Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
emilka.gra
Podróżnik
Re: Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) emilka.gra » 22.07.2013 22:21

greenrs napisał(a):
emilka.gra napisał(a):Oboje będziemy zmęczeni po całym tygodniu pracy, więc spanie w drodze nie wchodzi w grę... Mamy plan na spokojną podróż bez spinania się i przemęczania - w końcu to wakacje ;)
A w sobotę chcemy mieć siłę na ewentualne szukanie noclegów :P
Polecacie Mikulov? Jakieś konkretne miejsce tam?

Emilka właśnie wróciłem z Istrii i choć jestem zwolennikiem jazdy do Chorwacji w ciemno (zawsze tak robimy), muszę Cię ostrzec, że w przypadku Istrii szukanie noclegu w sobotę po południu to kiepski i bardzo ryzykowny pomysł. Cała Istria a zachodnie wybrzeże w szczególności w każdy weekend oblężone jest przez Włochów, którzy przyjeżdżają tu tylko na weekend. W tygodniu wygląda to znacznie lepiej - nie powinno być problemów.

:( zasmuciłeś mnie :( to znaczy że może być tak że zupełnie nic nie znajdziemy? :(
emilka.gra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) emilka.gra » 22.07.2013 22:23

DominikDe napisał(a):
emilka.gra napisał(a):Witajcie :)
jestem tu zupełnie nowa (to mój pierwszy post). Więc mimo tego, ze dość długo studiowałam różne watki, nie jestem pewna, czy ktoś gdzieś nie poruszył już tego tematu - za co z góry przepraszam!
Mam nadzieję, że wybaczycie nowicjuszce ;) i w razie czego po prostu odeślecie do właściwego miejsca
Planujemy wyprawę do Rovinj z Warszawy w dniach 26.07.13 - 3.08.13. Planujemy wyjechać w piątek po pracy (około 16) poniższą trasą:
https://maps.google.pl/maps?saddr=Aleje ... rv&t=m&z=6
chcielibyśmy zrobić sobie nocleg około 20 - 22 - tak żeby następnego dnia wstać rano i dojechać na miejsce około godziny 16 (bijemy się jeszcze z myślami, ale chyba chcemy pojechać w ciemno, więc godzina będzie optymalna)
W związku z tym mam do Was pytanie:
gdzie spać po drodze? polecacie coś w okolicach (najchętniej nieco za) polskiej granicy? Coś czystego, w przystępnej cenie niedaleko trasy?
Będę wdzięczna za podpowiedzi :)
Pozdrawiam!

Emilka Jedziemy w tym samym czasie również na Istrię ruszamy koło 18:00 z okolic Tomaszowa Mazowieckiego wiec jak nas złapiecie po drodze będzie raźniej ;) szukaj 3 aut na tych samych blachach.

Będziecie nocować gdzieś po drodze?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 22.07.2013 22:59

emilka.gra napisał(a)::( zasmuciłeś mnie :( to znaczy że może być tak że zupełnie nic nie znajdziemy? :(

Nie wiem. My w sobotę po bardzo długich poszukiwaniach znaleźliśmy na cztery dni - byliśmy na wschodnim wybrzeżu, gdzie Włochów jest mniej. Później w tygodniu było już znacznie luźniej i bez problemu znaleźliśmy nocleg w Sv. Marinie (jeśli lubicie ciszę i spokój to polecam). W sobotę wybraliśmy się do Rovinja - miasteczko było oblężone przez weekendowych turystów z Włoch. Nasza gospodyni potwierdziła, że w weekend bardzo trudno znaleźć nocleg na Istrii.
emilka.gra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) emilka.gra » 22.07.2013 23:27

Dziękuję Ci bardzo za ostrzeżenie...
Muszę zatem to jeszcze raz przemyśleć...
Może w razie czego znajdziemy cokolwiek na 1 dzień, a w niedzielę przeniesiemy się gdzieś indziej?
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 22.07.2013 23:31

Na upartego można karimatkę przy autku rzucić :) Wiadomo dziewczyny mają większe problemy z WC.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 23.07.2013 07:35

Hmm Emilka
jedziecie zaledwie na kilka dni, naprawdę blisko, po kilku godzinach jazdy chcecie spać... moim zdaniem trochę bez sensu.
W tym roku jechałem na raz z Wawy aż pod granicę w Macelj i było bez problemu, Wy będziecie mieli trochę dalej.

Proponuę Wam dwie opcje:
- albo wyjazd jak piszesz po pracy i jazda nocą, zależy jak się czujecie itp, ale i korki pewnie mniejsze itp itd
- wyjazd bardzo rano i na wieczór jesteście na jeden skok

Tutaj spanie przy polskiej granicy jest trochę bez sensu. Wracając owszem ma to sens jak najbardziej bo masz za sobą już długi odcinek.

:papa:
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 23.07.2013 09:24

emilka.gra napisał(a):Dziękuję Ci bardzo za ostrzeżenie...
Może w razie czego znajdziemy cokolwiek na 1 dzień, a w niedzielę przeniesiemy się gdzieś indziej?

Emilka, w związku z oblężeniem weekendowym Istrii proponuję Ci ciut późniejszy wyjazd- albo sobota noc- by od rana w niedzielę poszukiwać noclegu- Włosi będą przecież w niedzielędo południa zwalniać apartmany
albo wariant drugi sobota poranek i nocleg w ciekawym miejscu,np.w Alpach (nie wiem, którędy będziecie jechać)
do-chorwacji-przez-alpy-zell-am-see-kwatery-t36444.html
do-chorwacji-przez-alpy-julijskie-trasa-do-oceny-t23573.html
powodzenia :papa:
a jak coś namierzycie fajnego na Istrii, czekam na info zwrotne :oczko_usmiech:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 23.07.2013 11:38

Niektórzy z Warszawy jeżdzą albo przez Węgry albo przez Austrię.

Jakie zalety/wady na jedna i druga trasa ?
Przez Balaton jest chyba ciekawsza krajobrazowo ??
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 23.07.2013 11:43

Może i ciekawsza przez Węgry, ja i tak zazwyczaj jadąc autostradą nie za bardzo zwracam uwagę na widoki.
Przez Austrię też nie jest źle + objazd na Słowenii.
Austria moim zdaniem szybsza ...
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 23.07.2013 19:42

jackuc napisał(a):Może i ciekawsza przez Węgry, ja i tak zazwyczaj jadąc autostradą nie za bardzo zwracam uwagę na widoki.
Przez Austrię też nie jest źle + objazd na Słowenii.
Austria moim zdaniem szybsza ...

Moim zdaniem Twoja trasa którą wgrałeś jakieś 2 , 3 tygodnie wstecz jest najlepszym rozwiązaniem w drodze do Chorwacji. Bez ceregieli. Zresztą studiowaliśmy ją od stycznia hehehhe :boss: :boss: wybierając Węgry czy Slovenie tudzież Słowację jak kilka osób można sobie zafundować wycieczkę krajoznawczo poznawczą. Zależy kto co lubi. Ja sobie cenię komfort jazdy i szybkość przejazdu więc jedyna droga dobra do Cro jest przez Austrie :mrgreen:
emilka.gra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) emilka.gra » 23.07.2013 19:47

CroAna napisał(a):

Emilka, w związku z oblężeniem weekendowym Istrii proponuję Ci ciut późniejszy wyjazd- albo sobota noc- by od rana w niedzielę poszukiwać noclegu- Włosi będą przecież w niedzielędo południa zwalniać apartmany
albo wariant drugi sobota poranek i nocleg w ciekawym miejscu,np.w Alpach (nie wiem, którędy będziecie jechać)

wyjeżdżając w sobotę rano "tracimy" jeden dzień wakacji ;) więc może lepszym rozwiązaniem rzeczywiście będzie "pozwiedzanie" po drodze - może te plitwickie jeziora? sama już nie wiem...

oczywiście nie omieszkam podzielić się wrażeniami, szczególonie że relacji z Istrii czy Rovinj jak na lekarstwo ;)
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 23.07.2013 21:06

A tak za jedziecie wieczorem po noclegu i bedziecie szukać kwater ? Tez slabo...
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 23.07.2013 21:40

emilka.gra napisał(a):
CroAna napisał(a):

wyjeżdżając w sobotę rano "tracimy" jeden dzień wakacji ;) więc może lepszym rozwiązaniem rzeczywiście będzie "pozwiedzanie" po drodze - może te plitwickie jeziora? sama już nie wiem...

oczywiście nie omieszkam podzielić się wrażeniami, szczególonie że relacji z Istrii czy Rovinj jak na lekarstwo ;)

to prawda, to prawda :oczko_usmiech:
w każdym razie ja obawiałabym się tej soboty na poszukiwanie...niedziela to jednak koniec weekendu..a pomysł ze zwiedzaniem- jak najbardziej :coool: powodzenia!
emilka.gra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) emilka.gra » 23.07.2013 21:57

bardzo dziękuję Wam za porady i ostrzeżenie - poczułam się "zaopiekowana" :)
a teraz zabieram się do czytania relacji ze zwiedzaniem po drodze ;)

w razie co - będę dopytywać :)
agsz97
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agsz97 » 24.07.2013 00:05

emilka.gra napisał(a):bardzo dziękuję Wam za porady i ostrzeżenie - poczułam się "zaopiekowana" :)
a teraz zabieram się do czytania relacji ze zwiedzaniem po drodze ;)

w razie co - będę dopytywać :)

To i ja się Tobą troszkę "zaopiekuję"... Przede wszystkim sugeruję wyjazd z Wawy A2 na Poznań, na węźle Wiskitki zjedź na DK50 na Mszczonów i dalej już S8 trasą jaką wkleiłaś. Ja jechałem przez Słowację i nocowałem w Bratysławie w hotelu Turist - może rozważ taki wariant ? Jechałem 29.06 i trasa z Wawy do Bratysławy zajęła mi ok.7 godzin. Ciąg dalszy czyli "przelot" do Rovinj to jakieś 6 godz. Z Koper pojedź drogą "111" a nie "11", to chyba mniej popularne przejście (Plovanija), bo w sobotę na "11" możesz spotkać dzikie tłumy Włochów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone