Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie pojechać pierwszy raz

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 23.11.2009 12:51

Myśmy nasz "pierwszy raz" spędzili w 4 miejscach:
Grebastnica, Drage, Vir, Klenovica, z których zdecydowanie polecam Grebastnicę i Drage (k/Pakostane). Bardzo miłe klimaty.. nam pasowało, bo nie przepadamy za zwiedzaniem itp.
W następnych latach była Dalmacja i też było pięknie i fajnie i zdecydowanie więcej atrakcji do zwiedzania.
pozdro
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 23.11.2009 16:46

Gdzie pierwszy raz :?:

Napewno - nigdy na Płw. Peljesac :lol: :lol:

Bo pózniej gdzie nie pojedziesz - wszędzie będzie gorzej :twisted: :twisted:
andrzej29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej29 » 23.11.2009 19:23

A my z żoną pierwszy raz byliśmy w Senj w tym roku na kempingu i bardzo się nam podobało. Fajne i spokojne miasteczko, kemping blisko morza(ok 20m), sympatyczni ludzie, dobra cena, blisko do sklepów i restauracji a jednocześnie dość daleko żeby odpocząć od zgiełku.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2009 19:56

"Prawdziwa Chorwacja" - dla mnie to:
-góry schodzące wprost do morza :lol:
-tysiące małych zatoczek :lol:
-turkusowe morze :lol:
-przepiękna i bujna roślinność :lol:
-w każdej mieścinie zabytki :lol:
Pozdro
:papa:
merve
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) merve » 23.11.2009 20:07

szaki17 napisał(a):"Prawdziwa Chorwacja" - dla mnie to:
Pozdro

To chyba nadajemy na tych samych falach :D

Twoim zdaniem - gdzie pojechać ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2009 20:14

merve napisał(a):
szaki17 napisał(a):"Prawdziwa Chorwacja" - dla mnie to:
Pozdro

Marusici
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 23.11.2009 20:36

He .. he .. he :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pewnie autor tego watku znowu nie wie nic , bo każdy pisze cos innego .
Ale kazdy ma racje ... i tu jest paradoks .....

Wydaje mi się chociaż możne nie jestem starym wyjadaczem jak wielu na tym forum , ale jeśli określisz sobie kryteria , czyli miejscowość nie za duża i nie za mała , to takich cudownych miejscowości jest multum ,

My osobiście bylismy w Pakostane , I nic to ze do plaży z naszego kempingu mielismy z 800m to naprawdę było cudownie , Bo najważniejsze nastawienie z jakim jedziesz ... zaznaczam pozytywne nastawienie

Pozdrawiam i życzę udanego pobytu
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

.
Andrzejek
Odkrywca
Prawdziwa Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzejek » 23.11.2009 20:37

W Chorwacji jestem co roku od 1997.Mogę więc nieskromnie powiedzieć,że widziałem to i owo.I ja również używam terminu prawdziwa Chorwacja.Dla mnie to oznacza południową Dalmację.Na "prawdziwość" składa się krajobraz,roślinność,architektura i wiele nieuchwytnych rzeczy.Są to wrazenia z pierwszych pobytów, a więc sprzed ponad 10 lat.Wtedy wrażenie to potęgował jeszcze fakt,że północ,a szczególnie Istria była "nieprawdziwa".Teraz to się zmieniło,ale dla mnie nadal prawdziwa jest okolica Dubrovnika i wcale nie chodzi o samo miasto.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2009 21:51

merve napisał(a):

Marusici, Lokva Rogoznica,Brela, Tucepi, Podgora, polecam jeszcze wyspę Hvar (przecudna) :lol:
Im mniejsza miejscowość tym spokojniej, unikaj miasteczek typu Omiś, Makarska :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2009 22:19

szaki17 napisał(a):
merve napisał(a):

Marusici, Lokva Rogoznica,Brela, Tucepi, Podgora, polecam jeszcze wyspę Hvar (przecudna) :lol:
Im mniejsza miejscowość tym spokojniej, unikaj miasteczek typu Omiś, Makarska :idea:

Chciałeś powiedzieć cała riva Omiś - łącznie z Ruskamen, Niemirą, Stanici, Medici i Mimicami. Brela - myślę, że nie. Tucepi owszem, a w Podgorze nie byłem.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 24.11.2009 01:04

To i ja zabiorę głos, bo już mnie ta "prawdziwa Chorwacja" zaczyna irytować. Mój staż na forum nie jest imponujący, ale do Chorwacji jeżdżę od 1996 roku. Pierwsze pięć razy było na Korculi, potem był dwa razy Kvarner, znowu okolice Dubrownika (Lopud) i ponownie Kvarner (Losinj).
Tylko jeden przykład:
linia brzegowa Korculi wygląda identycznie jak linia brzegowa wysp Losinj i Cres, co kilkanaście kroków urocze, kameralne zatoczki z turkusową wodą, piękne widoki ze szczytów gór schodzących prosto do morza (św. Ivan, Televrin...), bogata, śródziemnomorska roślinność (ok. 1500 gatunków roślin), kameralne, urokliwe miasteczka (Veli Losinj, Osor, Cres...), klimatyczne, kamienne Lubenice, serdeczni, przyjacielscy Chorwaci itd, itp...
Kiedyś też kojarzyłem Chorwację z tym co było "od Splitu w dół". Wraz z rodziną "zaliczyłem" kilka razy Dubrownik, Ston, Split (o Korculi wzdłuż i wszerz oraz wspaniałych widokach podczas podróżowania "Jadranką" już nawet nie wspomnę). Jak pierwszy raz jechaliśmy na Losinj, to byłem pełen obaw. Teraz wiem, że bezpodstawnych. I wiem, że określenie "prawdziwa Chorwacja" , oraz jakieś dziwne podziały na Chorwację "lepszą" i "gorszą" to kompletna bzdura.
Uff... ulżyło mi... :)
Już dawno chciałem to napisać, ale bałem się, że tłumy rodaków zamiast na Ciovo czy w Orebicu pojawią się np. w Martinscicy...
No trudno... zaryzykuję... może nie będzie tak źle :wink:
Pozdrawiam
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 24.11.2009 09:05

A teaz ja :)
Skoro planujesz jechać w czerwcu to faktycznie raczej nastaw się na zwiedzanie niż na plażowanie (może być tak, że pogoda się jeszcze nie "ustabilizuje").
Jeżeli więc ktoś planuje zwiedzanie (po raz pierwszy) to "prawdziwa Chorwacja" jest wszędzie od granicy ze Słowenią w dół :wink: :idea:

P.S.
Myśmy nastawiali się tylko i wyłącznie na plażowanie i temu podobne leniuchowanie bez "zawirowań pogody" więc wybraliśmy Dalmację (okolice Szibenika) w lipcu :roll:

Pozdrawiam
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 25.11.2009 10:16

A moze Primosten z przyjemna starówką - jest gdie pospacerować? Dobra baza wypadowa do Szybenika, Wodospoadów Krka, Trogiru czy Splitu). Byłam w czerwcu 13-26 i nie było tłoku. Na plazy luzno (2 większe/szersze plaze kamieniste, jest tez i 'plaza' na skałkach koło hotelu), bardzo czysta woda.
Nie przesadzajmy z tą złą pogodą w czerwcu. Jak ja byłam tym roku oprócz 3 dni pochmurnych - taka zaskakujący ewenement pogodowy nawet dla Chorwatów (przeznaczonych na zwiedzanie) reszta w pełni słoneczna temperatury 25-30 stopni w cieniu.
Tu masz moją relację moze cos podpowie: forum/viewtopic.php?t=24054
merve
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) merve » 26.11.2009 11:04

Dzięki bardzo za pomoc.
Decyzja chyba już podjęta - Korcula :D
2 tygodnie na wyspie - mam nadzieję, że starczy czasu, aby zwiedzić każdy zakątek.

To zabieram się teraz do lektury relacji forumowiczów :lol:

Jeżeli ktoś posiada sprawdzone namiary na apartamenty to z góry dzięki.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 26.11.2009 21:07

witia napisał(a):To i ja zabiorę głos, bo już mnie ta "prawdziwa Chorwacja" zaczyna irytować. Mój staż na forum nie jest imponujący, ale do Chorwacji jeżdżę od 1996 roku. Pierwsze pięć razy było na Korculi, potem był dwa razy Kvarner, znowu okolice Dubrownika (Lopud) i ponownie Kvarner (Losinj).
Tylko jeden przykład:
linia brzegowa Korculi wygląda identycznie jak linia brzegowa wysp Losinj i Cres, co kilkanaście kroków urocze, kameralne zatoczki z turkusową wodą, piękne widoki ze szczytów gór schodzących prosto do morza (św. Ivan, Televrin...), bogata, śródziemnomorska roślinność (ok. 1500 gatunków roślin), kameralne, urokliwe miasteczka (Veli Losinj, Osor, Cres...), klimatyczne, kamienne Lubenice, serdeczni, przyjacielscy Chorwaci itd, itp...
Kiedyś też kojarzyłem Chorwację z tym co było "od Splitu w dół". Wraz z rodziną "zaliczyłem" kilka razy Dubrownik, Ston, Split (o Korculi wzdłuż i wszerz oraz wspaniałych widokach podczas podróżowania "Jadranką" już nawet nie wspomnę). Jak pierwszy raz jechaliśmy na Losinj, to byłem pełen obaw. Teraz wiem, że bezpodstawnych. I wiem, że określenie "prawdziwa Chorwacja" , oraz jakieś dziwne podziały na Chorwację "lepszą" i "gorszą" to kompletna bzdura.
Uff... ulżyło mi... :)
Już dawno chciałem to napisać, ale bałem się, że tłumy rodaków zamiast na Ciovo czy w Orebicu pojawią się np. w Martinscicy...
No trudno... zaryzykuję... może nie będzie tak źle :wink:
Pozdrawiam

Zdecydowanie się zgadzam :D
Na pierwszy wypad może wystarczy Stara Baska na Krku ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Gdzie pojechać pierwszy raz - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone