że pojadę na chojraka prawie 1400km bez normalnego noclegu, ale wczorajsza trasa 800km uświadomiła mi, że jest to raczej kiepski pomysł i lepiej odżałować te 120zł i wyspać się 7h w normalnych warunkach a nie na stacji w aucie...
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 21.08.2015 15:33

W drodze "do" spaliśmy tutaj:
http://www.apartmani-hrvatska.com/osobnaen.asp?BR=3343

W samym centrum starego Rastoke, tuż nad wodospadami ( słychać w nocy, więc dla wrażliwców się nie nadaje :-) ), rano wypas śniadanko też nad wodospadem. Polecam
Obrazek

Obrazek
śniadanko :D

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone