Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie pojechać po urlopie w Primosten...

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojtekrybnik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekrybnik » 15.07.2014 13:22

W zeszłym roku byliśmy pierwszy raz w Chorwacji. Spędziliśmy 4 dni w Crikvenicy, podobało się, ale był niedosyt lazurów i pięknych plaż, pozostałe 9 dni byliśmy w Primostenie. Miejscowość nas urzekła, w dzień duży wybór plaż, wieczorami urokliwe stare miasto, koncerty, knajpy czynne do późna...

Gdzie pojechać, żeby nie być w tym samym miejscu, żeby było równie pięknie jak w Primostenie?

Po przeczytaniu dziesiątek relacji skłaniam się ku miejscowości Omis, ale czy to dobry wybór?

Wyjazd 8 sierpnia, na tydzień, z żoną i dwulatkiem.

Podpowiedzcie proszę, bo wybór ogromny... Na pewno chciałbym mieć "gwarancję" słońca, więc na pewno nie Istria. Jadę ze Śląska, więc każda odległość jest osiągalna. Fajnie byłoby zobaczyć przy okazji Plitvice, bo tam nie dotarliśmy.
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 15.07.2014 13:30

wojtekrybnik napisał(a):W zeszłym roku byliśmy pierwszy raz w Chorwacji. Spędziliśmy 4 dni w Crikvenicy, podobało się, ale był niedosyt lazurów i pięknych plaż, pozostałe 9 dni byliśmy w Primostenie. Miejscowość nas urzekła, w dzień duży wybór plaż, wieczorami urokliwe stare miasto, koncerty, knajpy czynne do późna...

Gdzie pojechać, żeby nie być w tym samym miejscu, żeby było równie pięknie jak w Primostenie?

Po przeczytaniu dziesiątek relacji skłaniam się ku miejscowości Omis, ale czy to dobry wybór?

Podpowiedzcie proszę, bo wybór ogromny... Na pewno chciałbym mieć "gwarancję" słońca, więc na pewno nie Istria. Jadę ze Śląska, więc każda odległość jest osiągalna. Fajnie byłoby zobaczyć przy okazji Plitvice, bo tam nie dotarliśmy.

Pięknych plaż w Omisiu niestety nie uświadczysz.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.07.2014 13:35

wojtekrybnik napisał(a): Na pewno chciałbym mieć "gwarancję" słońca, więc na pewno nie Istria.

"Gwarancję" to chyba dają na pralkę czy lodówkę ....

..........a tak a propo to kto ci da gwarancję na słońce w Dalmacji , Cresie , Hvarze , Korculi itd... ?

Chcesz lazur , piękne zatoczki itd.....jedż na Korculę , ale "gwarancji" na słońce nie dam.
wojtekrybnik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekrybnik » 15.07.2014 13:40

maniust napisał(a):
wojtekrybnik napisał(a): Na pewno chciałbym mieć "gwarancję" słońca, więc na pewno nie Istria.

"Gwarancję" to chyba dają na pralkę czy lodówkę ....

..........a tak a propo to kto ci da gwarancję na słońce w Dalmacji , Cresie , Hvarze , Korculi itd... ?

Chcesz lazur , piękne zatoczki itd.....jedż na Korculę , ale "gwarancji" na słońce nie dam.

Dlatego "gwarancja" opatrzona jest cudzysłowem :wink:
Zuzanka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zuzanka1 » 16.07.2014 14:45

Wojtku, ja mam ten sam problem co ty...gdzie na wakacje po Primostenie:) Zawzięłam się na wyspę Hvar ale nie znalazłam jeszcze miejscowości w której byłaby osiągalna z buta ładna plaża w typie primosteńskiej Raduci (choćby kawalątek) i starego urokliwego ryneczku tudzież mariny i promenady ... a może źle szukam:(
jacaj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacaj » 16.07.2014 17:33

Witam. Na początek może poza głownym tematem. Rozumiem, że Primisten polecacie? Czy plaże tam są tylko kamieniste, czy jakiś kawałek piachu też się znajdzie??

Co do jezior to my kilka lat temu zrobiliśmy tak.
Wyjazd był właściwie do Włoch, na ostrogę buta, ale mapa google pokazała nam trasę promem przez Chorwację. Na początku się z tego śmiałem ... a potem to zrealizowaliśmy ;)
Plitvice i wodospady Krk były w planach, ale że tak powiem niezaplanowane. Zatrzymaliśmy się na nocleg przed jeziorami, w jakimś trochę obskurnym barze przy drodze, z pokojami na górze, na 1 noc ujdzie zwłaszcza za 30E.
Przed południem byliśmy w parku i zeszło praktycznie cały dzień, bo jest gdzie tam chodzic i co zobaczyć.
Po południu w drogę i znowu nocleg przy drodze, tym razem trochę lepiej bo dom nowy, jeszcze nie wszystko wykończone np. brak poręczy. I znowu cały dzień na wodospady.
Potem pojechaliśmy do Omisia, gdzie spędziliśmy kilka dni. Czy poleciłbym? Nie wiem, to tylko kilka dni, w tym np. wypady do Splitu, żeby załatwić prom. Plaża tam gdzie byliśmy mała , wąska, za to woda jak przysłowiowy barszcz.
Z drugiej strony są entuzjaści Omisia, którzy wracają tam co rok, Tu trzebaby przeszukać wątki o tej miejscowości.

W zeszłym roku byliśmy w okolicach Nin, głownie ze względu na "bałtyckie" tamtejsze plaże. Stamtąd m.in. wypad na pobliski Pag, no i oczywiście pobliski wspaniały Zadar (czasem 2xdziennie) . Koniecznie trzeba wpaść wieczorem, by posłuchac morskich organów i zobaczyć instalację świetlną układu słonecznego. Z kolei gdzies czytałem, że jak ktoś naoglada się typowych chorwackich obrazków, to okolicami Ninu może być rozczarowany i jest w tym część prawdy. Nam akurat, ze względu na dzieciaki to pasowało ;)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.07.2014 17:54

"Młody" jesteś więc masz taką opinię.
Bywało, oj bywało, że to właśnie na Istrii, Kvarnerze było ciepło i przyjemnie a w Dalmacji "kicha".
Tutaj reguł brak.
( jak się nie mylę to w okolicach Puli średniorocznie jest woda najcieplejsza)
wojtekrybnik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekrybnik » 17.07.2014 22:11

Zuzanka1 napisał(a):Wojtku, ja mam ten sam problem co ty...gdzie na wakacje po Primostenie:) Zawzięłam się na wyspę Hvar ale nie znalazłam jeszcze miejscowości w której byłaby osiągalna z buta ładna plaża w typie primosteńskiej Raduci (choćby kawalątek) i starego urokliwego ryneczku tudzież mariny i promenady ... a może źle szukam:(

Ja nie mogę/nie chcę wyspy, która nie ma bezpośredniego połączenia z lądem, ze względu na dziecko. Mam dwulatka, obawiam się że gdyby coś sobie zrobił, rozchorował się itp. to nie będzie w pobliżu opieki medycznej na wystarczającym poziomie.
wojtekrybnik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekrybnik » 17.07.2014 22:14

Tak, Primosten polecamy - urokliwe stare miasto, co wieczór fajne koncerty, mnóstwo knajpek, miejsc do spacerowania...
Odczuwalnie wyższe ceny niż w Crikvenicy - myślę że w knajpach nawet ok. 30% drożej.

Plaże, m.in. Raduca - cudowne.
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 17.07.2014 22:18

Nie ma co panikować z tymi wyspami ;) My byliśmy na Korculi (polecam serdecznie!) z dzieckiem niespełna 3 letnim i wszystko było ok. Poza tym, Chorwacja to nie żaden kraj zaściankowy, tylko cywilizowany i ma dostęp do różnych środków transportu (tych latających też ;) ), więc czego tu się obawiać? Musiałbyś się nie ruszać z domu... Wyluzuj ;)

P.S. Polecane plaże na Korculi - dobre dla dziecka, bo z długim, płytkim dnem to Pupnatska Luka i Baćva - przepiękne! Sprawdź w google ;) lub na YT. Ogólnie wyspa cała piękna, a w szczególności miasto o tej samej nazwie, co wyspa - Korcula - zwana miniaturką Dubrownika. Sprawdź, a się zakochasz ;)
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 18.07.2014 03:00

wojtekrybnik napisał(a):W zeszłym roku byliśmy pierwszy raz w Chorwacji. Spędziliśmy 4 dni w Crikvenicy, podobało się, ale był niedosyt lazurów i pięknych plaż, pozostałe 9 dni byliśmy w Primostenie. Miejscowość nas urzekła, w dzień duży wybór plaż, wieczorami urokliwe stare miasto, koncerty, knajpy czynne do późna...

Cześć! W sobotę wieczorem ruszamy po raz 4 do CRO, a po raz trzeci do Primostem. W ub. roku miałem ten sam dylemat, co Ty tzn. gdzie po Primosten i nie wybrałem Omisia, ze względu na zbyt dużą miejscowość i plaże, tylko 15km. dalej, byliśmy w Marusici, znajomi 5km. dalej w Pisaku. Ładne miejscowości, blisko do plaży, a do Baśki Vody, czy Makarskiej 20km. No i wreszcie zaliczyliśmy Dubrownic, 180km, 2,5godz. jazdy. Polecam!
Tutaj masz sprawdzoną, na forum też, agencję: http://www.adriaticroatia.com/pl/apartm ... s-riviera/
madzia828
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia828 » 18.07.2014 08:55

W zeszłym roku byliśmy w Mimicach mała miejscowość, do prywatnej plaży( dla gości z okolicznych apartamentów) z kwaterki mieliśmy około 3 minuty, minusem były schody na parking który był przy Jadrance i brak miejsc do spacerów dlatego jeździliśmy samochodem do innych miejscowości ( Brela, Omis, Makarska, Baska Voda) w tym roku znowu Brela w sierpniu. Pozdrawiam
Marta123456
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marta123456 » 18.07.2014 17:03

A ja polecam Omiś, my od 28.o7 już trzeci raz. A dlatego bo: plaża piaszczysta i daleko płytka w sam raz dla malucha, dla tatusia polska szkoła windsurfingu nie droga, prowadzona przez miłych młodych ludzi ze Śląska.Moi chłopcy trochę starsi od twojego, przez dwa lata pobierali lekcje z instruktorem i sprzętem w cenie. Tam są ponoć idealne warunki. Dla mamusi każdy dzień o godz 12 aerobik w morzu, prowadzony przez piękną instruktorkę z muzyką, oczywiście za darmo. Sama plaża bardzo czysta z prysznicami, przebieralnią i ratownikiem. A woda jak jest piasek i trochę ludzi, to zawsze trochę mętna.Miasteczko urokliwe zwłaszcza wieczorami, dużo knajpek, wesołe miasteczko, park z dinozaurami. Duże markety w których jest taniej, i w tamtym roku otworzyli piekarnie czynną 24 h z przepysznym chlebem i pizzą. Świetna baza wypadowa: Split, Trogir i na cały dzień Dubrownik ale tylko drogą nadmorską. Samochodem można wyskoczyć na inne plaże np. Bela. W mieście dużo atrakcji np. można popatrzeć na grę w bule, graną przez starszych panów. Jest targ rybny i kraniki z darmową wodą pitną. Miasteczko tętni życiem, my mieszkamy w spokojnej miejscowości, więc w wakacje szukamy przeciwieństwa. My w tym roku mamy zamiar wyskoczyć na cały dzień na Pilitvickie Jeziera oraz Krka, może i do Sibernika. A jak się znudzi morze to piękna rzeka Cetina zaprasza. Można popatrzeć na wspinaczkę skałkową, i odpocząć od żaru w cieniu gór i w chłodzie górskiej rzeki. Widoki przepiękne zwłaszcza, że był tu nagrywany Winnetou. No to tyle, bo się więcej nie zmieści.
obiadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) obiadek » 21.07.2014 13:54

jacaj napisał(a):Witam. Na początek może poza głownym tematem. Rozumiem, że Primisten polecacie? Czy plaże tam są tylko kamieniste, czy jakiś kawałek piachu też się znajdzie??

wszyscy szukają piachu a ja kamyczków
Zuzanka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zuzanka1 » 21.07.2014 14:22

jacaj napisał(a): Rozumiem, że Primisten polecacie? Czy plaże tam są tylko kamieniste, czy jakiś kawałek piachu też się znajdzie??

Obrazek
tu jest fajna piaszczysta plaża, spacerkiem ok 20 minut z centrum Primostenu nadbrzeżną promenadą Jelacica a potem Porat, potem na łuku Porat w prawo z górki/lub pod górkę (już nie pamiętam) do wyłożonej kamieniami dróżki wśród lasku, znajduje się na przeciwko starego opuszczonego kompleksu hotelowego.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone