Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie na 2gie wakacje w Cro po Breli?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Madziula
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madziula » 17.06.2014 10:13

Witam, na wstępie chciałam przeprosić za założenie nowego wątku, ale przeszukałam forum, wydaje mi się dosyć wnikliwie, i nie znalazłam interesującej propozycji :)
W zeszłym roku spędziliśmy wspaniałe wakacje w Breli, którą wybraliśmy po długich poszukiwaniach destynacji, w tym roku - kilka koncepcji już upadło z różnych powodów. Nasze kryteria, odnosząc się do Breli:
a. ładna plaża - malownicza, różnorodna ( i żwirek, żeby można było poleżeć, i skałki w zasięgu, żeby popływać wokół i posnurkować, podziwiając widoczki nad i pod wodą) - Punta Rata klasa sama w sobie, do tego na całej długości Breli i dalej do Baśki różnorodna, wspaniała plaża - biały żwirek, skałki, także miejsca zacienione pod drzewami, dużo ludzi, ale i mnóstwo minizatoczek, w których chowaliśmy się sami, góra Biokovo za plecami, a Brac na horyzoncie). Chcemy mieć atrakcyjną plażę w zasięgu miejscowości, ew. dodatkowo jeszcze fajniejszą osiągalną po dłuższym spacerze (na Puta Ratę 25 min chodziliśmy często i z uśmiechem na ustach). Dojazdy autem i dopływy taxi boatem odpadają, leżenie na betonie albo tylko skałach też.
b. beach bary, konoby, kafejki na plaży i wokół niej w niedalekim zasięgu - chcemy móc skoczyć na piwko albo jedzonko prosto z plaży, podziwiając morze - w Breli były albo chodziliśmy w stronę Baśki.
c. atrakcyjna miejscowość - klimatyczna, gdzieś, gdzie można pospacerować i pooglądać inną niż nasza zabudowę, ale i rozrywkową - z konobami, kawiarniami, knajpami na wieczorne wypady, wypożyczalnią skuterów, sportami wodnymi - w Breli, mimo że jest przepięknie położona na zboczu góry zabytków brak, poza tym była dla nas trochę za mała, ratowała nas Baśka w zasięgu 1,2 km spaceru

Lubimy zwiedzanie (w Dubrowniku jeszcze nie byliśmy), ale z odlegościami nie ma problemu - wsiadamy w samochody i jedziemy. W grę wchodzi również wyspa, bardzo podobało nam się miasto Hvar, ale nie ma plaży. Jedziemy w 9 osób, w tym roku z dwójką podrośniętych grzecznych dzieci, połowa grupy jeszcze w Cro nie była, znajomi mają podobne zapatrywania na idealne wczasy. Nie wierzę, że mamy zbyt wygórowane oczekiwania ;)

Baaaardzo proszę o sugestie, z góry dziękuję :papa: :papa:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.06.2014 11:51

Madziula napisał(a):Nie wierzę, że mamy zbyt wygórowane oczekiwania

Biokovo za plecami i Punta Rata jako plaża? Skromne 8)

W zasadzie będą wam pasowały wszystkie miejscowości między Baską Vodą a Pisakiem ;)

A na poważnie, to pomyślcie o Omišu
Madziula
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madziula » 17.06.2014 12:35

weldon napisał(a):Biokovo za plecami i Punta Rata jako plaża? Skromne

Tak, wiem, wiem ;P

Przejeżdżaliśmy przez Omis i faktycznie miasto niesamowite, ale mijaliśmy jakąś plażę, która nam się nie podobała i dlatego chyba odrzuciliśmy, głupio nie szukając innej plaży. Inna sprawa, że coś mi małżonek przebąkuje, że byliśmy w okolicy i trzeba spróbować czegoś nowego ;)
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 17.06.2014 12:44

A może półwysep Peljesac ? Sam bym tam się wybrał po ubiegłorocznej BV :) W zasięgu Czarnogóra itp.
KTomek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KTomek » 18.06.2014 08:23

Po Breli naprawdę wymyślić coś równie atrakcyjnego. Moja propozycja to Orebić, trochę daleko, ale jeśli macie w planie Dubrownik to po drodze :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.06.2014 09:47

Madziula napisał(a):... połowa grupy jeszcze w Cro nie była, ..

Wybrzeże w Chorwacji ma to do siebie, że gdzie by nie pojechać - jest pięknie.
Zamknąć oczy ...palcem na mapę. Gdzie padnie ( wybrzeże) tam jechać. Będzie ładnie. :wink:
tomkarol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomkarol » 18.06.2014 13:02

Zerknij na Mimice. Jeśli nie są dla Was za małe to nie powinno być gorzej jak w Breli. Bardzo ładne plaże, jest knajpka, sklep, klimatyczna marina, dobra baza wypadowa. Co prawda nie ma tam za bardzo co zwiedzać ale do Omisia przysłowiowy rzut beretem.
Madziula
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madziula » 19.06.2014 01:05

Bardzo dziękuję Wam za propozycje i czekam na więcej. KTomek - brałam właśnie pod uwagę Orebić, szczególnie że później dużo pozytywów o Peljesacu wyczytałam;). Odnoszę wrażenie, że spełnia wszystkie nasze kryteria. Mimce śliczne, ale dla nas za małe - część osób wciąż mocno niewyżyta;)) no i byliśmy w tych rewirach konkretnie. Mąż ostatnio nakręcił się na Primosten, dobre to, że blisko. Co sądzicie?
Zuzanka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zuzanka1 » 17.07.2014 12:33

Ja byłam w zeszłym roku w Primosten, bardzo polecam, miasteczko klimatyczne, z pięknymi plażami Raduca w samym centrum miejscowości, piękny stary rynek, zatoczki, skałki, żwirek, nawet piasek :) konoby, kramiki, promenada, konzumy, blisko do wodospadów Krk, Splitu, Trogiru, Sybenika. Nie zawiedziecie się.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies