Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie na Istrie ? co polecacie ? Rovinj ?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
makosm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makosm » 16.07.2012 21:29

a co sądzicie o Umag i okolicy? Tam planowaliśmy pojechać, ale nikt z Was za bardzo o tej okolicy nie wspomina :(
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 16.07.2012 21:40

makosm napisał(a):a co sądzicie o Umag i okolicy? Tam planowaliśmy pojechać, ale nikt z Was za bardzo o tej okolicy nie wspomina :(

forum/viewtopic.php?t=30601&highlight=umag
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=167885#167885
forum/viewtopic.php?t=36487&highlight=umag
makosm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makosm » 16.07.2012 21:49

maniust napisał(a):
makosm napisał(a):a co sądzicie o Umag i okolicy? Tam planowaliśmy pojechać, ale nikt z Was za bardzo o tej okolicy nie wspomina :(

forum/viewtopic.php?t=30601&highlight=umag
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=167885#167885
forum/viewtopic.php?t=36487&highlight=umag

dzięki wielkie :roll: :oczko_usmiech:
Kamas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kamas » 18.02.2013 22:44

witam serdecznie wszystkich cromaniaków!!!

W zeszłym roku po raz pierwszy byłem w Chorwacji i krótko mówiąc zakochałem się.
Dlatego w tym roku planuję odwiedzić ją jeszcze raz, jednak tym razem samochodem ( Chorwacja jest zbyt piękna żeby spędzić całe wakacje w jednej miejscowości).
Wstępnie zaplanowałem sobie żeby w tym roku zjeździć i zwiedzić całą Istrię, a w szczególności jej zachodnie wybrzeże.
Stąd moje pytanie. Czy poleci ktoś fajną miejscowość, która mogłaby zostać bazą noclegową? Szukam czegoś co będzie w miarę w centrum Istrii, skąd wszędzie będzie w miarę blisko ale żeby samo miasteczko również było urocze.( jeśli zmęczą mnie wyjazdy leżenie na plaży też może okazać się bezcenne ).
Zastanawiałem się nad kilkoma miejscowościami o których już pisaliście, a co powiecie o Fazanie?
Nigdy nie byłem na Istrii i nie wiem czy to dobry wybór.
Jeśli możecie polecić coś ciekawego będę na prawdę wdzięczny.
Każda pomoc się przyda!!
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 18.02.2013 23:24

Za mało danych podajesz aby precyzyjniej wskazać adekwatne do Twoich potrzeb, upodobań i oczekiwań miejsce...
Na pierwszy strzał proponuję Novigrad. Jest w dobrym miejscu zachodniego wybrzeża, ma swój klimat małomiejsko-forteczny i nie jest to za duże miasto. Plaż może nie ma przepięknych, ale wystarczą do zakosztowania tamtejszego klimatu.
Drugim miejscem wybrałbym Rovinj ze względu na klimat samego miasta (klasyka architektoniczna) i jego walory a trzecim miejscem wybrałbym Fażanę lub okolicę- aby zaliczyć urokliwe Brijuni oraz Pulę i byczyć się nad wodą.
Większe miasta są w pobliżu każdej z tych lokalizacji. (Pula, Poreć, Vrsar).
Kamas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kamas » 19.02.2013 08:18

generalnie chcę zobaczyć całe zachodnie wybrzeże. Pytanie jest tylko jedno - czy zdecydować się na nocleg w jednej miejscowości, a jeśli tak to w jakiej?(mój typ to Fazana) i z tej miejscowości jeździć i zwiedzać czy może co kilka nocy spać w innej miejscowości?np jadąc od północnej części do południowej...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2013 08:34

Rovinj jako baza wypadowa jest super a do tego po powrocie jest gdzie pójść i posiedzieć... :wink:
Na urlop już nie polecam ale jako baza noclegowa - jak najbardziej...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.02.2013 09:15

alessandro1977 napisał(a):Rovinj jako baza wypadowa jest super a do tego po powrocie jest gdzie pójść i posiedzieć... :wink:
Na urlop już nie polecam ale jako baza noclegowa - jak najbardziej...

A mi na urlop spasowało, ale nocleg i plażę wybrać na południowych obrzeżach miasteczka, a wieczorami miły, ciepły spacer do centrum (jak ładnie się brzuszek modeluje przy codziennym spacerze :D , dodatkowa zaleta mieszkania na obrzeżu) lub popołudniowe wycieczki po okolicznych miasteczkach i miastach (wszystko w zasięgu do godziny jazdy autem).

Ale każdy lubi co innego, decyzję musisz podjąć sam, a teraz przynajmniej znasz dwie skrajne opinie
morka2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morka2 » 19.02.2013 14:45

od razu info, jeżeli szukacie pięknych plaży, to Fazana moim skromnym zdaniem nie jest dobrym wyborem. To miłe, klimatyczne miasteczko, ale plaza jest mało interesująca, woda płytka a kamienie z glonami, dlatego o nurkowaniu można zapomnieć. Bylismy tam 3 lata temu i niestety nie nurkowalismy wogole :-(
morka2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morka2 » 19.02.2013 15:07

Marzeniak, coś wiecej na temat Moscenickiej Dragi? Jakies kwatery typy? podoba mi się, chyba sie tam wybierzemy :-)
Kamas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kamas » 19.02.2013 15:21

czyli widzę, że jednak wygrywa Rovinj. Faktycznie jest w miarę na środku zachodniego wybrzeża. Pytanie tylko czy można tam w miarę spokojnie spędzić 2-3 dni? Chciałbym oprócz jeżdżenia mieć też kilka dni typowego leniuchowania na plaży, nurkowania i piwka ;) Wieczorami jest gdzie wyjść i fajnie spędzić czas? Jak wyglądają tam plaże?
Może poleci ktoś dobre kwatery prywatne?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2013 15:45

Jeżeli chodzi o kwaterę to wizytówkę ciekawej propozycji wkleiłem tutaj:
mial-byc-rzym-byl-spontan-pazdziernik-2012-t39966-180.html

Co do plaż - nie licz na szał bo plaż po prostu tam nie ma poza południową częścią Rovinj...knajp, piwa itd. znajdziesz tam pod dostatkiem ale jeżeli liczysz na plażowanie - zmień kierunek...np. kwatera przeze mnie polecana znajduje się w północnej części miasta - chcesz na plażę - daleko ( bardzo daleko ), chcesz sam ponurkować i skały Ci nie przeszkadzają - już lepiej choć jak napisałem - Rovinj zdecydowanie jako baza wypadowa, kurortem typowo wypoczynkowym na pewno miasto nie jest :wink:
Kamas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kamas » 19.02.2013 16:18

to znając już teraz mniej więcej moje oczekiwania co do miejscowości jaką byś polecił?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.02.2013 17:19

W banku kwater opisałam moją wrześniową lokalizację, jak Ci pasuje daj znać na priv to podeślą namiar
Kamas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kamas » 19.02.2013 17:32

piekara114 napisał(a):W banku kwater opisałam moją wrześniową lokalizację, jak Ci pasuje daj znać na priv to podeślą namiar

dzięki wielkie wygląda zachęcająco :) jeśli nikt nie poleci innej miejscowości na pewno wezmę to pod uwagę.
Czekam na inne propozycje co do lokalizacji. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Gdzie na Istrie ? co polecacie ? Rovinj ? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone