Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz6919
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz6919 » 09.07.2016 09:54

Dzięki
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 09.07.2016 10:39

paulr napisał(a):Zobacz strone euronetu maja bankomaty działajace na zasadzie kantora. Wkladasz karte i wyplacasz euro. Na bankomacie masz kurs po jakim"kupujesz" euro net wysyła do banku kwote w pln wiec nie ma prowizji banku. A dodatkowo kurs lepszy jak w normalnych kantorach stacjonarnych.;-)

Możesz podać ile wynosi ten kurs? Czy można go sprawdzić gdzieś na stronie, czy dopiero w czasie transakcji przy samym bankomacie?
showtek2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) showtek2 » 09.07.2016 16:58

No ja u siebie w miescie nie moglem jakos w eur nic wyplacic ;/
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 09.07.2016 17:09

W punktach ex-change możesz nawet złotówki na kuny zamienić prawie w każdym miesicie w Cro. A wystarczy mieć kartę PLN i wypłacać z bankomatu jeśli jest w mieście. W sklepach tylko kartą.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 09.07.2016 17:14

SingSing74 napisał(a):
paulr napisał(a):Zobacz strone euronetu maja bankomaty działajace na zasadzie kantora. Wkladasz karte i wyplacasz euro. Na bankomacie masz kurs po jakim"kupujesz" euro net wysyła do banku kwote w pln wiec nie ma prowizji banku. A dodatkowo kurs lepszy jak w normalnych kantorach stacjonarnych.;-)

Możesz podać ile wynosi ten kurs? Czy można go sprawdzić gdzieś na stronie, czy dopiero w czasie transakcji przy samym bankomacie?

Nie ,według strony euronet można kurs sprawdzić tylko w bankomacie(każdy bankomat inny kurs?) Jak i lista bankomatów jest też na stronie euronet bo nie umożliwia to każdy bankomat. Ja bym się dał nabrać na zakup euro za euro. Dobrze że przeczytałem że bankomat sprzedaje euro a nie wypłaca z konta walutowego. ostatnio kurs był około 2 grosze lepszy niż w kantorze.
Hubert30
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hubert30 » 10.07.2016 20:18

Dziś w Makarskiej wymieniałem Euro na kuny 7,40 za 1Euro
marttta921
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marttta921 » 17.07.2016 10:44

cześć. dzisiaj jade do makarskiej. zastanawiam sie czy brac gotowke (euro) i wymieniac w kantorze, czy wybierac z bankomatu w moim przypadku z euro na kuny. :hut:
tomek71wlkp
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek71wlkp » 10.02.2020 19:21

Witam czy w tym roku nic się nie zmieniło?
Czytając 20 stron doszedłem do wniosku, że na kwaterę euro plus cos w razie potrzeby. Płacić gdzie się da będę karta a wyplaty kun z bankomatu Zagrebacka bańka ponieważ mam konto w pekao. Czy nadal peako nie pobiera opłat za korzystanie z bankomatu Zagrebacka banka? Pozdrawiam.
BasiaBier
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) BasiaBier » 17.06.2021 11:33

Witam, odświeżam temat, czy ktoś ma jakieś rady, jak obecnie wygląda sytuacja z wypłatą w Cro z bankomatu lub płatność kartą? Czy lepiej inaczej wymienić pieniądze? Mam kartę Santander oraz PKO BP, z góry dziękuję.
kseby
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kseby » 17.06.2021 11:40

Ja mam Pekao więc Ci nie pomogę ale cały wątek dot walut jest tutaj
BasiaBier
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) BasiaBier » 17.06.2021 20:49

Dziękuję, już idę czytać
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 17.06.2021 20:57

BasiaBier napisał(a):Witam, odświeżam temat, czy ktoś ma jakieś rady, jak obecnie wygląda sytuacja z wypłatą w Cro z bankomatu lub płatność kartą? Czy lepiej inaczej wymienić pieniądze? Mam kartę Santander oraz PKO BP, z góry dziękuję.

Witam. Przeanalizuj tabele opłat i prowizji za swoich kart. Jakie opłaty, przewalutowania itd. Gotówkę przy wymianie najlepiej wymieniało się w banku (z reguły bez prowizji), poczta pobiera prowizję, kantory z reguły najniższy kurs. Ale i tak trzeba to zweryfikować bieżącą informacją z danej instytucji :) .
milosz78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) milosz78 » 17.06.2021 21:36

BasiaBier napisał(a):Witam, odświeżam temat, czy ktoś ma jakieś rady, jak obecnie wygląda sytuacja z wypłatą w Cro z bankomatu lub płatność kartą? Czy lepiej inaczej wymienić pieniądze? Mam kartę Santander oraz PKO BP, z góry dziękuję.

Nie podpowiem nic z tego roku bo wyjazd przede mną :D Jednak 1. Zgadzam się z przedmówcą odnośnie sprawdzenia aktualnej tabeli w swoim banku. 2. PKO BP doświadczenie z roku ubiegłego bardzo pozytywne. Otwarte konta walutowe : HUF , HRK, CZ , EUR - karta wielowalutowa podpięta pod te konta. Kantor internetowy oferował całkiem niezły przelicznik. W ten sposób na stacji benzynowej na Węgrzech mogłem przed tankowaniem zakupić walutę i zapłacić kartą. Kartą płaciłem niemal za wszystko - bramki autostradowe , paliwo , pensjonat, markety, atrakcje. Jedynie knajpy czasami wymagały gotówki.
W bankomatach trzeba czytać co jest wyświetlane na ekranie. Od zeszłego roku chyba weszła opłata za wypłatę , która jest niezależna od Twojego banku (chyba nie we wszystkich - ale nie pamiętam w jakich bo mało korzystałem).
Marcin1976*
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin1976* » 20.06.2021 16:37

Pytanie do osób które były lub są w Zaostrogu:
Czy w Zaostrogu można wymienić walutę i po jakim kursie?
BasiaBier
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) BasiaBier » 01.08.2021 00:18

Dziękuję za podpowiedzi :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka? - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies