Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 16.01.2015 20:31

witia napisał(a):Do Kolegi lechocz:Hotel i przyjemności "okołohotelowe" - karta (o tym już wczesniej pisałem)
Pozostałe płatności - gotówka. Bank mam "pod ręką", a zakupy to głównie owoce na targu plus jakieś espresso, piwo czy lampka wina wieczorem (czyli drobnica :) ). Nawet nie wypada wyciągać karty, zwłaszcza że napiwek i tak w gotówce.
Pozdrawiam i... już się nie licytujmy :)

Zgadza się. Dlatego szedłem do bankomatu (50m) i wyciągałem po 1000 kun żeby mieć na papierosy, śniadanie, doładowanie Internetu, kawę, napoje, travaricę ;) itp.
Jeśli nawet te 200-300 zł byłbym do przodu na takiej wymianie to dla mnie nie ma to sensu. Podróż 1300km z kasą 10-15k PLN, trzymanie tego, wymiana... Ale jak toś tak woli to jego indywidualna sprawa.

lechocz napisał(a):A nie sprawdzałeś czy oprócz kwoty transakcji nie pobierali Ci, za każdą transakcję oddzielnie prowizji czy opłaty za podwójne przewalutowanie, czy jakoś tak, jak ją zwał tak ją zwał?

Nie wiem jaka jest procedura w innych bankach. Lecz BZ WBK, po użyciu karty w Chorwacji lub innym kraju spoza strefy euro, najpierw przewalutowywują walutę danego kraju na euro a następnie z euro na złotówki i ta opłata obciążają konto.

Nie. Nic a nic. Tylko przeliczenie po kursie PKO który był wyższy jakieś 0,03 zł/HKR od średniego NBP i 0,02 zł/HKR niższego od kantorów. Być może to przewalutowanie było od razu wliczone w tym przeliczniku. Żadnych innych pozycji dot. transakcji bezgotówkowych za granicą nie mam w wyciągach. Brak prowizji na całym świecie. Jedynie 15 PLN za prowadzenie. To chyba nie reklama? -> https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... ez-granic/
Ostatnio edytowano 16.01.2015 20:46 przez yooshky, łącznie edytowano 2 razy
maci78
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maci78 » 16.01.2015 20:36

A ja po prostu ciesze sie ze stac mnie na wakacje w ulubionym miejscu. Zawszę biorę trochę kun na drogę i reszte w euro. Nie patrzę za ile kupuje i wymieniam po prostu cieszę się wolnym...
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 16.01.2015 20:42

Niestety Ty to nie wszyscy :) Niektórzy muszą kalkulować od początku do końca i dopinać budżet.
O to w wakacjach chodzi żeby żyć na luzie. Ja też nie liczyłem, dopiero po przyjeździe z ciekawości przeanalizowałem wyciągi żeby zobaczyć jak bardzo mnie nie oskubali :D O dziwo nic takiego nie miało miejsca. W tym roku to samo - 500 euro w kieszeń w razie "wu" a reszta bankomat i płatności kartą. Zawsze może się zdarzyć jakaś awaria, mandat, nie daj boże (wszystko jedno który) jakieś holowanie (w sumie mam assistance, ale...), może na stacji paliw zdechnie terminal....
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 16.01.2015 22:02

lechocz napisał(a):
witia napisał(a):Zgódź się przynajmniej w tej jednej kwestii, że pod względem czysto matematycznym wymiana euro na kuny (w banku) jest prawie zawsze najkorzystniejsza

No jeżeli dla Ciebie korzyścią jest 0,5% zysku to faktycznie nie mamy o czym mówić.

Pełna zgoda. :hut:

Można, np. pobyt na wakacjach przedłużyć, piwo wypić, ewentualnie hot-doga lub litr lub dwa paliwa na drogę zasponsorować.

Możliwości jest cale wielkie mnóstwo.

Dla mnie jednak to bezsens i robienie wody z mózgu innym, mniej doświadczonym w temacie, którzy się dopiero przymierzają do takich działań i polegając na takich opiniach, spędzają potem "miło" czas przy kalkulatorze i turystyce kantorowej.

Czytając niektóre wpisy można odnieść wrażenie, że tam gdzie, piszący je, kupują euro, za niebotycznie niski kurs oraz wymieniają te euro na kuny, stosują jakieś super hiper rewelacyjne kursy na których można zbić takie kokosy, ze głowa mała.

Tyle, że jak przyjdzie do dokładnych wyliczeń to wychodzi WIELKA LIPA i ewentualne zyski w granicach 0,5 góra 1%.

Ale zysk jest WIELKA ZGODA.

Chociaż nie zawsze.

Koniec, kropka. Nie wypowiadam się więcej bo traci to powoli sens.

Pozdrawiam. :papa:

Jesteś gorszy mojej żony :)
Nigdzie nie napisałem, że w ten sposób znajdziemy jakieś oszczędności. Nigdzie nie napisałem o jakimś ZYSKU. Skąd Koledze się to wzięło?
W każdym wpisie, w tym i podobnych wątkach parę razy powtarzałem, że różnice są śmieszne. Odpowiadając Tobie już w pierwszym poście przynajmniej dwa razy to powtórzyłem. Ja na wakacjach w Chorwacji oszczędności nie szukam.
Twoje, mniej lub bardziej delikatne przytyki o zaoszczędzeniu na litr paliwa czy hot-doga, są wielce niestosowne.
Ja tylko pozwoliłem sobie poprawić pewną nieścisłość Twojej wypowiedzi.
Przedstawienie chłodnego wyliczenia nie jest równoważne ze stwierdzeniem, iż dzięki tej opcji oszczędzamy jakieś większe lub mniejsze sumy. To jest tylko obiektywne wyliczenie. Czysta statystyka :)
W moim poprzednim poście chciałem poprawić tylko JEDNO Twoje zdanie. Z całą resztą się zgadzałem (i wyraźnie to napisałem). Traktowałem tę naszą wymianę zdań naprawdę przyjaźnie (wklejałem "uśmieszki" gdzie tylko można). Starałem się nie dostrzegać Twojej ironii. Mniejsza o to...
Powtórzę na koniec:
1.Nie chcę przekonywać nikogo, tym bardziej Ciebie, do robienia oszczędności dzięki liczeniu do trzeciego miejsca po przecinku.
2.Nie chcę sugerować żadnych rozwiązań (bo tak naprawdę nie ma w 100 procentach idealnych i sam zresztą stosuję różne)
3.Nie chcę się czepiać kwestii wygody, praktyczności, prostoty itp.
Ośmieliłem się tylko poprawić jeden Twój zwrot i jedno Twoje wyliczenie.
I bardzo proszę, nie pisz już Szanowny Kolego, że niby mam rację ale praktycznie to bezsens i oszczędności rzędu jednego piwa. Ja się z tym zgadzam :) Ja też to wiem :) Nigdy nie napisałem, że jest inaczej :)

Wszystkie Koleżanki i Kolegów bardzo przepraszam, że byli świadkami tak żenującej wymiany zdań. Odkąd tu zaglądam, jeszcze nigdy nie dałem się sprowokować i uwikłać w taki bezsensowny spór. Chyba byłoby najlepiej gdyby jakiś moderator usunął te kilka ostatnich wpisów :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 16.01.2015 22:58

witia napisał(a):... Wszystkie Koleżanki i Kolegów bardzo przepraszam, że byli świadkami tak żenującej wymiany zdań. Odkąd tu zaglądam, jeszcze nigdy nie dałem się sprowokować i uwikłać w taki bezsensowny spór. Chyba byłoby najlepiej gdyby jakiś moderator usunął te kilka ostatnich wpisów :)

Nie przejmuj się, mało kto przez to przebrnął :mrgreen:

Moja metoda to tylko plastik :) żadnych przewalutowań i prowizji przy wszelkich płatnościach oraz wypłatach z bankomatów Unicredit. PeKaO SA. Sprawdzam tylko gdzie takie są tam dokąd jadę.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 16.01.2015 23:16

Myślisz, że nie przebrnęli? Nie dali rady? No cóż - byliśmy dobrzy :wink:
Byle do wakacji :)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 17.01.2015 00:22

gusia-s napisał(a):
Moja metoda to tylko plastik :) żadnych przewalutowań i prowizji przy wszelkich płatnościach oraz wypłatach z bankomatów Unicredit. PeKaO SA. Sprawdzam tylko gdzie takie są tam dokąd jadę.

Na dzień dzisiejszy kurs kuny w Unicredit jest w miarę przyzwoity 0,5837, choć nadal kupując za kupione dzś w Polsce euro zaoszczędzimy 2 grosze na jednej kunie (4%). Kurs euro we wspomnianym banku wynosi 4.4668 czyli około 3% drożej w porównaniu z polskim kantorem.
http://www.pekao.com.pl/exchange

Brak prowizji bank odbija sobie za pomocą odpowiednio ustalonego kursu, bo to nie instytucja charytatywna.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 17.01.2015 10:26

Najlepsze sa osoby co w 1 watku pisza ze warto ominac autostrade by zyskac 15e na winiecie a w 2 ze 200-300zl Z niekorzystnego kursu to nic. Sam po sobie moge powiedziec ze podczas 3 pobytow w cro zawsze taniej wychodzilo zakup u nas euro i tam wymiana niz to co mi bank z bezprowizyjnej karty pobieral. Oczywiscie ja podchodze do tego ze na wakacjach nie oszczedzi sie 100 zl bo jak oszczedze to i tak cos sie kupi. A jak nie oszczedze a bede cos chcial kupic to to kupie. Ja biore euro bo takowe gdzies tam zawsze posiadam zazwyczaj na tyle ze nie kupuje w kantorze. Ale np patrzac co teraz sie dzieje w kantorach to byc moze zakup kun w polsce bedzie oplacalny widzialem wczoraj euro 4.35 a kuna 0.55
marmed
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmed » 18.01.2015 17:06

yooshky napisał
Nie. Nic a nic. Tylko przeliczenie po kursie PKO który był wyższy jakieś 0,03 zł/HKR od średniego NBP i 0,02 zł/HKR niższego od kantorów. Być może to przewalutowanie było od razu wliczone w tym przeliczniku. Żadnych innych pozycji dot. transakcji bezgotówkowych za granicą nie mam w wyciągach. Brak prowizji na całym świecie. Jedynie 15 PLN za prowadzenie.

Witam kolegę przepraszam, że pociągnę wątek bo jestem na etapie zmiany Banku mój obecny WBK chce ode mnie 5 zł za każde użycie karty w bankomacie lub terminalu i 2,8% za przewalutowanie. Szukając banku i czytając to co tu napisane dotarłem do Twojego postu, którego fragment cytuję powyżej i jestem zdziwiony, że nie masz kosztów przewalutowania. wchodząc na Bank PKO i konto bez granic w cenniku i regulaminie jest napisane, że konto indywidualne jest obciążane 3% nie mniej niż 10 zł Karta PKO Ekspres a tylko Konta Bankowości osobistej i bankowości prywatnej mają po 0%.
Proszę nie odbieraj tego źle pisze to po to aby m.in. poprosić o pomoc w wyborze najkorzystniejszego Banku przed wyjazdem a obecny mnie niczym nie trzyma.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 19.01.2015 09:46

marmed napisał(a):
yooshky napisał
Nie. Nic a nic. Tylko przeliczenie po kursie PKO który był wyższy jakieś 0,03 zł/HKR od średniego NBP i 0,02 zł/HKR niższego od kantorów. Być może to przewalutowanie było od razu wliczone w tym przeliczniku. Żadnych innych pozycji dot. transakcji bezgotówkowych za granicą nie mam w wyciągach. Brak prowizji na całym świecie. Jedynie 15 PLN za prowadzenie.

Witam kolegę przepraszam, że pociągnę wątek bo jestem na etapie zmiany Banku mój obecny WBK chce ode mnie 5 zł za każde użycie karty w bankomacie lub terminalu i 2,8% za przewalutowanie. Szukając banku i czytając to co tu napisane dotarłem do Twojego postu, którego fragment cytuję powyżej i jestem zdziwiony, że nie masz kosztów przewalutowania. wchodząc na Bank PKO i konto bez granic w cenniku i regulaminie jest napisane, że konto indywidualne jest obciążane 3% nie mniej niż 10 zł Karta PKO Ekspres a tylko Konta Bankowości osobistej i bankowości prywatnej mają po 0%.
Proszę nie odbieraj tego źle pisze to po to aby m.in. poprosić o pomoc w wyborze najkorzystniejszego Banku przed wyjazdem a obecny mnie niczym nie trzyma.

A potem, z takich to właśnie sytuacji, jak powyżej opisana, biorą się mity o korzystniejszych kursach, przeliczeniach, mniejszych opłatach bądź tez ich braku itp.

Banki to nie fundacje dobroczynne i, jak podejrzewam, każdy z nich bacznie obserwuje poczynania konkurencji aby nie pozostać w tyle ze swoimi kursami, opłatami itp.

W końcu oni z tego żyją. A w obecnym, mocno skomercjalizowanym świecie, nie ma nic za darmo. No, może jedynie pusty slogan. :papa:
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 19.01.2015 10:36

paulr napisał(a):Najlepsze sa osoby co w 1 watku pisza ze warto ominac autostrade by zyskac 15e na winiecie a w 2 ze 200-300zl Z niekorzystnego kursu to nic.

A co w tym takiego dziwnego?

Jadąc autostradą, za 15 euro przejedzie się 50 km autostradą w ciągu około 30 minut.

Natomiast jadąc objazdem, za 0,00 euro, przejeżdża się 57 km w ciągu godziny, góra godzina 10 minut.

Wychodzi na to, że za około 30-40 minut dłuższej jazdy, moim skromnym zdaniem, fajnej widokowo trasy, można zarobić, ni mniej ni więcej jak około 65,00 złotych.

Jeżeli przejedziemy objazdem w obydwie strony zysk wyniesie około 130,00 złotych a łączna strata czasowa godzinę, góra półtorej.

Czemu więc się dziwić ,iż tak wiele osób ją wybiera?

Czyżby natychmiastowy, realny zarobek 130,00 złotych, za godzinę, góra półtorej, dłuższej jazdy, to jeszcze za mało i byłby do pogardzenia?

Zwłaszcza w odniesieniu, ewentualnego a bynajmniej wcale nie tak pewnego, jak by się to wydawało, zysku "...200-300zl..." na kursie walut, do "ładnych", kilku lub kilkunastu tysięcy, wydanych łącznie na całe wakacje. :papa:
Ostatnio edytowano 19.01.2015 20:42 przez lechocz, łącznie edytowano 2 razy
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 19.01.2015 12:15

lechocz napisał(a):Banki to nie fundacje dobroczynne i, jak podejrzewam, każdy z nich bacznie obserwuje poczynania konkurencji aby nie pozostać w tyle ze swoimi kursami, opłatami itp.

W końcu oni z tego żyją. A w obecnym, mocno skomercjalizowanym świecie, nie ma nic za darmo. No, może jedynie pusty slogan. :papa:

No to ciekawe bo w wyciągach nie mam czegoś takiego jak "przewalutowanie". Transakcje są księgowane kilka dni po operacji, kurs 0,59xx zł (średni NBP 0,56xx; kantor 0,62 zł). Żadnych innych pozycji w wyciągach nie ma. Pewnie jest jakaś opłata za przewalutowanie ale widocznie już w tym kursie. Ślepy nie jestem, ale jak wrócę do domu to obiecuję po raz kolejny sprawdzić wyciągi do 2-3 mies. po transakcjach czy coś później się nie pojawiło, choć sądzę, że moja wybranka która analizuje wszystko by się zorientowała jakby jej kilka stówek wyparowało.

Fragment wyciągu za lipiec 2013 -> https://www.dropbox.com/s/v7ttf22sv1675 ... 2.jpg?dl=0
marmed
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmed » 19.01.2015 12:57

Kurcze yooshky zwracam honor, nie wierzyłem, że tak może być :)
Właśnie wróciłem z banku PKO BP i o dziwo to co napisałem powyżej czyli "3% nie mniej jak 10 zł" dotyczy wypłaty z bankomatu ( zero innych kosztów nie licząc przewalutowania po kursie z danego dnia ) a za operacje w terminalach czyli płatności kartą "zero" kosztów dodatkowych , prowizji itd.
Jutro zakładam konto :) ... WBK w tym przypadku to zdziercy.
Jestem zaskoczony
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 19.01.2015 14:21

yooshky napisał(a):
lechocz napisał(a):Banki to nie fundacje dobroczynne i, jak podejrzewam, każdy z nich bacznie obserwuje poczynania konkurencji aby nie pozostać w tyle ze swoimi kursami, opłatami itp.

No to ciekawe bo w wyciągach nie mam czegoś takiego jak "przewalutowanie". Transakcje są księgowane kilka dni po operacji, kurs 0,59xx zł (średni NBP 0,56xx; kantor 0,62 zł). Żadnych innych pozycji w wyciągach nie ma. Pewnie jest jakaś opłata za przewalutowanie ale widocznie już w tym kursie. Ślepy nie jestem, ale jak wrócę do domu to obiecuję po raz kolejny sprawdzić wyciągi do 2-3 mies. po transakcjach czy coś później się nie pojawiło, choć sądzę, że moja wybranka która analizuje wszystko by się zorientowała jakby jej kilka stówek wyparowało.

Fragment wyciągu za lipiec 2013 -> https://www.dropbox.com/s/v7ttf22sv1675 ... 2.jpg?dl=0

Muszę powiedzieć, iż mnie zainteresowałeś. A akurat jestem troszeczkę wkurzony na BZ WBK gdyż ciągle mim mało i non stop kombinują jak koń pod górkę, wymyślając coraz to nowe, czytaj mniej korzystne, dla nas klientów, opcje. A nasilenie takich działań nastąpiło zwłaszcza w ostatnim czasie, tj. po przejęciu BZ WBK przez Santander Bank.

Rozumiał bym jeżeli były by jakieś poważne perturbacje na rynku finansowym. Lecz stoi to sprzeczności z medialnymi doniesieniami mówiącymi o fakcie takim jak ten, iż: "...Po trzech kwartałach 2014 roku BZ WBK miał ponad 1,5 mld złotych zysku netto, co jest kwotą o ponad 14 procent wyższą niż rok wcześniej....".

Będę musiał bliżej to sprawdzić i w przypadku korzystniejszych warunków ewentualnie podziękować za blisko ćwierćwiecze współpracy. :papa:
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 19.01.2015 15:09

Cieszę się jeśli mogłem pomóc. Poprzeglądam jeszcze wyciągi.
Za wypłaty z bankomatów też mi nic raczej nie doliczyli (zwykły ROR).
Cyt. ze strony PKO BP:
[...]w ramach jednej miesięcznej opłaty (15,00 PLN/m-c, przypis mój) korzystaj z konta jak chcesz i ile chcesz:
0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce i na świecie,
0 zł za krajowe przelewy, także do innych banków przez Internet, telefon lub w oddziale,
0 zł za kartę debetową do konta, [...]

Na tym moim wyciągu widać, że 1 HRK kosztowała mnie (licząc te wypłaty po 1000) 0,5945; 0,6049; 0,60141; 0,60481; 0,60187; 0,59764 PLN. Kurs w kantorze cały lipiec wynosił 0,62 zł/1 HRK. Wypłaty (te z wyciągu) są z Raiffeisen (RBA).
Nie znam się na bankowości, rachunkowości etc.
Ale, ale.... Sumując wszystkie płatności, zapłaciłem o 4,82% więcej niż po kursie NBP (wiadomo, nikt waluty po kursie średnim NBP nie kupi ;) ). Ale o 2,90% jestem do przodu w stosunku do tego gdybym kupił kuny w PL.
Nigdy się tym nie interesowałem. W banku mi powiedzieli przed wyjazdem, że mam się nie bać, nie kombinować tylko płacić i wypłacać. Tak zrobiłem. Po ok. 1 mies. od powrotu, wpadłem na to, żeby sprawdzić czy w banku nie kłamali. Chyba nie kłamali...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka? - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone