Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie młodzi jeżdżą?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Madziulka_1989
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madziulka_1989 » 23.08.2010 08:55

Ja gorąco polecam Pogdore - przepiękne miasteczko położone zaraz za Makarską, o wiele spokojniejsze. Myślę, że tam znajdziesz to wszystko czego szukasz. W przyszłym roku jadę tam 3 raz i nie zamieniłabym Podgory na żadną inna miejscowość ;)

Pozdrav;)
zuwik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuwik » 06.09.2010 07:14

Dobra, wróciłem.

Pojechałem obejrzeć Primosten - fajne, ale nie wiem co w nim z miasta wypoczynkowego. Ładne centrum, rozlazłe miasto, zero miejsc do zaparkowania, plaży praktycznie brak. Do obejrzenia ładne, do wypoczynku? Nie wydaje mi się.

Pojechałem więc dalej do Slatine. Wybrzeże (bo nie plaża), za plecami droga, potem w sumie nic... Hmm, nie widzę tam wypoczynku, widzę za to perspektywę marszu pod górę po plażowaniu. Również nie zostałem.

Nie wiem czy trafiłem w te miejsca w/w miasteczek w które powinienem, więc bez urazy dla fanów :) ale wróciłem do Pakostane. Poza promenadą i mariną, plaża wzdłuż całej miejscowości. Rynek z barami, restaurantami, pizzeriami i konobami, boisko do siatkówki plażowej, kramiki, no i moje ukochane, najlepsze w Chorwacji palacinki u pani Tanji, robione z sercem od 13 lub więcej lat ;)

W dzień brzydkiej pogody (jak już wyszedłem z szoku ;) ) pojechałem na wycieczkę na wyspę Pag. Nawet przypadkowi spotkani ludzie mówili, żebym nie jechał do Novalji, bo Pag jest przepiękny. Byłem w obu miasteczkach. Pag to typowe centrum chorwackie w stylu Sibenik-Trogir-Split i.... masa apartamentów rozsiana na przestrzeni 5km, gdzieś wysoko na skałach i kompletnie bez plaży. Jedna mała plaża pod strzeżonym przybrzeżnym parkingiem (fe...), druga (chyba?) pod czymś w stylu hotel. Tyle. Ładny do obejrzenia i spacerowania, ale czy dobry do wypoczynku? PS. Nie płyńcie promem na Pag icon_smile.gif Jedna z lepszych dróg świata icon_smile.gif Genialne widoki! A odcinek Zadar-most (nie krajową a lokalną) jest po prostu obłędny!

Na koniec - Novalja. Słyszałem o tym miejscu jedno - imprezownia. Szto? Owszem, jest jedna robiona plaża z fajnymi pubami i nie-w-moim-stylu dyskotekami, jedna niezbyt pokaźna, ale większa niż w Pag plaża miejska, oraz dużo apartmanów, promenada.

Podsumowując - każdy od wakacji oczekuje czegoś innego. Nie mam zamiaru "drałować" na plażę 20 minut lub wracać pod górę, a już tym bardziej dojeżdżać do niej samochodem - jak w Pag (wyjątek - Novalja, gdzie ta plaża to coś więcej niż tylko wybrzeże, a centrum rozrywkowe). Nie mam zamiaru ściskać się między przejeżdżającymi autami żeby gdziekolwiek wieczorem dojść - jak w Primosten. Na plaży dobrze żeby była cisza i spokój, a nie ruch drogowy - Slatine.

Wiecie już jakie mam uwagi, jeżeli któreś z miast niesłusznie krzywdzę, bo nie trafiłem w dany punkt - proszę wyprowadźcie mnie z błędu i doinformujcie - może w przyszłym roku jednak odwiedzę któreś z tych miast :)

Tymczasem młodym i nie tylko polecam Pakostane - jest to miejsce nastawione na turystykę wypoczynkową i jest też co podziwiać w okolicy. Spokojnie w zasięgu są Zadar, Trogir, Sibenik, Split i piękne wodospady na rzece Krka. Znalazłem apartament w końcówce sezonu za 30 euro (2+1 z kuchnią na tarasie i swoją łazienką, taras bardzo duży) a było ich do wyboru wiele, był to jeden z dalszych od morza, więc trzeba było iść całe 5 minut :) Warto jednak jechać w więcej niż 2 osoby - ale to chyba jak wszędzie ;)

EDIT:
Znalazłem już zdjęcia plaż w Primosten, ale i tak jest ich skromnie i są koło parkingów głównie, a fe :) Jakoś te cieknące oleje i odpalające samochody mi nie pasują;)
Ostatnio edytowano 06.09.2010 07:34 przez zuwik, łącznie edytowano 2 razy
zuwik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuwik » 06.09.2010 07:20

Zły guzik, proszę o usunięcie tego posta :)
eagler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eagler » 05.02.2011 16:22

Witaj

powiem Ci tak ja bylem z rodzinak 2+3 w Slatine w sierpniu inie narzekam sa miejsca i plaże gdzie nie jeżdżą Ci samochody za plecami czytając o Slatine sam byłem bliski rezygnacji ale nie taki djabeł ...
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Gdzie młodzi jeżdżą? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone