Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pawel2602
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawel2602 » 22.06.2014 18:46

Aurel88 napisał(a): kuna według neta 0.54

Kilka dni temu kupowałem w kantorze po 0,60 zł i licząc po takim kursie za 800 zł otrzymasz 1333,33 kuny. a więc wychodzi gorzej. :roll:
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 22.06.2014 19:10

[quote="Aurel88"]

Jadranka Bank 1E - 7,513
192,77x7,1513=1448,28

quote]

Zauważyłem błąd w obliczeniach...
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 22.06.2014 19:21

Aurel88 napisał(a):nikt nie powiedział że wakacje będą tanie ;) też się liczę z tym że płacenie za paliwo i bramki wyjdzie drożej.

Co do kupna euro w Polsce i wymiany na kuny w Chorwacji w banku:
Przeliczyłem sobie właśnie ile bym zyskał na takiej wymianie
wiem że na dzień dzisiejszy euro dostanę za 4.15(średni po znajomości), kuna według neta 0.54

wymienić chcę 800 zł
800zł : 4.15e= 192.77e

Jadranka Bank 1E - 7,513
192,77x7,1513=1448,28

800zł : 0.54kn= 1481,48 i tu widać ze wymieniając w polsce mamy więcej kun niż zmiana u nas na e i tam na kuny.
Więc czemu wszyscy piszą że nie opłaca się kupować u nas ? mamy 2 przewalutowania i nie jest to korzystne chyba ze coś zle liczę.

Wszyscy piszą, że się nie opłaca, ponieważ raczej nie znajdziesz kantoru z kunami w cenie "54 grosze z neta"- w PL za kuny zdzierają, natomiast w Cro nie ma dużej różnicy czy wymieniasz na kuny złotówki czy euro.(W maju tego roku wymienialiśmy euro kupione w Pl na kuny w Cro, gdybyśmy wymieniali złotówki-byłoby 1 grosz drożej na 1 kunie-czyli żadna różnica :wink:
Aurel88
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aurel88 » 22.06.2014 19:29

dzięki dobrze ze zauważyłeś, zle wpisałem kurs ale wynik się zgadza. Jutro sprawdzę po ile mi sprzeda kunę w kantorze i napiszę jak to wyszło. Bo coś mi się wydaje że ten kurs coś zaniżony jest
SundanceKid
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SundanceKid » 22.06.2014 19:44

No ale tak prawdę powiedziawszy raz się jedzie na te wakacje w roku i zawracać sobie gitarę wymienianiem na miejscu waluty dla zaoszczędzenia 50 czy 100 pln to wg mnie nadmierna drobiazgowość. Wolę jechać z gotówką w kieszeni i myśleć już tylko o przyjemniejszych sprawach niż gdzie tu jest placówka banku, jaki tam mają kurs itd.
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 23.06.2014 14:44

SundanceKid napisał(a):Witam,

właśnie przewałkowałem ten temat z infolinią mojego banku, którym na nieszczęście w tym wypadku jest PKO BP. Wygląda to w tym banku następująco:

Karta do konta zwykłego (Superkonto - karta Visa):

wyplata kun w bankomacie - 3% prowizji, ale nie mniej niż 10pln
płatność w euro - brak prowizji, przewalutowanie wg kursu PKO BP dla pieniądza
płatność w kunach -najpierw przewalutowanie wg kursu Visy kuny do euro, a potem przewalutowanie euro na pln wg kursu PKO plus 2% prowizji (totalnie nieopłacalne)

Karta kredytowa MasterCard:

wypłata kun - naliczane natychmiastowo odsetki plus 4% prowizji (totalnie niekorzystne)

płacenie w euro - przewalutowanie wg kursu PKO BP dla dewiz (zwykle nieco niższy niż kurs dla pieniądza) - brak prowizji (najbardziej opłacalna opcja)
płacenie w kunach - najpierw przewalutowanie na euro, potem na pln wg kursu PKO plus 2% prowizji (totalnie nieopłacalne)

Reasumując: zupełnie nie opłaca się korzystając z PKO BP płacić kartą w kunach oraz wypłacać zarówno kun jak i euro. Jedyne co jest jako tako sensowne to płatność kartą kredytową (ewentualnie debetową) ale w euro, z tym że w Chorwacji to raczej nie możliwe, bo nikt nie przyjmuje płatności bezgotówkowych w euro.
W moim przypadku więc najlepiej będzie kupić w Polsce kuny i euro i z tym jechać. Natomiast po drodze za winietki i paliwo w Austrii/Słowenii płacić kartą kredytową w euro.

Wszystko zależy od kursów walut. Mnie zawsze wychodziło 1 grosz, max 2 grosze różnicy, czasem w jedną stronę, czasem w drugą - przy płaceniu kartą kredytową, przy wypłacie z bankomatów kartą płatniczą podobnie. Przy wydatkach na całe wakacje jest to kwota śmieszna. Poza tym wybieram dokładnie tyle ile mi potrzeba i nie martwię się kunami, które mi zostały czy też euro. Ero dla gospodarzy i 100-200 na podróż, na ewentualne nieplanowane wydatki w kieszeni. Reszta - karta. Pieniążki wybierane w bankomatach znajdująych się w pomieszczeniach banków lub bezpośrednio przy nich.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 23.06.2014 16:13

M@rlon napisał(a):
SundanceKid napisał(a):Witam,

właśnie przewałkowałem ten temat z infolinią mojego banku, którym na nieszczęście w tym wypadku jest PKO BP. Wygląda to w tym banku następująco:

Karta do konta zwykłego (Superkonto - karta Visa):

wyplata kun w bankomacie - 3% prowizji, ale nie mniej niż 10pln
płatność w euro - brak prowizji, przewalutowanie wg kursu PKO BP dla pieniądza
płatność w kunach -najpierw przewalutowanie wg kursu Visy kuny do euro, a potem przewalutowanie euro na pln wg kursu PKO plus 2% prowizji (totalnie nieopłacalne)

Karta kredytowa MasterCard:

wypłata kun - naliczane natychmiastowo odsetki plus 4% prowizji (totalnie niekorzystne)

płacenie w euro - przewalutowanie wg kursu PKO BP dla dewiz (zwykle nieco niższy niż kurs dla pieniądza) - brak prowizji (najbardziej opłacalna opcja)
płacenie w kunach - najpierw przewalutowanie na euro, potem na pln wg kursu PKO plus 2% prowizji (totalnie nieopłacalne)

Reasumując: zupełnie nie opłaca się korzystając z PKO BP płacić kartą w kunach oraz wypłacać zarówno kun jak i euro. Jedyne co jest jako tako sensowne to płatność kartą kredytową (ewentualnie debetową) ale w euro, z tym że w Chorwacji to raczej nie możliwe, bo nikt nie przyjmuje płatności bezgotówkowych w euro.
W moim przypadku więc najlepiej będzie kupić w Polsce kuny i euro i z tym jechać. Natomiast po drodze za winietki i paliwo w Austrii/Słowenii płacić kartą kredytową w euro.

Wszystko zależy od kursów walut. Mnie zawsze wychodziło 1 grosz, max 2 grosze różnicy, czasem w jedną stronę, czasem w drugą - przy płaceniu kartą kredytową, przy wypłacie z bankomatów kartą płatniczą podobnie. Przy wydatkach na całe wakacje jest to kwota śmieszna. Poza tym wybieram dokładnie tyle ile mi potrzeba i nie martwię się kunami, które mi zostały czy też euro. Ero dla gospodarzy i 100-200 na podróż, na ewentualne nieplanowane wydatki w kieszeni. Reszta - karta. Pieniążki wybierane w bankomatach znajdująych się w pomieszczeniach banków lub bezpośrednio przy nich.

Ja postępuję identycznie jak M@rlon!! Może my z Rzeszowa tak mamy, że szkoda nam czasu na pseudo-oszczędności i na przeliczniki i przewalutowania!!
Aurel88
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aurel88 » 23.06.2014 18:48

kupiłem dzisiaj kuny po znajomości za 0.58( a były po 0.65 wiec drogo). Przy aktualnym kursie w Jadranska Bank w Sibieniku straciłem na wymianie ok 55 zł po przeliczeniu na polskie. Wiec nie jest to dużo ale mam spokojną głowę nie muszę szukać banków i jaki tam kurs będzie, liczyć czy wyjdę lepiej czy nie.
Ale faktycznie jakbym miał po tym wyższym kursie to już różnica będzie.
mendoza1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mendoza1973 » 29.06.2014 08:19

100pln. --172 kuny
100euro-742 kuny
Lepiej euro wychodzi -kursy z wczoraj z Gradaca
qrzysieq
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) qrzysieq » 01.07.2014 09:35

Ja przeliczyłem sobie w/g kursu z Chorwackiego Banku i wyszło mi że najlepiej, na dzień 1.07 jest zabrać ze sobą PLN
tyle płacą w HR
1E- 7,543439kn
1zł-1,813850
Oczywiście liczyłem wg kursu euro/pl 4,2zł co jest b. ciężko zdobyć chyba że hurt powyżej 7000zł dają kurs 4,18 za 1euro
Zakup kun w PL to strata kasy, 2 lata wstecz zabrałem do przygody 1000zł, 500zl wymieniłem w Dubrowniku, a następne 500 na poczcie w wiosce. Kursy walut są identyczne i nie chciałbym nikogo skłamać ale chyba po kursie danego dnia narodowego banku w HR.
Za 3 tygodnie ruszam do HR i zamierzam wszystkie opłaty drogowe, paliwowe realizować kartą,
zabieram około 100e do przygody, a resztę waluty stanowić będzie twarda waluta PL którą wymienie przy najbliższej okazji w banku lub poczcie.
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 06.07.2014 19:30

Kurs euro kuna Labin, Pula,1Euro - 7,38 kuny Porec w 2 kantorach 7,50kuny
andu-10
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andu-10 » 10.07.2014 13:28

Jak tak czytam te niektóre posty, to się zastanawiam czy w Polsce są różne matematyki w szkołach, i czy uczą czytania ze zrozumieniem. Ludzie uczciwie odpowiadają na zadane pytanie , a niektórzy dalej wiercą dziury w brzuchu , pisząc o kupowaniu kun w Polsce. Kochani forumowicze jak chcecie to kupujcie sobie setki kun w Polsce, ale nie wprowadzajcie innych w błąd bo takich doradców to nam nie potrzeba, albo jak ktoś jedzie do Cro i siedzi cały urlop z kalkulatorem i przelicza jakieś przewalutowania lub kursy euro do kun lub złotówek to , to już jest urlopowe zboczenie. Jeszcze raz dla tych co chcą słuchać: NIE KUPOWAĆ ŻADNYCH KUN W POLSCE!!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.07.2014 13:45

Może chociaż stówkę? :roll: :oops: :lool:
adrianekpiaski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianekpiaski » 10.07.2014 13:52

w czerwcu byliśmy min w Chorwacji poniżej zdjęcie Kantor w Dubroviniku... wypłata z bankomatu (bank ING) przelicznik wg kursu zł/eu 4,28
Załączniki:
kantor.jpg
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.07.2014 13:55

Świetne zdjęcie z wakacji :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka? - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone