napisał(a) proca » 28.05.2007 18:45
Byłem w Chorwacji tyle razy, że nie jestem w stanie już policzyć, ale powiem ci tyle, że łatwiej tam trafić na głębokie wody niż na jakieś płycizny. Chorwacja to dosyć stro schodzące w dół brzegi, tak więc "ne ma problema". Ja bym ci polecił miasto Hvar na wyspie Hvar, w tym roku wszystko na to wskazuje, że będę tam przez jakieś 1,5miecha. Miasto piękne, ma urok i można czasem się zabawić, a tereny nurkowe ładne. Wystarczy się przejść kawałek na najbliższą plażę odpłynąć 20m od brzegu i już powinno być dosyć głęboko, a głębokości rzędu 30m znajdziesz na klifach, lub po prostu wypływając jeszcze dalej od brzegu. Jakbyś się wybierał na hvar to daj znać, razem ponurkujemy. Lepiej pytaj gdzie jest płytko, bo takich miejsc jest mniej, zazwyczaj dno ucieka z pod nóg dosyć szybko. A no i ważna też jest przejrzystość wody, lepiej wybrać sobie miejsce gdzie widoczność sięga 10m i więcej. Nie polecam miejscowości Omis. Wpływa tam rzeka jest dużo piachu woda nie jest zbyt przejrzysta.
Jeśli zainteresowany jesteś tylko nurkowaniem to polecam wyspę Mliet, tam nic się nie dzieje, jest park narodowy, piękna przyroda, czyste wody. Na tej wyspie jest „jezioro” połączone z morzem i jest dosyć głębokie do ok. 33m jeśli mnie pamięć nie myli.
Nie mam pojęcia czego dokładnie szukasz, napisz co jeszcze prócz głębokiej wody ci trzeba a chętnie Ci pomogę.
link do fajnej strony z mapkami na których zobaczysz, jakie głębokości są w jakich miejscach;
http://www.baharis.cz/stranky/mapy-chorvatsko.html