Witam, na wstępie chciałam przeprosić za założenie nowego wątku, ale przeszukałam forum, wydaje mi się dosyć wnikliwie, i nie znalazłam interesującej propozycji
W zeszłym roku spędziliśmy wspaniałe wakacje w Breli, którą wybraliśmy po długich poszukiwaniach destynacji, w tym roku - kilka koncepcji już upadło z różnych powodów. Nasze kryteria, odnosząc się do Breli:
a. ładna plaża - malownicza, różnorodna ( i żwirek, żeby można było poleżeć, i skałki w zasięgu, żeby popływać wokół i posnurkować, podziwiając widoczki nad i pod wodą) - Punta Rata klasa sama w sobie, do tego na całej długości Breli i dalej do Baśki różnorodna, wspaniała plaża - biały żwirek, skałki, także miejsca zacienione pod drzewami, dużo ludzi, ale i mnóstwo minizatoczek, w których chowaliśmy się sami, góra Biokovo za plecami, a Brac na horyzoncie). Chcemy mieć atrakcyjną plażę w zasięgu miejscowości, ew. dodatkowo jeszcze fajniejszą osiągalną po dłuższym spacerze (na Puta Ratę 25 min chodziliśmy często i z uśmiechem na ustach). Dojazdy autem i dopływy taxi boatem odpadają, leżenie na betonie albo tylko skałach też.
b. beach bary, konoby, kafejki na plaży i wokół niej w niedalekim zasięgu - chcemy móc skoczyć na piwko albo jedzonko prosto z plaży, podziwiając morze - w Breli były albo chodziliśmy w stronę Baśki.
c. atrakcyjna miejscowość - klimatyczna, gdzieś, gdzie można pospacerować i pooglądać inną niż nasza zabudowę, ale i rozrywkową - z konobami, kawiarniami, knajpami na wieczorne wypady, wypożyczalnią skuterów, sportami wodnymi - w Breli, mimo że jest przepięknie położona na zboczu góry zabytków brak, poza tym była dla nas trochę za mała, ratowała nas Baśka w zasięgu 1,2 km spaceru
Lubimy zwiedzanie (w Dubrowniku jeszcze nie byliśmy), ale z odlegościami nie ma problemu - wsiadamy w samochody i jedziemy. W grę wchodzi również wyspa, bardzo podobało nam się miasto Hvar, ale nie ma plaży. Jedziemy w 9 osób, w tym roku z dwójką podrośniętych grzecznych dzieci, połowa grupy jeszcze w Cro nie była, znajomi mają podobne zapatrywania na idealne wczasy. Nie wierzę, że mamy zbyt wygórowane oczekiwania
Baaaardzo proszę o sugestie, z góry dziękuję