W 1905 r. wyświęcono nową świątynię, która do roku 1945 była jedną z najbardziej charakterystycznych budowli Nowego Portu. Kamienno – ceglany Kościół Wniebowstąpienia zbudowano w stylu neogotyckim, a wieżę kościelną zwieńczono dwoma spiczastymi hełmami o wysokości ponad 60 m. Działania I wojny św. oszczędziły kościół, nie licząc zdjętej blachy miedzianej z obydwu wież i straty dzwonów. Niestety w czasie ofensywy w marcu 1945 r. kościół uległ poważnym zniszczeniom, wieże, sklepienie i dach zostały zburzone, a wnętrze kościoła spłonęło.
Jako ciekawostkę ( gdzies czytałem , ale czy to prawda - nie wiem ) dopiszę , że na te dwa hełmy w marcu 1945 weszli dwaj sowieccy żołnierze i stamtąd kierowali ogniem . Niemcy ( prawdopodobnie z Westerplatte ) strzelając z dział , zakonczyli na zawsze ( a może i oby na razie ) żywot dwóch spiczastych hełmów koscioła w Nowym Porcie .
Fatamorgana napisał(a):Jak jest wyspany to i wytrwały jest...
Ja nie.
Fatamorgana napisał(a):W 1905 r. wyświęcono nową świątynię, która do roku 1945 była jedną z najbardziej charakterystycznych budowli Nowego Portu. Kamienno-ceglany Kościół Wniebowstąpienia zbudowano w stylu neogotyckim, a wieżę kościelną zwieńczono dwoma spiczastymi hełmami o wysokości ponad 60 m. ...
Fatamorgana napisał(a): Świecie? Kościół pw. św. Boboli.
Fatamorgana napisał(a):Eeeech, gapy z nas... a w ogóle to Polska????
Fatamorgana napisał(a):Wszyscy myśleli, że to koniec.
Wszyscy myśleli, że Jola już dawno śpi.
Wszyscy myśleli, że już nikt nie odpowie tej nocy.
I wtedy przyszła Jola....
Fatamorgana napisał(a):No to Ostróda...
PETERENZO napisał(a):Niemożliwe - nawet Fata nie daje rady
Powrót do FotoCroClub - dyskusja