Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie pojechać pierwszy raz

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 13.12.2009 12:03

Chorwacja to kraj zupełnie inny niż Polska dla tego w praktycznie każdym zakątku tego kraju znajdziesz coś ciekawego i diametralnie innego niż Polska. Moja pierwsza wizyta w Chorwacji miała miejsce 10 lat temu i wtedy jechałem na pole namiotowe i rozum podpowiadał im dalej na południe tym cieplej i ciekawiej. W późniejszych latach przekonałem się że wybrzeże Chorwackie jest równie ciekawe w wielu innych miejscach. Też moja pierwsza wizyta odbyła się w czerwcu i zostawiła ogromne wrażenie i też tam powróciłem już 2 razy choć bywałem w innych latach w innych miejscach ale właśnie tam zabraliśmy znajomych którzy też po raz pierwszy jechali do Chorwacji. Tak więc proponuje rejon południowej Dalmacji między miejscowościami Trsteno w którym znajduje się wspaniały ogród botaniczny a Zaton po drodze Oracac (gdzie nocowaliśmy). Znakomite miejsce wypadowe do zwiedzania Dubrovnika którego nie trzeba przedstawiać PERŁA ADRIATYKU. Cały ter rejon jest piękny kryształ woda malutkie zatoczki skały urwiska roślinność ogromne wzniesienia na które bez trudu można sie wspiąć i zobaczyć jeszcze więcej dla mnie ideał polecam serdecznie. Wszystkie informacje na temat tych miejscowości znajdziesz w internecie na mnie zrobiło wrażenie które zapamiętam na zawsze :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 13.12.2009 12:28

Ps. Tu masz wszystko fajnie opisane z foto zajrzyj koniecznie http://www.agavk.p9.pl/strony/croatia_p ... kolice.php wprawdzie bez Dubrovnika ale na temat tego miasta znajdziesz wszystko w internecie Zapraszam w ten rejon
Znachr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Znachr » 13.12.2009 14:14

A ja dorzucę, żeby 1 dzień poświęcić na zwiedzanie Zatoki (Boki) Kotorskiej w Czarnogórze. Moim zdaniem najpiękniejszy fragment wybrzeża Adriatyku, jeśli nie całego Morza Śródziemnego (podkreślam do zwiedzania, bo zamieszkania już nie; zresztą z roku na rok brzydszy się robi, więc korzystać, póki da się). Must see: Perast, Kotor, z Kotoru droga do Cetinje (serpentyny gigant i pocztówkowy widok całej zatoki) i wjazd (płatny) na Lovcen do mauzoleum Piotra Njegoskiego - z belwederu na górze widać całą MNG. Pozdrawiam
Selenus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Selenus » 16.12.2009 13:56

Witam,

W ostatnie wakacje pierwszy raz spędziłam urlop w Chorwacji. Również było mi ciężko zdecydować, jaką miejscowość wybrać na ten pierwszy raz. Po przeczytaniu różnych opinii na forum wybór ostatecznie padł na Brelę. I muszę przyznać, że Chorwacja mnie oczarowała. Wszystko, co słyszałam od innych i co widziałam wcześniej na zdjęciach, wcale nie okazało się przereklamowane. Widoki przepiękne, góry i morze, woda krystalicznie czysta, no i ten jej cudowny kolor.
Co do samej Breli, polecam. Byłam tam w środku sezonu, więc było faktycznie sporo ludzi, ale nie przeszkadzało to w odpoczynku. Miejscowość jest raczej spokojna, jest gdzie spacerować i nawet w środku sezonu można było spokojnie znaleźć miejsce na plaży; im dalej od centrum tym spokojniej i mniej tłoczno :).
Poza tym Brela jest też dobrym punktem wypadowym do zwiedzania. Można spokojnie wybrać się stamtąd na wycieczkę do Dubrownika – to wprawdzie wycieczka przynajmniej na jeden dzień (wyjazd wcześnie rano, powrót w nocy), ale warto. Można się również wybrać do miasteczka Omis, do Trogiru, Splitu czy statkiem na pobliskie wyspy.

Pozdrawiam
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 16.12.2009 20:29

Ja również w minione wakacje byłem pierwszy raz Chorwacji, wybór padł na wyspę Brać i naprawdę był to strzał w dziesiąstke.
Jest mnóstwo relacji z tego właśnie rejonu i chyba w żadnej nie pojawiła się negatywna opinia. Zresztą odsyłam do relacji Ines , Hepika czy... no właśnie zapomniałem , takiego miłośnika Splitskiej.

znalazłem to mkm
Bogdan007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan007 » 18.12.2009 23:02

stary_jac napisał(a):Ja również w minione wakacje byłem pierwszy raz Chorwacji, wybór padł na wyspę Brać i naprawdę był to strzał w dziesiąstke.
Jest mnóstwo relacji z tego właśnie rejonu i chyba w żadnej nie pojawiła się negatywna opinia. Zresztą odsyłam do relacji Ines , Hepika czy... no właśnie zapomniałem , takiego miłośnika Splitskiej.

znalazłem to mkm

Powiem tak: każdy pierwszy wybór będzie w dziesiątkę.
Chorwacja podczas pierwszego pobytu jest wszędzie przepiękna, to tak jak z zakochaniem się w pięknej dziewczynie. Później, jak to zazwyczaj w życiu bywa zauważymy pewne różnice i będziemy trochę bardziej wymagający.

Pozdrawiam wszystkich niezdecydowanych i zachęcam do zaplanowania wakacji w Chorwacji, gdziekolwiek po raz pierwszy pojedziecie będzie ślicznie.
Bogdan :hut:
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 19.12.2009 09:44

Uważam, że najlepszy pomysł to Riviera Makarska. Duży wybór miejscowości, małe średnie i całkiem duze, wspaniałe krajobrazy, właśnie tutaj można zakochać sie w Chorwacji, i to na długo.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.12.2009 12:05

Znachr napisał(a):na Lovcen do mauzoleum Piotra Njegoskiego - z belwederu na górze widać całą MNG. Pozdrawiam

forma na "-ski" macedońszczyzną zapachniała
a tym czasem:
nominativ: Petar Njegoš
genitiv: Petra Njegoša
...żeby się biedak w grobie nie przewracał...
Pozdrawiam
Ruppert
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ruppert » 03.01.2010 22:14

Witam
Moja rada:
Jeżeli pragniesz spokoju, braku tłumów wybieraj kwatery w okolicach miejscowości. Zawsze wtedy jest blisko do ewentualnych wypadów związanych ze zwiedzaniem. Nie ma zbyt wielu turystów i można w ciszy, nie przepychając się na plaży odpoczywać i korzystać z uroków morza. Tak jak już tu było napisane : Na pierwszy raz wszędzie będzie pięknie. Jedno jest pewne, jeżeli ten pierwszy raz będzie dla Ciebie tym "najpiękniejszym", później wszystko będziesz do tego porównywał, a wtedy może być różnie!
A więc jeszcze raz: unikaj centrów miejscowości, 5 do 10 km od miasta i będzie OK.
A teraz dla formalności mój typ: wyspa Hvar i okolice Stari Gradu. Cudowne okolice, wspaniałe zatoczki, piękne skaliste plaże itd....:)
Życzę trafnych wyborów
pozdrawiam
Ruppert
merve
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) merve » 22.04.2011 09:42

dziękuję wszystkim za cenne info

dopiero w tym roku jedziemy do CRO, dokładnie Korcula/Zavaltica koniec czerwca ( i to w ciemno :lol: )

relacja pisemna i foto gwarantowana !

dzięki jeszcze raz
watcher35
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) watcher35 » 01.05.2011 21:57

Witam serdecznie - to mój pierwszy post na forum

Od jakiegoś czasu przeglądam to zacne forum w poszukiwaniu odpowiedniego miejsca do spędzenia urlopu w Chorwacji (jak wielu przede mną i zapewne wielu po mnie). Nigdy tam nie byłem, ale coraz więcej ludzi wokół staje się chorwatofilami, więc i ja zacząłem spoglądać w tym kierunku z zainteresowaniem.

Liczę, że pomożecie mi dobrać jakieś dobre miejsce wg moich (wariackich może) wymagań:

- skąd?: zachodnia Polska: okolice Zielonej Góry
- ekipa: 3 rodziny - 6 dorosłych + 7 dzieci (wiek: 3,5 roku -> 17 lat)
- okres: przełom lipca - sierpnia na około 10-12 noclegów
- chciałbym żeby to była możliwie kameralna miejscowość, jednakże bez jakichś hucznych dyskotek i watah podchmielonych osobników - jednakże np. z targiem, sklepem, bankomatem, knajpką w której wieczorem po położeniu dzieci można wyskoczyć na romantyczną kolację z butelczyną wina.
- ze względu na małe dziecko plaża która gwarantuje względne bezpieczeństwo (łagodne zejście do wody oraz bez gwałtownego przeskoku płytkie/głębia) oraz możliwość schowania się w cień. Dla dorosłych i młodzieży możliwość niedalekiej (bez podróży samochodem), normalnej chorwackiej plaży w zatoczce czy też innym urokliwym miejscu, gdzie można się na skałach rozłożyć i skoczyć sobie do wody (widziałem zdjęcia znajomych z Ciovo - i chyba takie coś mogłoby wystarczyć). Reasumując wymóg plaży: 2 plaże w miejscowości: jedna dla małego dziecka, a druga standardowa.
- również ze względu na małe dziecko nie chciałbym żeby to było miejsce w odległości większej niż 1200-1400 km, gdyż mimo wszystko trasę chciałbym połknąć na raz (np. wyjechać o 2-3 w nocy kiedy dzieciaki dadzą parę godzin spokoju, a wiadomo śpiące dziecko jak worek - wrzucam na pakę i jadę ;).
- mam nadzieję że znajdzie się coś takiego spełniającego w/w kryteria i jeszcze jako wisienka na torcie apartamenty w okolicach 45 euro

To chyba na razie tyle - jak zarzucicie mnie gradem pytań uszegółowująco - nawracająco - doradzająco - ironizująco - namawiających, postaram się bardziej doprecyzować oczekiwania.

Wielkie dzięki i pozdrawiam :) :)
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Gdzie pojechać pierwszy raz - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone