napisał(a) SingSing74 » 12.05.2016 13:24
@kars Do rozliczeń z kantorem internetowym potrzebne jest konto złotówkowe i
walutowe, najlepiej jeśli obydwa są internetowe. Wtedy nie płacisz za obsługę przy okienku. Pamiętaj, że każde konto jest płatne, również te bezpłatne
Kiedy zakładałem konto walutowe w WBK zapewniano mnie, że nie będę ponosił żadnych kosztów. Skorzystałem 2 razy, a kiedy chciałem zamknąć pani poinformowała mnie, że za zamknięcie konta muszę zapłacić 3,5 euro. Kiedy zapytałem dlaczego? Odpowiedziała, że zmieniła się tabela opłat o czym poinformowaliśmy pana w mailu. Mówię OK, trudno. Idę kupić euro w kantorze po 4,18 i wpłacę. O NIE! Pani mówi, że nie ma takiej opcji. Muszę wpłacić w złotówkach po przeliczeniu względem ich kursu - 4,50. Za dwa dni telefon z informacją, że konto nie jest zamknięte bo potrzebna jest kolejna wpłata - 18 zł. Zapłaciłem i już nie chcę żadnego konta w WBK, ani w innym banku (poza tym jednym "obowiązkowym").
Zakupy w kantorze internetowym są wygodne dla dużych firm, które płacą w walutach obcych za swoje zobowiązania. Dla jednego zakupu w roku mija się to z celem.
bmxmen napisał(a): jedyny bank, który ma wszystko za free
Cytat z podanej przez ciebie strony:
"Ile zapłacimy za przewalutowania?
Istotny problem w przypadku konta walutowego Smart Konto EU stanowi to, że nie mamy możliwości dokonywania wpłat na rachunek poprzez wpłatomaty ani przy wsparciu kantorów internetowych. Moglibyśmy wprawdzie dokonać przelewu europejskiego SEPA z rachunku w innym banku, jednak w każdym przypadku naraziłoby to nas na spory wydatek.
Bank Smart wychodzi w pewien sposób naprzeciw tej niedogodności, oferując bardzo korzystny system przewalutowań . Warto jednak nadmienić, że korzystanie z tej opcji ma sens jedynie w obecnie trwającym okresie promocyjnym (do 1 czerwca włącznie).""Konto walutowe Banku Smart jest przeznaczone zwłaszcza dla osób przebywających na stałe poza granicami kraju i podejmujących zatrudnienie w jednym z państw strefy Euro."Kiedy klikam na tabelę opłat, system przenosi mnie do strony składania wniosku o otwarcie konta. Na kolejnym reklamowym banerze na stronie widnieje napis "najlepszy kurs euro". Niestety nie ma napisane jaki to kurs. O kunie chorwackiej nie wspominają wcale.
Możesz podać czym i w jaki sposób zasilasz to konto?
I najważniejsze - jak rozliczają płatności w kunach i wypłatę chorwackiej waluty z bankomatu?