Witam serdecznie - to mój pierwszy post na forum
Od jakiegoś czasu przeglądam to zacne forum w poszukiwaniu odpowiedniego miejsca do spędzenia urlopu w Chorwacji (jak wielu przede mną i zapewne wielu po mnie). Nigdy tam nie byłem, ale coraz więcej ludzi wokół staje się chorwatofilami, więc i ja zacząłem spoglądać w tym kierunku z zainteresowaniem.
Liczę, że pomożecie mi dobrać jakieś dobre miejsce wg moich (wariackich może) wymagań:
- skąd?: zachodnia Polska: okolice Zielonej Góry
- ekipa: 3 rodziny - 6 dorosłych + 7 dzieci (wiek: 3,5 roku -> 17 lat)
- okres: przełom lipca - sierpnia na około 10-12 noclegów
- chciałbym żeby to była możliwie kameralna miejscowość, jednakże bez jakichś hucznych dyskotek i watah podchmielonych osobników - jednakże np. z targiem, sklepem, bankomatem, knajpką w której wieczorem po położeniu dzieci można wyskoczyć na romantyczną kolację z butelczyną wina.
- ze względu na małe dziecko plaża która gwarantuje względne bezpieczeństwo (łagodne zejście do wody oraz bez gwałtownego przeskoku płytkie/głębia) oraz możliwość schowania się w cień. Dla dorosłych i młodzieży możliwość niedalekiej (bez podróży samochodem), normalnej chorwackiej plaży w zatoczce czy też innym urokliwym miejscu, gdzie można się na skałach rozłożyć i skoczyć sobie do wody (widziałem zdjęcia znajomych z Ciovo - i chyba takie coś mogłoby wystarczyć). Reasumując wymóg plaży: 2 plaże w miejscowości: jedna dla małego dziecka, a druga standardowa.
- również ze względu na małe dziecko nie chciałbym żeby to było miejsce w odległości większej niż 1200-1400 km, gdyż mimo wszystko trasę chciałbym połknąć na raz (np. wyjechać o 2-3 w nocy kiedy dzieciaki dadzą parę godzin spokoju, a wiadomo śpiące dziecko jak worek - wrzucam na pakę i jadę
.
- mam nadzieję że znajdzie się coś takiego spełniającego w/w kryteria i jeszcze jako wisienka na torcie apartamenty w okolicach 45 euro
To chyba na razie tyle - jak zarzucicie mnie gradem pytań uszegółowująco - nawracająco - doradzająco - ironizująco - namawiających, postaram się bardziej doprecyzować oczekiwania.
Wielkie dzięki i pozdrawiam