Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
macvw
Croentuzjasta
Re: Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 10.05.2015 23:45

Monicar napisał(a):Witam, tak czytam i czytam i im więcej czytam, tym mniej wiem; już głupia jestem i sama nie wiem gdzie nocować w drodze do Chorwacji. Może Wy mi pomożecie, hę?
Wyjeżdżamy na początku września z Wawy do Zivogosce, przez Czechy, Austrię i Słowenię. Dwa auta, po jednym kierowcy, bez zmienników niestety; 4 osoby dorosłe i dwie 4-latki. Wstępnie planowałam nocleg w Mikulovie, ale teraz zastanawiam się, czy to nie za szybko, czy nie lepiej pokonać pierwszego dnia nieco dłuższy odcinek. Ze względu na austriackie ceny myślę o Mariborze...
Z góry dzięki za pomoc.

Ceny austriackie nie są takie złe, jeżeli np. będziesz nocował tutaJ: http://nartywaustrii.eu/pensjonat
W tym roku będziemy spać tam po raz 4! Śliczna alpejska wioska, 15km. od autostrady, przemili właściciele - Polacy, więc odpada problem z porozumieniem się, smaczne śniadania wliczone w cenę! Polecam i pozdrav :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2015 00:08

Just_Bart napisał(a):A nie lepiej 80km dalej za Grazem w Tourist farm Lovrec? Wyszło mi 40Euro za nocleg dla 3 osób. I ok 1000km z Warszawy... Nie mogę wrzucić linku ale na booking.com rezerwowałem :)

Do 40 euro dolicz po 5 euro od osoby za śniadanie i już nasz 55 euro, plus taksa klimatyczna i już masz 60 euro
http://www.booking.com/hotel/si/tourist ... _id1222967
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 11.05.2015 07:33

Moim zdaniem wybór miejsca noclegu tranzytowego zależy od wielu subiektywnych czynników z których cena nie jest najważniejsza. Ważniejszy jest wg. czas przejazdu i nasze indywidualne "objeżdżenie", ilość kierowców (praktykujących) w rydwanie, wiek itp. Wspomniany Mikulow (i okolice) to ok. 600 km od Wawy. Może to i blisko ale to jest moim zdaniem najtrudniejsza i najbardziej męcząca część drogi do Cro. Nie ma się co napinać i za wszelką cenę jechać na siłę dalej. Fakt, że np. Wiedeń jest o przysłowiowy "rzut beretem" ale czy dla zmęczonego kierowcy jest frajdą zjazd z autostrady i szukanie tańszego hoteliku gdzieś w nieznanym mieście. Co innego jeśli plan podróży obejmuje (min. 1 dniowe) zwiedzanie Wiednia. Co do ceny, tak jak pisałem jest ważna ale trzeba zwracać uwagę na wszystkie informacjie i dodatkowe koszty. Na booking zasadniczo wszystko jest opisane.
Lednice napisał(a):Do 40 euro dolicz po 5 euro od osoby za śniadanie i już nasz 55 euro, plus taksa klimatyczna i już masz 60 euro

Zgadzam się z Lednice w całości a jak dodamy dodatkowo płatny parking okazuje się że jest już "słabo".
Inną sprawą, że przy wyjeździe z domu sami określamy godzinę startu. Możemy wyjechać dużo wcześniej i w pierwszym dniu w miarę spokojnie przejechać więcej km (ja tak robię). Po noclegu startujemy po śniadaniu a to z reguły jest nie wcześniej niż 7.30 a to w zestawieniu z korkami na bramkach w Cro już wydłuża nam czas dojazdu, więc lepiej zostawić sobie krótszy odcinek drogi. Reasumując każdy musi wybrać sam a z tego wątku czerpać namiary na miejsca sprawdzone i ewentualne uwagi, które mogą być pomocne.
Just_Bart
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Just_Bart » 11.05.2015 07:57

Lednice napisał(a):
Just_Bart napisał(a):A nie lepiej 80km dalej za Grazem w Tourist farm Lovrec? Wyszło mi 40Euro za nocleg dla 3 osób. I ok 1000km z Warszawy... Nie mogę wrzucić linku ale na booking.com rezerwowałem :)

Do 40 euro dolicz po 5 euro od osoby za śniadanie i już nasz 55 euro, plus taksa klimatyczna i już masz 60 euro

Nie mogę się zgodzić.
40 Euro to jednak najniższa możliwa cena.
Śniadanie nie jest obowiązkowe i nie zamierzam korzystać. O 7 rano stamtąd spadam.
Parking bezpłatny wg booking.com. Opłata klimatyczna? No dobra 1Euro za osobę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2015 08:44

Na glodno jechac dalej :?:

Okolica nie wyglada na bogata w sklepy spozywcze, gdzie mozna kupic pieczywo :wink:

No, ale kwestia gustu

Nie twierdze, ze Wieden to najlepsza opcja, ale taka jest i duzo Polakow z niej korzysta 8)Nie trzeba szukac po omacku kwatery, tylko wczesnuej zarezerwowac :wink:
Za 20 euro od osoby sie znajdzie bez problemu
Za 20 euro za nocleg i sniadanie sa Oekotele przy trasie, tez ciekawa opcja 8)
Chcialem zwrocic uwage na mit, ze Austria jest droga, a Czechy czy Slowenia tanie 8)
Ostatnio edytowano 11.05.2015 08:50 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Michał233
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał233 » 11.05.2015 08:47

Nocował ktoś może w motelu Plitvice, albo gdzieś w okolicach?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.05.2015 08:48

Lednice napisał(a):Chcialem zwrocic uwage na mit, ze Austria jest droga, a Czechy czy Slowenia tanie 8)

Dokładnie. To bajka.
Just_Bart
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Just_Bart » 11.05.2015 10:39

Lednice napisał(a):Na glodno jechac dalej :?:

Okolica nie wyglada na bogata w sklepy spozywcze, gdzie mozna kupic pieczywo :wink:

No, ale kwestia gustu

Nie twierdze, ze Wieden to najlepsza opcja, ale taka jest i duzo Polakow z niej korzysta 8)Nie trzeba szukac po omacku kwatery, tylko wczesnuej zarezerwowac :wink:
Za 20 euro od osoby sie znajdzie bez problemu
Za 20 euro za nocleg i sniadanie sa Oekotele przy trasie, tez ciekawa opcja 8)
Chcialem zwrocic uwage na mit, ze Austria jest droga, a Czechy czy Slowenia tanie 8)

Nie no..... OekOtel Kalsdorf wychodzi za 3os (2+1) dokładnie 63 Euro. To jednak sporo drożej.
Okolica tej mojej miejscówki pewnie niezabogata ale rzeczy na śniadanko można kupić wczesniej i po prostu sobie je zrobić w pokoju. Różnica to 20 Euro - kochani, to jest ponad 80zł. Jakie śniadanie tyle kosztuje dla 2 os dorosłych i dziecka??????? :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.05.2015 10:48

Just_Bart napisał(a):Jakie śniadanie tyle kosztuje dla 2 os dorosłych i dziecka??????? :)

Jak dla mnie to zwykłe :)
Just_Bart
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Just_Bart » 11.05.2015 10:53

Bocian napisał(a):
Just_Bart napisał(a):Jakie śniadanie tyle kosztuje dla 2 os dorosłych i dziecka??????? :)

Jak dla mnie to zwykłe :)

Albo przepłacasz, albo tak dużo jesz, albo Cię robią w konia :)
Dla mnie standard na śniadanie to 3 parówki albo 3 kanapki :) Bardziej mi na kawie zależy!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.05.2015 11:04

Każdy je to co lubi :) A że człek trochę brzucha ma to się wciągnie co nieco ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2015 12:13

Just_Bart napisał(a):Albo przepłacasz, albo tak dużo jesz, albo Cię robią w konia :)
Dla mnie standard na śniadanie to 3 parówki albo 3 kanapki :) Bardziej mi na kawie zależy!

Widać nigdy w życiu nie byłeś na Zachodzie w hotelu :roll: W Polsce też :wink:

Za 5 euro masz szwedzki stół i najesz się do syta :!: :D
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 11.05.2015 12:57

witam
czy ktoś może polecić nocleg w okolicach Jezior Plitwickich?
Just_Bart
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Just_Bart » 11.05.2015 13:00

Lednice napisał(a):
Just_Bart napisał(a):Albo przepłacasz, albo tak dużo jesz, albo Cię robią w konia :)

Widać nigdy w życiu nie byłeś na Zachodzie w hotelu :roll: W Polsce też :wink:

Za 5 euro masz szwedzki stół i najesz się do syta :!: :D

Przepraszam ale widać, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem :)
Moja wypowiedź całościowo dotyczyła różnicy w cenie 20 Euro za to, że jest śniadanie (dla rodziny 2+1).
Jak widzisz, za 5 Euro można mieć bogate śniadanie... Nie rozumiem zatem po co przepłacać?
A i 5 Euro to nie jest mało. Pewnie byłem w życiu w większej ilości hoteli niż ty. Zwyczajnie uważam, że za tranzytowy nocleg i śniadanie nie ma co wydawać tyle pieniędzy. Tym bardziej, że to jeden dzień drogi od Polski, więc spokojnie jedzonko można zabrać :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2015 13:05

paw_el napisał(a):witam
czy ktoś może polecić nocleg w okolicach Jezior Plitwickich?

http://rakovica-touristinfo.hr/pl/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone