Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcin35
Odkrywca
Re: Nocleg w okolicach Wiednia lub Bratysławy

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin35 » 11.08.2009 14:24

soul17 napisał(a):
nowalijka napisał(a):Czy ktoś może podpowiedzieć jakieś fajne miejsce na nocleg w drodze powrotnej +-100km od polskiej granicy (jedziemy na podlasie, więc będzie powrót z noclegiem). Może być coś ciekawego do obejrzenia przy okazji. :) Thx

Bratyslava? :o
Kraków? :o
Z której strony granicy? :D
Bratyslava jest super!!!!!!!!!Jeśli można porównać do Pragi to oczywiście dużo mniejsza ,ale za to do "zrobienia" w jeden dzień serdecznie polecam tą niedocenioną stolice :D
Klamer75
Odkrywca
Balaton w ciemno PORAŻKA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Klamer75 » 11.08.2009 21:06

Witam.
Dziś wyjechałem po raz 1 do Chorwacji. Wybrałem trasę przez Węgry z noclegiem gdzieś koło Balatonu. Nocleg w ciemno.
I porażka.
Miejsca i owszem są ale tubylcom się nie opłaca wynająć noclegu dla 8 osób na 1 dobę.
Jak nas widzieli to i chętnie ale jak na jedną dobę to spadać.
Chyba jednak coś ten kryzys ich za mocno nie pogonił.
Lepiej nic niż cokolwiek mieć.
I zanocowałem w hotelu z czasów naszego PRLu za 87 Euro za 2+1.
Nio tak w PRLu nie było netu w hotelach.
Mam nadzieję że jak dojadę do Chorwacji będzie lepiej (podobno mam rezerwację:)
Pozdrawiam
gre
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gre » 11.08.2009 23:23

Witam!przeglądałem forum kilka dni i nic, może ktoś mógłby mi pomóc w znalezieniu noclegu na trasie za Zagrzebiem w stronę Belgradu?proszę.
Grzegorz
koperek
Turysta
Re: Balaton w ciemno PORAŻKA

Nieprzeczytany postnapisał(a) koperek » 20.08.2009 21:04

I zanocowałem w hotelu z czasów naszego PRLu za 87 Euro za 2+1.
Nio tak w PRLu nie było netu w hotelach.
Mam nadzieję że jak dojadę do Chorwacji będzie lepiej (podobno mam rezerwację:)
Pozdrawiam

No to miałeś pecha, my (2+3) pod Balatonem znaleźliśmy apartament o 9 w nocy (na jedną nockę). Potem się okazało, że właściciele to też nauczyciele i miło spędziliśmy noc przy winku rozmawiając po rosyjsku :)
Moja metoda - walisz do centum i pytasz taksówkarzy - ci wiedzą najlepiej i zawsze poradzą. Cena 55EUR, chcieli 65. Pozdrawiam.
Loucipher
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loucipher » 21.08.2009 07:33

Ja w tamtą stronę nocowałem niedaleko Slunj (mieliśmy blisko do Plitvic) w dużym, czteroosobowym pokoju z łazienką, TV i dostępem do aneksu kuchennego. 40 EUR za 3 dorosłych i dziecko (chcieli 50). Z czystym sumieniem polecam.
(zainteresowanym podam namiary e-mailem - słać na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl ).

Za to z powrotem wylądowaliśmy w środku szalejącej ulewy w pensjonacie w Trnavie. Zdarli z nas 80 EUR. Tyle, że dwa pokoje, każdy z małżeńskim łóżkiem i osobną łazienką, do tego klima i TV. Było późno (po 21-wszej), mieliśmy cały dzień jazdy z Chorwacji za sobą, do tego lało tak, że poza własnym nosem niewiele było widać. Machnąłem ręką. Następnym razem nocuję po węgierskiej stronie.
koperek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) koperek » 21.08.2009 07:50

Fakt, Słowacja to kompletna porażka ... Ja mieszkam w Żywcu, więc zawsze to była tzw. najbliższa zagranica. Fajne wody termalne, tanie noclegi, restauracyjki, dobre piwko ... To se ne vrati ... Teraz kupuję winietkę za 9.90EUR i dalej, na Chorwację. Za to w Żywcu kolejki Słowaków do kantorów. Kupują plazmy, jedzenie, kafelki, meble - wszystko. Trochę im współczuję, ale sami chcieli...

baseny w Rajeckich Teplicach i w Komarno ... :cry:
http://juliusz.lo-zywiec.pl/gallery/index.php?folder=/slovakia_2006/
Betsy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Betsy » 22.08.2009 20:57

zarezerwowałam Oekotel w Salzburgu
czekam na odpowiedź, mam nadzieję, że mają miejsca ;)

ale tak zeby sie uspokoić.. czy ktos tam z Was nocował?
warunki są porównywalne do Grazu czy Wiednia?

Dzięki za odpowiedź :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.08.2009 21:10

Betsy napisał(a):zarezerwowałam Oekotel w Salzburgu
czekam na odpowiedź, mam nadzieję, że mają miejsca ;)

ale tak zeby sie uspokoić.. czy ktos tam z Was nocował?
warunki są porównywalne do Grazu czy Wiednia?

Dzięki za odpowiedź :)

Nocowałem w wiedniu oraz Grazu; sa zblizone.
Śniadania mało wyszukane... :roll: ze wskazaniem na mało smaczne + lurowata kawa...
Betsy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Betsy » 22.08.2009 21:17

no my nocowalismy tez w Grazu i we Wiedniu i w Grazu zdecydowanie ładniej, chociaż we Wiedniu można było choć pizze wieczorem zamówić ;)

śniadania.. zwykły bufet, ale najedlismy sie :)

wstyd tylko za kartkę w Grazu .. o nie wynoszeniu jedzenia..
no ale co zrobic... :roll:

jakby ktoś był w Salzburgu to bede czekać na opinię :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.08.2009 21:54

Betsy napisał(a):
śniadania.. zwykły bufet, ale najedlismy sie :)

Jeżeli ktoś zajada sie chlebem czy bułkami, to może tak...
Ja tego nie konsumuję.
Pozostaje tylko bialko, a z tym to byl problem...
Betsy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Betsy » 22.08.2009 21:56

byly tez platki sniadaniowe, jajka

fakt moze nie bylo jajecznicy, kielbasek, parówek, ale dało się najeść

a może to faktycznie ja nie jestem zbyt wybredna :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.08.2009 08:39

Mi generalnie hotelowe/chemiczne jedzenie nie odpowiada.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2009 09:36

koperek napisał(a): Kupują plazmy, jedzenie, kafelki, meble - wszystko. Trochę im współczuję, ale sami chcieli...

Ale czego?
Że mogą za swóją pensję kupić w tej chwili to ,na co ich nie było stać 8 miesięcy temu?

Albo przynajmniej moga to zrobic o 30 % taniej niż 8 miesięcy temu?

Trochę logiki.
koperek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) koperek » 23.08.2009 09:48

hepik napisał(a):
koperek napisał(a): Kupują plazmy, jedzenie, kafelki, meble - wszystko. Trochę im współczuję, ale sami chcieli...

Ale czego?
Że mogą za swóją pensję kupić w tej chwili to ,na co ich nie było stać 8 miesięcy temu?

Albo przynajmniej moga to zrobic o 30 % taniej niż 8 miesięcy temu?

Trochę logiki.

Co do logiki - wyobraź sobie, że Twoja firma z materiałami budowlanymi pada, bo wszyscy jeżdżą do sąsiedniego kraju po kafelki :roll: Albo że masz restaurację do której nikt nie przychodzi nawet na piwo, albo zamiast alkoholu sprzedajesz winietki. Twój pensjonat stoi pusty a ludzie zamiast nocować u ciebie śpią w Austrii. Owszem, możesz siedzieć w domu i oglądać plazmę patrząc w wiadomościach jak twój kraj się wali. Każdy kij ma dwa końce. Ja się już wyleczyłem ze Słowacji i ich chorych cen. Wolę zostawić kasę Chorwatom. Hvala.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2009 10:23

koperek napisał(a):..... Ja się już wyleczyłem ze Słowacji i ich chorych cen. Wolę zostawić kasę Chorwatom. Hvala.

Pytanie tylko jedno - czy to ceny słowackie są chore czy wartość złotówki jest do d....
Póki co Słowacy pilnują przelicznika 1 EUR = 30 z SK z groszami.
Jak złotówka miałaby wartość jak choćby w ub. roku czyli na poziomie 3,20 za EUR to różnicy miedzy koroną a euro nie widzałbyś zbyt dużej.
Przykład pierwszy z brzegu - noclegi choćby nad Siravą:
http://www.travelguide.sk/svk/horny-zem ... giony/?p=2
masz ceny dodatkowo podane po staremu.
Tyle, że jak na początku - to złotówka jest g.....warta a nie ich "drożyzna".
I dlatego i Ty i ja widzę mase Słowaków w weekendy na zakupach bo wykorzystują dziadowską wartość złotówki a nie drożyznę u nich.
Kiedyś, niedawno była sytuacja odwrotna - jak my tam jeżdziliśmy na zakupy.......bo wiele rzeczy było taniej.
Czyli logicznie - po co płacić więcej jak można mniej :lol:
W wielu terenach przygranicznych w Europie wykorzystuje sie różnice cen.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone