Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany
Re: Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.05.2015 15:44

Temat bycia Poznaniakiem dotyczył picia wina a nie spania po parkingach :mrgreen:
I był żartem a nie zarzutem czy przytykiem. Chciałbym wydawać tyle ile ci moi znajomi poznaniacy :)
Bocian
zbanowany
Re: Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.05.2015 15:47

My jak dobrze pójdzie to zanocujemy koło Zagrzebia i po śniadaniu opłotkami dojedziemy aż do Jasterbarsko. I Lucko z głowy :)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 13.05.2015 16:00

To nie był przytyk do Twojego przytyku do mnie ale takie ogólne stwierdzenie :)

Mam na myśli porównanie do tego, że nasi dziadkowie, wujkowie i ojcowie w czwórkę maluchem bez klimy jechali do Bułgarii przez dwa dni, spali gdzie się dało w drodze i zawsze mieli pełno fajnych przygód.

Skłoniły mnie do napisania tego słowa (nie tylko one) mojego kolegi, którego żona powiedziała, że nie będzie jechała znowu do Cro przez półtora dnia z łódką na lawecie (ilu z nas chciałoby mieć taką łódkę??) bo to za męcząca podróż, a ona by chciała polecieć samolotem do jakiegos fajnego hotelu i jak to mój ulubieniec JKM powiedział "nażreć się i wyspać się" :D
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 13.05.2015 16:04

Powiem Ci, bardzo mądrze napisane......Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2015 16:07

AdamBeata napisał(a):Czasami myślę, że chyba rzeczywiście jesteśmy zieloną wyspą na tle reszty (szczególnie tej zachodniej) Europy :D

Czytając niektóre wpisy, które delikatnie mówiąc uważają kwestię różnicy 5E za nocleg za śmiesznie niską i jak to mówią "bycie Poznaniakiem" (nie ujmując nikomu z Wielkopolski :lol: ), a patrząc na parkingi na autostradach w okresie wakacyjnym pełne różnorakich nacji, poczynając od Hiszpanów, a kończąc na mieszkańcach bogatej Skandynawii śpiących w autach po kilka godzin (czasami z trójką dzieci) i dalej jadących do celu to myslę, że chyba oni wszyscy gorsi od Szkotów - oszczędzają na noclegach, jedzą swoje kanapki w drodze i jeszcze objeżdżają niektóre autostrady bez winietek :)

Te 5 euro to jaka część wakacyjnego budżetu :?:
Nawet nie promil :roll: Nie odgrywa żadnej roli

Oszczędzanie jest chwalebne, ale licytowanie się, kto wypocznie jak najtaniej :?: :roll:
Popieram spanie w tanich hostelach, nie przepłacanie za noclegi i jedzenie, jak ktoś nie jest za bardzo przy kasie. Ale nawet tu powinno się pamiętać o przeliczniku cena/jakość. Moim zdaniem lepiej dopłacić kilka euro i zamiast mieć nocleg w obskurnym hostelu z pijanym Romami, spędzić go w czystym pokoju z czystymi łazienkami :!:
Jak się jedzie z rodziną, z dziećmi, to nocleg tranzytowy z dobrym śniadaniem w czystym hotelu za niewielkie pieniądze
znacznie wpłynie na pozytywną ocenę wakacji :wink: :D
A koszt ten wakacyjnego budżetu nie zrujnuje :roll:

No, ale to jest kwestia gustu 8)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.05.2015 16:16

AdamBeata napisał(a): Mam na myśli porównanie do tego, że nasi dziadkowie, wujkowie i ojcowie w czwórkę maluchem bez klimy jechali do Bułgarii przez dwa dni, spali gdzie się dało w drodze i zawsze mieli pełno fajnych przygód.

Zaraz tam dziadkowie :) Ja tak jeździłem z rodzicami i siostrą :)
Ale czy można się dziwić, ze teraz ludzie chcą trochę bardziej komfortowo? Nasze dzieciaki spanie po krzakach mają w tytce jak mawiają poznaniacy :) I to normalne. Ile razy słyszałem stary, daj se spokój z argumentami że ty to coś tam kiedyś robiłeś albo że za moich czasów... :)
Ale pogadać to sobie możemy na przyczółkach ;)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 13.05.2015 16:20

Lednice napisał(a):
AdamBeata napisał(a):Czasami myślę, że chyba rzeczywiście jesteśmy zieloną wyspą na tle reszty (szczególnie tej zachodniej) Europy :D

Czytając niektóre wpisy, które delikatnie mówiąc uważają kwestię różnicy 5E za nocleg za śmiesznie niską i jak to mówią "bycie Poznaniakiem" (nie ujmując nikomu z Wielkopolski :lol: ), a patrząc na parkingi na autostradach w okresie wakacyjnym pełne różnorakich nacji, poczynając od Hiszpanów, a kończąc na mieszkańcach bogatej Skandynawii śpiących w autach po kilka godzin (czasami z trójką dzieci) i dalej jadących do celu to myslę, że chyba oni wszyscy gorsi od Szkotów - oszczędzają na noclegach, jedzą swoje kanapki w drodze i jeszcze objeżdżają niektóre autostrady bez winietek :)

Te 5 euro to jaka część wakacyjnego budżetu :?:
Nawet nie promil :roll: Nie odgrywa żadnej roli

Oszczędzanie jest chwalebne, ale licytowanie się, kto wypocznie jak najtaniej :?: :roll:
Popieram spanie w tanich hostelach, nie przepłacanie za noclegi i jedzenie, jak ktoś nie jest za bardzo przy kasie. Ale nawet tu powinno się pamiętać o przeliczniku cena/jakość. Moim zdaniem lepiej dopłacić kilka euro i zamiast mieć nocleg w obskurnym hostelu z pijanym Romami, spędzić go w czystym pokoju z czystymi łazienkami :!:
Jak się jedzie z rodziną, z dziećmi, to nocleg tranzytowy z dobrym śniadaniem w czystym hotelu za niewielkie pieniądze
znacznie wpłynie na pozytywną ocenę wakacji :wink: :D
A koszt ten wakacyjnego budżetu nie zrujnuje :roll:

No, ale to jest kwestia gustu 8)

Ja jakoś tak byłem nauczony, że nawet 5zł wydane niepotrzebnie to zbędny wydatek i nieważne jaka to część mojego budżetu. :wink:

Swoją drogą często jadąc na dalsze wakacje autem z rodziną, podczas dojazdu na miejsce robimy sobie kawę i herbatę na PRLowskiej butli w cieniu pod przytulnym drzewkiem, kanapki z polskiego chleba, myśliwskiej i małosolnych, śpimy czasem na dziko pod gołym niebem licząc razem spadające gwiazdy i wtedy rzeczywiście czujemy, że jesteśmy na prawdziwych wakacjach. :hut:
mac30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac30 » 13.05.2015 16:23

Macie może namiary na jakąś miejscówkę w okolicach Zagrzebia lub Karlovaca?
Ostatnio edytowano 13.05.2015 16:32 przez mac30, łącznie edytowano 1 raz
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 13.05.2015 16:24

Bocian napisał(a): jak mawiają poznaniacy :)

Ty masz romans z jakąś Poznanianką??? :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2015 16:34

AdamBeata napisał(a):
Ja jakoś tak byłem nauczony, że nawet 5zł wydane niepotrzebnie to zbędny wydatek i nieważne jaka to część mojego budżetu. :wink:

Ja znam takiego faceta, co dzieci na wczasach pędził kilometr w jedną stronę, bo tam były najtańsze lody :wink:

AdamBeata napisał(a):
Swoją drogą często jadąc na dalsze wakacje autem z rodziną, podczas dojazdu na miejsce robimy sobie kawę i herbatę na PRLowskiej butli w cieniu pod przytulnym drzewkiem, kanapki z polskiego chleba, myśliwskiej i małosolnych, śpimy czasem na dziko pod gołym niebem licząc razem spadające gwiazdy i wtedy rzeczywiście czujemy, że jesteśmy na prawdziwych wakacjach. :hut:

Wszystko zależy od rodziny :roll:
Twoja będzie wcinać kanapki z z myśliwską
Druga pójdzie do McDonalda, a moja na smażony ser z frytkami

A czwarta rodzina poleci do Egiptowa i tam się będzie objadać i opijać :wink:
I też będą szczęśliwi :wink:

I wszystkie będą szczęśliwe 8) Każdy uważa co innego za potrzebne :wink:
Ostatnio edytowano 13.05.2015 16:40 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.05.2015 16:35

AdamBeata napisał(a):kanapki z polskiego chleba, myśliwskiej i małosolnych,

Ładny obkład, widać, że nie nyrol jedzie :) Tylko jak wuchta wiary na parkingu to trzeba patrzeć żeby plyndzy domowych nie ukradli :) Rug cug na szagę do auta i w długą :) :)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 13.05.2015 16:50

Jak jadę na wakacje to w aucie mam zawsze wszystko co potrzeba, a nawet na zapas.
Kiedyś nawet hebel mi się zawieruszył i znalazłem go jak szukałem deski do krojenia myśliwskiej i ogórków.
U mnie wszyscy mięsożerni więc placków nie bierzemy w trasę. :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.05.2015 17:02

mac30 napisał(a):Macie może namiary na jakąś miejscówkę w okolicach Zagrzebia lub Karlovaca?

http://karlovac-touristinfo.hr/hr/smjestaj
http://www.tzkz.hr/hr/smjestaj/karlovac/
Michał233
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał233 » 13.05.2015 17:08

Zawsze biorę dwie lodówki na wyjazd. Na stacjach i postojach to się kawę/herbatę wypije, a tak to w lodówkach jakieś warzywa, owoce. A jeśli chodzi o spanie to najczęściej są to parkingi. Zatrzymuje się człowiek i śpi.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 13.05.2015 17:27

Michał233 napisał(a):Zawsze biorę dwie lodówki na wyjazd.

Ja jedną lodówkę + piekarnik ;) :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone