Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie najlepiej jechać z małymi dziećmi

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Piotr_
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr_ » 21.05.2006 23:56

Witam,
pod koniec czerwca planuję wyjazd do Chorwacji z żoną i dwojgiem dzieci - 3 lata i 14 miesięcy. Bardzo proszę Was o pomoc we właściwym doborze miejsca. Wstępnie planuję jechać na jedną z wysp: Hvar, Korcula lub Brac. Szukam miejsca gdzie będzie piaszczysta plaża, lub taka która ma drobne kamyki. Jednocześnie chciałbym aby było to miejsce spokojne, ale nie całkowicie odcięte od cywilizacji. Zastanawiam się też nad spędzeniem urlopu w dwóch różnych miesjcach ale na tej samej wyspie. Chciałbym jak najwięcej zwiedzić. Byłbym wdzięczny za jakieś namiary, jeśli to możliwe to również na apartamenty.

dzięki i pozdrawiam,
Piotr.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 22.05.2006 00:15

Wszystkie te wyspy nie są polaczone z lądem więc to bardzo utrudnia zwiedzanie. Piasek jest też na Rabie (ten sam problem) w Nin na stałym lądzie i w Omniszu. No i np w Molunat. Ale po co ci piasek - jak dla mnie to kryterium zostaw sobie na koniec.
A co chciałbyś zwiedzić?
Piotr_
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr_ » 22.05.2006 00:22

Piasek jest mi potrzebny tylko ze względu na małe dzieci. Natomiast co do zwiedzania to chciałbym aby w pobliżu było jakieś miasteczko z tzw. klimatem. Dużo fotografuję, dlatego zależy mi na ładnej architekturze, ale również ładnych widokach. Rozumiem, że piaszczystych plaż nie ma na żadnej z wymienionych przeze mnie wysp?

pozdr.
Piotr
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 22.05.2006 00:31

Piaszczyste plaże są na wszystkich wymienionych wyspach tylko w różnej wielkości: Na Braczu jest słynny pokazywany w każdym przewodniku Bol. Piękny ale wściekle zatłoczony. Na Korczuli jest Lumbarda z piaszczystą plażą. Na Hwarze są chyba 3 zatoczki z plażami.

Co do fotografowania: najgorszy jest Bracz, najlepsza jest Korczula. Ale po jednym pobycie w miasteczku znudzi Ci się, pojedziesz drugi raz a potem ti juz na lody.
Coś Ci poradzę: jedz na Murter do miejscowości o taiej samej nazwie.
Nie ma promu, piasek jest na plazy Slanica(ale tylko w wodzie), z miasteczka to jakieś 2 km spacerkiem, w pobliżu do zwiedzania klimatyczny Szibenik, klimatyczny Primoste, w drugą stronę mniej klimatyczny Zadar dalej Nin. Do Trgiru i na eodospady Krka można skoczyć a jak masz dużo kasy popłynąć na Kornaty
Piotr_
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr_ » 22.05.2006 00:45

Dzięki za taką podpowiedź, brzmi ciekawie. Zastanawiam się jak z zakwaterowaniem. W międzyczasie przejrzałem przewodnik Pacala pt. Chorwacja i Czarnogóra, ale nie znalazłem takiej wyspy. Czy miejsce, które mi polecasz jest tylko dobrą bazą wypadową, czy samo w sobie jest też ładne i przyjemne. Jeśli to wyspa i nie płynie się promem, to zapewne jest most. Jeśli możesz mi coś więcej napisać to będę wdzięczny.

pozdr.
Piotr
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 22.05.2006 07:14

Co nie co o pobycie na wyspie Murter masz na moje stronie
www.mojachorwacja.boo.pl
Murter to generalnie baza wypadowa.
Jak napisał Kir okolica warta tego aby trochę czasu poświęcić na dojazdy (płynięcie - Kornaty) do miejsc wartych sfotografowania.
Wyspa jest połączona ze stałym lądem mostem - z tego co pamiętam zwodzonym w m. Tisno.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.05.2006 11:32

Piotr_ napisał(a):Witam,
pod koniec czerwca planuję wyjazd do Chorwacji z żoną i dwojgiem dzieci - 3 lata i 14 miesięcy. Bardzo proszę Was o pomoc we właściwym doborze miejsca. Wstępnie planuję jechać na jedną z wysp: Hvar, Korcula lub Brac. Szukam miejsca gdzie będzie piaszczysta plaża, lub taka która ma drobne kamyki. Jednocześnie chciałbym aby było to miejsce spokojne, ale nie całkowicie odcięte od cywilizacji. Zastanawiam się też nad spędzeniem urlopu w dwóch różnych miesjcach ale na tej samej wyspie. Chciałbym jak najwięcej zwiedzić. Byłbym wdzięczny za jakieś namiary, jeśli to możliwe to również na apartamenty.

dzięki i pozdrawiam,
Piotr.

witam.
doskonale rozumię potrzebę poszukiwania piasku w chorwacji - przy małych dzieciach pozwala to na chwilę wytchnienia na plaży.
sam byłem w maju z dwójką dzieci w wieku 1.5 roku i 3 latka na krku i szukałem miejsc gdzie dzieciaczki spokojnie będą mogły się bawić a my plażować.
ponieważ piszesz, że planujesz urlop na wyspie a jednocześnie chcesz jak najwięcej zwiedzać to trzeba miec na uwadze, że zwiedzanie poza wyspą będzie w takim układzie utrudnione - promy wszędzie są drogie, a każde opuszczenie wyspy to dodatkowe koszty.
ja na twoim miejscu szukałbym kwatery "na lądzie" w pobliżu jakiejś ciekawej wysepki(wysepek), żeby móc jeżdzić po okolicy bez opłat a na wysepkę popłynąłbym raz na cały dzień zobaczyć wszystko co trzeba 8)
do fotografowania idealnie nadają się dalmackie miasteczka z klimatem (trogir, szybenik, primosten), myślę, że w tych okolicach znalazłaby się i plaża odpowiednia dla dzieci (raczej nie piaszczysta ale z własnego doświadczenia podpowiadam, że prawdopodobnie wystarczyłby wam drobny żwirek przy łagodnym wejściu do morza) i atrakcj do zwiedzania sporo ( p.n krka, kornati)
pozdrawiam :)
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 24.05.2006 08:43

Wydaje mi się, że szukanie plazy piaszczystych w HR dość mocno ogranicza mołżiwości wyboru ... lepiej szukac drobnego żwirku, którego jest sporo, a który dzieci bardzo lubią.

W HR jest mnóstwo miejsc, które warto zobaczyć i które kuszą swoją atrakcyjnością. Dokonując wyboru nalezy pamiętać, że wyspy zdaja się być nieco odmienne od wybrzeża. Nie wiem czy można powiedzieć "piekniejsze", ale maja inny necodzinny klimat.

Pytasz o trzy wyspy. Byłam na Hvarze i Korculi.
jeśli miałabym wybierac to zdecydowanie Hvar, ponieważ Korcula mnieosobiście nie zachwyciła jako wyspa - miasto Korcula jest przepiekne ale wyspa jako taka .... przeciętna.
hvar natomist jest atrakcyjnyw kazdym calu i myślę, że jest tam tyle miejsc do zobaczenia, że napewno nie będziecie się nudzić. Pachnie lawędą a maisteczka Hvar, jelsa, Vrbovska czy Stari Grad napewno nie pozowlą się nudzić.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone