Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie młodzi jeżdżą?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zuwik
Podróżnik
Gdzie młodzi jeżdżą?

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuwik » 19.08.2010 09:48

Witam!

Wybieram się we wtorek na (kolejny już) pełny spontan do Chorwacji. Ciągle jednak nie jestem przekonany do celu podróży...

Byłem w Pakostane (k. Zadaru) i stamtąd wycieczka do Splitu byłą wyzwaniem całodniowym. Byłem za to na Krka, Sibenik, Zadar.

Byłem w Makarskiej, zbyt tłoczno, ciepło, no i te nieśmiertelne skutery o 6 rano... Niby spoko, ale niezbyt kameralnie.

Tym razem myślałem o Primosten, bo chcę wreszcie dobrze zwiedzić Trogir i okolice. Nigdy nie byłem na Istrii, ale jakoś mnie nie ciągnie.

Czego tak naprawdę szukam? Miejscowości nie za dużej z ładną plażą, w której będzie dobrze dwojgu młodym, 25-letnim osobom, które lubią zrobić sobie czasem wycieczkę, lubią czasem poleżeć plackiem, czasem pograć w piłkę lub lotkę, a czasem wyjść wieczorem na piwo przy muzyce.

Może ktoś coś fajnego poleci? :) Jakby tak jeszcze można podeprzeć zdjęciami? :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 19.08.2010 19:35

Jedż do Splitu , a stamtąd dopłyniesz na Brac :D

Czeka tam na Was co najmniej kilka miejscowości spełniających wasze wymagania ... najlepsza jest oczywiście Splitska i Bobovisca na moru :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.08.2010 19:56

Jeżeli myślisz o Primosten.............po prostu przestań myśleć i........... jedź!!! :D Myślę,że znajdziesz tam wszystko czego potrzebujesz!!! :oczko_usmiech:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 19.08.2010 20:18

Primosten w sumie też może być ... Ale najlepiej do oglądania na pocztówkach :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.08.2010 20:20

Ale już po powrocie... :oczko_usmiech:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 19.08.2010 20:47

ładnie opisany temat - rzadka rzecz! gratuluję, Młody Człowieku ;@) trzymasz klasę!!!

ad rem - jak dla mnie Primosten za blisko Szybenika - polecałbym bliżej Maraksiej (w domyśle riwiery, nie miejscowości)

gdybyś chciał nieco przyciąć na kasie, to polecam (ledwo mi to przez gardło przechodzi) Slatine lub inną destynację na Ciovo Island - żopa straszna, ale ceny niższe niż pomiędzy Omisem, a Drvenikiem

ja byłem na przykład tu: http://www.apartmani-maslina.com/
jak za taki standard, to śmieszna kasa

pozdrawiam młodych amatorów paletek i leżenia plackiem ;@)
Krystof
kasia-waw-pl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia-waw-pl » 19.08.2010 22:51

Wróciłam ze Slatine w zeszłym tygodniu, polecam, miasteczko z klimacikiem do tego niedrogo i dobra baza wypadowa... ;)
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 19.08.2010 22:56

Wydaje mi się, że Brac może spełniać dobrze Twoje wymagania. Ja byłam w Supetar niby największy na wyspie, ale mieliśmy kwaterę w cichym miejscu blisko plaży a we wrześniu było już malo ludzi, fajnie jest tez na Riwierze, ale nie sama Makarska tylko te obok: Tucepi, Brela, Podgora, no i oczywiście Peljesac a tam np. Orebic, Trstenik, Trpanj lub wyspa Korcula...
Primosten...dla mnie śliczne miasteczko, ale na 2 dni góra, ja tam nie potrafię odpoczywać, we wrześniu było tam dużo ludzi i ceny kwater wysokie :( widok z drogi na miasteczko piękny, ale okolica krajobrazowa średnia..no i jeszcze zostaje księżycowy Pag..dla mnie wielkie i miłe zaskoczenie ubiegłych wakacji :) wyspa piękna i jest co robić :)
Z perspektywy 27 latki i męża 31letniego :) , którzy maja podobne wymagania do was i jeżdżą do Cro od 7 lat we dwójkę, te miejsca jak dotąd były dla nas najatrakcyjniejsze :)
zuwik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuwik » 20.08.2010 05:48

Krystof napisał(a):ładnie opisany temat - rzadka rzecz! gratuluję, Młody Człowieku ;@) trzymasz klasę!!!
Haha, mam nadzieję że to nie sarkazm :D

Jeśli wyspy, to preferuję takie z dojazdem samochodem, akurat w tym roku wolę kasę wydać na przyjemności, nie na promy :) Tryb eco - kupiłem nowe-stare auto ;)

Slatine wygląda ładnie :) Przyjrzę się tej miejscówie i poczytam forum.

Co do riviery makarskiej - głupio to zabrzmi z ust hrvatskoholika, ale nie lubię zbyt dużych upałów :) Dlatego myślałem o czymś na północ.

Nie boję się jechać w ciemno - jak nic nie znajdę co mi będzie odpowiadało, pojadę do Pakostane ze 100% gwarancją, że spędzę tam kolejne udane wakacje ;)

Co do Primosten - Ines piszesz że nie potrafisz tam odpoczywać. Za głośno? Za tłoczno? Jest tam jakieś wieczorne życie? A może aż nadmierne? :D Gdzie byłaś na Pagu?

A co powiecie na Vodice?

Szczerze mówiąc najbardziej tęsknię za Pakostane z lat 1997-1998. Konoba z kamiennymi stołami, wino za 15KN, chorwackie hity (Da si moj, Nosi mi se bijela boja :D), no ale to se ne vrati... Teraz heineken i dęsflor... Ale może gdzieś jeszcze znajdę ten klimat?

Jeśli ktoś ma w necie fotoalbum z któregoś z miejsc w temacie, może mógłbym obejrzeć? :) Czekam na PW :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.08.2010 07:31

Haha, mam nadzieję że to nie sarkazm

to bardzo daleko od sarkazmu! poczytaj bełkoty na forum, to zrozumiesz :roll:
zuwik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuwik » 20.08.2010 07:58

No to miło mi :)

Jeszcze jedno pytanie:
Czy Pag jest bardziej opłacalny promem, czy na około?
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 20.08.2010 08:06

zuwik napisał(a):Czy Pag jest bardziej opłacalny promem, czy na około?

forum/viewtopic.php?t=18964
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 20.08.2010 10:52

Co do temperatur, nigdy nie spotkałam się z tym, aby na południu były o wiele wyższe upały niż na północy..zazwyczaj jak jesteśmy w Cro i podają pogodę to na wybrzeżu temperatura jest ta sama..może różnica 2-3st, także aby tym się sugerować, aby wybrać region na wakacje to jest raczej bezsensu :)
Akurat w Riwierze Makarskiej lubię te góry schodzące do morza, widoki cudne!
co do wysp, jeśli nie chcesz wydawać na prom ( akurat dla mnie wyspy to jest to i jak ktoś nie był niech żałuje :) to na Pag i Krk masz most..na Pag bylismy w Povlijanie, ale to była baza wypadowa na 4dni po wyspie. Pag mogę naprawdę polecić, bo mnie bardzo miło zaskoczył, to chyba najbardziej fotogeniczna wyspa w CRo, wystarczy przejrzeć relacje ale się w tym utwierdzić :)

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25945&start=0
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23829&start=0
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=29408&start=0

Co do Primisten tam jest ciągle dużo ludzi, na plażach, w miasteczku, nie umiem tego opisać, często tam jeździmy na jedna noc w drodze na południe i tyle mi wystarczy :) choć to bardzo klimatyczne miasteczko.
Vodice dla mnie odpadają, mi zupełnie się nie podobają. :? mało atrakcyjne miejsce widokowo i miasteczko jakieś takie mało atrakcyjne.
Nie wiem na ile się wybieracie, my zawsze dzielmy wyjazd na pól, kilka dni w jednym miejscu a następne kilkanaście w drugim, tak jest zawsze najlepiej :)
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 20.08.2010 17:10

zuwik napisał(a): Konoba z kamiennymi stołami, wino za 15KN, chorwackie hity (Da si moj, Nosi mi se bijela boja :D), no ale to se ne vrati...

Posłuchać zawsze możesz.... :wink:

Da si moj

Nosi mi se bijela boja

Pozdrv
zuwik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuwik » 22.08.2010 21:37

Mam całą płytę i dwie kasety - uwaga - magnetofonowe ;) ale dziękuję;)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone