Droga powrotna Gradac (CRO) - Słowenia - Austria - Czechy - Niemcy, na 1150km zahaczyliśmy o Pragę i tam nocleg.
Polecam ciekawy wypoczynek w iście PRL-owskim stylu czyli statek na rzecze Wełtawa "Botel Vodnik".
Klimat niczym w filmie Rejs Bareji - zajefajnie było!
http://www.botel.cz/cs/
Wbiliśmy się o 4 rano po lekkim błądzeniu po Pradze (adresu w żaden sposób nie znajdziecie na Automapie czy TomTomie). Trzeba posiłkując się Google Maps znaleźć orientacyjne położenie i ręcznie dowalić punkt POI. Czesi mają dziwną numerację budynków .. jeden numer czasem na 2-3 budynki. Na całe szczęście byliśmy blisko i stojący na czerwonym świetle taksówkarz podprowadził nas pod sam wjazd (wow! Czech przejechał przed nami blisko 2,5km i nie chciał pieniędzy!)
Sam hotelik tak jak wspomniałem to statek posadowiony na rzece (spokojnie - nic nie buja z uwagi, że jest na stałe przymocowany do nabrzeża). Na recepcji trafiliśmy na Michała (Czecha), który świetnie mówi po Polsku.
Z uwagi na późny przyjazd (rezerwacja przez booking.com) wydłużono nam dobę hotelową o 3h z własnej inicjatywy! Pokoje to kajuty (powiadam świetny klimat). Nie ma luksusów bo statek ma już coś ponad 20 lat i jego wnętrze przypomina o dawnej epoce, ale do szybkiego odpoczynku świetna przygoda. Trochę zalatuje dziwnym zapachem kanalizacji po wejściu do kajuty, ale zalanie kratek wodą (zlew oraz brodzik) skutecznie eliminuje zapach z kanalizy (mieliśmy tak samo w 2 pokojach). Jeśli komuś będzie za zimno można włączyć elektryczne ogrzewanie (air condition z funkcją nagrzewnicy). Pościel czysta i pachnąca krochmalem. Podstawowe minimum. Dla kogoś mocno zmęczonego marzącego o normalnym łóżku a nie samochodowym fotelu spokojnie wystarczy. Mieliśmy 4 osoby na rezerwację i wstępnie zarezerwowałem 1 pokój 4 osobowy .. w drodze dojazdowej jeszcze w CRO zadzwoniłem na recepcję i miła Pani posługująca się biegle językiem angielskim na moją prośbę dokonała zmiany na 2 pokoje 2 osobowe. W efekcie czego mieliśmy 2 pokoje 4 osobę. Całość ze śniadaniem 76 EUR + 4 EUR zamykany i monitorowany parking.
Fajna przygoda polecam. Rano świetna baza wypadowa na zwiedzanie miasta.