Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie pojechać pierwszy raz

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 27.11.2009 01:16

Fanatycznie kochający CRO nie chcą zapewne widzieć ani słyszeć określenia "prawdziwa Chorwacja zaczyna się od...", ale bez przesady- jest w tym sformułowaniu sporo racji, bo jeśli ktoś ma okreslone gusta i oczekiwania ("widziałem na zdjęciach i plakatach, chcę w takim miejscu być ale nie wiem, czy to gdzie jadę będzie gdzieś tam").
Mianowicie nie wszędzie w CRO są wysokie góry schodzące do morza.
Jeśli ktoś tego oczekuje a wyląduje na Istrii na wybrzeżu lub w okolicach Zadaru, to się może rozczarować, lub musi dojechać do takich rejonów.
Nie wszędzie są też malownicze i zabytkowe miasteczka, a jeśli ktoś z kolei lubi to, to lądując w jakiejś małej, typowo letniskowej dziurze, też nie zobaczy tego, co się spodziewa...
I tak dalej.
Gdyby nie było tego forum, wielu ludzi nie wiedziałoby czego oczekiwać i gdzie się udać. Słyszałem sporo skrajnie róznych opinii o CRO wśród "nowych w CRO" . Jeszcze w 2002r. ktoś mi np. marudził, że Zadar jest brudny i zaniedbany a w Szybeniku nic nie ma.
Istria z kolei była odbierana jako "niemieckie zaplecze dla naturystów".
8O :lol:

Hmmm... nie podzielam tych opinii.

No a poza tym, to prawdziwą Chorwację poznać można chyba najlepiej wtedy, gdy nie ma tłumów turystów, Chorwaci mają wtedy więcej czasu, zamiast gonić, bo jest szczyt sezonu...
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 27.11.2009 09:11

Chorwacja to CHORWACJA i wszędzie jest pieknie. Za pierwszym razem byłam na Istrii, teraz zaliczyłam Dalmację Północną. Teraz bedzie Riwiera Makarska i Hvar. Za 2 lata w planie jest Płw. Peljesac i Korcula. Kolejnych lat nie wymieniam ;).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.11.2009 09:30

Pewnie że Chorwacja cała jest piękna, tylko po co jedziemy do Chorwacji :?: po pogodę, po czyste i ciepłe morze, itd. Jak byłem w 2006 w Lokvie Rogoznicy k. Omiś-a, to przyjechali rodacy z Istrii na której planowali być 14 dni, uciekli po tygodniu bo nie mieli już suchych ubrań na zmianę, bo mieli "dość deszczu, zimna, i brudnej wody w morzu, taką pogodę to możemy mieć nad Bałtykiem", to są ich słowa.
A "prawdziwa Chorwacja" jest tam gdzie się komu podoba, mi na południe od Splitu i nikt mi tego nie zabierze.
Pozdrówka :papa:
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 27.11.2009 14:33

O gustach się nie dyskutuje :)
Ja zresztą też kocham Dalmację (choćby dlatego, że była pierwsza :wink: ).
Protestuję tylko przeciwko, moim zdaniem, nadużywaniu określenia "Prawdziwa Chorwacja".
Argument pogodowy jest chyba niezbyt trafiony. Tutaj pewnie Pani Katarzyna (pozdrawiam serdecznie :) ) mogłaby potwierdzić. Tak jak zapewne wielu forumowiczów, w pewnym okresie roku dość uważnie przyglądam się serwisom pogodowym. Czasami ładniejsza pogoda bywa na północy, a czasami na południu. Ja w lipcu 2006 miałem na Losinj 100% słońca. No ale na wyspach chyba jest zawsze ciut lepiej. Parę razy będąc na Korculi czy Losinj widziałem czarne chmury kotłujące się nad lądem.
Kończę, bo robi się mały OT :)
I pozdrawiam serdecznie wszystkich spragninych czy to północy czy południa CRO.
Ostatnio edytowano 27.11.2009 20:40 przez witia, łącznie edytowano 1 raz
merve
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) merve » 27.11.2009 14:52

Qrczę, ale zamieszanie powstało...
RobZel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobZel » 27.11.2009 15:24

merve napisał(a):Qrczę, ale zamieszanie powstało...

Gratuluję!

Udało Ci się sprowokować prawdziwą burzę. Zwykle na takie pytania(dokąd pojechać) padały równie krótkie odpowiedzi (poszukaj sobie) a tymczasem wyrosła dyskusja pt. co to jest PRAWDZIWA Chorwacja?

Ślicznie i te emocje ... ale wiesz co, ja też oczywiście dodam sowoje 3gr:
- jedź tam dokąd uznasz, że chcesz pojechać a i tak tam (do Chorwacji) wrócisz :)
Ten kraj ma to coś, że na raz jest "za duży" i że jest "dla każdego"

PS. Jeszcze raz gratuluję i życzę przyjemnego wyboru / odbioru
PS.2. Nie zapomnij o sprzęcie ABC
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.11.2009 15:49

Etam, jechać to jechać byle gdzie aby nad morze. W Chorwacji jest wsędzie pięknie i ciepło. odwagi i naprzód.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 27.11.2009 20:45

I tego się trzymajmy :) :) :)
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 28.11.2009 23:39

merve napisał(a):Witam.

Pierwszy wyjazd do Chorwacji w czerwcu 2010... i nie wiem gdzie, po prostu czytam forum od kilku tygodni i błądzę.
Nie chcę konkretnych adresów kwater czy apartamentów, bardziej zależy mi na miejscowości ( choć jeśli ktoś podzieli się taką uwagą to z góry dziękuję)

Otóż - skład 2+1 ( syn 9 lat) - chcemy odpocząć, ale też pozwiedzać, poznać architekturę, zwyczaje, ale bez stresu, ze za 5 min zamykają muzeum, czy na miejsce parkingowe trzeba będzie czekać 30 minut. Tak jak napisałem w temacie - pierwszy wyjazd, poznać ten kraj w pigułce, ale z daleka od klubów i dyskotek.
Nie chcę tłumu typu molo sopockie w sobotę czy zakopiańskie Krupówki.
Może nie Split czy Dubrownik - ale miejscowości mniejsze, ale równie ciekawe lub stanowiące dobrą bazę wypadową.

Wiem, że można użyć opcji "szukaj" - dlatego prośbę kieruję do osób, które chcą się podzielić doświadczeniami, a szukam już jakiś czas i błądzę...

Zaczynajcie

:D

pytasz gdzie ??? moja odpowiedź ..."nad Jadransko" !! :D :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 29.11.2009 07:32

Jola L-G napisał(a):
merve napisał(a):Witam.

Pierwszy wyjazd do Chorwacji w czerwcu 2010... i nie wiem gdzie, po prostu czytam forum od kilku tygodni i błądzę.
Nie chcę konkretnych adresów kwater czy apartamentów, bardziej zależy mi na miejscowości ( choć jeśli ktoś podzieli się taką uwagą to z góry dziękuję)

Otóż - skład 2+1 ( syn 9 lat) - chcemy odpocząć, ale też pozwiedzać, poznać architekturę, zwyczaje, ale bez stresu, ze za 5 min zamykają muzeum, czy na miejsce parkingowe trzeba będzie czekać 30 minut. Tak jak napisałem w temacie - pierwszy wyjazd, poznać ten kraj w pigułce, ale z daleka od klubów i dyskotek.
Nie chcę tłumu typu molo sopockie w sobotę czy zakopiańskie Krupówki.
Może nie Split czy Dubrownik - ale miejscowości mniejsze, ale równie ciekawe lub stanowiące dobrą bazę wypadową.

Wiem, że można użyć opcji "szukaj" - dlatego prośbę kieruję do osób, które chcą się podzielić doświadczeniami, a szukam już jakiś czas i błądzę...

Zaczynajcie

:D

pytasz gdzie ??? moja odpowiedź ..."nad Jadransko" !! :D :D

Koleżanko Jolu. Może tak koleżanka powie dokąd to sama jeżdzi. Jakoś ostatnio nic o tym nie mówi. Swego czasu wiem, że na Camping pod Maslinom. Wiele tam się działo, nieprawdaż koleżanko.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 29.11.2009 16:26

Masliny to Masliny a Maslinki to Maslinki.. :D :wink:

Tak sobie pomyślałem, ze określenie Prawdziwa Chorwacja można by zastąpić określeniem Esencja Chorwacji.
I moim zdaniem taką esencją jest... jednak Makarska i jej okolice.
Bo:
- posiada niemal wszystkie atuty istniejące w kraju z ciepłym morzem.
- ma z reguły cieplejszą i lepszą pogodę niż północ (tu kąpią sie wtedy, gdy na północy- na Istrii jeszcze jest za zimno)
- ma wyjątkowo malowniczy krajobraz
- ma urozmaiconą linię brzegową i atrakcyjne wyspy
- ma duża bazę turystyczną
- ma wysokie i piekne góry w które w dodatku można wysoko wjechać (Sv. Jure)
- ma bardzo zróżnicowany i bogaty krajobraz- szczyty, skały, wąwozy, plaże, górskie drogi z serpentynami, punkty widokowe, czyste górskie rzeki (Cetina), doliny, zielone gaje z owocami itd.
- ma możliwości uprawiania sportów i przygód nie tylko morsko-wodnych (rafting, kanioning, wspinaczka, hydrospeed)

Z podsumowania wychodzi nam, że takich samych szerokich możliwości nie znajdziemy w innych rejonach. Velebit jest bowiem np. bardziej suchy a drogi nie są tam tak atrakcyjne widokowo. Nie ma tam też Cetiny i takiej bazy.

Jest jeszcze coś, co nazywa się "Chorwacją w miniaturze".
Jedni mówią, że to Dubrovnik, drudzy że to Hvar.
Sam nie wiem... :roll: :wink:
7robertw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) 7robertw » 09.12.2009 11:40

Witam wszystkich forumowiczów !

Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam podobny problem jak Merve,też chcemy z żoną i dwójką dzieci (11 i 16 lat) wyjechać na przełomie czerwca i lipca na jakieś 10 dni pierwszy raz do Chorwacji ale nie bardzo wiemy gdzie (czytając wspomnienia z wyjazdów,po prostu zgłupieliśmy, tyle jest tych pięknych miejsc).Ja uwielbiam wędkowanie a rodzina wodę i słońce,kochamy ciszę i spokój,tzw. kurorty odpadają,nie lubimy zgiełku i "rozwrzeszczanego stada fok" na plaży,za wszystkie informacje i namiary będę bardzo wdzięczny.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.12.2009 12:16

7robertw napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów !

Jestem nowym użytkownikiem tego forum ...

Pomoc będzie a jakże bolesna:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17957
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=18258
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=18019
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=18257
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17919
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=18622
i teraz z pewnością nic nie będzie proste.
7robertw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) 7robertw » 09.12.2009 12:43

Trochę tego jest,mimo zagmatwania tematu jeszcze bardziej,bardzo dziękuję ale nie o to mi chodziło.
Znachr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Znachr » 11.12.2009 08:04

Moim zdaniem, to jak chcesz jechać do PRAWDZIWEJ CHORWACJI, to raczej wybierz coś na południe od Umagu i na północ od Molunatu :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Gdzie pojechać pierwszy raz - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone