Nie ma co się jarać czy jest prowizja czy nie tylko trzeba sprawdzić najpierw po jakich kursach bank ci przelicza transakcje na PLN, co z tego jak masz 0zł za wypłatę z bankomatu jak kurs użyty przez bank to np. 4,35 za euro. Właśnie sprawdziłem sobie kursy walut w 3 bankach milenium, meritum i dawny aliorsyn i alior ma mocno odjechany od reszty.. ale ma darmowe bankomaty .
Posiedziałem troche policzyłem i tak jak ktoś wyżej pisał, warto jest mieć konto walutowe np. takie darmowe jak w aliorsync z kartą do konta. Zakupić walutę na walutomacie bo tam są najlepsze według mnie kursy i płacić za wszystko taką kartą walutową. W aliorze twierdzą ze nie ma prowizji za przewalutowanie tylko transakcja jest rozliczana z HRK na USD po kursie mastercarda, czyli np. teraz dziś kupując dolary na walutomacie po 3,0590 mam kunę za 0,5468. Jest z tym trochę zabawy no i z bankomatów nie skorzystasz bo alior ma złodziejski kurs wewnętrzny, ale do tego mam konto w meritum gdzie za wyplaty jest zawsze 5zł a kurs nawet przyzwoity.