Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikol
Cromaniak
Re: Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 24.07.2013 07:44

Zgadzam się z przedmówcą.
Wspomnianą A2 do węzła Wiskitki i dalej DK50 do S8 pokonuje co tydzień.
DK50 świetnie się jeździ. TIRy można bezproblemowo wyprzedzać. Droga na przemian jeden/dwa pasy.
Odcinek DK50 między A2 a S8 to 17km. Pokonuje się w kilkanaście minut.
Zjeżdżając z DK50 na S8 należy być czujnym. Jest bardzo kiepskie oznakowanie kiedy zjechać. Można się naciąć i zjechać na Mszczonów. Najlepiej obserwować wysoki komin po lewej stronie. Tam jest zjazd.
annia.m
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) annia.m » 24.07.2013 14:10

Może ktoś zna odpowiedź na pytanie, czy w pobliżu Oekotel Kalsdorf bei Graz jest gdzieś plac zabaw dla dzieci? Może na terenie Copacabany? Tak, żeby rozruszać dzieciaki po długiej podróży i jednocześnie wymęczyć trochę, gdyby podczas tej podróży za dużo pospały. Byliśmy tam 2 lata temu, ale w Copacabanie nie byliśmy, a tyle co pospacerowałam wokół z córą, to nie widziałam placu zabaw.
Dla lubiących jedzenie z Ikea, podpowiem, że w Graz jest Ikea i można zjeść oczywiście niedrogi i dość smaczny posiłek
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 24.07.2013 20:49

A ja się właśnie zastanawiam czy wybrać Oekotel w Wiedniu lub w Graz czy Ibis budget w Wiedniu? Tak sobie siedzę i zdecydować się nie mogę :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.07.2013 21:03

annia.m napisał(a):Może ktoś zna odpowiedź na pytanie, czy w pobliżu Oekotel Kalsdorf bei Graz jest gdzieś plac zabaw dla dzieci? Może na terenie Copacabany? Tak, żeby rozruszać dzieciaki po długiej podróży i jednocześnie wymęczyć trochę, gdyby podczas tej podróży za dużo pospały. Byliśmy tam 2 lata temu, ale w Copacabanie nie byliśmy, a tyle co pospacerowałam wokół z córą, to nie widziałam placu zabaw.
Dla lubiących jedzenie z Ikea, podpowiem, że w Graz jest Ikea i można zjeść oczywiście niedrogi i dość smaczny posiłek

http://www.kalsdorf-graz.at/index.php?o ... Itemid=108
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2013 21:08

Aldonka napisał(a):A ja się właśnie zastanawiam czy wybrać Oekotel w Wiedniu lub w Graz czy Ibis budget w Wiedniu? Tak sobie siedzę i zdecydować się nie mogę :D

Nie ma co się zastanawiać trzeba tylko brać pod uwagę ilość godzin spędzonych w samochodzie. Spanie w tych hotelach ma na celu tylko i wyłącznie regenerację sił. Hotel Oekotel w Grazu na ten przykład znajduje się pośród pól kukurydzy, więc sama rozumiesz, że o walorach estetycznych nie może być mowy :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 24.07.2013 21:14

Zdaję sobie sprawę, ale tak sobie myślę, że wyjeżdżając rano z Poznania do Wiednia dojedziemy o w miarę rozsądnej godzinie i będzie sobie można jeszcze wieczorny spacerek po Wiedniu zrobić przed spaniem, a w polu kukurydzy...wiadomo, kiepska sprawa ze spacerowaniem :D
A Graz nieco dalej, ale za to na drugi dzień mniej drogi do celu :D
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 24.07.2013 21:18

Może w połowie drogi między Wiedniem a Grazem.
http://www.nartywaustrii.eu/
Przemili polscy gospodarze, i jest gdzie pospacerować.
Pozdrawiam
Jacek
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 24.07.2013 21:20

O dzięki jacusd, gdzieś mi się ten adres przewinął w wątku, ale nie zapisałam i nie mogłam znaleźć :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2013 21:23

Aldonka napisał(a):Zdaję sobie sprawę, ale tak sobie myślę, że wyjeżdżając rano z Poznania do Wiednia dojedziemy o w miarę rozsądnej godzinie i będzie sobie można jeszcze wieczorny spacerek po Wiedniu zrobić przed spaniem, a w polu kukurydzy...wiadomo, kiepska sprawa ze spacerowaniem :D
A Graz nieco dalej, ale za to na drugi dzień mniej drogi do celu :D

W Grazu byliśmy(ze względu na makabryczną ulewę) tylko w McDrive na "kolacji". Przejechaliśmy się po "mieście" i na pewno jest co zwiedzić. Wszystko zależy od tego jak szybko chcecie być na miejscu i jak dużo chcecie zobaczyć po drodze. Dla mnie Austria to żadna atrakcja(byłem tam setki razy).
annia.m
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) annia.m » 25.07.2013 07:15

Bocian napisał(a):
annia.m napisał(a):Może ktoś zna odpowiedź na pytanie, czy w pobliżu Oekotel Kalsdorf bei Graz jest gdzieś plac zabaw dla dzieci? Może na terenie Copacabany? Tak, żeby rozruszać dzieciaki po długiej podróży i jednocześnie wymęczyć trochę, gdyby podczas tej podróży za dużo pospały. Byliśmy tam 2 lata temu, ale w Copacabanie nie byliśmy, a tyle co pospacerowałam wokół z córą, to nie widziałam placu zabaw.

Dzięęękkki wielkie :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.07.2013 08:00

annia.m napisał(a):
Bocian napisał(a):

Dzięęękkki wielkie :lol:

Molim. Nie dopatrzyłem się tam żadnego adresu ale zawsze to jakaś wskazówka.
Z języków to ja tylko mowa nienawiści :mrgreen:
annia.m
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) annia.m » 25.07.2013 13:00

Wszystko ok, już znalazłam i adresy ( sama wcześniej chyba źle tłumaczyłam - plac zabaw). Jak starczy sił to podjedziemy, a jak nie, to Copacabana i może wystarczy:)
slawix
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawix » 26.07.2013 07:52

Witam Szanownych Forumowiczów.

Do Chorwacji jeździłem już klika razy (zawsze przez Austrię). Jednak ostatnim razem dla odmiany spróbowałem (i chyba tak już zostanie :) ) przez Węgry (niestety bez noclegu - bo niby dobrze się jechało) i dopiero nocowałem po stronie chorwackiej.
W tym roku planuję się ponownie wybrać z końcem sierpnia. O ile noclegi po stronie węgierskiej przy granicy z Chorwacją są dobrze rozpracowane na tym forum - to w drodze powrotnej w rejonie np. Miszkolca już jest gorzej.
Miszkolc jakoś mi podpasował - z powodu, że w drodze powrotnej zrobiłem sobie krótki postój na popas w tym mieście. Korzystałem z regionalnej knajpy (niestety nie pamiętam nazwy) przy mostku nad potokiem na którym było zapięte kilkadziesiąt (set?) kłódek. Miejscowi powiedzieli, że robią tak zakochane pary :)

Może ktoś z Szanownych Państwa mógłby coś polecić na tranzyt dla czterech osób ??? Fajnie byłoby coś w rodzaju opisywanego "Hotel Karos Relax Panzió". Akurat pasowałby wyjazd z tej okolicy z rana i po południu przyjazd w okolice Warszawy :D .

Pozdrawiam
kalemi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kalemi » 26.07.2013 11:03

Witam

Szukam noclegu powrotnego z Chorwacji w okolicy Passau. Jadę do Tucepi z noclegiem na trasie i chcę tak, żeby w pierwszy dzień pokonać ok. 1000km. W tamtą stronę nocuję w Oekotel Graz, a na powrocie pasuje mi tak gdzieś koło Passau się zatrzymać. Czy macie może jakieś godne polecenia miejscówki. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 26.07.2013 12:49

kalemi napisał(a):Witam

Szukam noclegu powrotnego z Chorwacji w okolicy Passau. Jadę do Tucepi z noclegiem na trasie i chcę tak, żeby w pierwszy dzień pokonać ok. 1000km. W tamtą stronę nocuję w Oekotel Graz, a na powrocie pasuje mi tak gdzieś koło Passau się zatrzymać. Czy macie może jakieś godne polecenia miejscówki. Z góry dziękuję. Pozdrawiam

koło Passau nie ma nic ciekawego ja bym na Twoim miejscu zboczył trochę z trasy i zakotwiczył w polecanym przez niejednego już forumowicza pensjonacie u Pana Józefa w Austrii a dokładniej w Mönichkirchen a różnica tych 200km po niemieckich autobahnach to żadna różnica zamiast ok 950km z Tucepi do Passau, zrobisz ok 750km do Mönichkirchen, ale widoki o wiele ciekawsze niż koło Passau, ale to tylko moje skromne zdanie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone