napisał(a) Fatamorgana » 17.02.2013 15:57
marcgrzy napisał(a):Wystarczy sie przejechać droga nr 8 od Rijeki po Dubrovnik (choć ja sam dojechałem tylko do Makarskiej) i więcej nie trzeba. Braknie karty na aparacie na zdjęcia
Nie wystarczy- to dobre dla początkujących w tym kraju.
Kolega chyba nie zrozumiał intencji pytającego...
Polecam następujące trasy czy odcinki:
- z Podgory na siodło przed drogą ku Kozicy droga 512,(trasa w ścianie skalnej- jedna z najciekawszych jak idzie o poprowadzenie jej!). Jest do obejrzenia na Google Street View!
- wjazd lub zjazd z przełęczy Ostarijska Vrata koło Karlobagu (widok na Jadran i pustynny Pag z wysokości ponad 900m. baaardzo widokowa trasa z gór nad samo morze, dużo serpentyn i tylko mieć dobrą widoczność a widać hen w dali wyspy), ale i przejechanie odcinka górskiego od Gospić do tej przełęczy. Jest to moja ulubiona trasa z lądu od Plitvic przez góry do Dalmacji. Odcinki od Plitvic przez Korenicę do Gośpić też są fajne. Wszędzie dookoła góry.
- droga górska z Omiśa serpentynami jak w Alpach do Gata- z przepięknym, efektownym balkonem widokowym na Cetinę w dole i Omiś, plażę i Brać w dali (jak ktoś miał okazję to zaliczyć a nie zaliczył to zrobił poważny błąd!).
- Senjska Draga czyli zjazd z przełęczy do Senj z wys. ponad 700m), serpentyny i ładne widoki.
- blisko Rijeki jest też ładna rzecz- odcinek drogi 501 pomiędzy Jadranowem, Kriżiścami a Meja, Praputniak i do Bakaru- widać ładnie Jadran, most na wyspę Krk, wyspę i zatokę i sam uroczy Bakar.
- Trasa górska nr 1. Graćac-Knin- Sinj to klasyk wewnątrz lądu. Jedzie się non stop górami, widoków masa, w pobliżu najwyższy masyw CRO czyli Dinara.
Najładniej jest, gdy się zjeżdża w dolinę rzeki Zrmaniji (kilka zdjęć jest w mojej relacji)
brac-go-t39055-15.html Są jeszcze dwie trasy w pobliżu Novi Vinodolski- do Lukova i Razkrizje- ale nimi jeszcze chyba nie jechałem- uznałem że są mniej interesujące niż tamte.
Pozdr.