Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 10.07.2014 13:56

Bocian napisał(a):Świetne zdjęcie z wakacji :)

Spadłem z fotela.......... ObrazekObrazekObrazekObrazek
adrianekpiaski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianekpiaski » 10.07.2014 13:57

więc jak ktoś szybko policzy można zabrać kuny z kraju czy wymieniać wyjdzie podobnie chyba że mamy zamiar wydać z 10 tyś wtedy możemy się zastanawiać w większości miejsc jak restauracje czy nawet noclegi możemy płacić w Euro i tą walutę proponuje zabrać ze sobą, resztę wypłacać z bankomatu wg uznania
adrianekpiaski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianekpiaski » 10.07.2014 13:59

Bocian napisał(a):Świetne zdjęcie z wakacji :)

heh żona poszła do sklepu a jak miałem znajomym pisać jakie przeliczniki w kantorach to strzeliłem mms-a

zdjęcia z wakacji wrzuciłem tu chorwacja-bosnia-czarnogora-albania-wegry-2014-t45399-45.html :)
adrianekpiaski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianekpiaski » 10.07.2014 14:10

podsumowując płacąc Euro np w restauracji przeliczają po kursie 7,54 (1eu/1kun) jak zaczniemy wymieniać w Chorwwacji złotówka wyjdzie nas 1,75 (o ile kantor ją przyjmie) czyli 1,75 zł 4,16 (euro w Polsce) wychodzi 7,28 kun przelicznik bankowy przy wypłacie z bankomatu 7,49 kun za 1 euro .. w kraju 1 kuna to 0,60 gr czyli za 1 euro po kursie 4,16zł mamy 6,93 kuny wiec przelicznik prosty:) co się komu opłaca
adrianekpiaski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianekpiaski » 10.07.2014 14:12

na marginesie ja wypłacałem z bankomatu, jeśli już były kuny potrzebne
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 10.07.2014 14:34

adrianekpiaski napisał(a):podsumowując płacąc Euro np w restauracji przeliczają po kursie 7,54 (1eu/1kun) jak zaczniemy wymieniać w Chorwwacji złotówka wyjdzie nas 1,75 (o ile kantor ją przyjmie) czyli 1,75 zł 4,16 (euro w Polsce) wychodzi 7,28 kun przelicznik bankowy przy wypłacie z bankomatu 7,49 kun za 1 euro .. w kraju 1 kuna to 0,60 gr czyli za 1 euro po kursie 4,16zł mamy 6,93 kuny wiec przelicznik prosty:) co się komu opłaca

Nie chcę się zbytnio czepiać, ale... wiesz co to interpunkcja?
Spróbuj to jeszcze raz przeczytać :) Czy myślisz, że jakiś nowicjusz (czyli szukający tu jakiejś porady) coś z tego zrozumie?
Nie chodzi mi o meritum, tylko o sposób w jaki to napisałeś. Kiedyś się mówiło "masło maślane" :)
A samo meritum to już inna sprawa :)
adrianekpiaski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianekpiaski » 10.07.2014 15:00

witia napisał(a):
adrianekpiaski napisał(a):podsumowując płacąc Euro np w restauracji przeliczają po kursie 7,54 (1eu/1kun) jak zaczniemy wymieniać w Chorwwacji złotówka wyjdzie nas 1,75 (o ile kantor ją przyjmie) czyli 1,75 zł 4,16 (euro w Polsce) wychodzi 7,28 kun przelicznik bankowy przy wypłacie z bankomatu 7,49 kun za 1 euro .. w kraju 1 kuna to 0,60 gr czyli za 1 euro po kursie 4,16zł mamy 6,93 kuny wiec przelicznik prosty:) co się komu opłaca

Spróbuj to jeszcze raz przeczytać :) Czy myślisz, że jakiś nowicjusz (czyli szukający tu jakiejś porady) coś z tego zrozumie?
Nie chodzi mi o meritum, tylko o sposób w jaki to napisałeś. Kiedyś się mówiło "masło maślane" :)

heh racja:P na usprawiedliwienie napiszę że jestem po nocce i jeszcze nie spałem :)
adrianekpiaski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianekpiaski » 10.07.2014 15:07

żeby nie było

Najbardziej według mnie opłaca się wypłacać gotówkę w bankomacie, po przeliczeniu na Euro wyjdzie że 1eu = 7,49 kun, najmniej opłacalnym będzie wymiana w Polsce, ponieważ 1eu = 6,93 kun (w zał., że wymienimy 1kun po 0,60 gr, a kurs Euro będzie wynosił 4,16 zł). Na samej Chorwacji możemy napotkać na problem, że kantor nie będzie chciał nam wymienić złotówki na kunę --w czerwcu kurs: 1zł = 1,75 kun). W większości miejsc użytku ogólnego jak muzea, restauracje, parkingi możemy płacić również w Euro, za wyjątkiem Plitvickich Jezior gdzie płatności uiszcza się w Kunach
adrianekpiaski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianekpiaski » 10.07.2014 15:08

witia napisał(a):

zadowolony:)
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 10.07.2014 15:48

Jeśli chodzi o interpunkcję, to tak :)
Co do zawartości merytorycznej, to się nie czepiam i nie komentuję :)
adrianekpiaski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianekpiaski » 10.07.2014 16:08

:) a tak się starałem :)
BARDUR
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) BARDUR » 13.07.2014 06:17

spokojnie , jest wporzo :D
ticek92
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ticek92 » 27.07.2014 11:01

Witam, mam pytanie na początku sierpnia wybieram się do Makarskiej, ze sobą mam zamiar zabrać do wydania około 1200 PLN. Mam pytanie co będzie najlepsze wymienić złotówki na euro w Polsce i potem euro na kuny w Chorwacji? Wymienić Złotówki na kuny już w Polsce? Czy Złotówki na kuny w samej Chorwacji?
Jest też opcja płacić karta mam kartę debetową BZ WBK Visa, oraz kredytową BZ WBK Mastercard. Czytałem poprzednie wasze posty ale mimo wszystko ciężko mi to zrozumieć.
Prosił bym o rady i jakieś jasne objaśnienie w szczegółach
Z Góry dziękuję;)
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 27.07.2014 22:01

ticek92 napisał(a):Witam, mam pytanie na początku sierpnia wybieram się do Makarskiej, ze sobą mam zamiar zabrać do wydania około 1200 PLN. Mam pytanie co będzie najlepsze wymienić złotówki na euro w Polsce i potem euro na kuny w Chorwacji? Wymienić Złotówki na kuny już w Polsce? Czy Złotówki na kuny w samej Chorwacji?
Jest też opcja płacić karta mam kartę debetową BZ WBK Visa, oraz kredytową BZ WBK Mastercard. Czytałem poprzednie wasze posty ale mimo wszystko ciężko mi to zrozumieć.
Prosił bym o rady i jakieś jasne objaśnienie w szczegółach
Z Góry dziękuję;)

Przeczytaj wątek, policz i zastanów się: czy bardziej cenisz wygodę czy np. 20 PLN w kieszeni dodatkowo. Czy chcesz brać gotowkę czy tez może chcesz wybiierać z karty.
NIKT CI NIE DA GOTOWEJ ODPOWIEDZI. Jesteś duzy chłopczyk i po analizie wątku decyduj sam :roll:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 27.07.2014 22:28

ticek92
Raczej korzystniej jest kupić u nas euro po dobrym kursie i w Chorwacji wymienić na kuny. Chociaż też są kursy danego dnia, że korzystniej jest czasem wymienić złotówki na kuny (trzeba obserwować ich kursy walut). Korzystając z karty kredytowej Mastercard BZWBK (ale inne też w bz-tce) dolicz opłatę 2,8% za przewalutowanie (piszą o tym w tabeli opłat i prowizji).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka? - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone