Aurel88 napisał(a): kuna według neta 0.54
Kilka dni temu kupowałem w kantorze po 0,60 zł i licząc po takim kursie za 800 zł otrzymasz 1333,33 kuny. a więc wychodzi gorzej.
Aurel88 napisał(a):nikt nie powiedział że wakacje będą tanie też się liczę z tym że płacenie za paliwo i bramki wyjdzie drożej.
Co do kupna euro w Polsce i wymiany na kuny w Chorwacji w banku:
Przeliczyłem sobie właśnie ile bym zyskał na takiej wymianie
wiem że na dzień dzisiejszy euro dostanę za 4.15(średni po znajomości), kuna według neta 0.54
wymienić chcę 800 zł
800zł : 4.15e= 192.77e
Jadranka Bank 1E - 7,513
192,77x7,1513=1448,28
800zł : 0.54kn= 1481,48 i tu widać ze wymieniając w polsce mamy więcej kun niż zmiana u nas na e i tam na kuny.
Więc czemu wszyscy piszą że nie opłaca się kupować u nas ? mamy 2 przewalutowania i nie jest to korzystne chyba ze coś zle liczę.
SundanceKid napisał(a):Witam,
właśnie przewałkowałem ten temat z infolinią mojego banku, którym na nieszczęście w tym wypadku jest PKO BP. Wygląda to w tym banku następująco:
Karta do konta zwykłego (Superkonto - karta Visa):
wyplata kun w bankomacie - 3% prowizji, ale nie mniej niż 10pln
płatność w euro - brak prowizji, przewalutowanie wg kursu PKO BP dla pieniądza
płatność w kunach -najpierw przewalutowanie wg kursu Visy kuny do euro, a potem przewalutowanie euro na pln wg kursu PKO plus 2% prowizji (totalnie nieopłacalne)
Karta kredytowa MasterCard:
wypłata kun - naliczane natychmiastowo odsetki plus 4% prowizji (totalnie niekorzystne)
płacenie w euro - przewalutowanie wg kursu PKO BP dla dewiz (zwykle nieco niższy niż kurs dla pieniądza) - brak prowizji (najbardziej opłacalna opcja)
płacenie w kunach - najpierw przewalutowanie na euro, potem na pln wg kursu PKO plus 2% prowizji (totalnie nieopłacalne)
Reasumując: zupełnie nie opłaca się korzystając z PKO BP płacić kartą w kunach oraz wypłacać zarówno kun jak i euro. Jedyne co jest jako tako sensowne to płatność kartą kredytową (ewentualnie debetową) ale w euro, z tym że w Chorwacji to raczej nie możliwe, bo nikt nie przyjmuje płatności bezgotówkowych w euro.
W moim przypadku więc najlepiej będzie kupić w Polsce kuny i euro i z tym jechać. Natomiast po drodze za winietki i paliwo w Austrii/Słowenii płacić kartą kredytową w euro.
M@rlon napisał(a):SundanceKid napisał(a):Witam,
właśnie przewałkowałem ten temat z infolinią mojego banku, którym na nieszczęście w tym wypadku jest PKO BP. Wygląda to w tym banku następująco:
Karta do konta zwykłego (Superkonto - karta Visa):
wyplata kun w bankomacie - 3% prowizji, ale nie mniej niż 10pln
płatność w euro - brak prowizji, przewalutowanie wg kursu PKO BP dla pieniądza
płatność w kunach -najpierw przewalutowanie wg kursu Visy kuny do euro, a potem przewalutowanie euro na pln wg kursu PKO plus 2% prowizji (totalnie nieopłacalne)
Karta kredytowa MasterCard:
wypłata kun - naliczane natychmiastowo odsetki plus 4% prowizji (totalnie niekorzystne)
płacenie w euro - przewalutowanie wg kursu PKO BP dla dewiz (zwykle nieco niższy niż kurs dla pieniądza) - brak prowizji (najbardziej opłacalna opcja)
płacenie w kunach - najpierw przewalutowanie na euro, potem na pln wg kursu PKO plus 2% prowizji (totalnie nieopłacalne)
Reasumując: zupełnie nie opłaca się korzystając z PKO BP płacić kartą w kunach oraz wypłacać zarówno kun jak i euro. Jedyne co jest jako tako sensowne to płatność kartą kredytową (ewentualnie debetową) ale w euro, z tym że w Chorwacji to raczej nie możliwe, bo nikt nie przyjmuje płatności bezgotówkowych w euro.
W moim przypadku więc najlepiej będzie kupić w Polsce kuny i euro i z tym jechać. Natomiast po drodze za winietki i paliwo w Austrii/Słowenii płacić kartą kredytową w euro.
Wszystko zależy od kursów walut. Mnie zawsze wychodziło 1 grosz, max 2 grosze różnicy, czasem w jedną stronę, czasem w drugą - przy płaceniu kartą kredytową, przy wypłacie z bankomatów kartą płatniczą podobnie. Przy wydatkach na całe wakacje jest to kwota śmieszna. Poza tym wybieram dokładnie tyle ile mi potrzeba i nie martwię się kunami, które mi zostały czy też euro. Ero dla gospodarzy i 100-200 na podróż, na ewentualne nieplanowane wydatki w kieszeni. Reszta - karta. Pieniążki wybierane w bankomatach znajdująych się w pomieszczeniach banków lub bezpośrednio przy nich.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne