Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

gdzie na obiad w Czechach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
swiniakk
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 129
Dołączył(a): 29.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 07.07.2005 08:29

hehehe :lol: jak oni między sobą się dogadują ???? co za język
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2005 08:33

ally napisał(a):Ja mam zastrzeżenia co do restauracji położonej bezpośrednio przy stacji beznynowej Shell w Mikulovie (bezpośrednio przed granicą).
Podczas ubiegłorocznego wyjazdu po przeszło 3h od zamówienia posiłku, uznaliśmy, że raczej go nie otrzymamy .....Przynajmniej kawę przynieśli i można było przez ten czas odpocząć.

Dodam restaurację przy Shellu w przeciwnym kierunku....tam dwukrotnie próbowano mnie oszukać w bezczelny sposób :evil:
Wprawdzie nie wstrzeliłem się w temat postu... :cry: ...ale mam nadzieję, że ostrzeżenia też się przydadzą... :!:
swiniakk
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 129
Dołączył(a): 29.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 07.07.2005 08:52

a tak co do płacenia to korony, euro czy karta a jak korony to ile lepiej zabrać ??
Finestra
Croentuzjasta
Posty: 470
Dołączył(a): 11.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 07.07.2005 09:57

frome napisał(a):Większość zamawia smazeny syr a hranolky (mogę polecić), ale smazeny rizek i brambory (kotlet z ziemniakami) jest też dobry wybór.


Smażeny sir - rzeczywiście - typowy wybór Polaka. Ale godne polecenia są też inne czeskie potravy.

wieprzowiny drogi Świnakku mimo wszystko nie polecam w Czechach. (veprove maso)

z serów danie główne:
smażeny hermelin (ser typu cammembert)
smażena niva, balkansky sir.
Przebój tvaroużky w bramboraku (pyszny, ale zajebiście śmierdzący ser zapieczony w placku ziemniaczanym z kminkiem). Dstępny głównie w okolicach Olomouca stąd też nazwa olomoucki tvarużek. Czasami mimo, że nie ma w karcie warto zapytać kucharza czy "uwarzi nam?". On to doceni...

sugestia na dodatki:
Americkie brambory (opekane)
lepiej pasują niż frytki (hranolky)
Tatarska omacka
(coś jak nasz sos tatarski, ale bardziej ubogi w składniki)
Oblocha (dwa lub trzy kawałki surowych warzyw)
w zupełności wystarczy na przełamanie ciężkostrawnych serów.
Crvene vino. Piwo przy tych serach to trochę profanacja.

sałatki (salaty) odradzam - szkoda rozczarowań, choć bliżej polskiej granicy czesi próbują podrabiać polskie.

Ryby:
Polecam Pstruch (pstrąg)
a w dodatkach:
ćwiartka cytryny,
koniecznie warzene brambory (gotowane) nawet jak nie ma w karcie to pytać, zazwyczaj nie ma prolbemu.
Białe wino. zazwyczaj serwują za mocno wychłodzone (ok 4 st. C) ale za to doskonałe na upał.

UWAGA KIEROWCO!!
alkohol w Czechach 0,00 promila :( :cry: :cry: podobnie z resztą w cro od niedawna.

Mięsne:
Typowy rzizek to jednak mało czeskie żarcie - czesi nauczyli się już mówić na to "kotlet shabovi z fritkami", z resztą i tak nie smakuje tak dobrze jak w polskiej knajpie czy nawet taniej stołówce.

Polecam Gulasz (czeska duma - znaczenie narodowe jak nasz bigos)
Hovezi hulasz lub madziarski hulasz, smakuje wybornie "S houskowym knedlikiem a saldko kyselimowym, kminowym zeli". (bułka na parze, a zeli to kapusta coś jak kiszona ale z octem zasmażana
w dodatkach: Pivo, jak najbardziej. Patrz uwaga j.w.


Deserów czeskich nie polecam,
Palaczinki to ichie naleśniki z ozdobami
(na słodko, ale zalatują olejem od smażonego mięsa)
podobnie dorty (torty) lepiej zjeść w Austrii. Tam też koniecznie pralinki.
A zmrzliny (lody) i inne pohari (ovocni - owoce z puszki) (slehacka - bita"smietana" w spraju fuj) lepiej omijać, i dzieci nie draźnić też.
dodatki:
węgiel medyczny aktywowany ;)


Zresztą - sladoledy - najpyszniejsze w Chorwacji.
Dobar tak!! :) :)


ale sie napisałem hehe[/list]
aneta_jacek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1065
Dołączył(a): 05.07.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 07.07.2005 12:02

Juz to tu gdzies pisalam ale powtorze bo wg mnie knajpa topowa w Chechach i zasluguje na tlumy Polakow.
a wiec ....oplaca sie wjechac na gorke do centrum Mikulova a tam na ulicy Pawlowskiej ( zaraz przy rynku prawie ) jest GENIALNA KNAJPA
U św. Urbana sie nazywa. Jedzienie jest przede wszystkim super smaczne i duze porcje ..... menu po polsku i kelner mowi tez w naszym jezyku.
Znam wlascieli bo nocuje u nich juz tradycyjnie, jadam nie tylko kolacje i daje zarobic im zamawiajac takze napoje do kolacji ;)
Kolega z forum tam zjadl ostanio za moja namowa i tez byl zachwycony wiec raczej sie nie wydurniam ...... dodam tylko ze ceny Was zaskocza ale na PLUS ... a juz zeberka albo kaczka albo golonka po bawarsku albo kotlet diechtenstainow i wiele wiele ....hm....
Jadam w wielu knajpach w Czechach ale zadnej tu innej nie polece bo wszytskie "trzymaja poziom sredni" to jest za to .....WYBITNA.
Pozdrawiam Aneta
dla nie-do-wiarkow daje link z polskim menu do sciagniecia :
http://www.svatyurban.cz/
PS Michal ....zrobiles moze fotke tym zeberkom ??
swiniakk
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 129
Dołączył(a): 29.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 08.07.2005 14:19

ile koron wystarczy na obiad dla 2+1dziecko- tak aby nie kupić w kraju i potem to wozić
Finestra
Croentuzjasta
Posty: 470
Dołączył(a): 11.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 08.07.2005 14:52

trzy osoby 2+dziecko 400 korun z napiewkiem wlącznie. wystarczy.

tak trzeba liczyć ok 120 /os. zależy. Można wydać 70 i się najeść, można 200 :)
robgot
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 64
Dołączył(a): 15.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) robgot » 08.07.2005 14:55

Tylko Lechowice super knajpka dobre i nidrogie jedzonko. Około 10 km przed Znojmo

robgot
Finestra
Croentuzjasta
Posty: 470
Dołączył(a): 11.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 08.07.2005 15:36

ally napisał(a):Ja mam zastrzeżenia co do restauracji położonej bezpośrednio przy stacji beznynowej Shell w Mikulovie (bezpośrednio przed granicą).
Podczas ubiegłorocznego wyjazdu po przeszło 3h od zamówienia posiłku, uznaliśmy, że raczej go nie otrzymamy .....Przynajmniej kawę przynieśli i można było przez ten czas odpocząć.


Postaram się wypróbować obydwie i wtedy opiszę swoje wrażenia.

Tak się jakoś składa, że Czesi nie darzą nas taką sympatią jak Chorwaci. W pewnym stopniu przyczyniła się do tego sytuacja sprzed paru lat, gdy do Czech jeździło dużo naszych rodaków skuszonych śmiesznymi cenami. Mięso w knajpie było tańsze niż u nas w sklepie. Podobnie trunki. Wtedy Polacy jeździli i szpanowali (robili czasami wiochę). Inna nasza wspólna cecha - pozostałość po komunie, większość z nas w strefie "walutowej" zamienia się w kalkulator, na komórkach przelicza ceny (przy kelnerze czasami nawet). Nie obawiajmy się. Jak dojechaliśmy tak daleko to się nie zrujnujemy w czeskiej knajpie. Pamiętajcie o napiwkach! Jak płacimy kartą warto dać tak 10% kwoty z plusem, może to byc i eur. Wtedy zostawiamy na stole. Przy płaceniu gotówą liczymy w głowie i podajemy kelnerce naszą cenę.

Ja w Austri zachowuję się jak typowy sknerus
za to w Słowieni mam gest. I wydaję więcej eurosów niż planuję wydać. :) :) W Czechach tak trzeba doliczyć odrobinę do polskich cen.

Do nich trzeba jak do dzieci, ze zrozumieniem. Ważne, żeby złapać z kelnerką kontakt wzrokowy i z uśmiechem zamówić żarcie. Najlepiej po czesku, lub niemiecku. Próbowałem kiedyś po polsku, to albo udawali, że nie rozumieją, albo zlewali podobnie jak to opisałeś.

Z doświadczenia wiem, że w knajpie, gdzie obsługują dziewczyny jakość serwisu jest gorsza (pewnie są wyjątki). Czeski kelner czy kucharz to profesjonalista. Nawet w małej knajpce na zadupiu potrafi porozmawiać, podpowiedzieć. Jak nie znamy czeskiego też można sobie poradzić. Aby szybko dostać papu (w traznycie szkoda czasu) warto pokusić się o "nabidka dnes" czyli dziś szef poleca... Dostaniemy szybko i świeże.
Słowniczek napoje:
Pivo - piwo
czaj - herbata (rano dostaniemy owocową, nawet bez pytania z ich strony)
cola - pepsi ;)
vino - celu lahev (flaszka) lub dviedeci (kielonek)
wódek nie polecam

Soki
dżus
pomerancovy - pomarańczowy
innych nie wiem

sok pomidorowy to wcale nie dzus tylko:
rajczatova sztava i nie zawsze dostępny

Jak nie wiemy jak zawołać kelnera, który gdzieś łazi obok a nas zlewa (zdarza się jak widać):
prominte! prosim Vas, mużete...
dwa trzy czeskie słowa przy stole do kelnera otwierają jego serce.

I pamiętajcie Rodacy knajpa to nie makret - napiwki - zawsze i wszędzie![/list]
platon
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3540
Dołączył(a): 03.08.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 08.07.2005 19:06

Gdybym miał doradzić.Zacząłbym inaczej.
Jeśli nie spimy w Czechach to nie eksperymentujmy.
Jedzmy to co jest nam znane z nazwy i to co lubimy na codzień.
Odradzam Motorest Mikulov i Motorest Znojmo.
( jesli ktoś się tam zamierza wyspać to niech o tym zapomni)
Tam możemy zjeść nawet jajecznicę z cebulką bez jajek.
Mistrzostwo świata.Jak tłumaczył kelner po polsku ,bo oni tam wszyscy znają polski język-jajek zabrakło.
Ale oki.
Polecam wjazd do Mikulova jak już ktos polecił i tam spróbować restauracji.
Polecam Lechovice zajazd Horse Farm.(super jedzenie)
Polecam Pohorelice przy hotelu Moravia 2 super restauracje.(pizzzę też mozna zamówić)
Rohlenka czyli wiatrak przy Brnie -McDonald ,restauracja samoobsługowa i normalna restauracja.Toalety 5 koron.(duzo autokarów staje)
Nie przeceniałbym wartości napiwku.W Pradze nasz napiwek mają w dupie
tak najprościej mówiąc.Sami sobie doliczają.Przy autostradzie Praga -Brno
jest sporo zajazdów na dobrym poziomie.I można tam zjeść dobrą rybę mimo ,ze przy autostradzie.
A tak wogóe jak ktos z daleka to piwo świetne.Warto zanocować. :wink:
platon
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3540
Dołączył(a): 03.08.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 08.07.2005 19:20

http://www.onyx.made.cz/pl/restaurace.html
smazeny kureći rizek - pychota
bazyl
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1194
Dołączył(a): 04.08.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 08.07.2005 19:38

Finestra , z ciebie dupa nie polski amerykanin ... jednym dajesz napiwki innym załujesz Trochę Polaka jednak w Tobie zostało ;)
Finestra
Croentuzjasta
Posty: 470
Dołączył(a): 11.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 09.07.2005 10:16

bazyl napisał(a):Finestra , z ciebie dupa nie polski amerykanin ... jednym dajesz napiwki innym załujesz Trochę Polaka jednak w Tobie zostało ;)

Sknerą jestem zajebistą, dlatego napiwki kalkuluję z góry, i to dla własnego bezpieczeństwa. Aby mi następnym razem nie naharali do zupy.

Jestem polakiem, i wolę być dupą, a nawet pipą jak chcesz, niż popierać amerykański chłam. Jak Ci wcześniej pisałem, na plaży poznasz mnie po ręczniku w gwiazdy zawieszonym na belonie. (o ile belona wytrzyma ;) )
bazyl
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1194
Dołączył(a): 04.08.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 09.07.2005 10:35

jedz dużo jajek na twardo i pij śmietanę , powinna wytzrymać ;)

ps. jak obsługa przyjemna a jedzenie mi pasuje to też coś zawsze dam a jak nie to tam nie wracam i niech plują innym w talerze :wink:
Finestra
Croentuzjasta
Posty: 470
Dołączył(a): 11.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 09.07.2005 11:14

bazyl napisał(a):jedz dużo jajek na twardo i pij śmietanę , powinna wytzrymać ;)

ps. jak obsługa przyjemna a jedzenie mi pasuje to też coś zawsze dam a jak nie to tam nie wracam i niech plują innym w talerze :wink:


Jak kelnerka młoda ładna i pachnąca to czasem chciało by się aby "coś od siebie" dołożya :lol: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

cron
gdzie na obiad w Czechach - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone