Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie na północy Chorwacji? Proszę o radę:)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2014 08:50

Witam serdecznie :D

Przyznaje szczerze, że czym więcej czytam gdzie w tym roku jechać to mam coraz większy mętlik w głowie.

Bardzo proszę o waszą pomoc.

Więc:
W grę wchodzi Istria lub wybrzeże do miejscowości Senj, ponieważ po wypoczynku mamy w planach jechać do Włoch (Wenecja, Mediolan, Turyn)
W poprzednim roku byliśmy na wyspie Murter i bardzo nam się podobało.

Na czym nam najbardziej zależy?:
-kamienista plaża z normalnym wejściem do wody (nie ze skałek albo betonu.
-miejscowość, gdzie wieczorami coś się dzieje
-no i raczej miejscowość wypoczynkowa a nie portowa.

Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.05.2014 09:01

Poreć. W okolicy można znaleźć fajną plażę.

PS. Teraz tu otrzymasz kilka(naście) propozycji i znowu mętlik. ;)

Pozdrav
mucha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mucha » 28.05.2014 09:34

Polecam Rabać-byłam tam 2 razy , 4 lata temu w lipcu na 2 tygodnie i teraz na majówkę 5 dni.Fajne miasteczko turystyczne i dobra baza wypadowa :)
iron
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iron » 28.05.2014 09:51

3 lata temu byliśmy w Medulinie na Istrii. Sam pobyt wspominam bardzo miło, duża zasługa naszych rodaków z którymi zamieszkiwaliśmy cały budynek. Sam gospodarz (Polak) bardzo ... hmmm napięty :)
Sama miejscowość OK, jest gdzie pochodzić, jest wesołe miasteczko, na wodzie dzieci mogly skorzystac z dmuchanych skoczni, slizgawek. Plaża miejska płytka i piaszczysta ale przez to woda przy brzegu troche brudnawa, ale mozna pójść kawałek dalej w strone kempingu i juz jest spokojniej i czysciej. My na plaże jezdzilismy na oddalony okolo 10km tzw.Kamieniok. Tam było cudownie, fakt że plaża skalna ale bez problemu miejsce sie znalazło, super woda, dno i widoki, do tego miejsce z którego można było skakac z różnych wysokości do wody. Atrakcją na Kamienioku jest bar Safari zbudowany z trzciny, fakt że w pełni lata nie da sie za długo w nim wysiedzieć. Na Kamienioku jest kilka plaż, wybór należy do nas :) .
Z Medulina rzut beretem do Puli, wiec kolejne atrakcje. Z Puli płynelismy do Wenecji, było rewelacyjnie.
Podczas pobytu bylismy jeszcze w Rovinji (mała Wenecja). Vrsar i Poreč niestety tylko po godzince, dwie podczas fishpicnicu.
Ostatnio edytowano 28.05.2014 12:45 przez iron, łącznie edytowano 2 razy
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.05.2014 12:09

Panowie... Poreč i Rabac
Prawidłowa pisownia ułatwia wyszukiwanie informacji.
Pozdrawiam
mucha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mucha » 28.05.2014 12:17

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Panowie... Poreč i Rabac
Pozdrawiam

Myślę , że jak ktoś wpisze Rabać zamiast Rabac to też spokojnie znajdzie..Jak już jesteśmy tacy szczegółowi to nie jestem Panem tylko Panią.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 28.05.2014 12:29

mucha napisał(a):
Pozdrawiam

Myślę , że jak ktoś wpisze Rabać zamiast Rabac to też spokojnie znajdzie..Jak już jesteśmy tacy szczegółowi to nie jestem Panem tylko Panią.

Jednak jest to utrudnione.

Jeśli korzystasz z wyszukiwarki bez stosowania wieloznaczników np. ogólnego (*), to wpisując słowo Rabac, wyszukiwarka nie znajdzie wpisów zawierających Rabać (i odwrotnie).
Trzeba stosować wspomniane wieloznaczniki i napisać Raba*. Wtedy wyszukiwarka znajdzie wszystkie wpisy, ale nie wszyscy o tym pamiętają. :?

Dlatego tak często na forum, zwracamy uwagę na poprawna pisownię. :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.05.2014 12:32

mucha napisał(a):
Pozdrawiam

Gdyby ktoś na forum zamiast Warszawa napisał "Warsiawa", to pewnie posypałyby się uwagi i żarciki....
Kiedyś koronnym argumentem do nieużywania "ptaszków" w nazwach chorwackich było to, że forumowicze korzystają z polskiej klawiatury. Od jakiegoś czasu okienko odpowiedzi na forum zawiera bardzo przydatny klawisz ze znakami diakrytycznymi.... zatem argument odpada.
Nie spodobała Ci się moja nietrafiona względem Ciebie apostrofa... Gdyby ktoś przekręcał Twoje imię lub nazwisko, też pewnie zwracałabyś na to uwagę. To naprawdę nie jest złośliwość z mojej strony. Wiem, że wyszukiwarka wyrzuci trafienia (zawsze jakieś tam wyrzuci)...ale pomijając bardzo ważny aspekt, na który uwagę zwraca Walp, ktoś, kto o Chorwacji wie trochę mniej niż Ty, może mieć wątpliwości, czy Rabac i Rabać to przypadkiem nie są dwie różne miejscowości...
Pozdrawiam
mucha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mucha » 28.05.2014 15:32

Myśle,że nie ma co zaśmiecać wątku jałowymi dyskusjami szczegòlnie ,że każdy wie swoje..dla jednego są rzeczy ważne a dla drugiego mniej ważne.Jeśli autor wątku chciałby dowiedzieć się czegoś więcej o tej miejscowości proszę pisać chętnie odpowiem co i jak;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.05.2014 15:55

Pozdrawiam

W związku z powyższym chciałbym się poprawić i napisać poprawnie poniżej to co wcześniej napisałem niechlujnie powyżej:

Poreč. W okolicy można znaleźć fajną plażę.

PS. Teraz tu otrzymasz kilka(naście) propozycji i znowu mętlik. ;)

Pozdrav

:mrgreen:
Sroqraf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sroqraf » 29.05.2014 20:58

Ja byłem w HR tylko raz (nie ostatni mam nadzieję), spontanicznie padło na miejscowość Crikvenica i byliśmy zachwyceni. Całkiem fajna plaża kamienista z delikatnym zejściem, miasteczko żywe, są markety, więc zakupy nie są problemem. Z Crikvenicy można wyskoczyć na Plitvice (jak dla mnie atrakcja średnia), polecam też miejscowość Jablanac i Zavratnicę (Rewelacja!), odwiedziliśmy też wyspę Krk (Vrbnik, Baska). Byliśmy w czerwcu, więc nie było tłoczno, a za kwaterę płaciliśmy 25EUR (2 osoby). W 5 minut znaleziona przez Informację turystyczną. Teraz szukam miejscowości podobnej do Crikvenicy gdzieś bardziej na południe, bo choć Crikvenica jest super, szkoda drugi raz w to samo miejsce jechać skoro kraj tak piękny :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 29.05.2014 21:20

Sroqraf napisał(a):Ja byłem w HR tylko raz (nie ostatni mam nadzieję), spontanicznie padło na miejscowość Crikvenica i byliśmy zachwyceni. Całkiem fajna plaża kamienista z delikatnym zejściem, miasteczko żywe, są markety, więc zakupy nie są problemem.

A jak wygląda ta piaszczysta plaża w Crikvenicy? Warta odwiedzin?
Sroqraf napisał(a):... szkoda drugi raz w to samo miejsce jechać skoro kraj tak piękny :)

Też wyznaję taką zasadę. :wink:

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone