Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie plaże z głęboką wodą od brzegu

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.05.2007 12:33

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):na Hvarze też by się coś znalazło...

Kasiu w Sv. Nedjelji z pewnością tak :wink:

Obrazek

i tak aż do Grada Hvara :D :papa:
marek2006
Globtroter
Vrbnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek2006 » 27.05.2007 11:04

Potwierdzam Vrbnik na Krk-u -aż strach plywać wpław
wojski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojski » 27.05.2007 18:45

Tak Proca to ja - ten sam :).
no właśnie poza tym że w lipcu, to jeszcze nie wiem gdzie jadę/lecę dlatego zbieram informację co do głębokości. Nie chcę popełnić błędu z Korfu gdzie zatoka, a i owszem była piękna, ale nawet 200m od brzegu było 10m...
proca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) proca » 28.05.2007 18:45

Byłem w Chorwacji tyle razy, że nie jestem w stanie już policzyć, ale powiem ci tyle, że łatwiej tam trafić na głębokie wody niż na jakieś płycizny. Chorwacja to dosyć stro schodzące w dół brzegi, tak więc "ne ma problema". Ja bym ci polecił miasto Hvar na wyspie Hvar, w tym roku wszystko na to wskazuje, że będę tam przez jakieś 1,5miecha. Miasto piękne, ma urok i można czasem się zabawić, a tereny nurkowe ładne. Wystarczy się przejść kawałek na najbliższą plażę odpłynąć 20m od brzegu i już powinno być dosyć głęboko, a głębokości rzędu 30m znajdziesz na klifach, lub po prostu wypływając jeszcze dalej od brzegu. Jakbyś się wybierał na hvar to daj znać, razem ponurkujemy. Lepiej pytaj gdzie jest płytko, bo takich miejsc jest mniej, zazwyczaj dno ucieka z pod nóg dosyć szybko. A no i ważna też jest przejrzystość wody, lepiej wybrać sobie miejsce gdzie widoczność sięga 10m i więcej. Nie polecam miejscowości Omis. Wpływa tam rzeka jest dużo piachu woda nie jest zbyt przejrzysta.
Jeśli zainteresowany jesteś tylko nurkowaniem to polecam wyspę Mliet, tam nic się nie dzieje, jest park narodowy, piękna przyroda, czyste wody. Na tej wyspie jest „jezioro” połączone z morzem i jest dosyć głębokie do ok. 33m jeśli mnie pamięć nie myli.
Nie mam pojęcia czego dokładnie szukasz, napisz co jeszcze prócz głębokiej wody ci trzeba a chętnie Ci pomogę.

link do fajnej strony z mapkami na których zobaczysz, jakie głębokości są w jakich miejscach; http://www.baharis.cz/stranky/mapy-chorvatsko.html
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 29.05.2007 06:57

proca napisał:
link do fajnej strony z mapkami na których zobaczysz, jakie głębokości są w jakich miejscach; http://www.baharis.cz/stranky/mapy-chorvatsko.html

SUPER link - DZIĘKI mnie się też przyda, dotychczas na niego nie trafiłem.
miike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miike » 29.05.2007 08:23

co do Ninu to od razu odradzam, abym mógł trochę ponurkować z maską musiałem brodzić w wodzie po kolana przez jakieś 200 metrów żebym stracił grunt pod nogami
byłem w tamtym roku więc chyba dużo się nie zmieniło :wink:
wojski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojski » 29.05.2007 10:19

Dzięki Proca, niezły link.
Będę raczej leciał (wcześniej myślałem że jednak samochód), więc z gównianych połączeń samolotowych wynika, że muszę szukać czegoś w okolicach Dubrownika albo Splitu - wyspy raczej odpadają :-(
Jeśli znasz/znacie jakieś fajne miejsce w tych okolicach nadające się do free (czyli żeby jakieś 20m blisko brzegu było) to będę wdzięczny.
pd
w
proca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) proca » 29.05.2007 17:40

przelot do splitu i wodolotem lub promem na jakąkolwiek wyspę. Wyjdzie naprawdę tanio bo bez auta :)
W okolicach splitu to woda jest niezbyt ciekawa, raczej kieruj się na połódnie jeśli koniecznie chcesz na lądzie, jednak podkreślam, promem bez auta, to są grosze, a klimacik na wyspach niezapomniany, woda jak kryształ i ten wiaterek :) .
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Gdzie plaże z głęboką wodą od brzegu - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone