Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie są stacje z LPG po drodze do Chorwacji?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mise
Autostopowicz
LPG w Mariborze

Nieprzeczytany postnapisał(a) mise » 13.09.2005 10:49

Jeśli chodzi o Słowenię, to jest stacja LPG w Mariborze, czynna w dni powszednie od 7 do 18.45 a w soboty od 8 do 12 (lub 13). Przy ulicy Plinaric.. czy jakoś tak, niedaleko gazowni, torów kolejowych. Trochę pobłądziliśmy zanim do niej trafiliśmy, ale udało się. Mogę poszukać rachunku, jeżeli kogoś dokładnie interesuje cena (pamiętam tylko stwierdzenie "tanio tu", ale konkretami się nie interesowałam wtedy), pamięatam dojazd od dworca, ale mam mgliste wspomnienia na temat dojazdu do owego dworca, ale o dworzec łatwiej się wypytac miejscowych, bo samą ulicę i stacje niewiele osób kojarzy
walidom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) walidom » 13.09.2005 18:58

pyciaq napisał(a):Nie chce zasmiecac forum,ale poczekaj poczekaj lpg pojdzie w gore ale juz powoli wchodzi alternatywa. instalacje na gaz ziemny. Autko go pali tyle co benzyny np. 8L/100 PB to 8L/100 CNG. Instalacje moze i beda drozsze ale cena tego gazu waha sie od 1,20 do 1,30 zł narazie. W Europie sa stacje, we Włoszech jeździ juz ok 10000 aut. Podobno bede produkowane auta juz zamiast na PB to na CNG i bedzie mozna sobie wybierac czy chce sie autko na PB czy CNG. Ziorniki w tych autach beda umieszczane pod autem. Wiecej info mozna znalesc w internecie. Co do Krakowa to juz bylem w firmie gdzie montuja takie instalacje(jak narazie nie ma chetnych ze wzgledu na trudnosci z tankowaniem). W Kraku sa jak narazie 2 stacje z tego co slyszalem.

Pozdro, ;)
Pyciaq

Będzie stacja na gaz juz niedługo czynna w krakowie na ul.Balicka na gaz ziemny tylko pytanie gdzie jeszcze ,a propo ciśnienie w takim zbiorniku to około 200 at. a przy gazie propan-butan tylko12 at. ale i tak uwazam ze bezpieczniejszy jest ziemny
:papa: :papa: :hut: :hut: :papa: :papa:
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 13.09.2005 20:03

walidom napisał(a):a propo ciśnienie w takim zbiorniku to około 200 at.

będzie spore bum jak pizgnie :D
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 13.09.2005 20:04

mpi napisał(a):

To ja pier.... wolę benzynę.

Pozdrawiam
krzych72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych72 » 13.09.2005 20:17

Austria - stacja Agip- gaz - 0,7 e ( dane z 7.09.05) Uwaga w nocy - nie chce im się podchodzić i tankować - mówią że gazu nie ma. Należy kazać pokazać papier, że nie ma. I wtedy cudem gaz się znajduje. O mały włos nie zatankowalibyśmy , ale podjechał kolejny Polak- stały bywalec tej stacji i "załatwił " gaz. Następna stacja z gazem w Chorwacji - kilka km za Krapiną ( ok. 20 km od granicy)na autostradzie OMV całodobowa, a dalej do Splitu na autostradzie co druga stacja ma gaz. Trzeba wypatrywać dużej białej butli , bo z reguły nie ma napisane że gaz jest. W Chorwacji problem z gazem rozwiązał się ( tankowaliśmy co 100 km , bo myśleliśmy że następnej stacji ,aż do Baskiej Vody już nie będzie) . Pozdrawiam
walidom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) walidom » 13.09.2005 20:19

krakuscity napisał(a):
mpi napisał(a):

To ja pier.... wolę benzynę.

Pozdrawiam

ale spoko nic nie pirdyknie a jak juz to tylko sie zapali a wybucha mieszanka z powietrzem od 5% do 15%
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 13.09.2005 20:26

walidom napisał(a):ale spoko nic nie pirdyknie a jak juz to tylko sie zapali a wybucha mieszanka z powietrzem od 5% do 15%

no wlasnie,
Krakuscity przez Bosnie z minami nie boisz sie przejechac a przezywasz 200 at :wink: :D
walidom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) walidom » 13.09.2005 20:32

Krakuscity przez Bosnie z minami nie boisz sie przejechac a przezywasz 200 at
on tak zawsze coś pierdyknie byle co napisać
:roll: :lol:
Yellow6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yellow6 » 16.09.2005 18:55

A ja mam Nubirę z najtańszą instalacją gazową - 1400PLN. Jak w tym roku przed wyjazdem do chorwacji pojechałem na przegląd (pierwszy raz od wstawienia , coś ok 50 tys km przebiegu) to w parowniku takiej lepkiej smoły byłe 1/3 objętości. To, że filtr przeszedł taki przebieg to mój mechanik okresilił jako cud. Ale nigdy do tej pory nie miałem najmniejszych kłopotów z jej działaniem. Raz tylko padła pompa paliwa ale ja mogę auto zapalić na gazie i tak jeździłem przez tydzień.
walidom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) walidom » 19.09.2005 17:12

Yellow6 napisał(a):A ja mam Nubirę z najtańszą instalacją gazową - 1400PLN. Jak w tym roku przed wyjazdem do chorwacji pojechałem na przegląd (pierwszy raz od wstawienia , coś ok 50 tys km przebiegu) to w parowniku takiej lepkiej smoły byłe 1/3 objętości. To, że filtr przeszedł taki przebieg to mój mechanik okresilił jako cud. Ale nigdy do tej pory nie miałem najmniejszych kłopotów z jej działaniem. Raz tylko padła pompa paliwa ale ja mogę auto zapalić na gazie i tak jeździłem przez tydzień.

to masz wielkie szczęście!!!!!!!!!!!!!
a ja pecha cholera moje autko za duzo pali tego gazu i teraz benzynki przetem tylko wąchało a teraz łyka chyba sie rozbestwiło
Myśle ze ci co mi montowali gaz coś popiepszyli z inst.elektryczną tj.z komputerkiem :lol: :lol: :lol: :P :cry:
Yellow6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yellow6 » 19.09.2005 18:52

Moja nubira nie pali wcale mało - średni trzeba liczyć 10l LPG na 100km. Jak zatankowałem w Czechosłowacji to przejechałem na 40l LPG 420km i to absolutny rekord. Kiedyś paliło trochę mniej ale myślę że to raczej gaz jest coraz gorszej jakości.
A przyczyną dużego spalania benzyny może być np. zużyta sonda lambda.
Pozdrowionka!
walidom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) walidom » 19.09.2005 19:29

moze masz racje ale na analizie spalin u kumpla na benzynce nie jest bardzo przekroczona norma ciutke
dlatego musze podjechac na serwiś fiata a mam fiata siene z motorkiem 1200 i narazie nie narzekam no moze na to spalanie ale chorwacje objechałem całą na gazie byłem w omisu i wcale takiego problemu jak tu niektórzy pisza z tankowaniem nie miałem spoko stacje są i coraz ich więcej na trasie .Nie rozumie skąd oni mają takie problemy z gazem do auta na trasie :wink: :wink: 8) 8) :lol: :lol:
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 19.09.2005 22:09

walidom napisał(a):
Yellow6 napisał(a):A ja mam Nubirę z najtańszą instalacją gazową - 1400PLN. Jak w tym roku przed wyjazdem do chorwacji pojechałem na przegląd (pierwszy raz od wstawienia , coś ok 50 tys km przebiegu) to w parowniku takiej lepkiej smoły byłe 1/3 objętości. To, że filtr przeszedł taki przebieg to mój mechanik okresilił jako cud. Ale nigdy do tej pory nie miałem najmniejszych kłopotów z jej działaniem. Raz tylko padła pompa paliwa ale ja mogę auto zapalić na gazie i tak jeździłem przez tydzień.

a ja pecha cholera moje autko za duzo pali tego gazu i teraz benzynki przetem tylko wąchało a teraz łyka chyba sie rozbestwiło
Myśle ze ci co mi montowali gaz coś popiepszyli z inst.elektryczną tj.z komputerkiem :lol: :lol: :lol: :P :cry:

A wiesz, dlaczego padła ci pompa paliwa? Dawno to było? A wiesz, że następna pojeździ najwyżej 12 miesięcy? Też mam nubirę na gazie to wiem. Chcesz wiedzieć, dlaczego?
walidom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) walidom » 19.09.2005 22:17

Trebor napisał(a):
walidom napisał(a):

A wiesz, dlaczego padła ci pompa paliwa? Dawno to było? A wiesz, że następna pojeździ najwyżej 12 miesięcy? Też mam nubirę na gazie to wiem. Chcesz wiedzieć, dlaczego?

wiadomo musisz zawsze mieć troche paliwa znaczy sie benzyny zeby pompa była stale zalana .
Paliwo zawsze troche chłodzi pompe i nie pracuje na sucho to proste
Każdy to chyba wie!!!!!!!!!!!!!!! :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :devil: :devil: :devil: :devil: :lool: :lool: :lool: :lool: :papa: :papa: :papa:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 19.09.2005 23:07

walidom napisał(a):Krakuscity przez Bosnie z minami nie boisz sie przejechac a przezywasz 200 at
on tak zawsze coś pierdyknie byle co napisać
:roll: :lol:

Walidom weź Validol na uspokojenie. :lol: :wink: :D

Pozdrawiam :papa: :papa: :papa: :lool: :lool: :devil: :devil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie są stacje z LPG po drodze do Chorwacji? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone