Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Crocodyl
Cromaniak
Re: Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 13.05.2015 09:24

Lednice napisał(a):Nikt tu nie prowadził wojny

Jak widzisz wojnę ująłem w cudzysłów, taki specjalny zabieg aby nie określać stron "konfliktu" czyli "Niebieskich i Czerwonych".
Lednice bardzo sobie cenię Twoje informacje jeśli są podawane na spokojnie. Dzięki Tobie zwróciłem uwagę np. na Zamek w Lednicach itp. Jednak nie obraź się zbyt często ostatnio przesadnie wnikliwie oceniasz wpisy innych (nie tylko w tym wątku) a w odpowiedziach drobiazgowo punktujesz słabe (wg. Ciebie) strony wypowiedzi adwersarzy. Taki mentorski styl nie pomaga w dyskusji. Nie wszyscy użytkownicy mają tak wiele postów w swoim dorobku ale to nie znaczy, że mają mniejsze doświadczenie czy też ich decyzje bądź propozycje są do bani. Traktuj mój wpis jako życzliwą krytykę a nie krytykanctwo. Pozdrawiam :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2015 10:42

Moje uwagi sa moimi uwagami, zawsze to podkreslam, nie mam monopolu na prawde :D
Dyskusja polega na tym, ze ludzie sie nie zgadzaja :D
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 13.05.2015 10:56

Lednice napisał(a):...

Powinna też ona móc trwać tak długo aż wszyscy się zgodzą. Ucinanie, zabranianie, moderowanie jest zawsze ograniczaniem wolności.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.05.2015 11:07

Calapula napisał(a):

Powinna też ona móc trwać tak długo aż wszyscy się zgodzą. Ucinanie, zabranianie, moderowanie jest zawsze ograniczaniem wolności.

*Do innych forumowiczów zwracaj się z szacunkiem, nawet jeśli cię denerwują. Ludzie są różni i nie każdy ma podobne poczucie humoru. Nie każdy też jest takim mistrzem klawiatury jak Ty.
*Jeśli ktoś Cię obraził świadomie albo przypadkowo to nie znaczy że Ty masz prawo obrazić go bardziej. Nie dyskutuj z nim i zgłoś moderatorom fakt naruszenia regulaminu. Pamiętaj, że wolność słowa kończy się tam gdzie narusza prawa innego człowieka.

źródło: regulamin forum.
Just_Bart
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Just_Bart » 13.05.2015 11:11

Calapula napisał(a):

Już chyba wszyscy się zgodzili!
Ja wybieram hotelik dla 3 os. za 40 Euro bez śniadania.
Inni wybierają hotelik za 60 Euro ze śniadaniem.
Każdy wybiera to co lubi :) :)
mac30
Odkrywca
Re: Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac30 » 13.05.2015 11:19

Witajcie, wybieramy się w lipcu do Rogoznicy. Miejscówka zarezerwowana od soboty 25.07, wyjazd planujemy w piątek 24.07. Wiem, że opcja jazdy w piątek jest najgorszą z możliwych ponieważ w sobotę wpadamy w Cro w największe korki ale niestety tak mamy zaplanowany urlop. Zależy nam na jak najszybszej i najwygodniejszej trasie przejazdu. Wyruszamy z Białegostoku,najprawdopodobniej przez Czechy, Austrię i Słowenię, cała trasa wg google to 1620km. Wiadomo, że na raz to trochę za dużo kilometrów tym bardziej, że jedziemy z dziećmi.
Na nocleg najchętniej zatrzymalibyśmy się już w Cro po przekroczeniu granicy ze Słowenią.
Dzięki temu udałoby się uniknąć korków na granicy (największe podobno się tworzą w nocy z piątku na sobotę) i w sobotę pozostałby tylko wjazd na autostradę w Lucko i dalej to już raczej z górki. Tylko powiedzcie mi ile może zająć dojazd do granicy Slo/Hr? Wg Google Maps trasa Białystok-granica Slo/Hr to 1200km i około 13 godzin jazdy co wydaje mi się to trochę nierealne i obawiam się czy na jeden raz dojedziemy aż do granicy czy trzeba będzie szukać noclegu gdzieś w Austrii. Ale wtedy to w sobotę pewnie już sobie postoimy :x
Nie wiem czy dobrze to wymyśliłem ale taka opcja przejazdu wydaje mi się najsensowniejsza. Co o niej sądzicie? Bardzo proszę o wszelkie cenne uwagi i porady jak jechać, gdzie przenocować, aby szybko, sprawnie dojechać na miejsce i w miarę możliwości zminimalizować ryzyko wpakowania się w korki.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 13.05.2015 11:38

Jak wynika z wiadomości jaką dostałem na PW dyskusja polega na trzymaniu się regulaminu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.05.2015 11:44

Calapula napisał(a):Jak wynika z wiadomości jaką dostałem na PW dyskusja polega na trzymaniu się regulaminu.

Proszę zakończyć dyskusję o moderowaniu forum
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.05.2015 11:54

Nie wiem jak długo jedzie się z Białegostoku do granicy Pl/Cz, ale przejazd z domu (czyli ok 20km od granicy z Cz) do granicy Slo/Hr zajmuje mi 6,5 do 7 godzin.
Najlepszym rozwiązaniem byłby nocleg już za bramkami w Lucko (np gdzieś w okolicach Karlovaca), ale tak daleko chyba nie dacie rady zajechać ;) . Za granicą Slo/Hr można spać np w Krapinie (np tutaj http://www.jurinjak.net/ ). Przejście w Macelj też można ominąć chociażby przez Rogatec https://goo.gl/maps/aGAw9
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.05.2015 11:59

Albo zanocować w okolicach Zagrzebia i ominąć Lucko przez Samobor.
mac30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac30 » 13.05.2015 13:07

dids76 napisał(a):Nie wiem jak długo jedzie się z Białegostoku do granicy Pl/Cz, ale przejazd z domu (czyli ok 20km od granicy z Cz) do granicy Slo/Hr zajmuje mi 6,5 do 7 godzin.
Najlepszym rozwiązaniem byłby nocleg już za bramkami w Lucko (np gdzieś w okolicach Karlovaca), ale tak daleko chyba nie dacie rady zajechać ;) . Za granicą Slo/Hr można spać np w Krapinie (np tutaj http://www.jurinjak.net/ ). Przejście w Macelj też można ominąć chociażby przez Rogatec https://goo.gl/maps/aGAw9

Z Białegostoku do granicy PL/CZ mam około 600km czyli w 7 godzin powinniśmy się wyrobić i jak mówisz drugie 7 do granicy SLO/HR. Czyli w sumie jakieś 14 -15 godzin jazdy i powinniśmy być w Cro.
Do Karlovaca to jednak trochę za daleko na jak na jeden raz ale pomysł dobry :lol:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.05.2015 13:22

mac30 napisał(a):Do Karlovaca to jednak trochę za daleko na jak na jeden raz ale pomysł dobry :lol:

Z Granicy do Karlovaca to już tylko godzina, czyli powinniście dać radę :oczko_usmiech: :mrgreen:
mac30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac30 » 13.05.2015 13:39

Myślisz, że granicę SLO/HR i bramki Lucko w piątek po południu przejedziemy w miarę sprawnie czy nastawiać się na jakieś opóźnienia?
Bo w sobotę rano przejazd autostradą od Karlovaca w dół to chyba raczej bez problemów?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.05.2015 13:53

W piątek po południu powinien być jeszcze luz (możliwe "zatwardzenie" w okolicach Wiednia, ale raczej płynnie).
W sobotę luzu za bramkami raczej nie będzie, niektórzy tu opisywali że jechali w sznurze samochodów z prędkością ok 100km/h od bramek do rozjazdu Bosiljevo. Wiec tylko się modlić żeby nie było jakiegoś wypadku, bo wtedy korek na 100%.
Wszystko to tylko moje gdybanie, bo jeszcze nigdy nie jechałem w sobotę i do tego w szczycie sezonu. Ale moją wiedzę opieram na wypowiedziach innych forumowiczów i oglądaniu kamerek HAK w wakacyjne weekendy :oczko_usmiech: :mrgreen:
Ps. Ewentualnie możesz się jeszcze zastanowić nad jazdą "starą drogą" przez Plitvice i Knin. Może nawet być szybciej niż autostradą :wink:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 13.05.2015 15:24

Czasami myślę, że chyba rzeczywiście jesteśmy zieloną wyspą na tle reszty (szczególnie tej zachodniej) Europy :D

Czytając niektóre wpisy, które delikatnie mówiąc uważają kwestię różnicy 5E za nocleg za śmiesznie niską i jak to mówią "bycie Poznaniakiem" (nie ujmując nikomu z Wielkopolski :lol: ), a patrząc na parkingi na autostradach w okresie wakacyjnym pełne różnorakich nacji, poczynając od Hiszpanów, a kończąc na mieszkańcach bogatej Skandynawii śpiących w autach po kilka godzin (czasami z trójką dzieci) i dalej jadących do celu to myslę, że chyba oni wszyscy gorsi od Szkotów - oszczędzają na noclegach, jedzą swoje kanapki w drodze i jeszcze objeżdżają niektóre autostrady bez winietek :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone