Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 17.06.2014 21:25

Nie ma co się jarać czy jest prowizja czy nie tylko trzeba sprawdzić najpierw po jakich kursach bank ci przelicza transakcje na PLN, co z tego jak masz 0zł za wypłatę z bankomatu jak kurs użyty przez bank to np. 4,35 za euro. Właśnie sprawdziłem sobie kursy walut w 3 bankach milenium, meritum i dawny aliorsyn i alior ma mocno odjechany od reszty.. ale ma darmowe bankomaty :D.
Posiedziałem troche policzyłem i tak jak ktoś wyżej pisał, warto jest mieć konto walutowe np. takie darmowe jak w aliorsync z kartą do konta. Zakupić walutę na walutomacie bo tam są najlepsze według mnie kursy i płacić za wszystko taką kartą walutową. W aliorze twierdzą ze nie ma prowizji za przewalutowanie tylko transakcja jest rozliczana z HRK na USD po kursie mastercarda, czyli np. teraz dziś kupując dolary na walutomacie po 3,0590 mam kunę za 0,5468. Jest z tym trochę zabawy no i z bankomatów nie skorzystasz bo alior ma złodziejski kurs wewnętrzny, ale do tego mam konto w meritum gdzie za wyplaty jest zawsze 5zł a kurs nawet przyzwoity.
Aurel88
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aurel88 » 17.06.2014 21:35

dużo bawienia się z tym jest. Ale sprawdzony jest branie euro z polski i wymiana tam w banku tak ? są jakieś co mają lepsze lub gorsze kursy ? bo u nas jak widać kantor ma lepszy przelicznik niż bank a tam jest odwrotnie?
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 17.06.2014 21:50

Aurel88 sprawdź tabelę opłat i prowizji dla swojej karty w swoim banku. Ja w BZWBK korzystam przy płatności (maksymalnie za wszystko) z karty kredytowej mastercard (bardziej europejski system) bo jest od wielu lat bardzo dobry przelicznik. Karty Visa (system amerykański tych kart) liczy sobie dodatkowe prowizje za przeliczniki. A na miejscu wymiana euro w banku lub kantorze zależy jaki kurs lepszy. Ale można też policzyć kurs wymiany złotówek na kuny. Nigdy nie wiozłem z sobą kun z Polski bo się nie opłacało.

W 2010r. w Rogoznicy euro wymieniałem w tym kantorze https://www.google.pl/maps/@43.533046,1 ... 7r1eWQ!2e0
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 17.06.2014 22:05

Jest sporo z tym zabawy, policzyłem to sobie po prostu aby mieć do porównania... ale raczej dam sobie spokój dla tych kilkunastu złotych, też uważam iż warto kupić u nas euro i na miejscu wymieniać, przy okazji spacerów możesz popatrzeć na kursy w bankach/kantorach i wymienić gdzie lepszy kurs, w zeszłym roku miałem różnice na poziomie 0,4 kuny na 1 euro co jest już bardzo duża wartością, na stacjach benzynowych, autostrady i markety zawsze płatność kartą, gotówka w małych knajpkach itp. bo z tą kartą to różnie bywa, w jakiś małych knajpach z dobrymi cenami może być tylko gotówka.
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 18.06.2014 13:40

andrzej1963 napisał(a):To oznacza,że co bank to inne zasady jak wspominacie powyżej. Ja dziś informowałem się w swoim banku (PKO BP) gdzie uzyskałem informację iż bank za płacenie kartą bezgotówkowo (np. paliwo, sklepy) przy przewalutowaniu nie pobiera żadnej prowizji i dotyczy to zarówno karty Visa jak i Mastercard i nie ma znaczenia czy karta jest wydana np. do konta osobistego czy kredytowego. Natomiast wypłata z bankomatu to nie mniej niż 10zł.
Pzdr. :wink:

Nie tylko ważne jest jaki bank, ale również rodzaj konta. Ja mam 2 konta i w 2 różnych bankach, ale w każdym z nich mam bezpłatne wypłaty z bankomatów na całym świecie z karty płatniczej oraz brak przewalutowania na karcie kredytowej. Od kilku lat korzystam z płatności kartą i kurs przeliczenia mam praktycznie taki sam jak gdybym wymieniał gotówkę. Więc biorę ze soba minimum gotówki - na opłatę za apartament i 100-200 euro " na wszelki wypadek".
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 18.06.2014 13:50

yzedef napisał(a):Jest sporo z tym zabawy, policzyłem to sobie po prostu aby mieć do porównania... ale raczej dam sobie spokój dla tych kilkunastu złotych, też uważam iż warto kupić u nas euro i na miejscu wymieniać, przy okazji spacerów możesz popatrzeć na kursy w bankach/kantorach i wymienić gdzie lepszy kurs, w zeszłym roku miałem różnice na poziomie 0,4 kuny na 1 euro co jest już bardzo duża wartością, na stacjach benzynowych, autostrady i markety zawsze płatność kartą, gotówka w małych knajpkach itp. bo z tą kartą to różnie bywa, w jakiś małych knajpach z dobrymi cenami może być tylko gotówka.

Pamiętaj, że wówczas 2 razy przewalutowujesz swoje pieniążki i tracisz raz kupując euro, a następnie je sprzedając. Ja policzyłem kiedyś konkretnie w danym w dniu i wyszło mi, że bardziej opłaca mi się wybrać kuny bezpośrednio w CRO kartą z bankomatu ( bezprowizyjnie). Oczywiście dla gospodarzy wiozłem euro :)
alalat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alalat » 19.06.2014 18:35

Hej,
niech któś poleci bank w jakim mogę wyrobic karte kredytową, chodzi mi oczywiscie o taka
którą sie najbardziej opłaca i wypłata z bankomatów jest za darmo.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 19.06.2014 21:31

z tego co się orientuję, ale może się mylę, karty kredytowe są bardzo kosztowne jeśli chodzi o wypłatę gotówki z bankomatów bo zawsze pobierana jest od takiej transakcji słona prowizja.
Majdan72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majdan72 » 19.06.2014 22:46

M@rlon napisał(a):
yzedef napisał(a):Jest sporo z tym zabawy, policzyłem to sobie po prostu aby mieć do porównania... ale raczej dam sobie spokój dla tych kilkunastu złotych, też uważam iż warto kupić u nas euro i na miejscu wymieniać, przy okazji spacerów możesz popatrzeć na kursy w bankach/kantorach i wymienić gdzie lepszy kurs, w zeszłym roku miałem różnice na poziomie 0,4 kuny na 1 euro co jest już bardzo duża wartością, na stacjach benzynowych, autostrady i markety zawsze płatność kartą, gotówka w małych knajpkach itp. bo z tą kartą to różnie bywa, w jakiś małych knajpach z dobrymi cenami może być tylko gotówka.

Pamiętaj, że wówczas 2 razy przewalutowujesz swoje pieniążki i tracisz raz kupując euro, a następnie je sprzedając. Ja policzyłem kiedyś konkretnie w danym w dniu i wyszło mi, że bardziej opłaca mi się wybrać kuny bezpośrednio w CRO kartą z bankomatu ( bezprowizyjnie). Oczywiście dla gospodarzy wiozłem euro :)

Zgadzam się z Tobą w 100% :!: :!: :!: i tak samo postępuję :mrgreen:
Pozdrav :papa:
Aurel88
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aurel88 » 19.06.2014 23:51

Majdan72 napisał(a):
M@rlon napisał(a):

Zgadzam się z Tobą w 100% :!: :!: :!: i tak samo postępuję :mrgreen:
Pozdrav :papa:

To gdzie masz założone konto ? ja sprawdzałem teraz w ing konto walutowe i założenie jest free opłata za kartę 1.50zł wiec może być. W oddziale banku mogę wpłacić euro na konto które szybciej zmienie w kantorze. Ale w regulaminie czytam ze przy wybraniu z bankomatu za granicą jest opłata 3% od kwoty. Ale już potem żadne przeliczniki mnie nie interesują gdzie jaki kurs jest tak ? bo wpłaciłem euro i wybieram euro.

i takie pytanko jeszcze w cro płacenie kartą za paliwo czy bramki lepiej mastercard czy visa jest jakaś różnica? bo gdzieś tam poczytałem ze visa(u mnie ing) wychodzi drożej bo przelicza kuny-usd-pl
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 20.06.2014 09:04

Mam konto w mbanku ( dawny Multibank) i Pekao SA. Ale wszystko zalezy też od rodzaju konta w danym banku. W obywdu bankach ma karty kredytowe Mastercard, a drugim dodatkowo VISA. W moich kontach przy VISIE nie biorą za przewalutowanie z USD na Euro. Płatnicze mam Mastercard i nie płacę prowizji za wypłatę pieniążków poza granicami kraju.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 20.06.2014 13:45

Aurel88 napisał(a):i takie pytanko jeszcze w cro płacenie kartą za paliwo czy bramki lepiej mastercard czy visa jest jakaś różnica? bo gdzieś tam poczytałem ze visa(u mnie ing) wychodzi drożej bo przelicza kuny-usd-pl

wszystko zależy od banku, jego regulaminu, waluty rozliczeniowej karty i prowizji bądź jej braku za przewalutowanie. także nie ma prostej odpowiedzi, że lepiej płacić Visa niż MC lub odwrotnie
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 20.06.2014 13:52

KrisM napisał(a):z tego co się orientuję, ale może się mylę, karty kredytowe są bardzo kosztowne jeśli chodzi o wypłatę gotówki z bankomatów bo zawsze pobierana jest od takiej transakcji słona prowizja.

Dokładnie tak jak piszesz. Polecam płacić kartą kredytową, a jeżeli wybierac pieniądze, to TYLKO I WYŁĄCZNIE karta płatniczą, najlepiej z opcją bezprowizyjnej wypłaty. Jezli ktoś ma stałą opłatę np. 5 zł bez względu na ilośc wybieranej gotówki, to wówczas nalezy wybrać za jednym razem większą kwotę, tak aby tych transakcji było jak najmniej.
Zastanówcie się, czy np. nie założyc teraz jakiegoś taniego konta z bezprowizyjną wypłata gotówki. Mozna poszukać na stronach konkretnych banków lub u doradców finansowych ( tez w necie). Polecał nikomu nie będę, bo nie jestem na bieżąco, a poza tym każdy zakłada konto do swojego profilu potrzeb.
SundanceKid
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SundanceKid » 22.06.2014 11:07

Witam,

właśnie przewałkowałem ten temat z infolinią mojego banku, którym na nieszczęście w tym wypadku jest PKO BP. Wygląda to w tym banku następująco:

Karta do konta zwykłego (Superkonto - karta Visa):

wyplata kun w bankomacie - 3% prowizji, ale nie mniej niż 10pln
płatność w euro - brak prowizji, przewalutowanie wg kursu PKO BP dla pieniądza
płatność w kunach -najpierw przewalutowanie wg kursu Visy kuny do euro, a potem przewalutowanie euro na pln wg kursu PKO plus 2% prowizji (totalnie nieopłacalne)

Karta kredytowa MasterCard:

wypłata kun - naliczane natychmiastowo odsetki plus 4% prowizji (totalnie niekorzystne)

płacenie w euro - przewalutowanie wg kursu PKO BP dla dewiz (zwykle nieco niższy niż kurs dla pieniądza) - brak prowizji (najbardziej opłacalna opcja)
płacenie w kunach - najpierw przewalutowanie na euro, potem na pln wg kursu PKO plus 2% prowizji (totalnie nieopłacalne)

Reasumując: zupełnie nie opłaca się korzystając z PKO BP płacić kartą w kunach oraz wypłacać zarówno kun jak i euro. Jedyne co jest jako tako sensowne to płatność kartą kredytową (ewentualnie debetową) ale w euro, z tym że w Chorwacji to raczej nie możliwe, bo nikt nie przyjmuje płatności bezgotówkowych w euro.
W moim przypadku więc najlepiej będzie kupić w Polsce kuny i euro i z tym jechać. Natomiast po drodze za winietki i paliwo w Austrii/Słowenii płacić kartą kredytową w euro.
Aurel88
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aurel88 » 22.06.2014 18:22

nikt nie powiedział że wakacje będą tanie ;) też się liczę z tym że płacenie za paliwo i bramki wyjdzie drożej.

Co do kupna euro w Polsce i wymiany na kuny w Chorwacji w banku:
Przeliczyłem sobie właśnie ile bym zyskał na takiej wymianie
wiem że na dzień dzisiejszy euro dostanę za 4.15(średni po znajomości), kuna według neta 0.54

wymienić chcę 800 zł
800zł : 4.15e= 192.77e

Jadranka Bank 1E - 7,513
192,77x7,513=1448,28

800zł : 0.54kn= 1481,48 i tu widać ze wymieniając w polsce mamy więcej kun niż zmiana u nas na e i tam na kuny.
Więc czemu wszyscy piszą że nie opłaca się kupować u nas ? mamy 2 przewalutowania i nie jest to korzystne chyba ze coś zle liczę.
Ostatnio edytowano 22.06.2014 19:30 przez Aurel88, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Gdzie najlepiej wymienic walute i na jaka? - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone