Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moduł ENC (szybki przejazd przez bramki) - poradnik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jakov
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jakov » 26.04.2023 15:22

Dziękuję bardzo. O taką odpowiedź mi chodziło. Czyli nie pozostaję nic innego tylko w środku nocy spakować towarzystwo i ogień na tłoki :)
Baldini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baldini » 27.04.2023 20:00

Kupno ENC ma sens. Przy średnich korkach można zaoszczędzić kilkadziesiąt minut, przy gigantycznych niestety Lucko jest tak zakorkowane, że z ENC nie ma żadnego pożytku. Ale taki korki nie zdarzają się co weekend :)
Rudiok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rudiok » 08.05.2023 09:24

Kupiłem ENC i jestem zachwycony i jednocześnie zły na siebie, że tak późno :) Fakt, że dopiero na tym wyjeździe tak celowałem żeby utrafić w godziny otwarcia punktu. Same formalności, umowa, płatność i instalacja nie zajęły więcej niż 15 minut.

Wygoda jest nieporównywalna z tradycyjnym staniem na bramkach. System pracuje szybko, zaczytuje bez problemu, w aplikacji pełna kontrola kosztów i cen.

Najbardziej wąskim gardłem na trasie jest Lucko jadąc w stronę wybrzeża. Zbiera się tu bardzo dużo aut z różnych kierunków i mimo osobnych ścieżek na ENC żeby się do nich dostać trzeba swoje odstać w korku. Jeśli już teraz w maju były kilkunastominutowe korki to ciężko sobie wyobrazić jak to będzie wyglądać w sezonie. Pomogłoby rozbicie tego na dwa punkty podobnie jak jest to zrobione wracając z wybrzeża, ale to chyba pieśń przyszłości.

Poza tym wszędzie na trasie pyk pyk i zero zatrzymywania.

Podsumowując - zdecydowanie warto.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 24.05.2023 08:36

drodzy koledzy, rozumiem że system ENC można kupić jedynie w Chorwacji? Czytając ten wątek piszecie o wersji na szybę a niektórzy po prostu piszą o systemie? Czy jest opcja zainstalowania apki i rejestracja w niej coś na kształt polskiego AutoPay?
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 24.05.2023 09:01

rocker napisał(a):drodzy koledzy, rozumiem że system ENC można kupić jedynie w Chorwacji? Czytając ten wątek piszecie o wersji na szybę a niektórzy po prostu piszą o systemie? Czy jest opcja zainstalowania apki i rejestracja w niej coś na kształt polskiego AutoPay?

tak, tylko w Chorwacji w określonych miejscach (kilka bramek autostradowych i bodajże centrala w Zagrzebiu). Aplikacja jest komplementarna do urządzenia na szybie, pozwala sprawdzać i uzupełniać stan konta, a także weryfikować opłaty pobrane za przejechane odcinki. To, o czym piszesz, będzie zapewne dostępne, gdy Chorwacja wprowadzi rozpoznawanie tablic, ale to najwcześniej w 2025r. zapewne.
jacekw80
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekw80 » 06.07.2023 09:57

Witam, chce zakupić moduł ENC lecz zastanawiam się, czy samochód typu VAN (VW Touran, Opel Zafira lub Ford S-Max) z zamontowanym boxem na dachu i przekraczającym ogólną wysokość 1,9m zalicza się do kategorii I? Czy ta wysokość liczy się na 1 osi i dlatego, jak obrazki sugerują limit ten dotyczy tylko małe busy do 3,5 tony?
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 13.08.2023 14:19

Pod koniec 2024 r. Chorwacja ma odejść od tradycyjnej płatności na bramkach. Mam nadzieję, że nie trzeba będzie kupować i montować ENC, lecz będzie prosty system bazujący na rejestracji auta w jakiejś bazie i automatycznych płatnościach za przejechany odcinek... bo w winiety to nie wierzę.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 14.08.2023 08:46

jacekw80 napisał(a):Witam, chce zakupić moduł ENC lecz zastanawiam się, czy samochód typu VAN (VW Touran, Opel Zafira lub Ford S-Max) z zamontowanym boxem na dachu i przekraczającym ogólną wysokość 1,9m zalicza się do kategorii I? ?

Z tego co pamiętam box się nie wlicza, a mierzy się wysokość samochodu, a nie wysokość na 1 osi.

Najlepiej podjechać do punktu sprzedaży i tam spytać. Chorwaci obiecują, że zmienią system winiet w następnym roku więc zastanów się czy warto w ogóle się zastanawiać nad zakupem, bo nie wiadomo czy ENC zostanie, gdzieś znalazłem informacje ze ma być ENC + winiety elektroniczne. Na pewno duży plus to zniżka doładowujesz za 20 E a na konto wpada 25 E. Jak planujesz jechać za rok to na pewno się zwróci, nawet jak zlikwidują ENC

Jak dla mnie zakup strasznie upierdliwy, bo jeździłem nocą, a punkty czynne chyba 8-18 i dopiero jak jechałem do Splitu trafiłem na otwarty punkt. Procedura zakupu jakaś straszna i trwa wieczność byłem 3 w kolejce i zajęło to ponad 30 minut, więc jak trafisz na większą kolejkę to sprawdź ile czasu obsługiwany jest klient i sobie oblicz czy warto stać.

Tylko nie montuj tego urządzenia, wystarczy go mieć w schowku i przykładać do szyby jak jest się na bramkach.
bronks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bronks » 11.06.2024 16:04

Czy ktoś z Was użytkowników ENC miał z nim problem?
Mi w tym sezonie na dwóch punktach poboru opłat Varażdin i Lucko nie otwarło szlabanu. Na Lucko zawezwałem gościa z obsługi, coś tam gmerał w skrzyni do czegoś przykładał i nic. Zrobiłem korek na paręnaście aut :sm:
Po chwili Pan stwierdził, że chyba uszkodzony i trzeba się zgłosić do punktu, że jeśli jest gwarancja to wymienią na nowy.
Trochę to słabe bo sprzęt nie ma nawet roku, zobaczymy 8)
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 11.06.2024 16:46

Pewnie bateria jest za słaba, otwórz delikatnie i zmierz poziom baterii, jak nie padła całkowicie to wymień film co i jak znajdziesz na yt, bo to nieprawda wymiana.
Jak kupiłeś mniej niż 2 lata to.powinni ci wymienić za darmo, a jak nie to 15 Euro.

Jest jeszcze opcja brania biletu i manualną obsługa na zjeździe tam zaskakują ci urządzenie i sciagna z konta. Nie wszystkie bramki to obsługują sprawdź na stronie.
bronks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bronks » 11.06.2024 17:02

Raczej nic nie będę kombinował do czasu powrotu. Wjeżdżam na Dugopolje a tam jest punkt ENC więc uderzę do nich.
Z tym ręcznym ściągnięciem z konta coś wspominał gościu z obsługi, ale nie zajarzyłem, teraz po Twoich słowach jest jasne.
Z tą baterią to ciekawe, kupowałem na początku sierpnia 2023, więc pewnie jakaś zleżała sztuka się trafiła ;)
No nic, zobaczymy. Dam znać co wyszło. Dzięki :)
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 11.06.2024 17:57

Ten nowy model to bubel. Miałem podobnie kupiłem w lipcu 2022 a w sierpniu 2023 już nie działało, ale nie miałem czasu podjechać. W Dugopolje na 4 lini można bylo ściągnąć a w Lucko na 1 od prawej w kasach Cash jak dobrze pamietam, jak wjedziesz na enc to juz nie ma szans.
Jak będziesz wymieniał wracający to ci się może przydać bo nowe urządzenie się aktywuje do godziny z tego co czytałem więc wjedziesz na bilet A przy zjeździe możesz pokazać.

Jak możesz to nie zostawiaj tego na powrót bo tam praca im się pali w rękach i z godzinę spokojnie możesz stracic
bronks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bronks » 25.06.2024 22:09

Moduł wymieniony na nowy i działa elegancko. Zobaczymy następnym razem czy zadziała :)
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 29.06.2024 13:18

Zauważ że dostałeś inne urządzenie. Ja dzis wymieniałem i koleś mówił że tamten to bubel byl, a z tym już nie powinno być problemu.
Baldini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baldini » 05.07.2024 10:37

Nawet mnie nie straszcie z tym modułem. Mam zakupiony sierpień 2022. W tamtym roku działał elegancko. Jadę we wrześniu. Nie chciałbym mieć niespodzianek.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Moduł ENC (szybki przejazd przez bramki) - poradnik - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies