Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 05.08.2008 07:53

Hey. Na samym poczatku wrzesnia jedziemy z rodzinka na Ciovo. Gdzie najkorzystniej wymienic walute i na jaka, aby nie stracic? w PL na Euro, tam zaplacic za apartament w Euro i reszte na kuny?? czy jak?

PO drodze za winiety czym placic i w jakim panstwie ?
pomozcie :)
SDI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SDI » 05.08.2008 09:28

Viniet nie kupuj w Polsce lecz w danym kraju,praktycznie wszędzie euro przy wjeżdzie do Chorwacji kup kuny na bramki i na nich też uważaj na wydaną resztę choć u mnie było ok,w lipcu opłacało się zabrać złotówki i wymieniać na kuny ale na bieżąco żeby ci nie zostały
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.08.2008 09:54

Ja radze tak: wszędzie gdzie możesz płać karta płatnicza , np. Maestro, a pieniądze bierz z bankomatu sieci w jakiej masz konto. Za apartman i tak zapłacisz w euro ba tak chyba wszyscy biorą. Tylko klimatyczne zapłacisz w kunach. Winietki w danym kraju bo tak jest najtaniej a najwygodniej w Polsce ale najdrożej.
moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 05.08.2008 10:58

Pewnie sporo zależy od tego, jaką prowizję dany bank pobiera i za co.
Nam najkorzystniej wyszło gotówkę zabrać w euro (przy zakupie większej ilości w kantorze można stargować cenę o parę groszy na każdym euro) i tam płacić nimi za kwaterę oraz wymieniać je na gotówkę. W tym wariancie również korzystniejsze było płacenie gotówką zamiast kartą w Austrii (za euro płaciliśmy przy wyjeździe 3,25, a z karty wyszło 3,30).Winietka austriacka za gotówkę. Na autostradzie w Chorwacji płaciliśmy kartą Visa Classic - kurs kuny wyszedł w przeliczeniu 0,46 PLN i wszystkie zakupy (czy knajpy), których nie robiliśmy gotówką również Visą Classic.
Natomiast w przypadku wypłaty z bankomatu w Chorwacji kurs wyszedł mi w ogólnym rozrachunku 0,49 PLN (Lukas pobiera prowizję)
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 05.08.2008 14:07

Kasę miałem tylko na winiety i opłatę za apartman. Kartą Maestro z Pekao SA płaciłem na bramkach w Chorwacji, sklepach, za paliwo i pobierałem bez prowizji kasę z bankomatu Zagrebska Banka. Przelicznik wyszedł 1 kuna= 0.44 zł.
Prowizję zaplaciłem tylko za zakupy w Studenacu (razem około 18 zł). Na bramkach na autostradzie gdzie płaciło się gotówką były niesamowite kolejki a tam gdzie była płatność kartą przejazd był pusty. Polecam płatność kartą, bo wychodzi taniej i szybciej.
Ostatnio edytowano 05.08.2008 15:56 przez haka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2008 14:17

Karta lub ewentualnie euro. Dowiedz sie czy twój bank nie pobiera prowizji za przewalutowanie z kun na euro w przypadku pobierania waluty w bankomatach w cro np mbank pobiera prowizję w wysokości 2% sumy wypłacanej.
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 05.08.2008 14:45

Wróciłem w sobotę, byłem trzeci raz.
NIGDY: nie kupuj kun w Polsce, nie płać euro na bramkach w Cro, nie ciągnij kasy z bankomatów (prowizje!).
ZAWSZE: płać kartą kredytową, gdzie się tylko da, bierz z Polski euro i wymieniaj na kuny w Cro, na bramkach autostradowych płać kunami, licz wydawaną Ci resztę (zwłaszcza w knajpach, po większych zamówieniach).
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2008 15:39

Trebor napisał(a):.... nie ciągnij kasy z bankomatów (prowizje!).....

1) to zależy od banku - są takie które nie pobieraja prowizji od transakcji bankomatowych,
2) a jak ktoś ma kartę prowizyjną to też nie sa koszty niewiadomo jakie bo 8-10 PLN, no chyba, ze ktoś ciągnie każdego dnia po 10 HRK z bankomatu to wtedy zgodzę się, że te prowizje sa wysokie :wink:
kulas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulas » 05.08.2008 19:08

Hej !

Też jestem zdania, że płacenie kartą jest najbardziej wygodne i nie wymaga planowania wydatków. Płacisz i nie martwisz się czy masz walutę danego kraju.

Jedyne pytanie jest, czy na trasie Polska, Słowacja, Austria, Słowenia oraz Cro, nie będzie wtopy z rodzajem karty. Dwa lata temu w Słoweni nie przeszłami płatność kartą płatniczą VISA Electron. Czy ktoś ma doświadcznie z tą kartą w wymienionych krajach ? Głównie chodzi o płatności na stacjach benzynowych(paliwo,, winiety, itp), na pobyt w Cro biorę Euro w formie papierowej.

Pzdr i dzięki za pomoc.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2008 19:44

kulas napisał(a):...Jedyne pytanie jest, czy na trasie Polska, Słowacja, Austria, Słowenia oraz Cro, nie będzie wtopy z rodzajem karty. Dwa lata temu w Słoweni nie przeszłami płatność kartą płatniczą VISA Electron.

Wszystko zależy czy dany punkt obsługuje wszystkie rodzaje kart czyli V, MC, Amex itp. czy tylko wybrane.
2 dni temu w Serbii miałem kilka razy w ciągu dnia, że na jednej stacji przyjmowali wszystko a na innych albo V albo MC.
Dlatego dla tzw. "spokojności" nie ograniczam się do jednego wystawcy.
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 05.08.2008 19:50

Interesuje mnie jaką prowizję zapłacę za wyciąganie kasy z bankomatu. Ktoś już napisał że mbank bierze 2% wypłacanej kwoty. A jak jest w np INTELIGO lub PKO SA. Ktoś sprawdzał?
kulas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulas » 05.08.2008 20:19

victoo napisał(a):Interesuje mnie jaką prowizję zapłacę za wyciąganie kasy z bankomatu. Ktoś już napisał że mbank bierze 2% wypłacanej kwoty. A jak jest w np INTELIGO lub PKO SA. Ktoś sprawdzał?

Najprościej będzie jak zadzwonisz na informację interesujacych ciebie banków.

Ja tak zrobiłem i wiem co mam w swoim banku.
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 05.08.2008 20:28

haka napisał(a):Kasę miałem tylko na winiety i opłatę za apartman. Kartą Maestro z Pekao SA płaciłem na bramkach w Chorwacji, sklepach, za paliwo i pobierałem bez prowizji kasę z bankomatu Zagrebska Banka. Przelicznik wyszedł 1 kuna= 0.44 zł.
Prowizję zaplaciłem tylko za zakupy w Studenacu (razem około 18 zł). Na bramkach na autostradzie gdzie płaciło się gotówką były niesamowite kolejki a tam gdzie była płatność kartą przejazd był pusty. Polecam płatność kartą, bo wychodzi taniej i szybciej.

Io to chodzi :D najlepsze rozwiązanie ze wszystkich :D Zagrebacka Bank ma w Cro chyba najwiecej bankomatów - a dla Klientów PEKAO SA wypłaty są bez prowizji :D
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 05.08.2008 20:34

victoo napisał(a): A jak jest w np INTELIGO lub PKO SA. Ktoś sprawdzał?

Chodzi Tobie o bank PKO BP SA czy też o Pekao SA - bo to dwa różne banki są...
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 05.08.2008 20:44

victoo napisał(a):Interesuje mnie jaką prowizję zapłacę za wyciąganie kasy z bankomatu. Ktoś już napisał że mbank bierze 2% wypłacanej kwoty. A jak jest w np INTELIGO lub PKO SA. Ktoś sprawdzał?

10PLN niezależnie od wielkości pobrania i bankomatu. Co do niezbędnej gotówki , ja polecam brać złotówki i wymieniać je w bankach. Nie płacimy wtedy prowizji i nie mamy podwójnego przewalutowania z PLN na Euro i z Euro na Kuny. A jak płacić to tylko kartą - gdzie się da. Ale i tak każdy zrobi jak uważa.

Pozdrawiam

puzzle1
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies