Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 13.05.2014 11:44

alycja napisał(a):Mam karty Visa w Nordea Bank i Pekao BP czy orientujecie sie może czy w tych bankach jest prowizja od wypłaty kartą? Moge zadzwonić na infolinie ale moze tu dpwiem sie szybciej. Oki Pko bp ju wiem :) a Nordea? lbo Karta kredytowa Citi bank - płatności ? W skepach w cro płacimy w kunach czy euro? (jade pierwszy raz)

w sklepach tak jak u nas w pln tak tam w kunach choć pewnie są sklepy co przyjmują euro (tak jak i u nas)
A co do kart to najlepiej samemu zadzwonić na infolinię bo to co dla jednego w banku jest darmowe dla innego może już być płatne i na odwrót. Każdy zakładał konto w innym terminie i mogła występować inna promocja.
alycja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alycja » 13.05.2014 11:57

Wszystko już wiem :) Paulr dzięki za odpowiedz.

Wrzucę co wiem, może komuś się przyda.
PKO BP w moim przypadku - konto bez granic, wypłata gotówki bez prowizji
Citi Bank- wypłata gotówki standardowo 3% + opłata 2% za przewalutowanie jeśli w kunach, jeśli euro bez prowizji
płatności w sklepie przewalutowanie z pln na euro z euro na kuny czyli różnice kursowe + 2% prowizji, jesli płacimy w euro - bez prowizji
linux33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) linux33 » 16.05.2014 16:30

Oczywiście ,że banki przeliczają po kursie=swoim tzn. sprzedaży.Ja mam w Alior Sync.-teraz T.Mobile( bankomaty za darmo) i kupuję euro w kantorze,a potem wymieniam w banku w Chorwacji=nie w kantorach i na poczcie chorwackiej.Za EURO płacę za kwatere+600 eur na wydatki,a reszta karta=(tam gdzie trzeba=bramki,paliwo)+oczywiście gotówka w zł do zamiany jak zabraknie eur.
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 19.05.2014 20:08

Ja nie mam konta w Alior, ale mam w Getin banku. Jak wychodzi sie na płatnościach karta z tego banku w Chorwacji.
Może ktoś też ma taka kartę i jej używał...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.05.2014 14:34

Doman73 napisał(a):Ja nie mam konta w Alior, ale mam w Getin banku. Jak wychodzi sie na płatnościach karta z tego banku w Chorwacji.
Może ktoś też ma taka kartę i jej używał...

Ja mam razem z żoną konto w Gtetin, ja do tego konta mam kartę MasterCard a żona Visę. W ubiegłym roku lepiej wychodziło płacenie żony Visą. Teraz sprawdziłem transakcje księgowane w jednym dniu Visą Kuna wychodziła 0,569zł a MasterCard 0,59zł
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 20.05.2014 18:08

Mi w 2012r. Mastercard wychodził 0, 53 - 0,54, ale to było w innym banku teraz mam Getin
Ironman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ironman » 20.05.2014 19:29

Tak przeglądam wątki odnośnie walut i nie mogę znaleźć info. Widzę, że większość osób poleca płatność kartą, jeśli pieniądze to albo złotówki na kuny w Chorwacji albo euro-kuny. A jak to jest z funtem brytyjskim? Kombinować na złotówki, euro czy wymieniać w Chorwacji funty na kuny?
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 20.05.2014 20:01

Ironman napisał(a):Tak przeglądam wątki odnośnie walut i nie mogę znaleźć info. Widzę, że większość osób poleca płatność kartą, jeśli pieniądze to albo złotówki na kuny w Chorwacji albo euro-kuny. A jak to jest z funtem brytyjskim? Kombinować na złotówki, euro czy wymieniać w Chorwacji funty na kuny?

Nie kombinować....tylko wymieniać funty na kuny!! Prosto, szybko i ...bez strat!!
wojts
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojts » 21.05.2014 05:47

Czyli lepiej brac funty, ok. Nie bawic sie w wymiane na eur czy pln w polsce? Jesli funty sa na koncie GBP w aliorze to karta bedzie przydatna czy zabrac w gotowce? Prosze o odpowiedz.
Dziekuje :)
domingos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domingos » 21.05.2014 08:45

kurs pln w Vodicach z wczoraj
bank za 100pln-177 kun
kantor za 100pln-168kun
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 21.05.2014 09:52

VONPLES napisał(a):
Ironman napisał(a):Tak przeglądam wątki odnośnie walut i nie mogę znaleźć info. Widzę, że większość osób poleca płatność kartą, jeśli pieniądze to albo złotówki na kuny w Chorwacji albo euro-kuny. A jak to jest z funtem brytyjskim? Kombinować na złotówki, euro czy wymieniać w Chorwacji funty na kuny?

Nie kombinować....tylko wymieniać funty na kuny!! Prosto, szybko i ...bez strat!!

Przeciez na funtach wychodzi sie gorzej niz na Euro
black_lord
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) black_lord » 21.05.2014 11:25

domingos napisał(a):kurs pln w Vodicach z wczoraj
bank za 100pln-177 kun
kantor za 100pln-168kun

To w przeliczniku:
kantor 59,5 groszy
bank 56,5 groszy

Co to za bank?
wojts
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojts » 21.05.2014 16:42

Doman73 napisał(a):
Przeciez na funtach wychodzi sie gorzej niz na Euro

Czyli jak to jest z tymi funtami? Brac czy nie brac? A jesli ktos ma funty na koncie walutowym w PL i ma do niego karte bankomatowa to co wtedy?

Moze ktos cos doradzi...

Nie chce kombinowac za duzo z tym przeliczaniem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.05.2014 17:01

Konto walutowe to niezbędne rozwiązanie, jeśli zarabiamy za granicą, otrzymujemy rentę w obcych walutach czy często podróżujemy po świecie. Dzięki rachunkowi walutowemu (euro, gbp, usd, chf) można swobodnie i bezpiecznie zarządzać swoimi środkami zarówno podczas pobytu za granicą, jak i będąc w kraju.

żródło
Ironman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ironman » 21.05.2014 17:01

odnosnie funtów to pytałem czy będzie lepiej je na miejscu wymienić na kuny czy jednak inne waluty są korzystniejsze. Pytałem nie dlatego ze chce złotówki zamieniac na funty itd tylko obecnie zarabiam w funtach więc zastanawiam się jaką walutę najkorzystniej zabrać ze sobą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone