Ikser napisał(a):Lepiej mieć kuny ze sobą lub wymieniać je na miejscu czy preferujecie płatność kartą na miejscu za wszystko ?
beagm napisał(a):Hej. Do tej pory korzystałam z karty wielowalutowej alior. Niestety w tym roku niespodzianka. Duża część bankomatów pobiera prowizje od 22 kun wzwyż. Są to prowizje chorwackie więc do mojego banku nie mam pretensji. Cóż kolejna niespodzianka.
Karta wielowalutowa Alior Bank Kantor (MasterCard)
Bez prowizji:
- OTP w Jastrebarsko i sprawdzony bankomat w Gradacu
- ERSTE w Gradac
Prowizja:
- Euronet w Podace - 29,3 kn
- Auro Domus w Podace - 36 kn
- PBZ w Gradac - ok. 30 kn
rocker napisał(a):mBank - otwierasz konto w danej walucie (ja mam euro, kuny i korony czeskie), następnie klikasz w ustawieniach karty żeby była wielowalutowa i dalej już korzystasz z mkantoru. Jednakże pierwsza transakcja w danej walucie jest płatna za przewalutowanie dlatego dobrze jest kupić coś karta na śmieszne pieniądze np kawę na stacji. Niestety wszystkie ( w przynajmniej kilka które ja przetestowałem w Orebiciu) kantory w Chorwacji (również te bankowe) są dodatkowo opodatkowane za wypłatę gotówki w wysokości 30-35kun.
lukjach napisał(a):Włączyłem sobie wielowalutową opcję do debetówki w mbanku. Chciałem też otworzyć rachunek w euro, ale wycofałem się bo koszt wydania karty to 30 pln, a nie mam pewności czy bez karty można sam rachunek otworzyć. za używanie debetówki prowizje naliczają
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne