Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie kupić winietki???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
micz43
Globtroter
Gdzie kupić winietki???

Nieprzeczytany postnapisał(a) micz43 » 16.05.2006 10:49

Czy prawdą jest ,że w Czechach winietki są tańsze niż w Polsce; podobnie w Austrii. Słyszałęm,że zaraz za przejściem w Cieszynie jest jakich kiosk z winietkami. Napiszcie jeśli coś wiecie
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 16.05.2006 11:05

Zaraz po wjeździe do danego państwa kupisz winiety tego kraju. W Polsce się nie opłaca - są droższe!
Inne linki: forum/viewtopic.php?t=10364&highlight=winiety
forum/viewtopic.php?t=7966&highlight=winiety
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 16.05.2006 16:56

Potwierdzam. W Polsce winietki sprzedaje PZMot, ale ceny kosmiczne :( . Lepiej kupić na granicy, albo pierwszej napotkanej stacji benzynowej
Pozdrawiam :)
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 17.05.2006 07:24

A czy ktoś może udzielić infoamcji jaka jest cena za winietki kupione np. w Czechach. Przykładowo tak aby obliczyć jaka jest różnica w cenie i czy rzeczywiście ceny w pzmot'cie sa "kosmiczne'?
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 17.05.2006 08:10

ally napisał(a):A czy ktoś może udzielić infoamcji jaka jest cena za winietki kupione np. w Czechach. Przykładowo tak aby obliczyć jaka jest różnica w cenie i czy rzeczywiście ceny w pzmot'cie sa "kosmiczne'?

Taka jak na winietce.
A jaka miałaby być
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 17.05.2006 08:24

w PZMocie ceny są o około 50 % wyższe niż w danym kraju jednak należy zwrócić uwagę na fakt że nie zawsze są dostępne na granicach. W Austrii w ubiegłum roku na początku września brakło winietek 10 dniowych i ludzie byli skazani na wykup droższych 30 dniowych. Na Słowacji wogóle brakło winiet (sprawdzałem na 5 stacjach i na granicy). Otrzymałem odpowiedź na Shellu w Bratysławie że to ogólnokrajowy problem bo rząd zamówił zbyt małą ilość i policja dostała wytyczne aby nie karać kierowców za ich brak (czego nie sprawdziłem - to tylko wyjaśnienie kobiety na stacji). :roll:
dagarts
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagarts » 17.05.2006 08:37

rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 17.05.2006 08:38

http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1346

interesujący przelicznik wg PZMotu 1 Euro kosztuje 5,28 zł 8O :evil:
dagarts
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagarts » 17.05.2006 08:39

abc.onet.pl/2029,1064804,kontent.html
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 17.05.2006 08:41

jednak różnica w cenie 2 miesięcznej winiety na Austrię to około 13 zł - wg mnie do zaakceptowania zważywszy że nie trzeba się na granicy zatrzymywać i szukać gdzie sprzedają
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 17.05.2006 08:45

ally napisał(a):A czy ktoś może udzielić infoamcji jaka jest cena za winietki kupione np. w Czechach. Przykładowo tak aby obliczyć jaka jest różnica w cenie i czy rzeczywiście ceny w pzmot'cie sa "kosmiczne'?

Ally - nowym forumowiczom się nie dziwię, ale Tobie tak. Wystarczyło przeczytać pierwszy link co podałem a tam była podana strona do PZM-otu i wszystko jest wiadome.
W Czechach kupisz winietke za 200CzK = ok. 28zł
w PZM-ocie za 39,15 + opłata za ewentualne przesłanie listem poleconym.

W ten sposób rośnie "kosmiczna" ilość zbędnych postów.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 17.05.2006 11:46

krakuscity napisał(a):

Ally - nowym forumowiczom się nie dziwię, ale Tobie tak. Wystarczyło przeczytać pierwszy link co podałem a tam była podana strona do PZM-otu i wszystko jest wiadome.
W Czechach kupisz winietke za 200CzK = ok. 28zł
w PZM-ocie za 39,15 + opłata za ewentualne przesłanie listem poleconym.

W ten sposób rośnie "kosmiczna" ilość zbędnych postów.

Moje zapytanie nie wynika z niewiedzy .... tylko stwierdzenia typu "kosmiczna różnica" zazwyczaj mnie poprostu fascynują. Róznica jest ale nie przesadzajmy nie aż taka by dramatyzować.
W szczególności, że również miałam nie raz problemy z zakupem winietek w danym kraju.

Co do "kosmicznej" ilości postów ... takie uwagi są zbędne.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 17.05.2006 12:37

ally napisał(a):Moje zapytanie nie wynika z niewiedzy .... tylko stwierdzenia typu "kosmiczna różnica" zazwyczaj mnie poprostu fascynują. Róznica jest ale nie przesadzajmy nie aż taka by dramatyzować.
Ally to już wiem ,że wiesz :D. Z tym dramatyzowaniem masz rację ja sobie piwa na plaży też nie odmówię a kosztuje często 15 kun. To też może być "kosmiczna różnica". :)
Pozdrawiam :wink:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 17.05.2006 12:49

No akurat jak ktoś się obawia kupna winietek np. za czeska granicą to dziwie się odwadzę podróżowania za granicę.
A co do konkretów to w Cieszynie sprzedaż jest w ostatnie budce kontroli granicznej.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.05.2006 14:44

Mój sposób na winietki jest taki: kupuję tylko w kraju którego dotyczą bo są znacznie tańsze. A że często ich brakuje (np. na Słowacji i w Czechach to jest nagminne) to się nie certolę tylko jadę bez winietki. Odpukać nigdy nie byłem kontrolowany a pewnie ze 100 przejazdów w ostatnich latach to się nazbierało (z tego jakaś połowa bez winietki). O ile mi wiadomo "pokuta" za brak winietki to 2000 Koron - czyli koło 2ch naszych stówek.
Taki manewr odradzam stanowczo w Austrii bo ich pokuta liczona jest w Euro - tym bardziej że ich winietek nigdy nie brakuje a biorąc pod uwagę ilość autostrad są naprawdę tanie.

P.S.
W Cieszynie warto kupić winietki zaraz za przejściem granicznym po czeskiej stronie (płaci się złotówkami nawet fakturę wystawiają!) za to nie warto kupować po polskiej stronie (100% droższe)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone